• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atığı veri kayıt sistemi

Mustafa Kaya44

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Kasım 2012
Firma
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Arkadaşlar mrb... Geçici faaliyet belgesini 24 temmuzda almış toplama ayırma ve geri dönüşüm firmasında işe yeni başladım.kullanıcı kodunu ve şifreyi yeni aldık.ilk yapmam gereken nedir 24 temmuzdan bugüne kadar tesise gelen atıkları mı gireceğim ve nasıl girecem...belediyeyle daha sözleşme yapmadık sadece parayla alıyoruz şu an atıkları.aldığımız atıkların faturasını mı girecem sisteme yardımcı olur musunuz?
 
@Mustafa Kaya44 Kardeşim öncelikle hayırlı olsun. Gfb aldığın tarihten itibaren atık alımına başlayabilirsin ve 24 temmuzda atık aldıysanız o tarihten başlayarak atıkları gireceksin. Kısaca Gfb aldığın tarih önemli. Ambalaj atık sisteminde ek-7 ve ek-8 sistemleri var. Ek-7 topladığın ambalaj atıklarını ek-8 ise toplamış olduğun atıkları geri kazanım sonucu ürün haline getirdikten sonra girdiğin sistemdir. Faturaları baz alarak gireceksin. Ek-7B almış olduğun atıkları gireceksin. Ek-7C lisanslı firmalara satmış olduğun atıklardır. Ek-8B Yine almış olduğu atıklar ile kendi geri kazanıma gönderdiğin ambalaj atıklarını gireceksin. Ek-8C ise geri kazanım sonucu oluşan ürünleri lisans şartı aranmaksızın satmış olduğun yerleri girerek beyan edeceksin. Ek-7B sisteminde lisanslı firmalardan gelmiş olan atıkları beyan edeceksin hem de lisanstan muaf olunan yerlerden aldığın atıkları gireceksin. Mesela Şölen çikolata lisanstan muaf ve bunların ambalaj atıkları çıkıyor. Ek-7B sisteminden girerek beyan edeceksin.
 
ek-7b sisteminde temin yönteminde sanayi,havaalanı,mücavir alan sınır dışı ,getirme merkezi,kaynakta ayrı toplama ve ithalat var.
1-) Sanayi;eğer firma sanayi bölgesinde bulunuyorsa aldığın ambalaj atıklarını girerken sanayi olarak seçersin. Yalnız firma sanayi bölgesinde bulunmuyor diyelim ya da karar veremedin. Firma sanayi odasına kayıtlı ise temin yöntemine sanayi seçip beyan yapabilirsin.
2-) Havaalanı; Havaalanı bölgesinde bulunan firmalar için.
3-) Mücavir alan sınır dışı;Firma belediye sınırları dışında yer alıyorsa ve sanayi odası ve ticaret odasına kayıtlı değilse ( bu tür firmalar şahıs olur genellikle) bu temin yöntemini seçersin.
4-) Getirme merkezi; Atığın ilk oluştuğu yerler için geçerlidir.
5-) Kaynakta ayrı toplama; belediye ile anlaşma yapıldığında belediye sınırları içerisinde marketlerden vb yerlerden aldığınız atıkları bu seçeneği seçerek beyan edersiniz.
6-) İthalat; Yurtdışından aldığınız atıklar için bu yöntemi seçerek beyan edersiniz.
Ek-7b sistemine hem lisanslı firmalardan almış olduğun atıkları hem de lisanstan muaf olan yerlerden(Örneğin şölen çikolata lisanstan muaf ve buradan ambalaj atığı alabilirsin) ambalaj atığı aldığın zaman beyan yapabilirsin. Ek-7c ise lisanslı firmalara sattığın ambalaj atıklarını girersin.
Şöyle bir durum daha var. Mesela sana 50 ton ambalaj atığı geldi ve sen bunun 20 tonunu kendi geri kazanımına gönderdin. Bunu ek-7c sisteminden çıkış yaparken kendi firmanın adını yazacaksın. Tarihe hangi ay ise o ayın sonunu yazacaksın.(Ağustos ayı için diyelim ve 30 çekiyor. 30.08.2015 yazacaksın) fatura numarasına 0 yazacaksın.(Eğer ambalaj atığı gider pusulası düzenliyorsan onun seri numarasını yazabilirsin) temin yöntemi lisanslı gdt yazacaksın, hangi atıktan ne kadar gönderdiğini yazıp kaydedeceksin. Sonra bu ek-8b sisteminde gözükecek ve sağ tarafta onayla diye çıkacak ama sen onaylamayacaksın. aynı işlemleri yine ek-8b sistemine gelip yapacaksın ama bu sefer temin yöntemine lisanslı tat yazacaksın ve işlemler bitiyor.(Sağlaması yapılmıştır.) EK-8c'ye ise atık geri kazanım sonucu ürettiğin granülleri hangi firmalara sattıysan onları beyan edeceksin ama faturaları keserken kdvli veya tevkifatlı olarak beyan etmelisin. o olarak kdv çıkılırsa bunları beyan etmemelisin.

@glcndgn Rica ederim yardım etmek görevimiz:)
 
öncelikle çok teşekkür ederim... biraz anladım sanırım ama aklıma takılan; şu an hurdacılardan para karşılığı kırılmış(çapak halinde) atıklar alınıyo onları girecek miyim.yani lisanssız yerlerden alınıyo.zaten şirket yeni olduğu için daha bedelsiz ya da piyasaya süren şirketlerden atık alamadık belediye ile de sözleşmemiz daha gerçekleşmediği için atıkları da toplayamıyoruz.

teşekkür ederim @glcndgn o da bulur yakında zamanla oluyo sabır istiyo bu işler...
 
@Mustafa Kaya44 Hurdacılardan (lisansı olmayan yerlerden) ambalaj atığı alınması yasaktır. İl çevre şart koydu alınmaması için. l) Ambalaj atıklarının geçici faaliyet belgeli ve/veya çevre lisanslı işletmelere verilmesi esastır. Ambalaj atıklarının bunların dışındaki kişi ve/veya kuruluşlar tarafından toplanması yasaktır.
Sen lisansız yerlerden aldığın atıkları sisteme girmeyeceksin.
 
haklısınız biliyorum ama geri dönüşümün yeni başladığı bir ilde bunları hurdacılara anlatmak biraz zaman alacak gibi...çok teşekkür ederim olgaç bey bilgilerinizden faydalanacağım kolay gelsin sizlere de işlerinizde...
 
@Olgaç Sürmelihindi Olgaç bey mrb. bizim sistemde 82 tane kayıtlı firma(PS, TD vb.) görünüyo.7B ye giriş yaparken kimden alındığı kısmına onları girecem galiba doğru mu? Forumda sizin gönderdiğiniz ambalaj atığı alındı makbuzunu gördüm.o makbuzu sadece belediyeden aldığım atık için mi dolduracam yoksa bu firmalardan aldıklarım için de dolduracak mıyım ?
 
@Mustafa Kaya44 sistemde kayıtlı olan firmalar lisanslı olduklarını gösterir. Siz lisanslı firmadan ya da lisanstan muaf olan firmadan ambalaj atığı aldınız. Lisanslı firmalar kendi ek-7c sistemlerinden girecekler ve sizde kendi ek-7b sisteminizden onaylayacaksınız. Eğer firma girmezse size kestiği faturayı baz alarak gireceksiniz. Atıkları beyan ederken fatura önemlidir. Ambalaj atığı alındı makbuzu belediyeden sınırları içerisinde aldığınız atıkları beyan ederken kullanacaksınız.
 
@Mustafa Kaya44 Kardeşim o karar mahkemeye gitmişti ve sonuçlanan bir durum yok. Kimisi bedelsiz veriyor kimisi ise bedelli. Ben Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne sorduğumda yönetmelikteki madde geçerli demişti.
 
@Mustafa Kaya44 Lisanstan muaf olan yerlerden aldığın atıklarda şu şekilde yol izleyeceksin;mesela firma organize sanayi bölgesinde yer alıyor. Temin yöntemini sanayi seçip gireceksin. Firma organize sanayi bölgesinde yer almıyor diyelim ya da sanayi bölgesinde olup olmadığına karar veremedin. O zaman firmanın sanayi odasına kayıtlı olup olmadığına bakacaksın. Eğer sanayi odasına kayıtlı ise yine temin yöntemini sanayi seçerek yapabilirsin. Mesela Gaziantep dışında bir firma vardı. Kahramanmaraş bölgesine yakın ve firma şahıs firmasıydı ve herhangi bir odaya kaydı yoktu. Ben temin yöntemine mücavir alan sınır dışı seçerek beyan etmiştim.
 
bedelsiz meselesine ben bir açıklık getirmek istiyorum sayın@Olgaç Sürmelihindi ve@Mustafa Kaya44. bu bedelsiz meselesi yapılan bir toplantıda artık bedelsiz ibaresi kaldırılıp. isteyen bedelli verir isteyen vermeyecek bu şekilde bir yol izlenecegini yapılan ambalaj toplantısı konusunda geçmişti. ne zaman gerçekleşecegi zaman olarak tarih verilmedi ancak en kısa bir zamanda olacak.
 
şöyle söyleyeyim yeni bir yönetmelik adı altında bu gerçekleşecek çünkü mahkeme ile karşı karşıya gelmemek için bunu serbest bırakacaklar bedelsiz ibaresini. isteyen bedelli istemeyen bedelsiz verecek serbest kalıcak yani üstad
 
Ambalaj Atıklarının Bedelsiz Verilmesi

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
»
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Değerli Üyelerimiz ve Meslektaşlarımız,
Birkaç gündür gazetelerde ve internette "Sanayi Kuruluşlarının Ambalaj Atıklarını Bedelsiz Vermesi” hakkında haberler yer almaktadır.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek edindiğimiz bilgiye göre; Türkiye Belediyeler Birliği'nin açtığı davada Danıştay lehte karar vermiş ve Bakanlığımız Danıştay kararını uygulamak zorunda olduğu için, Valiliklere tüm ambalaj atıklarının bedelsiz toplanması hakkında bilgilendirme yapmıştır.
Mevcut yönetmeliğimiz bir taraftan da Ambalaj Atıklarının Belediyelerle sözleşme yapmış olan Lisanslı firmalar dışında kalan Lisanslı firmalar tarafından toplanmasını mümkün kılmamaktadır.
Ancak Danıştay kararına dayanarak yönetmeliğin ilgili maddeleri 5 ve 23'te "bedelsiz şartı aranmaksızın” hükmü uygulanmayacağı için, herhangi bir Lisanslı firma işletmenize gelip ayrı biriktirilmiş, istiflenmiş, temiz ve doğrudan geri dönüşüm tesisine gönderilebilecek kalitedeki ambalaj atıklarınızı bedelsiz olarak alma teşebbüsünde bulunabilir.
Hem yönetmeliğin hem de Danıştay kararının aynı anda nasıl uygulanacağını yakından takip edip; 2011 yılında yayınlanan
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
nin yayınlandığı şekliyle uygulanması konusunda sektör STK'larımız ve paydaş STK'larımızla birlikte gerekli girişimlerde bulunacağımızı bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
Ambalaj Sanayicileri Derneği
 
ARKADAŞLAR MERHABA,
YENİ LİSANS ALMIŞ FAKAT HİÇBİR BELEDİYE İLE SÖZLEŞMESİ BULUNMAYAN BİR TAT FİRMASI İÇİN EK-7B GİRİŞİ YAPARKEN EĞER SADECE TOPLAYICILARDAN VE DEPOLARDAN ALIM YAPIYORSA NASIL GİRİŞ YAPMALIDIR? MÜCAVİR ALAN SINIRDIŞI GİRMEK UYGUNMUDUR?
 
Üst