• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

1. ve 2. kategori sıfır yağın 3. kategoriye dönüşmesi

Aysun Kurt

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Mart 2011
Arkadaşlar merhaba,

Daha önce yağlarla ilgili konu açmıştım. Talaşlı imalat sektöründe çalışıyorum. Yağlar sürekli kullanılıyor azaldıkça üzerine yağ eklenen bir sistemimiz mevcut. Sürekli kullandıgımız yağdan 5 ay önce analiz yaptırmıştım ve sonuc 3. kategori çıkmıştı. Eskiden x firmasından yağ alıyorduk 8 ay önce x firmasından ayrılarak y firmasından yağlarımızı satın almaya başladık. Sıfır yağ acaba 3. kategoride ondan mı kaynaklanıyor diye y firmasından aldıgımız sıfır ve kesme yağı nı analize gönderdik.

Hidrolik yağ: 1. kategori
Kesme yağı: 2. kategori

Acaba eskiden x firmasından alıyorduk yağı diğerlerine göre baya ucuz yağmış o 3.kategori idi de bu yağlarıda bozuyor ve 3. kategori çıkmasına mı neden oluyor?

Yoksa sektörümüz talaşlı imalat metal şekillendirirken yağ kullanılıyor aşındıkça yağa katkıda bulunuyorda o yüzden mi 3. kategori çıktı?

Bu arada biz krom 6 ve kursun işliyoruz fakat yağlarda ağır metal konsantrasyonları düşük sadece Toplam halojenler ile klorür yüksek metal parçalarda klorür halojen bulunmaz değil mi?

Yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar bu konu gerçekten acil :(
 
@aysun88
Merhablar Aysun hanım, söylediklerinize göre yorum yapacak olursam eğer, x firmasından almış olduğunuz yağlar sıfır haliyle bile 1. kategori olmayabilir. Prosesinizde kullanmanızla birlikte 3.kategori çıkabilir. Y firmasından aldığınız yağıda eğer x firmasından aldığınızla karıştırırsanız daha eklendiği gibi oda özelliğini kaybetmekte ve 3. kategori olarak çıkmaktadır. Bence Xfirmasından aldığınız yağları tamamen boşaltıp daha sonra diğerini koysanız daha iyi olur. İyi çalışmalar dilerim...
 
Toplam halojen (klor+brom+flor) ve klorür miktarının yüksek çıkmasının sebebi kullandığınız yağa üretim aşamasında eklenmiş olan katkı maddeleridir. Bu katkı maddeleri nedeniyle satın aldığınız ürün ısı ve basınca karşı daha dayanıklıdır. Bu ürün kalitesi açısından istenen bir durumdur. Ancak çevresel açıdan bakıldığında bu katkı maddeleri atık yağların yüksek t. halojen ve klorür içermesine sebep olmaktadır. Bu tür atık yağlarda t.halojen ve klorür miktarı 10000 ppm'e kadar çıkabilmektedir.
 
Atık olarak ortaya çıkan yağların kategorisinin önemini kavrayabilmiş değilim. Birinci, ikinci veya üçüncü kategori çıkmasının (çevre mühendisliği anlamında) işinize ne tür bir etkisi var ki? Bertaraf giderleri mi farklılaşıyor acaba ? :rolleyes:
 
1. kategori ve sınır değerleri aşmamış 2. kategori yağlar geri kazanılabiliyor veya enerjiye çevrilip kullanılabiliyor fakat 3. kategori yağlar sınır değerleri aşmış insan sağlığı ve çevre açısından tehlike oluşturan yağlardır. Bu yüzden 3. kategori yağlar yakılarak bertaraf ediliyor...

Ayrıca firmaların bakış açısıdan yaklaşırsak, 1.ve 2. kategori yağlardan para kazanırken, 3. kategori yağların bertarafı için cebinizden para çıkıyor.

Atık yağların kontrolü yönetmeliğinden detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.
 
Atık yağların kategorilere ayrılması aslında A.B.D.'de ki bazı eyaletlerde kullanılan bir yöntemdir ve ülkemiz tarafından da benimsenmiştir. Atık yağlar ister sentetik bazlı, isterse petrol bazlı olsun hepsi geri kazanılabilecek nitelikte yağlardır.

Temel olarak ülkemizdeki atık yağ geri kazanım firmalarının arıtma adımları;
  1. Kaba filtrasyon/santrifüj: Atık yağ içerisinde bulunabilecek çöp, kontamine ambalaj vb. ayrılması için,
  2. Ön flaş/düşük sıcaklıkta distilasyon: Atık yağ içerisindeki suyun ve solvent fraksiyonunun ayrılması için,
  3. Fraksiyonlama/çoklu distilasyon: Atık yağ bileşenlerinin kaynama noktalarına göre ayrılması (bu adımda TFE yani ince film buharlaştırıcılarda kullanılabilir),
  4. Renk geliştirme/kil filtrasonu: Ağartma toprağı kullanılarak atık yağın rengi geliştirilir
  5. Filter Press: Bir önceki adımda atık yağa eklenen ağartma toprağının ayrılması için
  6. Gerekli katkı maddelerinin ilave edilmesi
  7. Ambalajlama
Yukarıdaki arıtma adımlarıyla atık yağların değerli yeni ürünlere dönüştürülmesi mümkün değildir ve üretilen ürünlerin pazar payı da oldukça düşüktür. Ülkemizde ki geri kazanım sistemleriyle 1. kategori atık yağların geri kazanımı ancak mümkün olabilmektedir. Dünyada ki geri kazanım proseslerine bakıldığında ise 3. kategori atık yağları dahil tüm atık yağlar geri kazanılarak değerli ürünlere dönüştürülebilmektedir. Teknolojik açıdan oldukça gelişmiş olan bu proseslere "Atık Madeni Yağlardan Baz Yağ Üretim Teknolojileri" başlıklı makalemden ulaşabilirsiniz.
 
makalenizi okudum, paylaştığınız için teşekkürler. atıkların, özellikle de atık yağların yakılmasının teşviki pek çok işletmenin açgözlü yok etme hevesini tetikleyen bir unsur... geri kazanımdan başlayarak çevresel uygulamaların benimsetilmesi hedefleniyor belki ama ekonomiye kalıcı şekilde sektörleştirilerek kazandırılacak bir materyali al sen yak gitsin. uçtu gitti puffff. sonra kaynak kullanımına devam, emisyon salınımına devam.. kimlerden alıyoruz böyle akılları bilmiyorum. ya da aldığımız yerlerden doğru düzgün mü alamıyoruz yoksa bunların hepsi aşama aşama tecrübe edilmesi gereken süreçler mi ?

sonuç olarak, atık yönetimi, geri dönüşüm, geri kazanım (yakmayı saymıyorum) vesaire işler zaten işi gücü kaynak tüketmek olan sektörlerin bazı müeyyidelerden sıyrılmak için göstermelik biçimde (yalandan) meşgul oldukları işler olmamalı. işi gücü atık yönetimi olan firmaların kurulmasına harcanmalı bütün kaynaklar. yoksa ver tinercilere onlar yaksın ısınsın, hiç bir farkı yok. malesef...
 
Üst