• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atıklarının satışı

Mustafacan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Mayıs 2012
Fabrikamızdan çıkan kağıt karton ve naylon atıklarını lisanslı bir firmaya ücretli veriyorduk.
Şimdi atık verdiğimiz firma bunların artık ücretsiz verilmesinin mecburi olduğunu söylüyor.
Yönetmelikde bunu özellikle belirten madde varmıdır ? Herzaman para eden şeyi neden
ücretsiz verelim. O zaman bunları el altından satmaya mecbur bırakılmış olunmuyor mu ?
 
@Bekir38
Bekir Bey rica ederim.
Onaylanmış bir Ambalaj Atığı Yönetim Planı bulunan belediye sınırları içerisindeyseniz;
AAKY 5. Madde 1. Fıkrasının d bendi ile 23. Madde nin 3,4,5,6 fıkralarında geçen "bedel şartı aranmaksızın" ibaresi iptal edildiği için Belediyenin toplama sistemine bedelsiz olarak dahil olmak zorundasınız.
Karar hükmüne aykırı hareket ederseniz "Çevre Kanununun ilgili maddeleri gereğince cezai işlem uygulanır." denmektedir.
İlgili maddeden kasıt sanırım Çevre Kanunu'nun 20. maddesi (r) bendinde geçen (ATIKLARIN TOPLAMA SİSTEMİNE AYKIRI HAREKET EDENLER) (Bu Kanunda ve yönetmeliklerde öngörülen usul ve esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak) 42.232 TL idari para cezası uygulanır.

Temyize götüren oldu mu bilmiyorum.

Kolay gelsin.
 
@Bekir38

Bekir Bey,

Açıkcası lisanslı firmanın sizden ücretsiz almak varken, ücretli almasının sebebi sizin başkasına verme ihtimalinizi göze almamak olabilir.
Ambalaj atıklarınızı verdiğiniz firma, bulunduğunuz belediyenin lisanslı firması ise zaten bedelsiz vermelisiniz.
Ama sınırlar dışından bir firmaya veriyor iseniz Belediye size "Benim lisanslı firmama ücretsiz vereceksin" der, ki bu bağlamda öyle demeli..
Lisanslı firmanızı siz uyarabilirsiniz. Çevre Kanununca cezası olabilir..
 
Firmaların ambalaj atıklarını satması veya lisanslı firmlaraın satın alması, teklif vermesi yasaktır. Bu durumu tebliğ etmeye gerek yoktur. T.C. anaysasında olan bütün kuralları bildiğimiz varsayılıp bu şekilde uygulama yapılır. İl çevrenin ambalaj atıklarının satıldığının tespitinde tutanak düzenler ve gerekli prosedürü uygular.
 
Osb ler, hava alanlari ve mucavir alan disinda kalan isletmeler belediyeyle antlasmali bir tat firmasina vermek zorunda degil herhangi bir lisansli firmaya verebilir. Bedel ile ilgili sartlar ayni.

Bu bedel olayina gelirsek buyuk sehirlerde ambalaj sektoru rant haline gelmis kimse para almadan ambalajini vermez.

Yönetmeliğin ilgili maddelerine gelince uygulanmasi cok zor cevre sehircilik koçan alsin bakkal , bakkal market market dolassin yine ceza kesmeye yetisemez.

tanidigim bir ambalaj firmasi marketler zincirinin birini bağlamis aylik ucret veriyor niye veriyorsun abi dedim biz vermesek başka firmaya verecekler dedi. kimse müşteri kaybetmek istemiyor.

Belki kuçük şehirlerde ki ambalaj firmalari markete bakkala fabrikalara bu yönetmelik vasitasiyla baski uyguluyor olabilir fakat onlarda biliyor ki bu maddelerin uygulanmasi cok zor.

Hatta bir ilde gozumun onunde lisansli firma il cevreye tum ambalaj ureticilerine dagitimli olarak yonetmeliğin maddesini yazdirdi biliyorum ki kucuk esnaf disinda ambalaj veren yok.
 
ambalaj atık yönetmanlğinin MADDE 5 VE D bendinde
d) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, diğer atıklardan ayrı biriktirmek ve belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermekle yükümlüdür. Ancak, organize sanayi bölgeleri yönetimleri, organize sanayi bölgeleri bünyesinde yer alan sanayi işletmeleri ve diğer sanayi işletmeleri, satış noktaları ve alışveriş merkezleri, belediyenin yönetim sistemi dışında kalan sivil hava ulaşımına açık hava alanları ile bu hava alanları bünyesinde yer alan tüm tesisler, belediye mücavir alan sınırları dışında kalan ambalaj atığı üreticileri 23 üncü maddede belirtilen şartları sağlamaları durumunda, oluşan ambalaj atıklarını çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesisine veya belediyenin toplama sistemine bedelsiz şartı aranmaksızın verebilirler.

ama en son valilikten gelen dilekçe sonucu ambalaj atıkların belediye yada lisanslı firmalara bedelsiz verilmesi gerektiğini bizi dilekçe ile bilgilendirdi
 
Ekteki danıştay kararında
@yıldırım mustafa

Acaba aynı şeyden mi bahsediyoruz. Burada organize sanayi bölgeleri içindeki işletmeler bedelli verebilir ifadesi var. Burada bedelsiz şartı aranmaksızın var. Benim kafama takılan; bu ifade bir önceki mahkeme kararında da var, bedelsiz şartı aranmaksızın verilir ifadesi kaldırıldığı için mi valilik böyle bir yazı gönderdi, yoksa danıştay kararınıdaki bu maddeyi gözden mi kaçırdı.

Ben danıştayın kararını şöyle yorumluyorum: Belediyelere ek bir gelir olsun diye bedelli şartı koydu. fakat belediye sınırları dışında kalan O.S.B.'leri
bu kapsamın dışında tuttu. Belediyelerde bunu orasından burasından çekiştirerek heryerden nasıl bedelsiz bunları alırımın peşine düştü....

Atık verdiğim firmaya bu maddeyi gösterdim. onlarda zaten orda bedelsiz şartı aranmaksızın ifadesi kalktığı için bedelsiz verme yükümlülüğünüz var dedi. İşime gelmedi ama mantıklı geldi .Bizim O.S.B.'de bedelsiz verilmesi yönünde valilikten yazı gelmiş. Ben de çevre yönetimine ekteki yazıyı gösterdim. Onlarda ikisi arasında çelişki var diğer OSB'ler ne yapmış bakalım dediler......
 

Ekli dosyalar

  • danıştay kararı.pdf
    126.5 KB · Görüntüleme: 66
@Gonca Çamlı

durum hala karışık anlaşılan, çevre müdürlüğü bile bir karar verememişken, bizim uygulamaya almamız biraz sıkıntılı gibi,
hele ki yıllık 150 bin tl gelir elde edilen bir atığı;
patronlara ücretsiz vereceğiz artık demek,
alan firmayı bu konuda uyarmak,,

fabrikada beni pompalı ile kovalarlar,,,, :rolleyes::confused::komik::komik::komik:

işin şakası bir yana gerçekten sıkıntılı bir durum var ortada ama ne yapılacağı konusunda daha karar verebilmiş değilim,,,,
hayırlısı,,,
 
@Bekir38
Atık alan firmada bir an evvel sözleşme imzalamanın derdinde. Tabi teselli olarak evsel atığınızdan
ücret almayız. Size bir eleman tahsis ederiz bir pres getiririz kartonları presler istifler,
naylonları toplar diyor. Ama tabi bu teselliler bizi kesmiyor.....
 
@Mustafacan

Mustafacan Bey,

Ambalaj atığı dediğiniz atığı biraz anlatabilir misiniz? Yani bu atık nerden ve nasıl çıkıyor?
 
@Mustafacan

Kağıt, karton ve naylon olması önemli değil. Eğer üretim sırasında çıkıyor, fire ürünler yada piyasaya sürülmemiş ambalaj ise ambalaj atığı değil tehlikesiz atık kapsamında yer alıyorlar. Bu kapsamda atıklarınızı ücret karşılığında verebiliyorsunuz. Bu nedenle nerden ve nasıl çıkıyor bu atıklar dedim.
 
@sima

sima hanım,
bizde de üretimde çıkıyor ama şöyle bir durum var,
bizim prosesin bir sonucu değil bu atıklar,
örnek; 50 koli teker alınmış, tek tek kullanılıyor, ama koliler kalıyor haliyle, kutularıyla birlikte hemde,,
bizdeki kağıt, karton atıkları dediğimiz olay bu tür atıklar,,
bunları piyasaya sürenler de büyük bir ihtimal bunu beyan etmişlerdir,,
 
Bizde de yıkama sonrası ürünler paketlenmeden önce boş araba olmadığı
için paketlenene kadar koliye koyuyor paketlendikten sonra koli kağıt atık
haline geliyor. Gerçi daha fazla araba siparişi verdim koliye ihtiyaç olmasın
diye önleyici tedbir olması açısından. Birde müşteriden iade kolide geliyor.
ürünü içerisinden çıkardığımızda kağıt atık oluşuyor....
 
@Bekir38

Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği Madde 2' de

(2) Defolu ürünler, fireler, piyasaya sürülmemiş ambalajlar ve benzeri üretim artıkları ile ambalaj atığı tanımına girmeyen boru, sac levha, demir-çelik hurdaları, kumaş atıkları ve benzeri ambalaj dışı atıklar bu Yönetmelik kapsamı dışındadır.

denmektedir.

Bekir bey,

Maddeye istinaden tekerlerin kolileri ve kutuları piyasaya sürülmüş olduğundan ambalaj atığı olarak kabul edilir. Ancak kesin bilgiyi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden almanızı öneririm. Müdürlüklerin farklı çalışmaları olabiliyor.

@Mustafacan

Mustafacan Bey,

Paketlenene kadar kolilere koyuyor iseniz ve hiç piyasaya sürülmemiş koliler ise tehlikesiz atık kapsamında yer alıyor. Bu nedenle tehlikesiz atık kapsamında Çevre Lisanslı firmalara vermeniz gerekiyor. Bedelini de alabilirsiniz. Ancak bu atıkların tehlikesiz atık olduğuna dair Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yazı almanızı öneririm. TAT firmalarına ve herhangi bir sorunda yetkililere verecek cevabınız olur.
 
@Mustafacan

İade koliler defolu ürün olduğundan yine tehlikesiz atık kapsamında yer alıyor bence. Yine de görüş almakta fayda var.
 
@Bekir38
Siz bu konuda şanslısınız o zaman. Bizim atık verdiğimiz firma
kararı aldığı gün kapamıza dayandı ücretsiz vermeniz gerekiyor diye...
Ücretli alıyorsa gittiği yere kadar devam edin bence. bu konu çok sıcak
çok sayıda itiraz var .yıllık 150.000-250.000 bu atıklardan gelir sağlayan
firmalar var hatta yönetmelik değişikliği ile organize sanayi bölgelerinin
bu kapsamın dışında tutulacağına dair söylentiler bile var....
 
bizim tesisimizde de çıkan ambalaj atıklarımızı satıyorduk. sattığımız tesis de kapanmak üzere olduğunu öğrendik. ayrıca belediyeye bağlı bir firma yetkili olduğunu ve onlara göndermemiz gerektiğini söylediler. sizce ne yapmalıyım ?
 
merhaba herkese,

kamu kurumları oluşan ambalaj atıklarını satabılırler mi? belediye sınırlarında sözleşmeli olan firma vardır. atık yönetim planı bakanlık tarafından onaylıdır.
Bilgi paylaşırsanız sevınırım. benim bildiğim belediye sistemine ambalaj atıklarını vermeleri gerekmektedir.
 
Evrem Hanım Merhaba, kamu kuruluşları ambalaj atıklarını eğer belediyenin kurmuş olduğu ambalaj atığı toplama ayırma sistemi varsa vermeleri gerekmektedir. Belediyeler herhangi bir bedel ödemeden ambalaj atıklarını alıyorlar. Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliğinde bedelli veya bedelsiz verecektir diye herhangi bir ibare bulunmamaktadır. Zaten belediyenin toplama ayırma sistemi varsa bedel ödemeden alırlar.

Ambalaj atığı üreticisinin yükümlülükleri
MADDE 13 –
(1) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, ayrı biriktirmek ve belediyelerce belirlenen şekilde belediyenin toplama sistemine veya atık getirme merkezlerine vermekle yükümlüdür. Ancak çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ambalaj atıklarını oluştuğu noktada cinslerine göre ayrı biriktiren sanayi işletmeleri ile altıncı bölümde belirtilen toplama sisteminin oluşturulmadığı ve biriktirme ekipmanlarının temin edilemediği yerlerdeki ambalaj atığı üreticileri ambalaj atıklarını çevre lisanslı ambalaj atığı işleme tesislerine verebilirler.
 
Üst