• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

1.sınıf çevre müh. öğrencisine tavsiyeler ??

Yasin Toplu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Kasım 2014
Şehir
İstanbul
Firma
TEKFEN İNŞAAT VE TESİSAT A.Ş.
1.sınıf çevre mühendisine öğrencisine verebileceğiniz tavsiyeler öneriler ??
 
nerede staj yapabılıyorsan staj yap. ama mesleki şeyleri öğreneceğin yerlerde staj yapmanı öneririm. gönüllü stajer ol. üniversitede zorunlu değilse staj yapmamazlık yapma. daha çok yenısın hayırlı olsun:)
 
"Başka bölüm oku" diyenlere inanma. İşini severek ve hakkını vererek yap. :)
 
Merhaba Çevre Mühendisi Adayı, bölümümüz güzel, işini ne kadar seversen o kadar yararlı olursun :)
Benim fikrimi sorarsan , danışmanlık firmalarında çalışabilirsin (ehliyetini mutlaka almalısın bu arada),
hem sigortan yapılır hem de işin ne olduğunu öğrenirsin :kahve:
 
Danışmanlık şirketinde 1000 lira maaş alır, hafta sonları dahil çalışırsın. İnanılmaz ingilizcen olsun, çok güzel araba kullan ama o aldığın maaşı zar zor 1500 - 1750 yaparsın. Ha şimdi herkes "kişi kendini meslekte yetiştirmeli" diyecek. Tamam yetiştirsin yetiştirsin ama danışmanlıkta değil. Benim şahsi düşüncem danışmanlığı düşünme, şimdiden Autocad kursuna git, arıtma tesisi tasarımları ve işletmesi üzerine kendini geliştir. Bari bu bölümde kendini gösterme olasılığın çook daha fazla ..
 
Yasin kardeşim öncelikle sana derslerinde başarılar diliyorum. Mesleğinde çok uzun bir zaman var ve iyi yere gelirsin inşallah ve Allah bütün emeklerini boşa çıkarmasın. Derslere çok iyi çalış ve sürekli irdele,neden sorusunu sor. Ezber yapma ve mantığına ters gelen durumları araştır. Bir de Ahmet Samsunlu'nun,Mehmet Karpuzcu'nun kitaplarını almanı tavsiye ederim. Bunlar mesleğe atıldığında yardımcı olacak kaynaklardır. Kendini daima geliştir. İngilizce'ye ağırlık ver. Şunu da söylemek istiyorum içindeki iyiliği ve yardım severliği asla kaybetme. Ben iki şeye önem veriyorum; çalışmak ve inanmak. Çalıştığımızda biliyorum ki Allah yardım eder ve ona dua ettiğimizde elbette hayallerimiz gerçek olacak. Üniversiteyi bitirdiğinde kendini her alanda yetiştir. Hiç bir işi ayırt etme. Sen bir yerden başlarsan ve kendini yetiştirirsen kapılar sonuna kadar açılacak. Kapıyı çalma, kapıyı sen aç:) Sabır,sabır,sabır herşeyin anahtarı bu. Son olarak bu bölümü okuma,bu işe girme diyenlere bir sorum var, sizi zorla tutan nedir? Ben ve buradakiler elimizden geldiğince sana yardım ederiz. Benim düşüncem; insanlar mutlu oldukça ve yardım ettikçe bende mutlu oluyorum:) Sana hayatta başarılar genç mühendis.
 
Bir zamanlar çok dalga geçerdim ancak halen daha bir arpa boyu yol alınmamış olması da ayrı bir olay:

Danışmanlıkta diplomanız=ehliyetiniz. Aktif araç sürmeniz beklenir. Yeni mezun veya bir-iki yıl tecrübeli çevre görevlisi aranıyor ilanlarını hepimiz görürüz. İlanın hemen altında şöyle yazar: B sınıfı ehliyeti olan, aktif sürücü.

Yeni mezun adam 22 yaşında mezun oldu;
Askere gidecek askerliğini yapacak (1 sene)
Çevre Görevlisi Belgesi'ni alacak (1000 küsür TL ve artık Bakanlık ne zaman eğitim açarsa 3 ay-6 ay süre)
Ehliyeti yoksa ehliyet alacak (800TL kurs ücreti + ehliyet için koşturmacalar + ehliyet ücreti 3 ay)
Herkesin arabası olmuyor haliyle bu adam sürücülüğü nereden öğrenecek? 2 hafta şanslıysa saati 70 TL'ye direksiyona alışmış olur. 15x70=1050TL

Danışmanlık şirketine girişte ya yalan söyleyecek ve orada artık sinir stres sahibi olarak, ceza yiyerek ve kaskoya maaşı bayılarak araba sürmeyi öğrenecek ya da bu kadarlık bilgi ile girecek işe 1000TL/ay çalışmaya başlayacak. Onlarca mevzuatı bilerek, trafik cezalarına alışarak, işletmenin 300TL/ay'a aldığı firmalarında mevzuatı delerek, patron-firma-Yerel İdare üçgeninde sıkışarak...

Yukarıdaki hesapla elemanın işe başlaması 1-2 sene sürüyor. Bir dünya da para harcadı şimdiden. Kimseyi suçlamıyorum yanlış anlaşılmasın ancak sistemde bir şeyler çok yanlış ve bu yanlışlar çok fazla doğruyu götürüyor. Kimse önünü göremediği gibi garantici olmaya zorlanıyor.

Süreç zor. Kariyer zor. Ancak işimizi iyi yaptığımız sürece uzun vadede kazanan hep biz olacağız. Kısa vadede işini iyi yapanı kimse sevmez ancak eninde sonunda işini iyi yapan adamlara muhtaç kalınır. Günü kurtarana değil.
 
Danışmanlık iş hayatı açısından tecrübe getirir ancak mesleki açıdan pek faydası olacağını sanmıyorum..
Sigortam yatsın diye danışmanlıkta çalışacağına fabrikalarda farklı birimlerde farklı kollarda çalışmayı hedef edinebilrisin..
Örneğin kalite birimi, kurumsal şirketler çevre yönetim sistemlerinin kurulumu ve yürütülmesi için özellikle Çevre Müh arıyorlar..
Tabi ki arıtma tesisi tasarım, projelendirme gibi iş fırsatları karşına çıkarsa ne ala :)
Ama illa danışmanlık yapacağım diye düşünme, kendini kısıtlama, herşeyi çevre görevlisi belgesi ya da ehliyete bağlama..
Önemli bir dipnot: Eğer imkanın varsa, gerekirse harçlığından kes ve İngilizceni geliştir ;)
 
@Melih Coşar
neden inanmasın;

çevre görevlisi belgesi alarak zaten, çevre müh. iş alanlarının bir çoğunda çalışabiliyorsun, bu kapsamda başka bir mühendislik veya fen-edebiyat dalında okuyup bu belgeyi almak daha mantıklı, ayrıca inanma diyen arkadaşım çevre müh. olarak çalışabileceğimiz alanları dermisiniz.
 
@Yasemin Aslantürk

Bu sayfada işini severek yapan bir çok çevre mühensisi var bu karamsarlık neden ?
 
İş arama sürecinde yaşanılan stres ve sunulan fiyatlarla karşılaştığında karamsarlığımızı daha çok anlayacaksın. Ha devlete atanma gibi bir duruma girmiyorum bile.. Binlerce kişiden sadece 12 adet atama yapılan bir mühendislik dalı ..
 
@Yasin Toplu
arkadaşım çevre müh. olduktan sonra işi sevmeden yapmak olmaz eli mahkum zaten sevmezsen hiç çekilmez kardeşim yeni üniye başladı bir abla olarak sana da tavsiye ediyorum geç olmadan başka bölüm oku ayrıca piyasada ( türkiyede ) çevre müh. çok hafife alınıyor yurt dışında kuzenim çevre müh ve aramızda dağlar kadarfark var, türkiyede kimse mevzuat dayatması olmadan çevre müh. çalıştırmıyor
 
@Yasemin Aslantürk

Gerçekten bu soruyu soruyor musun? Sorabiliyor musun? Şaka falan yapmıyorsun değil mi? Bu site kurulduğundan beridir kaç tane üyemiz canla başla burada döküman, sunum paylaşıyor. Hepsi çevre mühendisliği ile alakalı. Gözün var ama görmüyorsun. Anlamıyorsun da. Anlamamak için veya görmemek için aşırı efor sarfetmen lazım çünkü bu paylaşımları görmemen mümkün değil.

Yurtdışında yapılan çevre mühendisliği ile burada yapılan çevre mühendisliği arasında farklar olduğunun herkes bilincindedir. Bundan 10-15 sene önce çevre mühendisliği Çevre Kanunu'nda bir tanımdan ibaretti. Şu anki geldiğimiz noktaya bakın.

Yurtdışındaki örnekler meslek terkedilerek değil özverili ve fedakarca çalışılarak bu hale geldi. Sizin yapmaya niyetiniz yoksa yapmayın ancak başkasına da mani olmayın.


@Yasemin Aslantürk

Not: Çevre Görevlisi Belgesi alarak sadece belgenin gerektiği alanlarda çalışılabilinir. Belgesini alarak iş güvenliği uzmanlığı işi yapmaya benzer. ÇED'de, Atıksu Arıtma Projelendirilmelerinde, fabrikaların kalite, arıtma gibi bir çok bölümünde bu belgeye hiç ihtiyaç duyulmamaktadır.

Not 2: Eskilerden bir sunum buldum. Sen üşenmişsin ama ben üşenmeden aradım ve buldum. Oku bakalım @Can Avşar arkadaşımız ne demiş bu konu ile ilgili:
 

Ekli dosyalar

  • özel sektör ve çevre mühendisi.ppt
    2.2 MB · Görüntüleme: 55
Danışmanlıkta çalışma, git fabrikada ya da atık su da çalış diyen arkadaşlar görüyorum, daha mezunlar fabrikaya giremiyor ki , öğrenci girsin.. (benim düşüncem )Danışmanlık dememin sebebi insanlarla iletişimi gelişir, tesisleri öğrenir. mezun olunca da yoluna bakar yani...
 
Üst