• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atığı belgelendirme nasıl yapılır?

Korkmaz Tolga

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Aralık 2012
Firma
Su an calismiyor ...
Şimdi 1. Aşama 'dan başlayarak size özetlemeye çalışacağım ;

1 - Giriş Pusulalarının (kantar fişlerinin) elinizde her PE,PP,PET,Kağıt için 2'şer adet fotokopisi hazır bulundurulmalıdır . ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

2 - Kesmiş olduğunuz faturalarında 2 'şer adet fotokopileri . ( Bunlarda PE,PP,PET,Kağıt önemli değil çünkü her kestiğiniz faturada bir cins malzeme vardır tahminimce ) ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

3 - Kestğimiz faturaların nereye dayandığını göstermek için ve Belgelendirme Dosyasının en arkasına koymak için Sevk İrsaliyesi fotokopileride çekilmelidir . ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

4 - Masaüstüne indirdiğiniz ocak,şubat,mart ... sıralanmış EK-7B ve EK-7C 'lerin düzenlenmesi gerekmektedir .

Düzenlemenin nasıl yapılacağına gelince ;

Özet Tablodan Yola Çıkarak Oradaki Başlıkların Takip Edilmesi İle Şu Şekilde ;

(Aşağıdaki Tablo EK-7B birleştirilmesi için kullanılacak)
Fatura No Fatura Tarihi Alınan Yer Malzemenin Cinsi Fatura Miktarı (kg)

ocak fabrika ise Sanayi PE - PP kantar fişindeki Kilogram
şubat toplayıcı ise toplayıcı Kağıt
mart PET
....

Masaüstüne Exel dosyası olarak indirdiğiniz ve yaptığınız çalışmaları Masa üstünde Açacağınız yeni bir Ambalaj Atığı Belgelendirmede Kullanılacak Giriş Pusulaları (kantar Fişleri) adlı Exel Dosyası ile cins cins Kağıt için 1 Exel Tablosu , PE için 1 Exel Tablosu , PP için 1 Exel Tablosu , PET için 1 Exel Tablosu şeklinde 1 seneyi yukarıdaki gibi birbirine ekliyoruz .
Tüm bunları yapmamızın nedeni Belgelendirme Dosyasına bAşladığımız anda hangi belgeyi kim için kullandığımız veya kullanacağımız ve giriş pusulasını kolay bulmak için yapıyoruz .

(Aşağıdaki Tablo EK-7C birleştirilmesi için kullanılacak)
Fatura Tarihi Fatura No Verildiği Yer Ambalaj Malzemesinin Cinsi Ambalaj Malzemesinin Miktarı (Kg)
Ocak,Şubat .. GDT PE,PP,Kağıt,PET

ÖNEMLİ NOT : Piyasaya Süren Firma diye geçen Belgelendirmesi Yapılacak Firmalar 2012 yılında yapacakları belgelendirme miktarlarını öğrenebilmek ve cezalı duruma düşmemek için 2013 Şubat ayının sonuna kadar bildirimlerini girmek zorundadırlar . Firmanın 2012 yılında yükümlü olduğu Ambalaj Atığı Belgelendirmesi aynı yıl içindeki evraklarla hazırlanmalıdır .
Size göndermiş olduğum dosyadaki Ambalaj Atığı Belgelendirme Sözleşmesi 2013 güncel sözleşmedir . Piyasaya Süren ( Belgelendirme Yapılacak Fabrika ) yetkilendirilmiş Kuruluş ( Belgelendrime Yapan Firma) ve Sözleşme Yaptığıınız belediye arasında geçmektedir .

yapacağınız Dosyadaki Evrak Sıralaması ;

1 - İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Üst Yazı
2 - Firma Üst Yazısı
3 - Ambalaj Atığı Belgelendirme Sözleşmesi
4 - EK - 1 ( Dosyada Yer Almaktadır )
5 - Özet Tablo
6 - Giriş Pusulalarına Ait Dökümanların Fotokopileri ( yapılan Belgelendirmeye göre mesela 2 çeşit belgelendirme miktarı var Kağıt - 1000 kg PE - 1000 kg öncelik farketmez ama sıralama tarih, fatura no ve cins olarak yapılmalıdır . 1 kağıt kantar fişi 1 PE kantar fişi olmaz )
7 - Kestğimiz Faturaların Fotokopileri
8 - Kestiğimiz Sevk İrsaliyesi Fotokopileri

Dosya Hazırlarken Yapmanız Gereken Bir Şeyde madde aralarına birer A4 Aracılığı ile (PE GİRİŞ PUSULASI FOTOKOPİLERİ , PE ÇIKIŞ FATURASI FOTOKOPİLERİ GİBİ vs vs . ) ayraç koymaktır .

Belgelendirme Paylaştıma kısmında ise tüm EK-7B ve EK7C kullanılacağı için hepsini belediyenin veri tabanına göndermektir . belediyelerdeki Çevre Mühendisleride bu veri tabanındaki EK - 7B ve EK - 7C leri hazırlanan belgelendirme dosyasındaki özet tabloya göre Piyasaya Süren yani Belgelendirme Yükümlülüğü bulunan firmanın firma kodunu yazarak firmaların veri tabanına gönderir . Firmalarda veritabanına düşen bilgileri kontrol edip onaylayarak bakanlığın veri tabanına göndermiş olur ve böylece belgelendirme dosyamız hazırlanmış olur .

Şeklinde sıralama yapılarak son aşamaya gelinir . Belgelendirme yaptığınız firma ile ters düşmemek için hazırladığınız dosyanın teslim edilmiş olup olmadığından firmanın emin olması için kendileri tarafından teslim edilmesini sağlayınız . Yine aynı şekilde firmaların bu dosyayı teslim etmeden önce birer tane fotokopi çekip onlarında dosya şeklinde 5 sene saklayacağını hatırlatınız . bazı firmalar sizin çekmenizi isteyebilir ama siz çekmeyiniz yoksa yukarıda anlatmış olduğum fotokopi sayıları 3 e çıkar ve buda size bir hayli yük olacaktır .

Belgelendirme Dosyasını İçindeki Herbir Giriş ve Çıkış Faturasının üstüne yaptıracağınız veya varolan .......kg ......(PE,PP ... vb.) ...... firmasının belgelendirilmesinde kullanılmıştır kaşesini vurup boşlukları doldurmayı unutmayınız .

Yüksek miktarlı olması ve tonajları gramı gramına ayarlamak için ise aynı giriş ve çıkış faturasını 1 den fazla kullanabileceğinizi unutmayınız .

Mesela 20.000 Kg lık bir giriş veya çıkış faturasının 5250 Kg mını bir firmaya 14750 Kg mını ise bir firmanın belgelendirmesinde kullanabilirsiniz .

2013 Piyasaya Süren Belgelendirme Yükümlülüğü % 40 'dır , yani 100.000 Kg piyasaya kağıt süren firmanın belgelendirme yükümlülüğü 40.000 Kg 'dır .

Sürç-i Lisan Ettiysem Affetmeniz Dileğiyle , elimden geldiğince anlatmaya çalıştım .

Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

EK'teki dosyalar da işe yarayabilir.
 

Ekli dosyalar

  • 1- İÇŞM üst yazısı.doc
    26.5 KB · Görüntüleme: 698
  • 2- FİRMA üst yazısı.doc
    30 KB · Görüntüleme: 604
  • 3 - Sözleşme.doc
    106.5 KB · Görüntüleme: 668
  • ÖRNEK ÖZET TABLO.xls
    71 KB · Görüntüleme: 781
Merhaba Tolga Bey,
belgelendirme yaparken kullandığımızda girişlerde belediyenin kaynağında ayrı toplama altındaki ambalaj atıklarını kullanıyoruz.Fakat şimdi ambalaj atıklarını aldığımız bazı firmaların atıklarını belgelendirme girişlerinde kullanmak istiyoruz.Ama bunu yaparken nasıl bir yol izliycem bilemiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.
 
ARKADAŞLAR HERKESE KOLAY GELSİN. biZ BASKILI POŞET SATIŞI YAPTIK BUNU BEYAN EDERKEN EK SİSTEMINEMI YOKSA EK 8 Mİ YAPMAM LAZIM?
 
Merhaba Arkadaşlar,

Mevcut konu ile alakası yok ama....Aynı firmanın farklı alanlarda faaliyet gösteren iki firması ve her iki tesis aynı adreste bulunmakta...tesisin birinden çıkan ambalaj atıkları (karton ve naylon vb.) ,diğer tesisin geçici atık deposunda ortak depolanabilir mi acaba...Yada bunun için yönetmeliğe göre ara depolama lisansı mı almak gerekiyor.....Bu konular hakkında bilgisi olan arkadaşlarımın cevaplarını bekliyorum...ilginizw şimdiden teşekkür ederim......
 
Tuğba Hanım Merhaba,

Ambalaj beyanları için İl Müdürlüğü tüm firmalar için yönetmeliğin yayınlandığı tarihten günümüze kadar tüm beyanları yapmasını isteyen bir yazı göndermişti beyan için verilen süre ise 30.09.2014'tü. Ancak sizin bulunduğunuz ilde böyle bir uygulama yapılıyor mu bilmiyorum.
Her ihtimale karşı sistemden (sağ üst tarafta) yılları seçerek beyanınızı yapıp İl Müdürlüğü'ne bilgi verin derim.
 
Merhaba,
Ben bir firmam için geçmişe ait bildirim ve belgelendirme yaptım. yükümlülük tarihi 2005 yılından (yönetmelik tarihi) başlayıp günümüze kadar yapılmayan yıllar için tüm bildirimleri yaptım sonra belgelendirme için yetkili kuruluşlar görüşüp, belgelendirme yaptım. fakat belgelendirme yaparken yetkilendirilmiş kuruluşla görüşüp hesaplama sistemini inceleyip öyle bildirim yapın yoksa ücret çok çıkıyor bilginize.
 
Belediye olarak, 1 TAT firması ile yeni sözleşme yaptık, Yetkilendirilmiş kuruluş ile de sözleşme yapmak üzereyiz. Ambalaj atık yönetim planımız hazır sayılır.
1- Bundan sonra tek yükümlülüğümüz alacağımız şifre ile TAT firmasının beyanlarını kontrol edip onay verip sistemden yetkilendirilmiş kuruluşa göndermek midir?
2- TAT firmasına kaynakta ayrı toplayacağı atıklar için fatura kesecek miyiz? Bu iş nasıl olacak.
3- Belgelendirme konusunda ne yapmamız gerekiyor; TAT firmasının hazırladığı belgdrme dosyasını kaşeleyip yetkilendiriilmiş kuruluşa mı göndereceğiz?
 
@azize demir

Öncelikle hayırlı olsun,
1- 3) Tat firmasının hazırladığı dosyaya göre beyanları kontrol edip YK ya elektronik ortamda gönderiyorsunuz.
2- Belediye olarak siz fatura değil alındı makbuzu onaylıyorsunuz. Belgelendirme usul ve esaslarda örneği mevcut olan alındı makbuzlarını genelde TAT firmaları hazırlıyor belediye olarak sizde onaylıyorsunuz.
 
@Gülşah Albayrak
Belediye olarak TAT Firmasıyla çalışmalara başladık, yönetim planımızı gönderiyoruz. Ancak YK ile sözleşmeyi hala yapamadık. Bu durumda belgelendirme işleminin yine de yapılması gerekiyormu? Sistemden TAT Firmasının yaptığı atık beyanını onayladıktan sonra nereye göndermeliyiz.
 
@Gülşah Albayrak
Gülşah Hanım teşekkür ederim. Bu durumda yapmamız gereken sadece ambalaj beyan sisteminden TAT ın beyanını kontrol edip onay vermek değilmi?

@azize demir
Son edindiğim bilgiye göre Piyasaya süren(PS) veya Yetkilendirilmiş kuruluş (YK) ile sözleşmemiz olmadığı için Atık ambalaj sisteminden TAT firmasının yapmış olduğu girişlere onay vermemize gerek yokmuş. Sadece kontrol amaçlı bakıyoruz. Kantar fişleriyle sisteme girilen miktarlar aynı mı diye...
 
Hocam merhaba. Ben bir tat firmasında çevre görevlisi olarak işe başladım. Yalnız bu konu hakkında henüz hiç bir bilgim yok gfb için benden önceki mühendis başvuruda bulunmuş işte bu gün halk bankasına parayı yatırdık onaylandığı için ama benim tatlar hakkında hiç bilgim yok acaba bana yardımcı olur musunuz ne yapmam gerek şimdi
 
@Ali Yuzgulen geçici faaliyet belgesi alındıktan sonra 6 ay içerisinde lisans başvurusu yapıcaksın. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK_3C ekine göre TAT teknik uyunluk raporu hazırlayacaksın. Hazırladığın raporu lisans başvurusunu başlatarak sisteme yükleyeceksin. ilgili il çevre tarafından incelenip değerlendirilecek eksiklik varsa eksiklikleri tamamlarsın yoksa lisansınız onaylanır.
Onun dışında belediye ile anlaşması var ise çalıştığın tesisin. belgelendirme işlemleride yapılabilir. çevre görevlisi olarak bu işlerin takibini yapabilirsin.
 
@Özden Feride önecelikle teşekkür ederim. sagolun :) Belediye ile de anlaşmayı imzalamak üzereyiz. belgelendirmeyi nasıl yapacam acaba bir bilginiz var mı? ikincisi de yıllık 100 ton kartonu olan bir firma bizim atığımızı ne kadara toplarsınız dedi benimde bununla ilgili de bir bilgim yok. acaba fiyat hakkında bir bilginiz var mı?
 
@Ali Yuzgulen şöyle belediye ile anlaşma yapıldıktan sonra, ister cevko,tukcev gibi yetkilendirilmiş kuruluşlarla çalışırsınız ister kendiniz belgelendirme işlemi yaparsınız. ancak yetkilendirilmiş kuruluşla anlaşmanız daha avantajlı.

100 ton karton belgelendirmenizi mi istiyor ? eğer öyle ise o firma piyasaya süren ambalaj beyan sisteminde ek-5 dolduran bir firmadır. belediye ile anlaşma yaptıktan sonra belediye ye açılan sistem üzerinden topladığınız karton atıkların faturalarıyla belgelendirme yaparsınız. belediye sisteminde belgelendirme yapacağınız firmanın kodunu girerek belgelendirme yapacağınız miktarı girerek belgelendirmenizi tamamlarsınız.
 
Üst