• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

21.11.2013 tarihli değişen çevre danışmanlık yönetmeliği hakkında öneriler

Ali_Cengiz

Yönetim Grubu
Çevre Teknolojileri Grubu
Katılım
25 Ekim 2009
Firma
Artı İnşaat
Merhaba arkadaşlar. 21.11.2013 tarihinde değişen çevre danışmanlık yönetmeliği ile ilgili olarak hazırladığımız öneri yönetmeliği ekte yer almaktadır. Bu yönetmelikte, genel olarak değişmesini istediğimiz yerlerin, mevcut yönetmelikle karşılaştırmalı olacak şekilde bir çalışma yaptık. İstenilen değişikliklerin mevcut yönetmelikte ne gibi etkileri olduğunun net bir şekilde görülmesini istedik. Bu konu başlığında sadece yönetmelikteki nelerin değişmesi, nasıl değişmesi gerektiği üzerine tartışma yapılacaktır. Ayrıca sizlerinde buna benzer olan bir çalışması var ise bu sayfada paylaşmanızı isteriz. Çıkan yönetmeliği çelişkili, sakıncalı, mesleki sorunlar ile ilgili kısmındaki serzenişlerinizi bu başlık altında paylaşmamanızı ve forumu ağlama duvarına çevirmemenizi rica ederiz.

Not: Sunulan öneri yönetmeliğinin teklif ve açıklamaları ile ilgili kısmı ayrıca gün içerisinde yükleyeceğiz.
 

Ekli dosyalar

  • öneri yönetmelik.pdf
    1.2 MB · Görüntüleme: 94
Madde 6 -a hazır eğitime girdik sınavada girelim ne olacak.Sınavı geçememekten mi korkuyorduk zaten. Verdikleri 4 yıllık eğitim ile mühendisliğimi beyenmeyip hadi buna bi 15 gün daha eğitim verelim tam olsun mu diyecekler. Yönetmelikte şöyle bir ibare olsa anlarım ' üniversitelerin ilgili bölümlerinden yeni mezun olanlar' . Yönetmelik,yasalar ve genel işleyiş hakkında yeni mezunlarımızı eğitilsin derim. Ama ben 4 yıl okumuşum, üzerine çalışmışım okadar gideceğim oraya 15 gün bide eğitim alacağım.
Hadi bunlarıda geçeyim tamam benim 4 yıl eğitimi yeterli görmedin 15 gün daha eğiteyim yetmedi sınav yapayım dedin anladım. Fen edebiyatın ne işi var benim yanımda bunu anlamam işte.Bence yönetmelikten bu branşlar komple çıkartılsın. Çevre Mühendisliği insanları istihdam etmek adına yapılan bir şey olmamalı kaldı ki piyasada iş bulamayan meslektaşlarım varken.
 
Benim önerim, çevre görevlisi sınavının herkes için uygulanmasıdır. Çevre görevlisi sınavına daha önce girmedim için ne soruluyor bilmiyorum fakat bu sınavın içeriğinin tamamen çevre görevlisi olacak kişinin görev ve sorumluluklarıyla ilgili olması gerekir. Her mezun çevre mühendisinin danışmanlık işi yapabileceği konusuna karşıyım. Bugün nasıl bir tıp mezunu tusa girip bilgi birikimini kanıtlaması gerekiyorsa ve başka bölüm mezunları da tusa girebiliyorsa, bir çevre mühendisininde yönetmeliğe hakim olduğunu ispatlaması gerektiğini düşünüyorum. Zaten bir çevre mühendisi bu sınavı kolaylıkla aşacaktır. Çok fazla problem etmeye gerek yok. Bence bu yönetmeliğe eklenmesi gereken şey çevre görevlisinin aynı zamanda çevre mühendisi de olma ayrıcalığıdır. Bu fark ise çevre yönetim birimi ve çevre danışmanlık firmalarının niteliklerine eklenmelidir diye düşünüyorum. Örneğin çevre yönetim birimine en az 1 çevre mühendisi ve çevre görevlisi, danışmanlıklar içinse biri en az 5(kurucu), biri en az 3, biri en az 2 yıl çevre görevlisi olarak çalışmış (bence diğer çevre sektörlerinde çalışmış bir çevre mühendisi danışmanlık konusunda tecrübeli sayılmaz) 3 çevre görevlisi ve çevre mühendisi (buna dediğiniz gibi ayrı isim olarak çevre yönetim danışmanı da denilebilir) ve 2 tane çevre görevlisi bulundurma zorunluluğu gibi.. Sonuçta hem yetkililerin dayanağı olan sözde yeterli çevre mühendisinin olmaması durumu ortadan kalkarken hem de bizim hakkımız yenmemiş olur ve danışmanlıkların da nitelikleri artmış olur diye düşünüyorum.
 
TUS sınavından bahsedeceksek Çağatay Bey bu bir uzmanlık sınavıdır bir doktorun mezun olduktan sonra bu sınava girmek gibi bir zorunluluğu yoktur. Bir branşta uzmanlaşmak istediğinde doktorlar bu sınava girer. Tamam bizde de mühendislikte uzmanlık sınavı olsun bu sınavı geçenler uzman çevre mühendisi olsun ve atıyorum ek 1 de çalışmaya bunların hakkı olsun felan. Ama şimdiki sınav tamamen saçmalık bende hiç bu sınava girmedim ama sorularını gördüm.
 
Çevre görevlisi değil çevre mühendisi bu konuda artık herkes hem fikir. Başka bir konudan yaklaşmak istiyorum. Mesela bir inşaat mühendisi hem mühendis olarak hem isg uzmanı olarak çalışabiliyor ama biz çalışamıyoruz. bu rekabete aykırı bunun için rekabet kuruluna başvurulabilinir. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının belirledi saatler çerçevesinde bizimde başka işlerde çalışabilmeliyiz. Bu bence ikinci planda olan birşey ama yinede hakkımız.
 
Çevre Görevlisi sınavlrında ne soruluyor? eğer mevzuat ise, sınav sadece çevre mühendisleri için değil herkes için gereksiz. Mevzuata hakim olma olayını zaten hiç anlamadım. Zaten mevzuat sürekli değişiyor. İnsanlar beyinlerini ihtiyacı olmayan bilgilerle doldurmalı mı? Örneğin Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nde Ulusal Atık Taşıma Formlarının renkleri ile ilgili bir kısım var. Kaba bir tabir ile ''bana ne ki?'' bunu aklımda tutsam ne olur, açıp yönetmelik'ten baksam ne olur?
Burada Çevre Görevlisi'nin işi muvzuatı ezberlemek midir yoksa Atık Minimizasyonu, atıkların değerlendirilmesi, sınıflandırılması vb. konularda yorumlar getirerek işletmenin çevreyle uyumlu bir şekilde faaliyet göstermesini yasalar çerçevesinde sağlamak mıdır?
Bence ülkemizde Çevre Mühendisi anlayışı baştan aşağı yanlış.
Hatta abartıp bu insanlar Çevre Mühendisi falan hak etmiyorlar diyebilirim.
Öyle ki Çevre Mühendisliği'nin iyi par kazanabildiği, başka bir deyişle saygın olduğu ülkeler hep gelişmiş ülkelerdir.
Oysa ki Türkiye'de Çevre Mühendisi işveren gözünde sadece masraftır.
Aynı şekilde danışmanlık hizmeti verilen kuruluşlarda da bunu gördüm.
Aslında sadece 6 aylık bir süre için danışmanlık hizmetine dahil oldum, ana işim değil.
Ama gördüğüm kadarı ile bu yanlış algılama sorunu bu hizmeti alan kuruluşlarda da var.
Belki Çevre Mühendisleri beraber çalıştıkları kuruluş çalışanları ile arkadaş, dost vs. olabiliyorlar.
Nitekim benim de böyle diyloglarım oldu.
Ama bu ilişkinin dışında Çevre Mühendisi kuruluş için biraz sıkıntılı bir personel.
Ayrıca bir TAT firması ile iş görüşmesi yapmıştım geçmişte.
Bana düşük ücret önermişti. Önemli değil, alışkınız bu yaklaşımlara.
Sonra da bu işi aslında muhasebecisine yaptırabileceğini ancak yönetmelikler nedeni ile Çevre Mühendisi alması gerektiğini söylemişti.
Bu kişinin Çevre Mühendisinin yaptığı işten anladığı pazarlama değil midir şimdi?
Yani bana müşteri bağlasın ve Bakanlık ile iletişimi sağlasın.
Her neyse yönetmeliğe gelince, doğru bulduğum kısımları yok değil.
Ancak bir işsizlik problemi ortaya çıkacak.
Böyle bir sıkıntı yarattığı takdir de işsiz kalacak olan insanlara bir alternatif sağlamalı.
Fakat işin bu kısmı ihmal edilmiş.
Muhtemelen her şeye sustuğumuzdandır.
Yanlış anlamayın, Çevre Mühendisleri olarak susuyoruz demiyoruz.
Her konuda, her meslekten, her sektörden insan olarak susuyoruz zaten.
En son olarak diyeceğim, söz konusu yönetmelik zaten AB mevzuatlarından çeviridir.
Büyük oranda.
AB ülkeleri arasında İsveç var, Danimarka var.
Ham madde olarak kullandıkları çöpleri biten ülkeler var.
Şimdi o mevzuat buraya uyar mı?
Burada hala atık ayrıştırma diye bir şey bile yok.
Bu şartlarda zaten her şey kağıt üzerinde ve belli standartlar çerçevesinde.
Üzülerek demek istiyorum ki bu yönetmelik başından beri zaten Çevre Mühendisi'nin ya da herhangi bir meslek dalından insanın teknik birikimine, çevre teknoloji vs. bilgisine ihtiyaç duymuyor.
Standartlar oluşturuyor, buna göre yapın diyor.
Üretmiyorsun, ama mühendis üretir.
Tuhaf bir sistem.
Çok uzattım lafı, evet karşıyım ama başından beri karşıyım, biraz farklı açılardan karşıyım.
 
@CMNet Okuru

Dediğiniz gibi AB mevzuatlarına göre hazırlanan yönetmelikler uygulaması zor en azından bizim ülkemizde , o yüzden de ülke olarak gelişmişlik seviyemiz artana kadar değerimiz bir makina müh, bir inşaat müh ya da bir endüstri müh. kadar olamayacak maalesef .
 
@yara_bandi
Önerinizin Çevre Mühendislerini korur bir yanı yok , sadece birtakım ifade ve deneyim sürelerini değiştirmişsiniz.Danışmanlık firmanız var sanıyorum o yüzden bu yaklaşımda bulunmuş olabilirsiniz.
Şahsen ben ;
Çevre görevlisi olacaklarda aranan nitelikler

MADDE 6 –(1) İşletmeler ile bunların çevre yönetim birimlerinde veya çevre danışmanlık firmalarında çalışacak çevre görevlilerinin aşağıdaki niteliklerden en az birini haiz olmaları zorunludur:

a) En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olmak veya çevre mühendisliği veya çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış olmak ve çevre mevzuatı konusunda Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak eğitime katılmak ve çevre mevzuatı konusunda yapılacak sınavda başarılı olmak.

b) En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olmak, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak eğitime katılmak, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında yapılacak sınavlarda başarılı olmak.

a) En az 4 (dört) yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olmak veya çevre mühendisliği veya çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış olmak ve çevre mevzuatı konusunda Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak eğitime katılmak.

Şeklinde değiştirilmesini ve de çevre mühendisinin çevre gör. old. takdirde başka işler yapmasının kısıtlanması maddesinin değiştirilmesi taraftarıyım. Çevre danışmanlıklarının deneyimli personel çalıştırması konusunda da yönetmelik ile hemfikirim.
 
Bence yönetmeliği komple kaldırsınlar işimize de burunlarını sokmasınlar. atıp tutması kolay gelip görsünler çalışma koşullarımızı danışmanlık dediğimiz şey de öyle sistemde evrak yüklemeyle 1-2 ziyaretle standart formlara var var yok yok diye tik atmayla olacak değil. evrakları yüklemeyle çevre temizleniyorsa ne ala. yaptırıma bakılmalı.
 
Üst