• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atığı belgelendirme nasıl yapılır?

Korkmaz Tolga

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Aralık 2012
Firma
Su an calismiyor ...
Şimdi 1. Aşama 'dan başlayarak size özetlemeye çalışacağım ;

1 - Giriş Pusulalarının (kantar fişlerinin) elinizde her PE,PP,PET,Kağıt için 2'şer adet fotokopisi hazır bulundurulmalıdır . ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

2 - Kesmiş olduğunuz faturalarında 2 'şer adet fotokopileri . ( Bunlarda PE,PP,PET,Kağıt önemli değil çünkü her kestiğiniz faturada bir cins malzeme vardır tahminimce ) ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

3 - Kestğimiz faturaların nereye dayandığını göstermek için ve Belgelendirme Dosyasının en arkasına koymak için Sevk İrsaliyesi fotokopileride çekilmelidir . ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

4 - Masaüstüne indirdiğiniz ocak,şubat,mart ... sıralanmış EK-7B ve EK-7C 'lerin düzenlenmesi gerekmektedir .

Düzenlemenin nasıl yapılacağına gelince ;

Özet Tablodan Yola Çıkarak Oradaki Başlıkların Takip Edilmesi İle Şu Şekilde ;

(Aşağıdaki Tablo EK-7B birleştirilmesi için kullanılacak)
Fatura No Fatura Tarihi Alınan Yer Malzemenin Cinsi Fatura Miktarı (kg)

ocak fabrika ise Sanayi PE - PP kantar fişindeki Kilogram
şubat toplayıcı ise toplayıcı Kağıt
mart PET
....

Masaüstüne Exel dosyası olarak indirdiğiniz ve yaptığınız çalışmaları Masa üstünde Açacağınız yeni bir Ambalaj Atığı Belgelendirmede Kullanılacak Giriş Pusulaları (kantar Fişleri) adlı Exel Dosyası ile cins cins Kağıt için 1 Exel Tablosu , PE için 1 Exel Tablosu , PP için 1 Exel Tablosu , PET için 1 Exel Tablosu şeklinde 1 seneyi yukarıdaki gibi birbirine ekliyoruz .
Tüm bunları yapmamızın nedeni Belgelendirme Dosyasına bAşladığımız anda hangi belgeyi kim için kullandığımız veya kullanacağımız ve giriş pusulasını kolay bulmak için yapıyoruz .

(Aşağıdaki Tablo EK-7C birleştirilmesi için kullanılacak)
Fatura Tarihi Fatura No Verildiği Yer Ambalaj Malzemesinin Cinsi Ambalaj Malzemesinin Miktarı (Kg)
Ocak,Şubat .. GDT PE,PP,Kağıt,PET

ÖNEMLİ NOT : Piyasaya Süren Firma diye geçen Belgelendirmesi Yapılacak Firmalar 2012 yılında yapacakları belgelendirme miktarlarını öğrenebilmek ve cezalı duruma düşmemek için 2013 Şubat ayının sonuna kadar bildirimlerini girmek zorundadırlar . Firmanın 2012 yılında yükümlü olduğu Ambalaj Atığı Belgelendirmesi aynı yıl içindeki evraklarla hazırlanmalıdır .
Size göndermiş olduğum dosyadaki Ambalaj Atığı Belgelendirme Sözleşmesi 2013 güncel sözleşmedir . Piyasaya Süren ( Belgelendirme Yapılacak Fabrika ) yetkilendirilmiş Kuruluş ( Belgelendrime Yapan Firma) ve Sözleşme Yaptığıınız belediye arasında geçmektedir .

yapacağınız Dosyadaki Evrak Sıralaması ;

1 - İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Üst Yazı
2 - Firma Üst Yazısı
3 - Ambalaj Atığı Belgelendirme Sözleşmesi
4 - EK - 1 ( Dosyada Yer Almaktadır )
5 - Özet Tablo
6 - Giriş Pusulalarına Ait Dökümanların Fotokopileri ( yapılan Belgelendirmeye göre mesela 2 çeşit belgelendirme miktarı var Kağıt - 1000 kg PE - 1000 kg öncelik farketmez ama sıralama tarih, fatura no ve cins olarak yapılmalıdır . 1 kağıt kantar fişi 1 PE kantar fişi olmaz )
7 - Kestğimiz Faturaların Fotokopileri
8 - Kestiğimiz Sevk İrsaliyesi Fotokopileri

Dosya Hazırlarken Yapmanız Gereken Bir Şeyde madde aralarına birer A4 Aracılığı ile (PE GİRİŞ PUSULASI FOTOKOPİLERİ , PE ÇIKIŞ FATURASI FOTOKOPİLERİ GİBİ vs vs . ) ayraç koymaktır .

Belgelendirme Paylaştıma kısmında ise tüm EK-7B ve EK7C kullanılacağı için hepsini belediyenin veri tabanına göndermektir . belediyelerdeki Çevre Mühendisleride bu veri tabanındaki EK - 7B ve EK - 7C leri hazırlanan belgelendirme dosyasındaki özet tabloya göre Piyasaya Süren yani Belgelendirme Yükümlülüğü bulunan firmanın firma kodunu yazarak firmaların veri tabanına gönderir . Firmalarda veritabanına düşen bilgileri kontrol edip onaylayarak bakanlığın veri tabanına göndermiş olur ve böylece belgelendirme dosyamız hazırlanmış olur .

Şeklinde sıralama yapılarak son aşamaya gelinir . Belgelendirme yaptığınız firma ile ters düşmemek için hazırladığınız dosyanın teslim edilmiş olup olmadığından firmanın emin olması için kendileri tarafından teslim edilmesini sağlayınız . Yine aynı şekilde firmaların bu dosyayı teslim etmeden önce birer tane fotokopi çekip onlarında dosya şeklinde 5 sene saklayacağını hatırlatınız . bazı firmalar sizin çekmenizi isteyebilir ama siz çekmeyiniz yoksa yukarıda anlatmış olduğum fotokopi sayıları 3 e çıkar ve buda size bir hayli yük olacaktır .

Belgelendirme Dosyasını İçindeki Herbir Giriş ve Çıkış Faturasının üstüne yaptıracağınız veya varolan .......kg ......(PE,PP ... vb.) ...... firmasının belgelendirilmesinde kullanılmıştır kaşesini vurup boşlukları doldurmayı unutmayınız .

Yüksek miktarlı olması ve tonajları gramı gramına ayarlamak için ise aynı giriş ve çıkış faturasını 1 den fazla kullanabileceğinizi unutmayınız .

Mesela 20.000 Kg lık bir giriş veya çıkış faturasının 5250 Kg mını bir firmaya 14750 Kg mını ise bir firmanın belgelendirmesinde kullanabilirsiniz .

2013 Piyasaya Süren Belgelendirme Yükümlülüğü % 40 'dır , yani 100.000 Kg piyasaya kağıt süren firmanın belgelendirme yükümlülüğü 40.000 Kg 'dır .

Sürç-i Lisan Ettiysem Affetmeniz Dileğiyle , elimden geldiğince anlatmaya çalıştım .

Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

EK'teki dosyalar da işe yarayabilir.
 

Ekli dosyalar

  • 1- İÇŞM üst yazısı.doc
    26.5 KB · Görüntüleme: 698
  • 2- FİRMA üst yazısı.doc
    30 KB · Görüntüleme: 604
  • 3 - Sözleşme.doc
    106.5 KB · Görüntüleme: 668
  • ÖRNEK ÖZET TABLO.xls
    71 KB · Görüntüleme: 781
Ayrıca bnm firmamın kendi sisteminden şifremizle gönderdiğimiz bildirimi başkası göstermiş olamaz galiba, eğer olursa zaten böyle bişeyin farkına varabiliriz ve gerekli bilgide il çevreye verilir. yeterki işimizi takip edelim ;)
 
Teşekkürler Alper Bey ve Mehmet Bey , aslında çokta önemli bir konu hakkında konuşmaya başladık , İl Çevre Müdürlüklerinin insiyatifinde olan çok şey var . A şehrinde yapılamayan bir işlem B şehrinde yapılıyor , yada A şehrinde farklı B şehrinde farklı . Neden kaynaklanıyor bilinmez ama çok yanlış şeyler bunlar . 1 kural varsa bu herkes için uygulanmalıdır diye düşünüyorum .
 
Tabiki bnm düşüncemde öyle ama nedense anlayamadım herkes kendi kolayına geleni yapmaya çalışıyo özellikle bu konularda. Aslında herşeyde belli yani niye esnetiliyo ve neden önlem alınmıyo anlayamadım, galiba bu gidişle anlayamayacam :D
 
işte ülkemizdeki asıl sorun bu olsa gerek artık yasa yönetmelik çok güzel çıkıyor da takibi ve uygulaması aşamasında denetçiler ve takipçilerin insiyatifinde bazı şeyler esnetile esnetile göz yumula göz yumula artık esneklikten çok kanun yada yönetmelik hükmünce algılanmaya vede bu şekilde hareket edilmeye başlanııyor ve başıbozukluklar meydana geliyor. yani sonuç olarak ne kadar düzgün kanunlar yönetmelikler çıkarırsak çıkaralım bunların doğruluğu ve yararlılığı sadece yönetmelik hükümlerine dayandırılarak uygulanabilirliğinden vede takibinden geçmektedir.
 
Bende sizler gibi TAT firmasında çalışıyorum senelerdir. İki farklı firmada ve iki farklı il çevreye bağlı görev yaptım. Biri bu dökümanları istemezken diğeri istiyor ve sadece bununlada değil il çevrelerde farklı uygulamalar olduğunu bizzat yaşadım. Malesef ki bizde onların istedikleri şekilde bildirim yapmak durumunda kalıyoruz.
 
@Birgül Bakanoğlu

Birde şu eksiklik var kimse yanlış anlamasın , İl Çevre Müdürlüğünde çalışan arkadaşların çoğununda hiçbirşeyden haberi yok . Soru soruyoruz , bilmiyoruz yönetmelikten bak diyorlar . O yönetmelikleri ezbere bilmeleri gerektiğini düşünüyorum .
 
daha vahimleride var tolga bey :) bir ay boyunca çıkışım olmamış memur arkadaşımız beni arayıp neden 7-c yi boş gönderdin diye soruyor. Açıklıyorum, böyle olmaz ben boş görüyorum, ben şimdi iptal etcem doldurup göndermen gerekiyor diye üsteliyor :) Peki benim çıkışım yok ne doldurmam gerektiğini söleyin ben onu doldurup gönderim size dediğimde ne doldurmam gerektiğini arkadaşına soruyor :) sonrasında tamam böyle oluyormuş diyor :) ah ahh :)
 
Herkese kolay gelsin bir sorum olacaktı umarım yardımcı olursunuz :)
TAT firmasında çalışıyorum.Firmalardan aldığımız ambalaj atığı sevk irsaliyelerinin bazılarında kantar fişi yok ama sevk irsaliyesi üzerinde miktar yazıyor belgelendirme yaparken sıkıntı olur mu?
Bir de bazı firmalar sevk irsaliyelerinde ambalaj atığı yerine atık kağıt,naylon... yada hurda plastik,kağıt... yazmışlar.Belgelendirme yapılırken bu sevk irsaliyelerini kullanamayacak mıyım?
 
tolga bey tat firmalarının belgelendirme konusunu tam olarak anlatırmısınız bana.ben her ay ambalaj atık bildirim sisteminden aylık bildirimimi yapıyorum. ayrıca her ayın ambalaj atık toplamının excel ve kantar fişini dosyalayıp beledıyeye 2 nüsha olarak götürüp imzalatıyorum ve bir tanesını alıyorum.
 
ben ambalaj atığı toplama ve yrştrma tesisinde çalışyrm,her ay Ek-7 formatnda bildirim yapyrm.şimdi belediyeyle sözleşme yapıcz ve piyasaya süren adına belgelendirme yapmaya başlycaz. başvuru süreci nasıl oluyo?bunu için Ek5 formatı geçiyo yönetmelikte.benm atık ambalaj sistemimde sadece Ek7 formatı var bu nasıl olcak, piyasaya süren adına kullanıcı kodu ve şifre mi alıcam yeniden?
 
hayır piyasaya süren konumunda değilsiniz , toplama ayırma tesisinde ek-7 b girişler, ek 7 c çıkışlar olarak her ay dolduracaksınız. yani şifre almanız gerekmiyor yeniden.
 
piyasaya sürenler ek-5 i doldurduktan sonra belgelendirmeleri gereken miktar çıktısını verecek o miktarlara göre siz belgelendirme yapacaksınız
 
Belgelendirme yapıyorken EK 7-B kısmında Belediyeden topladığımız Kaynakta ayrı toplama atıklarınımı kullanıyoruz yoksa diğer sanayi diye bildirim yaptığımız ambalaj atıklarınıda kullanabilirmiyiz?
 
Üst