• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

21.11.2013 tarihli değişen çevre danışmanlık yönetmeliği hakkında öneriler

Ali_Cengiz

Yönetim Grubu
Çevre Teknolojileri Grubu
Katılım
25 Ekim 2009
Firma
Artı İnşaat
Merhaba arkadaşlar. 21.11.2013 tarihinde değişen çevre danışmanlık yönetmeliği ile ilgili olarak hazırladığımız öneri yönetmeliği ekte yer almaktadır. Bu yönetmelikte, genel olarak değişmesini istediğimiz yerlerin, mevcut yönetmelikle karşılaştırmalı olacak şekilde bir çalışma yaptık. İstenilen değişikliklerin mevcut yönetmelikte ne gibi etkileri olduğunun net bir şekilde görülmesini istedik. Bu konu başlığında sadece yönetmelikteki nelerin değişmesi, nasıl değişmesi gerektiği üzerine tartışma yapılacaktır. Ayrıca sizlerinde buna benzer olan bir çalışması var ise bu sayfada paylaşmanızı isteriz. Çıkan yönetmeliği çelişkili, sakıncalı, mesleki sorunlar ile ilgili kısmındaki serzenişlerinizi bu başlık altında paylaşmamanızı ve forumu ağlama duvarına çevirmemenizi rica ederiz.

Not: Sunulan öneri yönetmeliğinin teklif ve açıklamaları ile ilgili kısmı ayrıca gün içerisinde yükleyeceğiz.
 

Ekli dosyalar

  • öneri yönetmelik.pdf
    1.2 MB · Görüntüleme: 94
@CMNet Okuru

Söylenecek her şeyi söylemişsiniz ağzınıza elinize sağlık :) zaten bahsettiğiniz TAT firmaları vb yerler hurdacı mantığıyla yönetildiği için anlaşmak, onlara olayı ifade etmek çok zor.. biz sadece imza atarız ve sadece masraf çıkarırız
 
@yigiten
Yeni mezunlar Çevre Görevlisi belgesi alıp özel sektörde işe girsin , deneyim kazansın hatta birkaç yerde çalışsın deneyim kazansın sonra danışmanlık yapsın anlatmak istediğim buydu.
 
Düşünün ki okuldan yeni mezun oldunuz evet bir sürü ders aldınız , projeler yaptınız vs.Ama projelendirme alanında çalışmıyorsunuz .Peki diğer çalışma alanlarında okulda gördüğünüz dersler pratikte kullanılır mı oldu = Hayır.
O halde okuldan mezun olmuş deneyimsiz bir Çevre Mühendisi olarak 100 lerce sektör için nasıl danışmanlık yapmayı düşünürsünüz ? Yeterli misiniz sizce , hakim misiniz her şeye ?

Danışmanlık yapmak için deneyim şart , bu benim için de geçerli .
 
@yara_bandi

bana göre önerilerinizde bazı kelimelerin yada ifadelerin değiştirilmiş olması çok doğru geldi, ama yönetmelikle de arasında farklı gelen çokta fazla şey göremedim.
En başta çevre görevlisi dışında hiçbir işte çalıştırılamaz maddesi. Kişilerin çevre görevlisi olarak çalıştıkları danışmanlık firmaların ne kadar ücret aldıklarını bilemiyorum ama az çokta olsa tahminlerimiz var ve insanlar bu ücretlerle maalesef ki geçinemiyorlar. Bunun yanında en basitinden bir çok arkadaşımız lpg sorumlu müdürlülük yapıyordu ki bende bunlardan biriyim, çok fazla gelir getirmiyor belki ama yinede ek gelir olarak iyi olduğu düşünüyorum. ayrıca bir çok kişi yine hem çevre danışmanlık hemde çed yapan firmalarda çalışıyordu, şimdi sadece danışmanlık yaparsa aynı ücretleri alabilecekler mi, tabikide hayır olarak düşünüyorum. dahada örneklerini verebiliriz ama sonuç olarak söylemek istediğimiz şey aylık olarak bizlerin çalışma saatleri var ve işlerimizi aksatmadan diğer işler için vaktimiz kalıyorsada yapılmasında bir sakınca olmadığını düşünüyorum.
 
@Gülin Çağlıyan

yeni mezunların bencede direk piyasa girerek danışmanlık firmaları açmasına karşıydım, bu yönetmeliğin desteklediğim yönlerinden bir taneside bu oldu. birçok arkadaş daha sektörlerin ne olduğunu, hangi tesis nedir ne değildir demeden iş alabilmek adına herşey olur tamam diyebiliyor ve kısa sürede sorunlar gün yüzüne çıkmaya başlıyor, bazen altlarından kalkamıyorlardıda. Ama şimdi tecrübe birikimi olmuş kişilerle beraber çalışarak belli tecrübeleri onlarda kazanacaklar ve daha sağlam ilerleyeceklerini düşünüyorum.
 
Çevre Görevlisi tanımının kaldırılıp Çevre Mühendislerinin önünün açmaları gerek. Makina, İnşaat, ve Diğer Mühendisliklerden ve diğer meslek kollarından çevre mühendisi olmaz. İşimizi başkası yapamaz. Çevre MÜHENDİSLİĞİ günümüzde ihtiyaç duyulan ve ihtiyacın hiçbir zaman bitmeyeceği mesleklerin başında geliyor. Çevre MÜHENDİSLERİ olarak üzerimize düşen görevi yapmalı ve Bu yönetmeliğin düzeltilmesi için elimizden geleni yapmalıyız.
 
Yazının ilk başında dedik ki önerilerinizi, düşüncelerinizi alalım, ortak bir payda oluşturalım, yapılan çalışmada örnek olsun istedik. XIV. Louis döneminde halk isyan eder hiç bir şey yapılmıyor diye ve derki hem beğenmiyorsunuz hemde her şeyi devletten yapmasını bekliyorsunuz. Şuan burada olan olayda aynı. Her zaman olduğu gibi yine ağlamaktan başka bir şey yapmadınız. Öneriyi sunarken bu öneri neleri değiştirmiş oluyor mevcut olan yönetmelikteki yansıması nedir onu göstermeye çalıştık. Sizde bir öneri sunarken bunun nelere sebep olduğunu bilerek söyleyin istedik. Bizimkisine katılmak zorunda değilsiniz. Kendi önerinizi sunabilirsiniz. Normalde ayrıca yazı olarak verecektik fakat yazıda ısrarla burayı ağlama duvarına çevirmemenizi rica etmemize rağmen ağıt bölümüne döndürdüğünüz için sadece basit bir şekilde açıklamaya gittik.

Şimdi gelelim konunun Türkçe mealline;

Yönetmelik yayınlandı. Taslak bir yönetmelik değil. Bu yüzden de tek yapabileceğimiz yönetmeliği revizyon ettirebilmektir.Mevcut sistemdeki en büyük sıkıntı çevre görevlisi ünvanıdır. Çevre görevlisi ünvanının şuan gerçekten çıkartılabileceğine inanıyor musunuz? Şahsi düşüncemi söyleyeyim hayır çıkartılamaz. Çünkü bu yönetmelik ÇED yönetmeliği baz alınarak hazırlanmış. ÇED yönetmeliğinde meslek dışı olanların çıkartılmasını 5 yıldan fazla oldu başarılabildi mi? Hayır. Şuan bakanlıkta ve il teşkilatlarında çalışanların ne kadarı çevre mühendisi? Dolayısı ile bir defada çevre görevlisi ünvanı çıkartılamaz. Ama onun yerine çevre mühendisleri ve bakanlık çalışanlarına ayrı bir ünvan verilerek diğer mesleklerin, içimizde elenmesini sağlayabiliriz. Çevre yönetim danışmanı diye bir tabiri kullanmamızın sebebi budur. Şuan ki işleyen süreçte de eğer iyi bir şekilde incelediyseniz sıkıntı herkesin imza yetkisinin olmasıdır. Bununda önüne geçebilmek için ayrı bir kavram oluşturup imza yetkilerine elimize almamız ile olur.

Şirket sahibi çevre mühendisi olmayan firmalar mevcut. Hatta belli sektörlerde bu çok daha ön plana çıkmakta. Ayrıca yeni mezun arkadaşlar deneyimsiz de olsalar bizim meslektaşlarımız ve en azından çevre mühendisi olarak şirket kurmuşlardır. Bu sebeple şartları sağlayamayacaklar ama bir şekilde ayakta kalmaları gerekiyor. Bunu sağlamanın yolu da danışmanlık şirketlerinin kurucu ortaklarının içerisinde çevre mühendisinin yer alması zorunluluğudur ya da mevcut sistemde deneyimli olan çevre firmalarının şubesi olarak yollarına devam etmelerini sağlamaktır. Buda ancak şube şartlarının değiştirilmesi ile olur.

Gelelim belge kiralanması olaylarına. Şu yönetmeliğe göre kiralanacak olan belge sayısı şahsen artacaktır. Bu haksız rekabet ortamının engellenebilmesi yıllık olarak uygulanacak vize ile mümkündür. Böylece alınan ceza puanlarının sıfırlanması sağlanır, bu işe girmek istemeyen ama dışarıda kalmış belgesini kullandıranlar elenir hem de vize şartlarında oda asgari maaşının ödenmesi şartını koyarak meslekteki arkadaşların sömürülmesini engellemiş olursunuz. Belli periyotlarda eğitime gitmek kötü değildir. Otomatik olarak gideri arttıracağı için piyasada saçma sapan fiyatların verilmesini, korsan çevre mühendislerinin oluşmasını engellersiniz. Aynı zamanda bu işi yapmak isteyen ile istemeyen aradan çıkmış olur. Çevre mühendisliği diplomamız var. Güzel, harika ama alt sektörlerimiz çok fazla. Bilmediğimiz bir sektörde imza atarak üç kuruş para almak için yapılan ile oyunu kömüre satan arasındaki fark nedir? Meslek içerisinde uzmanlaşmanın yolunu açmalıyız. Danışmanlık çevre mühendisliğinin şuan vitrini konumundadır. Bu yüzden de şirket açılımının biraz zorlaşması lazım. Biraz zorlaşsın, bu işi gerçekten yapmayacak olan turist gibi gelip gitmesin.

Şimdi sizlerinde böyle önerileri varsa dinleyelim. Eğer yoksa hiç bu başlık altında benim önerimi eleştirerek yola devam etmeyelim. Karşı önerilerinizi sunun. Ya da illa eleştirmek istiyorsanız da şu kısım şöyle olmalıydı, şu ilave edilebilir şeklindeki söylemleriniz hepimiz için daha iyi olacağına inanıyorum.
 
@yara_bandi

Eleştirilere, paylaşılanlara ağlama duvarı diye cevap vermenizi kınıyorum.
Siz önerinizi getirdiniz, herkes bunun için yorum yapabilir. Konu üzerine istediği şeyi söyleyebilir. Siz duymak istediklerinizin söylenmesini bekliyorsunuz, fakat herkesin düşüncesi, yorumu ve yorumlama şekli farklı. Yukarıya bakılırsa bir çok öneride getirilmiş aslında. Asıl yapılması gereken buradaki tüm eleştiri ve gözlemleri iyice takip ederek buradan yönetmeliğe katılabilecekleri ayrı ayrı çıkarmak. Yazılan bir yorum yazısından bile bir çok detay çıkarılabilir, eksikliğin farkına varılabilir.

Herkesin kafasında onlarca yönetmelik, tebliğ, maddeler vs dönüp duruyor. Herkes ayrı bir yönetmelik önerisi ile buraya gelemez. Ama herkes burada yorum yapabilir. Değişiklik önerilerini götürecek kişiler için buradaki tartışma detayları çok önemlidir. Toplantılarda sonra hiçbirşey tartışamadık , oturduk vs diye yazılıyor. Siz eğer böyle bir misyon üstleniyor ve bunları öne çıkarmak istiyorsanız, bence her gelen düşünceye ve yorum saygı göstermeniz, buradaki detaylardan alınması gereken önemli detayları, yanlışları vs not edebilir ve bunları kullanabileceğiniz kanısındayım.

Kolay gelsin.
 
@Fatih Çoban

Çıkan yönetmelik ya da mevcut durumu burada eleştiriyorsunuz. Ağlama duvarına çevirdiniz lafı buradan geliyor. Diğer yönetmelik forumunda zaten eleştiriliyor. Orasını ayrı bir şekilde okuyoruz. Orada istediğinizi yapın diyoruz ve konuya dair yapılabilecek bir fikriniz var ise onu burada yazmanızı istedik. Yani bence, sence ile başlayan cümleleri burada görmek istedik. Diğer taraftan burayı ayrı tutmamızın sebebi o. Israrla da şunu söylemeye devam ediyoruz bu bir örnektir bizim söylediğimiz. Kalkıp ta bunun diğer yönetmelikten farkı nedir, merakla yorumunuzu bekliyorum tarzı olan açıklamaların buradaki işlevi nedir? Eğer duymak istediklerimiz ile ilgilenseydik o zaman bu sayfayı kapatırdık. Diyoruz ki bizim önerimiz bu sizin öneriniz nedir? Bizim önerimizin etrafında tartışma oluşturmamaya çalıştırıyoruz. Yaptığımız tespitler bunlar, bu tespite getirdiğimiz çözümler bunlar diyoruz. Sizlerden kendi tespitlerinizi ve buna bağlı olarak çözüm önerilerinizi bu şekilde yazmanızı istiyoruz. Bunun haricinde söyleyeceğiniz bir şey varsa buraya değil diğer yönetmelik sayfasında dile getirin diyoruz. Amaç diğer yönetmelik forumunda konuşulan çok konu var ve önerilerin boşa gitmemesini sağlamak. Ayrı bir başlık altında toplamaya çalışıyoruz.
 
@Çağatay Atay
@Çağatay Atay bey,
siz diyorsunuz çevre mühendisleri bu sınavı geçer diyorsunuz, amenna iyi düşünüyorsunuz da hangi okulda yönetmelik eğitimi veriliyor. yeni mezun binlerce arkadaş var yönetmelik nasıl okunur nerelerine bakılır onu bile bilmezken ne sınavı.
 
Üst