• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atığı belgelendirme nasıl yapılır?

Korkmaz Tolga

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Aralık 2012
Firma
Su an calismiyor ...
Şimdi 1. Aşama 'dan başlayarak size özetlemeye çalışacağım ;

1 - Giriş Pusulalarının (kantar fişlerinin) elinizde her PE,PP,PET,Kağıt için 2'şer adet fotokopisi hazır bulundurulmalıdır . ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

2 - Kesmiş olduğunuz faturalarında 2 'şer adet fotokopileri . ( Bunlarda PE,PP,PET,Kağıt önemli değil çünkü her kestiğiniz faturada bir cins malzeme vardır tahminimce ) ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

3 - Kestğimiz faturaların nereye dayandığını göstermek için ve Belgelendirme Dosyasının en arkasına koymak için Sevk İrsaliyesi fotokopileride çekilmelidir . ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

4 - Masaüstüne indirdiğiniz ocak,şubat,mart ... sıralanmış EK-7B ve EK-7C 'lerin düzenlenmesi gerekmektedir .

Düzenlemenin nasıl yapılacağına gelince ;

Özet Tablodan Yola Çıkarak Oradaki Başlıkların Takip Edilmesi İle Şu Şekilde ;

(Aşağıdaki Tablo EK-7B birleştirilmesi için kullanılacak)
Fatura No Fatura Tarihi Alınan Yer Malzemenin Cinsi Fatura Miktarı (kg)

ocak fabrika ise Sanayi PE - PP kantar fişindeki Kilogram
şubat toplayıcı ise toplayıcı Kağıt
mart PET
....

Masaüstüne Exel dosyası olarak indirdiğiniz ve yaptığınız çalışmaları Masa üstünde Açacağınız yeni bir Ambalaj Atığı Belgelendirmede Kullanılacak Giriş Pusulaları (kantar Fişleri) adlı Exel Dosyası ile cins cins Kağıt için 1 Exel Tablosu , PE için 1 Exel Tablosu , PP için 1 Exel Tablosu , PET için 1 Exel Tablosu şeklinde 1 seneyi yukarıdaki gibi birbirine ekliyoruz .
Tüm bunları yapmamızın nedeni Belgelendirme Dosyasına bAşladığımız anda hangi belgeyi kim için kullandığımız veya kullanacağımız ve giriş pusulasını kolay bulmak için yapıyoruz .

(Aşağıdaki Tablo EK-7C birleştirilmesi için kullanılacak)
Fatura Tarihi Fatura No Verildiği Yer Ambalaj Malzemesinin Cinsi Ambalaj Malzemesinin Miktarı (Kg)
Ocak,Şubat .. GDT PE,PP,Kağıt,PET

ÖNEMLİ NOT : Piyasaya Süren Firma diye geçen Belgelendirmesi Yapılacak Firmalar 2012 yılında yapacakları belgelendirme miktarlarını öğrenebilmek ve cezalı duruma düşmemek için 2013 Şubat ayının sonuna kadar bildirimlerini girmek zorundadırlar . Firmanın 2012 yılında yükümlü olduğu Ambalaj Atığı Belgelendirmesi aynı yıl içindeki evraklarla hazırlanmalıdır .
Size göndermiş olduğum dosyadaki Ambalaj Atığı Belgelendirme Sözleşmesi 2013 güncel sözleşmedir . Piyasaya Süren ( Belgelendirme Yapılacak Fabrika ) yetkilendirilmiş Kuruluş ( Belgelendrime Yapan Firma) ve Sözleşme Yaptığıınız belediye arasında geçmektedir .

yapacağınız Dosyadaki Evrak Sıralaması ;

1 - İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Üst Yazı
2 - Firma Üst Yazısı
3 - Ambalaj Atığı Belgelendirme Sözleşmesi
4 - EK - 1 ( Dosyada Yer Almaktadır )
5 - Özet Tablo
6 - Giriş Pusulalarına Ait Dökümanların Fotokopileri ( yapılan Belgelendirmeye göre mesela 2 çeşit belgelendirme miktarı var Kağıt - 1000 kg PE - 1000 kg öncelik farketmez ama sıralama tarih, fatura no ve cins olarak yapılmalıdır . 1 kağıt kantar fişi 1 PE kantar fişi olmaz )
7 - Kestğimiz Faturaların Fotokopileri
8 - Kestiğimiz Sevk İrsaliyesi Fotokopileri

Dosya Hazırlarken Yapmanız Gereken Bir Şeyde madde aralarına birer A4 Aracılığı ile (PE GİRİŞ PUSULASI FOTOKOPİLERİ , PE ÇIKIŞ FATURASI FOTOKOPİLERİ GİBİ vs vs . ) ayraç koymaktır .

Belgelendirme Paylaştıma kısmında ise tüm EK-7B ve EK7C kullanılacağı için hepsini belediyenin veri tabanına göndermektir . belediyelerdeki Çevre Mühendisleride bu veri tabanındaki EK - 7B ve EK - 7C leri hazırlanan belgelendirme dosyasındaki özet tabloya göre Piyasaya Süren yani Belgelendirme Yükümlülüğü bulunan firmanın firma kodunu yazarak firmaların veri tabanına gönderir . Firmalarda veritabanına düşen bilgileri kontrol edip onaylayarak bakanlığın veri tabanına göndermiş olur ve böylece belgelendirme dosyamız hazırlanmış olur .

Şeklinde sıralama yapılarak son aşamaya gelinir . Belgelendirme yaptığınız firma ile ters düşmemek için hazırladığınız dosyanın teslim edilmiş olup olmadığından firmanın emin olması için kendileri tarafından teslim edilmesini sağlayınız . Yine aynı şekilde firmaların bu dosyayı teslim etmeden önce birer tane fotokopi çekip onlarında dosya şeklinde 5 sene saklayacağını hatırlatınız . bazı firmalar sizin çekmenizi isteyebilir ama siz çekmeyiniz yoksa yukarıda anlatmış olduğum fotokopi sayıları 3 e çıkar ve buda size bir hayli yük olacaktır .

Belgelendirme Dosyasını İçindeki Herbir Giriş ve Çıkış Faturasının üstüne yaptıracağınız veya varolan .......kg ......(PE,PP ... vb.) ...... firmasının belgelendirilmesinde kullanılmıştır kaşesini vurup boşlukları doldurmayı unutmayınız .

Yüksek miktarlı olması ve tonajları gramı gramına ayarlamak için ise aynı giriş ve çıkış faturasını 1 den fazla kullanabileceğinizi unutmayınız .

Mesela 20.000 Kg lık bir giriş veya çıkış faturasının 5250 Kg mını bir firmaya 14750 Kg mını ise bir firmanın belgelendirmesinde kullanabilirsiniz .

2013 Piyasaya Süren Belgelendirme Yükümlülüğü % 40 'dır , yani 100.000 Kg piyasaya kağıt süren firmanın belgelendirme yükümlülüğü 40.000 Kg 'dır .

Sürç-i Lisan Ettiysem Affetmeniz Dileğiyle , elimden geldiğince anlatmaya çalıştım .

Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

EK'teki dosyalar da işe yarayabilir.
 

Ekli dosyalar

  • 1- İÇŞM üst yazısı.doc
    26.5 KB · Görüntüleme: 698
  • 2- FİRMA üst yazısı.doc
    30 KB · Görüntüleme: 604
  • 3 - Sözleşme.doc
    106.5 KB · Görüntüleme: 668
  • ÖRNEK ÖZET TABLO.xls
    71 KB · Görüntüleme: 781
şuan için bildirim yapabilen var mı arkadaşlar aranızda benim menü sürekli hata veriyor ?
 
Arkadaşlar sistem değişince yani sayfa belgelendirmeyi lisanslı firmam üzerinden nasıl yapacağımı anlamadım.Anlayan varsa yardımcı olabilir mi?
 
merhabalar arkadaşlar ambalaj atığı toplama ayırma tesisinde çalışıyorum yetkilendirilmiş kuruluş ile anlaşma yapmadan belgelendirme yapılır mı?
 
Merhaba Arkadaşlar daha önce konu açtım pek aydınlamadım burdan devam ederek şansımı birde burda denemek istiyorum :)

Ben pirinç fabrikasında çalışıyorum ve ambalaj atıpı sistemin'de Piyasaya Süren olarak ( Ürünleri paketleyip satışa sunduğumuz için )

Şimdi arkadaşlar ; 1. elimde bir sürü stok ve kullanmadığım çuval vardı bunları gdt 'ye verdim stokğum'dan nasıl düşücem sisteme o firma benim yerime mi giricek yoksa ben mi nasıl olıcak !

2.Asıl önemli olan ben geçen sana tnaıştım bu sistemle ve 2010 kuruluş yılın'dan itibaren sisteme tüm yılları girdim ve yıllık 3.000 (üçbin) - Kg
Altında olmamıza ragmen sistem bize belgelendirme çıkarttı , gerçi yeni giriş sisteminde muaf yazıyor kafam iyice karıştı .

Şimdi bizim piyasaday sürdüğümüz ürünlere yıllık 3 bin kg altında olduğu halde belgelendirme yapmak zorunluluğumuz var mı yoksa ,bu her yıl piyasaya sürdüklerimiz toplanıp 3 bin kg geçtiği zaman mı belgelendirme esas alınıcak . Her yıl sistem 0 lanmıyor mu ?

yarıdmcı olursanız sevinirim ben çevre mühendisi değilim :D gıda sektöründe sorumlu yöneticiyim .
 
@ahmedo Şubat 2016 da yapılacak ambalaj atıkları belgelendirmesi için ÇEVKO dan edindiğim ön bilgilere göre yaklaşık fiyatlar aşağıdaki gibi;
Yalnız bu fiyatlar ortalama yaklaşık değerlerdir, kesinlikle net değildir ve birçok parametreye bağlı olarak değişiklik gösterir. Ayrıca çok yüksek meblağlarda belgelendirme ücreti çıkan firmalar için ÇEVKO tarafından taksitlendirme yapılabileceğini de belirteyim. (henüz TÜKÇEV ve PAGÇEV ile görüşmedim)

Plastik (PE,PA,PP vs): 115 tl/ton
Kağıt Karton: 32 tl/ton
Metal: 95 tl/ton
Ahşap: 80 tl/ton
Komposit(Kağıt): 160 tl/ton

Bu bilgiler dediğim gibi kesinlikle baz alınamaz, yaklaşık değerlerdir, sadece ön bilgi amaçlı verilmiştir.
 
Merhaba @zavallı Bey;
Bildiğim kadarıyla siz elinizde olan stokları ve çuvalları tehlikesiz atık olarak geri kazanım tesisine vermiş olsanız dahi bunları da bildirmeniz gerekiyor. Zaten belgelendirme sizin geri dönüşüm firmalarına verdiğiniz faturalandırılmış miktarlar üzerinden yapılıyor.
Ambalaj miktarınız 3000 kg altında ise belgelendirmeden muaf oluyorsunuz. 3000 KG dan fazla ise belgelendirme yapmak zorundasınız. Yapmadığınız her belgelendirme miktarı bir sonraki yıla %10 fazlasıyla ekleniyor.

Yetkilendirilmiş kuruluşlar dışında geri dönüşüm tesisleri de belgelendirme yapabiliyor diye biliyorum @n.tas
 
Teşekkürler @Zsrl Hanım ; Şimdi ben bu sisteme girdim fakat firmaya kestiğim fatura ne şekilde ve nasıl bildiricem , benim atikambalaj.cbs.gov'da böyle bir sistem mevcut değil yada ben göremiyorum :(

Şimdide bu çevrebilgi sistemi çıktı . . . zaten zor anlıyorum bu sistemi kafam iyice karıştı hayırlısı bakalım . . .
 
Herkese merhaba,

Piyasaya süren olarak belgelendirmeyi yetkili kuruluşa yaptırdığımız da o kuruluş ne yapıyor bizim için? bizim ambalajlarımızı nasıl toplatıyor ???
 
Belediye ile sözleşmeli ambalaj atıkları toplama ayırma tesisleri ile sözleşme yaparak atık geliş faturalarını ve gerikazanıma gönderilen atık faturalarını satın alıyor. Sonra piyasaya süren firmalar ile sözleşme imzalayarak o belgeleri belli bir ücret karşılığında piyasaya süren firmalar adına toplamış gösteriyor bukadar.
 
Arkadaşlar yeni atık bildirimi portalına yeni şifre ve kod numarası ile ne zaman erişim sağlayabiliriz bilgisi olan varsa bilgi verebilirmi
 
merhaba arkadaşlar. ambalaj atığı toplama ve ayırma tesisi için gürültü muafiyeti için başvuruda bulunucam bununla ilgili elinde örnek dosya olan varmı acaba
 
Üst