• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Amb. atık. kontrolü yön.taslak çalışmaları kapsamında değerlendirme top yap.

TAÇ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Aralık 2012
Firma
yok
Bilindiği üzere, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması çalışmalarının veriminin arttırılması ve ilgili Avrupa Birliği Direktifi ile bu direktifteki revizyonlara ve yeni gelişmelere uyum sağlanabilmesi amacıyla Bakanlığımızca Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nde revizyon çalışması başlatılmış ve hazırlanan Taslak Yönetmelik 23.03.2016 tarihinde görüşlere açılmıştır.
Yönetmelik Taslağına ilişkin görüşler Bakanlığımızca değerlendirilmiş olup, görüşlerin değerlendirilmesi ile oluşan “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Taslağı”nın son haline buradan ulaşılabilmektedir.
Taslak Yönetmeliğin son halinin ilgili taraflarla bir kez daha değerlendirilebilmesi amacıyla belediyeler, ekonomik işletmeler, yetkilendirilmiş kuruluşlar, sanayi işletmeleri ve lisanslı tesislerin katılımı ile Müsteşarımız Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK başkanlığında, 20.10.2016 günü, saat 14:00’de Bakanlığımız hizmet binası (Mustafa Kemal Mahallesi Eskişehir Devlet Yolu Dumlupınar Bulvarı 9. km. No: 278 Çankaya /ANKARA) konferans salonunda bir toplantı gerçekleştirilecektir.
 
@tuubabdullah

1. Tip'lerde Çevre Görevlisi olarak çalışacak kişi Çevre Mühendisliğinden mezun olmuş olacak, 2. tip ve 3. tip de böyle bir zorunluluk yok, çevre görevlisi olması yeterli diyor.
 
Bir sanayi tesisi olarak belgelendirmem gereken ambalaj miktarı kadar fabrikada oluşan ambalaj atığını geri kazanım firmalarına gönderiyorsam firma olarak üzerime düşen geri kazanım işlemimi de aslında yapmış oluyorum. Ama bunu belgelendiremiyorum ve illa bir yetkilendirilmiş kuruluşla çalışmak zorundayım. Yani ambalajı depozito sistemi ile toplamıyorum ama o atığa eşdeğer bir ambalaj atığını geri kazanıma zaten gönderiyorum. Sonuçta yetkilendirilmiş kuruluşun yaptığı işlem de bu. Benim piyasaya sürdüğüm ambalaja eşdeğer bir ambalaj atığını benim adıma belgelendiriyor ve bu işlem için çok yüksek paralar talep ediliyor. Yüksek miktarlarda ambalaj atığını geri kazanıma gönderen sanayi tesislerinin belgelendirme işlemlerini kendileri yapabilmeli diye düşünüyorum. Sizler nasıl yorumluyorsunuz bu durumu?
 
@jn6zo Tat'ta çalışıyorum ve konunun sizin açınızdan hiç içinde değilim ancak sizin üretim veya tüketiminiz sonucu oluşturduğunuz ambalaj atığı ile piyasaya sürdüğünüz ambalaj atıklarının farklı değerlendirilmesi kanaatindeyim şahsen. Biraz elmayla armutun takası gibi geldi bana. Örneğin sizin piyasaya sürdüğünüz ambalaj pe-ps vs ambalajlardır ama bu ambalajlar size karton ambalajlar içerisinde gelir, naylonları piyasaya sürersiniz kartonlar ise artık ambalaj atığıdır sizin için. Sonuçta sizin çıkardığınız ambalaj atıkları bir başkası için piyasa sürülen durumunda. Dediğiniz gibi olursa başı sonu olmayan ilginç bir döngü oluşur gibi geldi bana.
Ama dediğim gibi konunun içinde değilim sadece yorum yapıyorum benim göremediğim ve bilmediğim farklı durumlar söz konusu olabilir.
 
Arkadaşlar belediye çalışması yapmayan tesislerde çevre görevlisi çalıştırma zorunluluğunun olmadığı sonucunu hangi maddeye istinaden çıkardığınızı anlayamadım.
Ben bu iki maddeden 1. tip tesislerde çevre mühendisi olması gerektiği, 2 ve 3. tip tesislerde ise sadece çevre görevlisi olmasının yeterli olduğunu anlıyorum.

(3) Belediye yönetim planı kapsamı dışında faaliyet gösterecek ayırma tesislerinin en az 3. Tip tesis kriterlerini sağlaması gerekmektedir.
(4) 1. Tip ayırma tesislerinde çevre mühendisliği meslek grubundan olmak üzere, ayırma tesislerinde en az 1 adet çevre görevlisinin tam zamanlı olarak istihdam edilmesi gerekmektedir.

Dediğiniz gibi olsa 1. tip tesislerde çevre mühendisi çalıştırılması zorunludur der sonlandırırdı cümleyi. 2 ve 3. tip tesislerde 1 adet çevre görevlisinin tam zamanlı olarak istihdam edilmesi gerekmektedir diyor belediye yönetim planı kapsamı dışında faaliyet gösterecek tesisinlerinde en az 3. tip tesis şartlarını sağlaması gerektiğini göz önünde bulundurarak belediye çalışması yapsa da yapmasa çevre görevlisi bulundurmak zorunda tesisler.
Ayrıca çevre görevlisi çalıştırmak zorunda olmasalar izin-lisans işlemlerini yapabilmeleri adına çevre danışmanlık hizmeti alabilirler gibi bir ibare olurdu yönetmelikte ancak ben öyle birşey göremedim.
 
@Serhat Mehmet Kar

Peki yetkilendirilmiş kuruluşun benim piyasaya sürdüğüm ambalajı belgelendirdiğini nerden bilebiliriz? O da benim adıma zaten başkasının piyasaya sürdüğü ambalajı belgelendiriyor. Zaten ilginç bir döngü bu mevcut durumda da. Benim ambalaj atığı olarak geri kazanıma gönderdiğim atıklar hammaddelerin kullanımı sonucu çıkan pe, pp ve karton ambalaj atıkları yani piyasaya pe sürüp karton ambalajlarını belgelendirmede kullanmaktan bahsetmiyorum tabi ki.
 
@jn6zo Ben ifade edemedim kendimi sanıyorum ayrıca size karşıda çıkmıyorum hatta belki konuyu tamamen anlamamışta olabilirim ama demek istediğim şu: Misal siz "x" kadar ambalaj atığı piyasaya sürüyorsunuz, "y" kadarda ambalaj atığı oluşturuyorsunuz. Yani sizin için toplam ambalaj miktarı "x+y" kadar. x değeride y değerine yakın. Ben y kadarını geri kazanıma gönderiyorum zaten ordan belgeleyeyim diyorsunuz.
Bende bu denklemde bir yanlışlık olduğunu söylüyorum sadece mantık yürüterek, hatam veya bilgi eksikliğim söz konusu olabilir.
 
@Serhat Mehmet Kar
evet haklısınız ben 3. maddedeki ibareyi atlamışım , bu durumda zorunluluk devam ediyor gibi görünüyor.
 
En büyük sorunlardan biri belediye ile anlaşmalı geri dönüşüm firmaları. Belediye ile sözleşmeniz var tüm yatırımları yapmışsınız ama belediye sınırları için yer alan market atıklarını size vermiyor. Başkasına bedelli olarak satıyor. Herhangi bir yaptırım yok yönetmelikte bununla alakalı ceza bilgisi yok. Hangi makam hangi cezayı kesecek.? Bu yeni yönetmeliktede bedelsiz ibareside yok o zaman hiçbir geri dönüşüm firması belediye ile anlaşmaz ki. Belediyey onca yatırım yapacaksınız hatta sizden hibe olarak araç isteyecekler felan ama şu market atıklarını vermeyince herhangi bir yaptırım yok bu nasıl iş.
 
Merhaba ben bir tat firmasında çalışıyorum.Madde 21-2(a) için ne düşünüyorsunuz.Belediyelerin ayırma tesisine satış belgeleri ne demek bir fikri olan var mı?
 
@Serhat Mehmet Kar

Bende şöyle değerlendiriyorum; x kadar ambalaj atığı piyasaya sürüyorum ve y kadar başka firmaların piyasaya sürmüş olduğu atığı geri dönüşüme gönderiyorum. Ve y değeri, x değerine yakın hatta daha fazla. Yetkilendirilmiş kuruluşla anlaşmanın mantığı piyasaya sürmüş olduğum kadar eşdeğer ambalajı geri toplatmak(geri kazanıma gönderilmiş olmasını sağlamak). Zaten bunu yapmış olduğumu düşünüyorum??
 
Katılım için bilgilendirme yazısı göndermişler.İmkanı olanlar katılsa keşke, bahsedilen net olmayan durumlar için düzeltmeler için fikirler sunulabilir.
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    51.9 KB · Görüntüleme: 36
Katılım için bilgilendirme yazısı alan firmalar mı gidebiliyor? yoksa isteyen geri dönüşüm firması gidebilir mi ?
 
Üst