• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Alıcı ortam olmaması

Tolga Gül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mart 2012
Arkadaşlar diyelim ki bir madende çalışıyorsunuz. Madende kullanmakta olduğunuz araçları yıkadığınız bir araç bakım ünitesi var buradan çıkan yıkama sularını arıttınız ve Tablo 20.3: Sektör: Endüstriyel Nitelikli Diğer Atıksular (Benzin İstasyonları, Yer ve Taşıt Yıkama Atık Suları)'na göre deşarj standartlarını sağladınız. O da ne etrafta suyu verecek ne bir akarsu, ne göl, ne deniz hiç birşey yok her taraf kıraç toprak, yeraltına deşarj edemiyorsunuz teknik imkansızlıklardan. Alıcı ortam tanımına uyacak bir yer göremediniz etrafınızda. Şimdi bu arıtılmış atıksuyu ne yaparsınız. Suluyacak bahçenizde yok. Daha doğrusu benim yorumlamanızı istediğim bunu arıtıp deşarj standartlarına getirip toprağa verebilir miyiz. SKKY okudum pek beni tatmin eden bir madde bulamadım. Mesela şöyle bir madde olsa tamam olmaz diyeceğim: " Atıksuların arıtıldıktan sonra alıcı ortam dışındaki yerlere verilmesi yasaktır."
(SKKY Alıcı ortam tanımı: Atıksuların deşarj edildiği veya dolaylı olarak karıştığı göl, akarsu, kıyı ve deniz suları ile yeraltı suları gibi yakın veya uzak çevreyi,)
Yoksa şöyle mi yapsak arıtsak suyu vidanjörle arıtılmış suyu alıcı ortama mı deşarj etsek? Değerli yorumlarınızı bekliyorum.
 
@Tolga Gül


Öncelikle bu suyun tesis içindeki kullanılabilirliğini değerlendirebilirsin. Değirmenler, thicknerler, flotasyon vs ( tabi bunlar varmı bilemiyorum)

Bunun dışında sulayacak bahçemiz yok demişsin. Ama bir taraftanda her taraf kıraç toprak demişsin. Mademki ne kanalizasyon bağlantısı, ne göl, ne akarsu vs yok ise kendin bu kıraç topraklara bir miktar ağaç ekerek hem kendi bahçeni oluşturmuş olursun, hem sulama suyunu verecek bir yer bulmuş olursun, hemde çevresel olarak ekstra bir katkı sağlamış olursun :) Bana göre en uygun çözüm bu gibi.

Bununla ilgili olarak ; Su Kirliliği kontorlü Yönetmeliği -Arıtılmış Atıksuların Sulamada Kullanımı-Madde 28 i gözden geçirmeni öneririm.
Sulama suyu kriterlerinide ayrıca Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliğinde bulabilirsin.

İyi çalışmalar.
 
Bende Fatih Bey'e katılıyorum suyun yeniden kullanımı değerlendirilebilir fakat proses ünitelerinde kullanmak üretim verimini etkileyebilir diye düşünüyorum.Suyun arıtımını sağladıktan sonra biriktirip yıkama alanında tekrardan kullanmayı denemediniz mi? Ayrıca maden ocağı olduğunu söylediniz bu suyu yazın ocakta ve ulaşım yollarınının sulanmasında da değerlendirebilirsiniz.
 
@Tolga Gül
bende bir maden ocağında çalışıyorum ve bende de aynı sorun var baraj orta koruma mesafesinde kaldığı için deşarja izin verilmiyor.. arıtılıyor ve deşarj standartlarına uygun yol sulamaya da bahçe sulamaya da izin vermed İl Çevre ne yazıkki.. Sadece vidanjörlerle çekme kaldı bize de.. eğer başka bir çözüm bulabilirseniz benimle de paylaşırsanız çok sevinirim Tolga Bey :)
 
@duygud

Şuna ne dersiniz bu suyu arıtıp, arıtılmış suyu arıtılmış su havuzunda biriktirip, arıtılmış suyu vidanjörle deşarja en yakın alıcı ortama deşarj etsek buna da hayır derler mi acaba?
 
@Tolga Gül
onu düşündüm fakat en yakın alıcı ortam bize yine bi hayli uzakta kalıyor ve bu da maliyet demek.. Vidanjörün kiralanması ya da satın alınması, ayrı şoför, o kadar yol masrafı..!! çünkü günde min. 10 ar tonluk 2 vidanjör seferi istedi İl Çevre :(
 
açıkçası şunu anlayamadım çalıştığınız yerde yıkama suyu için kanal giderleri yok mu? ya da kanalizasyon bağlantı hatları ? bunların olmadığı bir yerde sanayi işletmesi yapılamaz diye düşünüyorum ...
 
Tesisi kafamda canlandıramıyorum, sadece ocak mı var yoksa tesiste var mı
@Onur Altun

Bununla ilgili bir mevzuat gösterebilir misiniz ? Madencilik yapılan tesisler genelde şehirden ve kanalizasyon şebekelerinden uzak yerlerde bulunurlar.
 
Yani ikisinde de olması gerekir diye düşünüyorum tam canlandırdıktan sonra bakalım istiyorsanız :)
 
Asıl olay şu alıcı ortama uzakta, alıcı ortama borulama yapamayacağımız bir yerde (çünkü boru hattının en yakın alıcı ortama gideceği güzergah proje sahası delik deşik olacak ) Araç Bakım ünitesi kurulacak burada araç yıkama yapılacak çıkan atıksuların arıtılıp sıvı bir alıcı ortama boruyla iletilmesi teknik olarak imkansız. Ya aslında o kadar uzun şeyde şunu sormak istedim: Alıcı ortam dendiğinde aklımıza bir su kaynağı geliyor, (ki SKKY'deki tanım da bunu destekler gibi.) Toprağı da bir alıcı ortam olarak değerlendirebilir miyiz? Maden örneğini daha iyi canlandırılsın diye verdim :) Siz değerli meslektaşlarımın fikirlerini alayım dedim :)
 
Birinci konu siz eğer bir ünite kuracaksanı bu üniteden çıkacak olan bütün atıklar için bir plan oluşturmanız gerekir. katı atık, sıvı atık ve emisyon gibi. bunların ön fizibilitesi olmadan ünite yapılmaz yani çıkacak atığı nereye boşaltacaksınız bunlar önemli. bir ikinci alıcı ortam dere, nehir, göl vb. yerlerdir. toprak alıcı ortam olamaz. çünkü siz toprağa vermiş olduğunuz arıtılmış su hem toprak için hemde yeraltı suyu için bir etken olacağı için arıtımı ona göre yapmanız gerekecek.
 
@duygud
baraj orta korumasındaysanız çed alırken dsi nasıl görüş verdi acaba da çed alındı. hangi maden ocağında çalışıyorsunuz bilmiyorum ama, benim bildiğim kadarıyla ocak içi yolların tozumaya karşı mutlaka sulanması çapı 1 cm de küçük stok malz. sulanması, bunkerlerde sulu toz bastırma sist bulunması gerekir yoksa uygunluk, valilik tespit raporu verilmez(gerçi il müdürlüğüne göre değişebilir). çıkan suları araç yıkamada bunkerlerde yol sulamasında kullanılabileceğine dair üniversiteye rapor hazırlatılabilir.
 
vardır bir kuru dere yatağı yoksa aat onayı alıp arıtma tesisi yaptırmanın anlamı yok.

deşarj iznini neye göre alacaksınız. kendi içinde çelişen sorular..
kullanma suyu olarak veya taşıma ile kanalizasyon hattına arıtma tesisine gönderilebilir.

deşarj yoksa arıtmaya gerek yok vidanjörle taşınacak başka çare yok.
 
Üst