• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

20 yatak üstü hastaneler

Cansu A.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Mart 2011
Merhaba, çevre görevlisi olarak 20 yatak ve üzeri hastanelerde yapmamız gerekenler neler? Bunlar hangi izinlere tabi tutuluyor bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim şimdiden teşekkürler..
 
Şuan da ÇKAGİLHY gündemde olduğu için herkes burdan yola cıkmak istiyor. Danışmanlık yapacağınız firmaya sadece izin yada lisans alacağım gözüyle bakmak yanlış olur bence.Sonuçta her firma denetime tabidir. Eğer ki firmanın bir çevre politikası varsa İzin alması gerekmese bile Çevre Denetim Yönetmeliği gereği bir denetime tabi olacaktır. Bu kapsamda danışmanlık hizmeti olarak firma için izin alınması bile atık yönetimi hizmeti, seveso bildirimi vb konularda hizmet verilebilir.Hastaneleri de bu şekilde düşünebilirsiniz. Benim izne tabi olmayan tesisim var ve muaf yazılarını aldım ve yinede diğer yönetmelikler gereği hizmetimiz devam etmektedir. Ayrıca hastaneleri kaldırsalar bile Sağlık Bakanlığı bazı illerde Çevre Yönetim Birimi kurdu. Bence gayet de iyi oldu, atıklarla ilgilenen Baş Hekim Yardımcısı yerine artık Çevre Mühendisi var bu da beni sevindirmekte. İyi Çalışmalar...
 
@argü
Hastanelerde çevre ile ilgili düzenlenmesi gereken düşünülenden çok daha fazla konu mevcut. Ben son 4 yıldır bulunduğum ilde ve çevre illerde 50'den fazla hastanenin tehlikeli atıkları ile ilgili olarak çalışıyorum. Sadece tehlikeli atıklar olarak başlamış olmama rağmen zamanla hastanelerde çevre ile ilgili pek çok konuda hizmet verdim ve yönlendirmelerde bulunuyorum. Hastanelerde 1. sıradaki çevre konusu atıklar; tıbbi atıklar büyük ölçüde oturmuş durumda. Tehlikeli atık konusu ise pek çok ilde ele alınabilmiş değil. Radyoaktif atıklar TAEK tarafından denetlenip alınıyor dolayısıyla o konu da oturmuş. Ambalaj atıkları hala pek çok yerde sorun halinde (Özellikle periferde) Elektronik atıklar, aküler, jeneratörden çıkan yağlar, hurda malzemeler konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Ünite içi Atık Yönetim Planları mevcut fakat sadece tıbbi atıkları kapsıyor. Hastaneler ciddi anlamda tehlikeli atık üreticisi ve Tehlikeli AYP hazırlanması gerekiyor. ISG açısından hastanelerde henüz hiçbir şey yapılmıyor dersek yanlış olmaz. Kimyasal madde depolanması konusunda yeterli bilince sahip değiller ve mutlaka Seveso girişleri yapılmalı. (yüzlerce çeşit kimyasal kullanımı var) Kullandıkları kimyasalların MSDS'lerini bulundurmaları gerektiğinin farkında değiller. Bunun dışında çamaşırhane ve yemekhane gibi bazı bölümlerin çıkışlarında atıksu önlem tesisi kurulması gerektiği halde bunu yapmayan çok hastane var. Hemodiyaliz merkezine sahip hastaneler cihazları direkt olarak kanalizasyona bağlamış durumda. Oysa bu cihazlardan hem enfekte kan, hem de cihazın kendisini temizlemek amaçlı kullandığı kimyasallar direk kanalizasyona verilmekte. Aynı şekilde laboratuarlarda kullanılan bazı cihazlar da kanalizasyona bağlı. Özellikle pek çok hastanede bu yıl kullanılmaya başlanan hemogram cihazının bir marka ve modelinin kullandığı reaktif madde siyanür içeriyor ve kanalizasyona karışıyor. Ameliyathanede kullanılan anestezik gazlar zehirlidir ve baca sistemi ile ortama veriliyor. Bu bacalardaki filtreler genelde hastane kurulduğundan beri değiştirilmemiş durumda. Bazı hastanelerde bunun için hepafiltreler mevcut fakat onlar da biliçsizce yenisiyle değişim yapılıyor. Sterilizasyonda pek çok hastane etilen oksit kullanıyor. Etilen oksit, toksik, zehirli, mutajenik ve kanserojendir. Bunlarda baca sistemi ile ortama veriliyor. Hastanelerle çalışan arkadaşlara özellikle kazan dairelerini incelemelerini de tavsiye ederim. İl Sağlık Müdürlüklerinin Çevre Birimi kurma konusuna gelince maalesef bu konuda Müdürlük yetersiz kalıyor. Çünkü bu birimdeki arkadaşlar tüm il geneline yetişemediğinden hizmet vermek ya da yönlendirmeden oldukça uzaklar. İlk etapta aklıma gelen konular bunlar fakat hastanelerde bunun gibi pek çok farklı düzenleme yapılması gerekiyor. Sizlerin de bunlar dışında aklınıza gelen bilgiler olur da paylaşırsanız çok sevinirim.
 
@mevlut_d

Teşekkürler mevlüt bey. Peki bu diğer yönetmelikler gereği demişsiniz bunları rica etsem biraz daha açabilir misiniz? Ayrıca herkese bilgilendirme ve ışık tuttğu için teşekkür ederim. Açıkçası yabancısı olduğumuz konular bunlar bizim. elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz firma olarak. Bildiğimiz şeyler var, bilmediğimiz şeyler var...
 
mnemonic gayet güzel açıklamış. Ben de hastanede çalışan bir çevre mühendisi olarak söylediklerine katılıyorum. Ancak Seveso konusunda çalışma yapmak malesef pek kolay değil, ben henüz yapamadım ve Seveso bildirimi yapan bir hastane var mı bilmiyorum (en azından benim bildiklerim arasında yok). Bu konuda çalışma yaptığımda forumda da paylaşırım.

argü amacım direkt size karşı kırıcı tavır takınmak değil. Yenisiniz ve öğrenmeye çalışıyorsunuz bunu takdir ediyorum fakat bu forumda "hastane" veya "sağlık" şeklinde arama yapmış olsaydınız işinize yarayacak birçok bilgi çıkardı.
 
@Göksel Kurtuluş

Göksel Bey,
Çalıştığınız hastane için Seveso bildirimi yaptınız mı, son durum nedir? Söylediğiniz gibi oldukça zorlu bir süreç. Bende bir yerden başladım ama bilgi kirliliği çok çıkıyor. Yaptıysanız, öneriniz nedir?
 
@Elif İlkem İnci
Malesef yapamadım açıkçası depo ve satınalma bölümleri ile ortak çalışılması gerektiği için zorlu bir süreç oluyor. Henüz MSDS lerin bile tam düzgün teminini sağlayamıyoruz. Çok fazla sayıda kimyasal olmasının dez avantajı bu :(
 
arkadaşlar merhaba,
diyaliz merkezleri ile ilgili çevre izni kapsamında ve çevre danışmalığı kapsamında neler yapılabilir?
yardımcı olur musunuz
 
@Esra Alıç
20 yatak ve üstü sağlık kuruluşları Çevre İzni kapsamında değerlendirilir, bu yatak sayısının altında kalan veya ayaktan hizmet veren sağlık kuruluşları Çevre İznine tabi değildir.

Bunun dışında çevre danışmanlığı olarak;
Endüstriyel atık yönetim planının hazırlanması,
Ünite içi atık yönetim planının hazırlanması,
Genel olarak çevre ile ilgili tüm yönetmeliklere uyumun sağlanması,
Çalışanların eğitimi,
Kanal bağlantı izni alınması,
Atıkların uygun verilmesi, takibinin ve bildirimlerin sağlanması vb. şeyler yapılabilir.
 
arkadaşlar merhaba ,
birrşey soracağım. ilk defa bir hastaneye danışmanlık yapacağım. 27 yataklı. çevre izni kapsam dışı yazısı mevcut. Dolayısıyla ben sisteme yükleyip üzerime alacakmıyım???
 
Üst