• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

1 Nisan 2012

E. Cihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2010
Firma
N/A Environment
Bildiğiniz gibi 1 Nisan 2012 Çevre İzni süresiz olan tesislerin başvurması için son gün. Ancak herkes başvuruları bitirdi mi bilmiyorum. Bu tarihten sonra ne olacak, ne gibi bir yöntem izlenecek bir bilgi paylaşımı yapalım dedim çünkü bir çoğumuzun aklında çeşitli soru işaretleri var. Bugün bir arkadaşımdan duyduğum İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı yoksa bile boş kağıtla da olsa başvuru yapın gibi bir şey söylemişler sanırım. Peki benim merak ettiğim şey şu:
Hiç başvurmayanlar mı şu an risk içinde yoksa başvurusu ret edilmiş ve eksikleri tamamlamaya uğraşanlar var. Bununla birlikte İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı bekleyenler var. Bu gibi durumlarda da yine risk var mı ?
 
bu konuda her il çevre farklı davranıyor.. sistemdeki aksaklıklardan dolayı bakanlığın insayitfi ele alıp ek süre vereceğini düşünüyorum.
malum birçok firmaya 2 yıl önce uyarı gitti. tamam bunlar yasal olarak sorumlu. ancak yazılacak cezalar bazı il çevrelerde 75000 TL 'yi bulacağını söylüyorlar...

hem madde gereği başvuruyu yapmış olmanın hiçbir esprisi yok. red verince de izinsiz çalışıyorsun diyecek. hemde sana eksik veya yanlış belge yüklemekten işlem bile yapabilecek. riske girmektense bakanlığa ek süre talepli dilekçeler yazılabilir.

pekçok firma olarak bu dilekçeleri yazar ve dilekçelerde başvuruda gerekli olan belgelerimizin ne durumda olduğumuzu yazarsak en azından bu kadar süre bir şekilde bu işlere emek veren ancak kurumsal yazışma sürelerine takılan firmaların kurtulması sağlanır.

sonuçta yasal amaç çevreye zarar vermeyi azaltmak ve gerekli izinleri almak ise mücadele etmeyen firmalar ile, son dakika da olsa bişeyler yapanları aynı kefeye koymamak lazım.
 
bişi daha ekleme istiyorum; bazı il çevre (sanıyorum tek) uygunluk başvurusuna ani denetim yaparak cevap veriyor. ve ani denetimi, uygunluk değerlendirme kapsamında daha çok eksik bulma ve bulunan eksikliklere ceza yazma olarak değerlendiriyor.. peki bu durumda ani denetim yapıp belge sormanın anlamı ne?
 
Arkadaşlar bu konuda İl müdürlükleri ve Bakanlık başka şeyler söylüyor. Bir bilgi kirliliği söz konusu.

İl müdürlüğünden gelen ilk yorum uygunluk yazısı başvurusu yapıp süreci başlattıysan bir problem yok şeklindeydi, sonuçta gelip yazıyı vermezlerse başvuruyu sonlandıramazsın dediler.
Daha sonra bakanlık müsteşarın kesin talimatı var sistem 01.04.2012 de kapatılacak il müdürlükleri eğitimlerde bu bilgiye sahip oldu şeklindeydi.
Bugün İl müdürlüğünden edindiğim son bilgi ise 01.04.2012 de e-izin almamışsan bu tarihten sonra geçireceğin her denetimde ceza alma durumun var çünkü izinsiz çalışır duruma düşüyorsun şeklindeydi. Sistem kapatılmaz sen sadece denetim geçirmemek ya da şikayet almamak için dua etmelisin dediler.

ben bir şey olmayacağını düşünüyorum. sizlerinde yazdığı gibi sonuçta başvuruyu yapmışım gelmemişler, üzerine sistemsel bir sürü problem yaşatmışlar sonra da süren doldu bu da senin cezan diyecekler. bu kadar basit olmamalı sonuna kadar işletmeler hakkını aramalı.

İyi geceler arkadaşlar :)
 
Birde dilekçelerin ortadan kaybolması cabası. Dilekçe kayıt numaram olmasına ramen dilekçenin olmadığı belirtip tekrar başvuruda bulunulmasını istiyorlar hemde bunu aylar sonra söylüyorlar. Bakalım 1 nisanda neler olacak. bu kadar eksikliğin olduğu bir sistemde nasıl işlem yapacaklar. Sancılı bir süreç bizi bekliyor anlaşılan :/
 
arkadaşlar 1 nisan tarihinden önce alınmış olan süresiz izin diye tabir edilen emisyon izninin artık bir geçerliliği kalmayacağından emisyon iznine tabi işletmeler yasal olarak izni olmadan faaliyet göstermiş olacaklar ki bu da suçtur. Kendi düşüncem GFB yi eksik başvuru yapmış olmak bizi kurtarmaz, sonuçta gfb sürecine girmiş olsan bile yine izinsiz faaliyet gösteriyorsun sayılır. Olası bir denetimde sana sorulsa hani senin izin belgen dediklerinde ben gfb yi yaptım bu beni kurtaracaktır diye düşünmek bence doğru olmayacaktır. Ama GFB si alınmış bir işletme izin sürecine girdiğinden bu yarı izin almış gibi gözükür . bazı arkadaşlar ne olursa olsun eksik yaparım, veya ben il çevreye görüş sordum bana yazı yazılmadı diye yorumlar yazmışalar.Bu düşüncelerde bizi pek kurtarmayacaktır. ama sonuç olarak çoğu kimse başvurularını tamamlayamayacaktır. ek süre verilir ya da herhangi bir yaptırımada gidilmez diye düşünüyorum.
 
1 nisan 2012 tarihi öncesi bütün tesislerin GFB müraacatının tamamlanması gerekmektedir. Bu konuda şirket olarak tüm girişleri tamamladık.. ;)
 
Bizim aldığımız 3 çeşit duyum var..

1. si İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısının GFB sürecini başlatmış olması durumu. Bu durumda bu sürece girenlerin cezai bir uygulama ile karşılaşmayacağı
2.si GFB Sürecini elektronik ortamdan tamamlamayan işletmelere cezai yaptırımın kesin olarak uygulanacağı
3.sü Çevre Görevlisi, Çevre Danışmanı veya Çevre Yönetim birimi bulunduran kuruluşların bu durumdan etkilenmeyeceği

Hangisi doğru bilemeyiz.

Her 3 durum Çevre Bakanlığının yapı değiştirdiği, il müdürlüklerinin taşındığı ve 100lerce evrağın kaybolduğu gerçeğini içerir.

Ancak her ne yönetmeliğe dayandırarak bu işi yapıyorlarsa, bu tip firmaları nasıl bulacaklar ? ana soru bu.

Bizim 2 savımız var.

1.si Denetimlerle (ki bu çok zor) (İstanbulda bile daha gelen evrakla boğuşan 2 elin sayısını geçmeyen uzmanların bulunduğu gerçeğini unutmamak lazım)
2.si Çevre Bilgi Sistemine girişi yapılmış ancak GFB başvurusu yaparken elektronik ortamda başvuru numarası almamış firmaları bulmakla (kuvvetle muhtemel olan madde ki icom portalı bunu tek bir uzman ile halleder)

1. olursa eğer merak edilmesin daha aylarımız var (Bakanlığın denetçisi yok)
2. olursa eğer Çevre Danışmanlık firmaları (ki birçok küçük ve orta ölçekli işletme danışmanı seçiyor) zoraki bunun önemini kabul ettirdiği firmaları, "Kendi Elleriyle" cezai hükümlerin altına sokmuş olacaklar

Peki 2. durumda ne olacak ? Ceza yiyen her işletme akşam arkadaşı olan Çevre izni sürecine girmemiş işletmeye şunu diyecek: "A evet biz Çevre uyumluluk sürecini başlattık ve 70.000 TL ceza yedik"
Karşılığında diğer işletmeler metazori saklanmaya çalışacaklar veya TANIDIKLARI ile hallettirecekler.

Ayrı bir soru ? : 1 nisan'dan sonra başvuru yapan herkes mi ceza yiyecek? (Trajikomedya)


Son olarak : Yalan veya hatalı bildirim suçtur arkadaşlar? Kendinizi inceleme açılması halinde Bakanlık müfettişlerinden nasıl koruyacaksınız ? " A evet sanırım 10 firma için yanlışlıkla özel belge bölümlerine boş pdf dosyası yükledim" cevabı ile mi?


Uygulamayı başlatanlara bi bukle mantık dileklerimle...
 
Arkadaşlar,

Durumun gösterdiği biçimde elimizde ateşten bir top var ve bakanlık istop oynamak istiyor. Yapacağımız şey çok basit. Ebe olmamak!

Herkes aslında ne yapılması gerektiğini biliyor sadece yollarımız değişik. Mühendis düşüncelerimiz işte bu noktada devreye girecek arkadaşlar.

Hepimize bol şans.
 
Bakanlık oyun oynamak ister mi bilmem ama şunu iyi kavramak gerekli, sürekli değişen ve sürekli bişeyleri oynanan bir izin sistemi düşünün, adam yatırımına başlıyor siz sürekli o belgeyi al bu belgeyi al diyorsunuz ve belirli bir süre de yapmasını istiyorsunuz.. neden? adam bu belgeleri toparlayıp izin başvurusunu yapınca çevreyi kirletmemiş mi oluyor? yada daha az mı kirletiyor?

size düşüncemi söyleyeyim bu izin işleri git gide bir palavraya dönüşüyor, açıkçası mühendislikten de gitgide uzaklaşıyor, bizim amacımız kirliliği azaltacak teknolojile geliştirmek ise neden belge toparlıyoruz?

işin sorusu şu an biz çevre mühendisleri ne yapıyoruz? neyse işin geyiğini yapmayayım; ama burda bakanlığın amacı tesislerin çevreye vereceği zararı indirgemek ise sizin bu kapsamda yaptığınız "UYGUNLUK YAZISI" başvurusu bu durumu tasdikliyor demektir. e ozaman sizin GFB almanız sadece bir prosedür; şimdi siz Çevre Kanunu 'nun amacına bakın; uygulamaya bakın..

yani biz gerekli tedbirleri almışız, belge eksik diye başvurumuz gecikmiş, bakanlık denetçisi gelmiş belgen yok diye ceza yapmış ama sen şartları sağlamışsın; ozaman cezanın kralını yazsın.. emin olun bu işler mahkemeden döner.. kısacası burada bir çelişki var...

başka bişi denmez...
 
Üst