• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Acill.. arıtma tesisi çıkış su kalitesi

Faruk DAĞGEZENN

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Temmuz 2013
Şehir
Muğla
Firma
OKTA AKADEMİ VE MÜHENDİSLİK SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
merhaba CMNET ÜYELERİ bugu atık su arıtma tesisin çıkış suyu ilgili denetim yaptım. bir atık su arıtma tesisinde çıkış suyu direk bir kaç kola ayrılmış borular halinde toprağa verildiğini fark ettim. çıkan su toprağı kirleterek salınıyor. suyun gidilen yerde toprağın rengi siyah şeklinde ormana giriyor.... sizce bu toprak kirliliğimi ve bu suyun zararı ne ?nbu çıkış suyu nasıl düzenli bir şekilde uzaklaştırılmalıdır??
 
Faruk Bey bu siyahlaşmanın nedeni çok büyük ihtimalle toprağa verilen atıksudur, bende bunun gibi bir durumla karşılaşmıştım ancak benim karşılaştığım tesiste atıksu tesisin kapasitesini aştığından dolayı fazla suyu araziye vermişlerdi ve suyun nüfus ettiği yerler siyahlaşmıştı. Ancak bahsettiğim olayda tesis arıtılmış değil arıtılmamış suyu vermişti, siyahlaşmanın sebebi ise atıksudaki kirleticilerin (ağır metal vs) toprakta birikmesi. Sizin bahsettiğiniz tesis için net birşey söylemek zor. Öncelikle tesis evsel bir tesismi yada endüstriyel bir tesismi? Arıtma tesisi ortak bir tesismi yoksa herhangi bir endüstriye ait bir tesis mi? Ayrıca çıkış suyunun durumu nasıl ? Çıkış suyunun deşarjına gelince öncelikle bunu o tesisin sorumluları çözmüş olmalıdır, çevre ve şehircilik bakanlığından uygun bir deşarj iznine sahip olmaları gerekiyor. SKKY'de "Alıcı ortama atıksu deşarjı konusunda çevre iznine tabi işletmeler için genel hükümler" gibi birçok hüküm bulunmakta. Tesis imar planı içindeyse kanalizasyona deşarj söz konusu oluyor, imar planı dışındaysa çeşitli alıcı ortamlara deşarj edebiliyor. Ancak bölgedeki su havzaları, su kaynakları vs. gibi etmenlerde belirleyici oluyor. Ayrıca birde denize deşarj durumu var. Bunların çevre şehircilik müdürlüğü ile görüşülerek aydınlatılması lazım, ama en önemlisi deşarj izin belgesi.
 
@cevremuhendisi
bu arıtma tesisi yani rastgele çıkış suyun borularını öyle bırakmış belli bir yerde düzenli bir şekilde toprağa verilmiyor. oluşturduğu manzara çok kötüydü...
 
Doğrudur Faruk Bey, demekki çıkış sularıda çok kötü durumda. Malesef bu gibi olaylar çok fazla oluyor. Eğerki bir hukuksuzluk varsa yukarıda bahsettiğim gibi denetleyici kurum çevre ve şehircilik müdürlüğü, oraya şikayet etmeniz durumunda gerekli cezai işlemi uygulayacaklardır. Ayrıca tesis size deşarj izin belgesini ibraz etmek zorunda, bu size yol gösterecektir.
 
Faruk Bey, arıtılmış dahi olsa çıkış suyunun alıcı ortam olarak toprağa verilmemesi gerekir - ki sizin arıtma konusunda da ciddi şüpheleriniz var okuduğum kadarıyla.
Bu konuda oradaki yetkili idare (il çevre ve şehircilik md.) ile görüşün, gerekirse resimlerini çekip gösterin, bu sorunun acilen giderilmesi lazım.
Arıtma çıkışının en yakın alıcı ortama (deniz, dere v.s.) verilmesi gerekmektedir. Tesisin bulunduğu bölgedeki coğrafik şartlara göre karar verilmelidir.
 
@Şenay Kırhan Sesler

denize veriliyor. ama mesafe 1-2 km sonra denize karışıyor. oraya ulaşana kadar kirlilik seviyesi çok yuksek.
 
Yazınızdan borularla toprağa verildiğini oradan da ormana gittiğini okumuştum. Nihai alıcı ortam deniz diyorsunuz, toprak da dere yatağı gibi kurumuş bir ortam o zaman ? Yine de arıtma yeterince yapılamıyorsa buradaki sorunun acilen giderilmesi lazım.
 
Üst