• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atıkların belli bir borsası var mı?

burhaneddin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Mayıs 2015
Firma
Atıksan geri dönüşüm-- Bilçev Proje--Doğaçev Çevre Danışmanlık
Arkadaşlar proje sunumu için ek'e belli atıkların birim fiyatlarını eklemem gerekiyor. kağıt, metal, cam, plastik gibi tehlikesiz atıkların kg yada ton olarak satış için birim fiyatları aşağı yukarı nelerdir? Atık Piyasası gibi bir şey mevcut mu?

Birde atıkların toplanmasında belediye'nin konteynrları çöpleri topluyor. Bu çöpleri lisanslı firmalar istedikleri yerden istediği gibi toplayabilir mi?
 
Kağıt karton ortalama 0.35
Naylon 0.90 - 1
plastik 1 ve biraz üzeri bunlar kg fiyatları.
Teneke ve camı bilemeyeceğim pek tercih edilmiyor bir de tehlikesiz atık dersen iş değişir ambalaj atığı ayrı tehlikeli atık ayrıdır.
Ambalaj atıklarının kaynakta ayrı toplanmasını belediye kendisi yapmak veya lisanslı ambalaj atıkları toplama ve ayırma tesislerinr yaptırmak zorundadır. Lisanslı firmalar istediği gibi amb atığı toplayamaz belediye ile anlaşma yapar bunun yanında çevko gibi yetkilendirilmiş kuruluşlarla 3lü protokol imzalanır belediyenin verdiği mahalle ve ilçelerde amb atıkları toplama işlemleri yaparlar, eğitim verirler ve ambalaj atıklarının ayrı toplanması için mavi poşetler(geri dönüşüm) dağıtırlar.
 
@Serhat Mehmet Kar cevap için teşekkür ederim işime yaradı, çevko gibi kuruluşlar ambalaj atıklarının neresinde devreye giriyor? belediye çevko ve lisanslı firmalar arasında 3 lü protokol için soruyorum.
 
Çevko ambalaj atıklarının belgelendirmesi konusunda devrede yani piyasaya sürülen ambalaj atıkları ve tekrar toplanarak geri dönüşüme kazandırılan ambalaj atıkları belgelendirilmesi çevko veya protokol yapılan yetkilendirilmiş kuruluş tarafından denetleniyor

Bu şekilde istenilen geri dönüşüm oranlarının yakalanmasına çalışılıyor istersen çevkonun sitesine gözat birde atık yönetim planı bul ve biraz incele daha iyi canlanabilir kafanda
 
@Serhat Mehmet Kar çok teşekkür ederim. Çok soru sordum sanırım birde şunu sormak istiyorum. AAT tesisi için belediyeler belirli bölgeler belirliyor dediniz. Tesislerin ortalama bir kapasitesi var mı? yani mahalle büyük yada ilçe büyük bir ilçe ise buna göre tesisin kapasitesi neye göre belirleniyor? birde faaliyet gösteren tesisler aşağı yukarı kaç ton (kağıt, naylon, plastik) topluyor?.. çok soru sordum galiba ama en azından ilgili bir kişi bulmuşken aklıma takılanları sormak istedim :)
 
Tesislerin kapasitesi zaten daha tesis kurulurken ve lisans alma işlemleri sırasında Sanayi Odasının hazırladığı Kapasite Raporunda belirlenir. Evsel atıkların çok az miktarları kaynakta ayrı toplamaya dahil olurlar aslında en büyük sorunlardan biri budur. Belediyeler 1 veya daha fazla tesisle anlaşma yapabilir ve tesislere farklı mahalleler vererek tesislerin kendi mahalleleri dışında amb atığı toplamasına izin vermez. Tesislere gelen amb atıkları miktarı bölgesel olarak değişir mesela istanbulda ayda 1000 ton amb atığı toplanabilirken balıkesirde 400 ton olabilir bu rakam.
 
@Serhat Mehmet Kar tonlarca ambalaj atığı çıkıyormuymuş demek ki? peki kompozisyon olarak ne söylenebilir? mesela kağıt, plastik, cam, vs yüzdeleri belli olur mu? yoksa toplanan yere göre değişir mi?
 
Ya muhakkak toplanılan yere göre değişiyordur ama ortalama %60 kağıt-karton %20 naylon %10 plastik %10 teneke / cam tabi teneke cama göre daha çok miktarda. Bu rakamlar bölgesel olarak farklılıklar gösterir ama çok fazla oynamaz diye düşünüyorum

Tonlarca ambalaj atığı elbette çıkıyor ve emin ol geri kazanıma dahil olan ambalaj atıklarının en az 6-7 katı çöpe gidiyordur.
 
yani yanlış anlamadıysam, belli bir miktar ambalaj atığı toplanabiliyor. 6-7 katı çöpe mi gidiyor??

çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için. Çok işime yarayacak :)
 
Aynen öyle hem ekonomik anlamda hemde çevresel anlamda ziyan demek oluyor bu da :) Yarın Ankara'da bu konudaki sorunlara çözüm amacıyla bakanlığın tertiplediği nir toplantı var şuan bakalım neler konuşulacak ne gibi çözüm önerileri sunulacak :)
Estağfurullah biz burda öğrendik bu bilgileri şimdi buraya geri veriyoruz buralarda takıl muhakkak hem okul hem iş hayatında gerçekten çok büyük faydası olacaktır. :)
 
herhalde çalışırsam ambalaj atığı üzerine çalışacağım, ilgimi çekiyor gerçekten :) sayende değerli bilgileri de bulmuş oldum.
Kandiliniz mübarek olsun :)
 
Üst