• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Beyanında Ambalaj Türleri

Merve Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2015
Firma
yok
Ambalaj bilindiği gibi bir malzemeyi koruyan maddedir. Ancak malzemeyi tek başına sarmıyorsa bu ambalaj mıdır? Aşağıda bir firmadan aldığım bilgiler vardır. Hangileri ambalaj bilgi sistemine girilir hangisi girilmez sizce?

- Palet
- Çember kompozit şerit
- Koli bantı
- Karton köşebant
- Karton ondüla rulo
- Çember spiral toka
- Köşe koruyucu plastik sadece ürünün köşelerine
 
AAKY Ek1

Aşağıdaki örnekler “ambalaj” olarak kabul edilirler.Aşağıdaki örnekler “ambalaj” değildir.
CD kutusuna sarılmış streç film
Tek kullanımlık tabak ve bardaklar
Satış yerlerinde doldurularak kullanılan yapışkan film, sandviç torbaları, alüminyum folyo ve benzeri malzemeler
Hazır yiyecek ambalajları
Su, maden suyu, meyve suyu şampuan, deterjan ve benzeri ambalajların kapakları
Köpük, karton ve benzeri destekleyici malzemelere
Yumurta viyolleri
Her türlü oyuncak ambalajları
Dergi, kitap vb. basın yayınların ambalajları
Her türlü mobilya ve aksesuarların sarıldığı ambalajlar
Giysilerin taşınmasında ve satışında kullanılan ambalajlar
Fıçı, varil, bidon vb.
Her türlü promosyon ürünlerinin ambalajları
İplik, tuvalet kâğıdı, kağıt havlu vb ürünlerin sarıldığı makara ve masuralar
Kumaş ve benzeri ürünlerin sarıldığı rolik, konik, makara vb. ürünler
Kargo ve kurye sektöründe kullanılan zarflar, plastik poşetler ve koliler
Ve benzeri ürünler
Bitki saksıları
Tamir, bakım aletleri gibi saklama kutuları
Çay poşetleri
Peynirin etrafındaki balmumu tabakası
CD’nin içinde kendisiyle birlikte saklandığı kap
Tek kullanımlık çatal, bıçak, kaşık
Kapağın bir kısmını oluşturan rimel fırçası
Ambalaja takılan yapışkan etiketler
Ambalajlamada kullanılan plastik, metal ve benzeri şeritler
Deterjanların içinde bulunan ve doz ölçmede kullanılan kaplar
Alışveriş poşetleri
Kamera, fotoğraf makinesi vb. aletlerin muhafaza ve taşıma kutu ve çantaları
Sucuk, sosis, salam vb. ürünlerin kılıf ve zarları
İlk yardım seti kutuları
Kablo ve tellerin sarıldığı büyük makaralar
Ve benzeri ürünler
[TBODY] [/TBODY]

Buradaki mantık size biraz yardımcı olacaktır.
 
Bu ikisine baktım da şeritlerin ambalaj sistemine girilmeyeceğini anladım ama özellikle çember spiral tokada kafam çok karıştı

Bir de koli bandında
 
@sagapoo
Koli bandi beyan edilmeyecek.
 
nilay deliciÜstad Merhaba,

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yapışkan etiketlerle ilgili aşağıda yer alan bilgi yer almaktadır. Etiketler ambalaj sayıldığı için ek-5B2 kapsamında gönderdiğiniz ürünlere istinaden beyan yapılmasında fayda vardır. Piyasaya süren beyanında Ek-5B1 kapsamında bazı firmalar etiket ve koli bandını beyan etmiyorlar ve kg bazında miktar düşük olduğu için ihmal ediyorlardı. Siz yine bağlı bulunduğunuz il çevreye görüş sormakta fayda vardır. :)

1615715312492.png
 
Önceki cevapları görüntüle…
nilay deliciÜstad şu şekilde örnek vereyim; elyaf üretimi yaptınız ve bu elyafı naylon bir malzeme ile ambalajlayarak üzerine etiket yapıştırdınız. O zaman ek-5B1 beyanı yaparsınız. Ancak portland çimento ürettiniz ve torba ile ambalajladınız. Torbanın üzerine ise etiket yapıştırdınız. O zaman ek-5B2 beyanı yapılması gerekir.
 
Olgaç Sürmelihindi@Olgaç Sürmelihindi Ek 5 B2 kapsamında piyasaya sürülen malzemelerin ikincil ambalajı da (örneğin strech film) ya da nakliye ambalajı olan paletler de sanırım yine Ek 5 B2 kapsamında bildirilmeliydi bu durumda. Bu sene için bildirimleri o şekilde yapabilrim ancak çalıştığım firmada benden önce de Ek 5 B2 kapsamında piyasaya sürülen kimyasalların strech film ve paletleri Ek 5 B1 kapsamında bildirilmişti ve ben de öyle devam ettim. Şimdi geçmişe dönük kayıtları düzeltmem çok zor. Geçmişe dönük kayıtları düzeltmesem bu kez de yeni kayıtlar için Ek 5 B2 de dönem başı stok olmadığı halde stok oluşacak. Nasıl bir yöntem uygulamam daha doğru olur.
 
Yönetmelikteki ambalaj tanımı şu şekilde:
Ambalaj: Hammaddeden işlenmiş ürüne kadar, bir ürünün üreticiden kullanıcıya veya tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış Ek-1’ de yer alan Ambalaj Tanımına İlişkin Açıklayıcı Örneklerde belirtilenler ile geri dönüşsüz olanlar da dâhil tüm ürünleri, ifade eder.

Yönetmeliğin EK-1 in de "Ambalajın parçaları ve ambalajda bulunan destekleyici, yardımcı parçalar bütünleşik oldukları ambalajın parçası kabul edilir." deniyor. Buradan ambalajın içinde bulunan ürünün korunmasını sağlayan destekleyici malzemelerde ambalaj kabul edilir anlamı çıkıyor gibi.
 
@oknt Çok teşekkür ediyorum. Bir sorum daha var palet kullanımı 54000 kg civarında. 3000 kg'ı aşması durumunda belgelendirme var yani belgelendirme mi yapmalı
 
Arkadaşlar herkes mühendis ancak sırf laf olsun diye bence arkadaş yanlış yönlendiriliyor konu farklı yerlere gidiyor. Yukarı da ''Ambalaj atıkları ile ilgili yönetmeliğin eklerini incelediniz mi? '' diye sormam da ki amaç arkadaşın biraz daha yönetmeliği incelemesi isteğimdi sağ olsun başkası hazırdan arkadaşa sunmuş iyilik yapmamış bence( aslında iyi bir düşünce ile yapmış.) Özellikle yeni mezun arkadaşlara yönetmelikleri okumak sıkıcı geliyor ancak maalesef işimiz bu . Bunu onlara hatırlatmamız gerekiyor. İkinci mevzuya gelirsek yönetmelikte tam olarak belirtilmeyen ifadesi tam açıklanmamış her şey bizim için handikap. Şayet elimizde görüş yoksa cevap yazarken arkadaşımızın denetim sonucu zor durumda kalmasına sebep olabiliriz. Doğru olan teknik bağlı olduğu il çevre ve şehircilik müdürlüğüne yada doğrudan çevre şehircilik bakanlığına görüş sormasıdır. Bırakın patlayan bombayı memurun kucağına neden özel sektör de elinizde bomba taşıyorsunuz. Doğru olan cevap bu. Tecrübe ile denenmiş. Yarın bir sıkıntı çıktığı zaman yaa forumda böyle yazmışlardı diye hesap veremezsiniz patronlarınıza. Zor duruma düşmemek için her zaman teknik düşünün.
Saygılarımla...
 
@surmene1967 o zaman bu form niye var arkadaşım. madem ki bilgi alışverişi yapılmayacak ise. Ben zaten yönetmeliği biliyorum asıl buraya yönetmeliği hop koyup bunu okuyun diye, sanki hiç yönetmelik okumamışız gibi muamele yapılması. Elbette yönetmelikte var ancak ucu açık noktalar var ve bu nedenle de bu ucu açık noktalarda birbirimizle fikir alışverişi yapmamız için de bu form var. Bunu bu şekilde uzun bir destan şeklinde yazacağınıza bence sizde konu ile ilgili fikirlerinizi paylaşabilirdiniz. Ancak siz kalkıp ta kavga çıkarmanın daha yerinde bir davranış olduğu kaannatındesınız. Herksein sizin gibi 3-5 yıllık tecrübesi yok ki kaldı ki sizinde her konuda tecrübeniz yok ki çamur kurutma ile ilgili iş akım şeması istemişssiniz. Bence sizin yaptığınız daha saçma bir çevre mühendisi olarak çamur kurutma tesisinin iş akım şemasını çıkaramıyorsanız bence siz önce kendinizi sorgulamalısınız. Okulda 4 yıl boyunca bu konuları öğrettiler ve projeler yaptırdılar. Sizin ki daha hazıra konmak. O zaman gidin üniversitelere konu ile ilgili araştırma yapın buradan neden istiyorsunuz?? Googleye çamur kurutma tesisi yazsanız bununla ilgili pek çok sonuç çıkar. Sizin mantığınızla gidersek benim de size cevabım bu olur
 
@sagapoo

Sen olayı yanlış anlamışsın dostum sana kimse yönetmeliği okumadın demiyor. Neyse siz bu kafa ile devam edin. Benim kastım şuydu yorum gerektiren konular her zaman başınıza iş açar sorun bakanlığa bırakın onlar düşünsün kimse size zarar vermesin. Sen olayı biraz gurur meselesi yaptın. Ha çamur kurutma işini de kendim zaten hallettim. Aramız da ki fark şu yorum gerektiren bir şey sormadım teknik veri sordum. Var mı yok mu demek ki yokmuş bende kendi iş akım şemamı oluşturdum bu kadar basit. Önemi olan çamurun kuruması. Ancak senin konun hala muallakta bence sen kendine odaklan dediğim gibi bakanlığa sor etten püften şeyler için sıkıntı olmasın sana .
 
Bu forum yardımlaşmak için var. Elimizden geldiğince bildiklerimizi yönetmelik maddelerine göre söylemeye çalışıyoruz. Tecrübe kazanmak kolay değil. Herkes ilk zamanlarında zor süreçlerden geçiyor. Cevap vermek zorunda değil kimse. Ben en baştan beri bu zorluğu yaşadım. Öyle bir meslek ki okulda aldığın eğitim başka iş hayatı bambaşka. İşi işte öğreniyoruz bu gerçek. Kimse bize ambalaj beyanı, atık beyanı vs. öğretmedi. Uzun lafın kısası bilgi paylaşıldıkça değerli.

@sagapoo
@sagapoo sadece palet olarak düşünme. Firmaya ait EK-5 beyanında yurt içinde piyasaya sürülen ambalajların toplam miktarı 3 tonu geçiyorsa belgelendirme işlemi yapılmalıdır. Burada önemli olan ambalajların yurt içinde piyasaya sürülmesi.
 
Bilgi paylaşıldıkça güzeldir muhakkak arkadaşlar. Ancak son zamanlarda insanların aradıkları soruyu forumda aramadan tekrar tekrar aynı başlıkların açılması ciddi manada can sıkıcı ve kirlilik oluşturdu. Aynı konu 3 farklı tarihte 3 ayrı başlıkta konuşuluyor. Yani hem konu bütünlüğü sağlanamıyor hemde tüm soru ve cevapları aynı yerde göremiyoruz. Forum olarak sıkıntımız bu bence. İnsanları biraz bezdirdi haklı olarak. Sadece bu konuda bence daha dikkatli ve özenli davranmalıyız. Hepimiz.
 
@Serhat Mehmet Kar
@Serhat Mehmet Kar katılıyorum. Aynı konular defalarca açılıyor. Bu da konu kirliliği yaratıyor. Kirlilik çeşitlerine bir yenisi daha eklendi :) Bununla ilgili önlem alınabilir daha iyi olur :harika:
 
@Emrah BOZKURT

Evet doğru olan bu. Ver adama resmi gazetenin linkini önce kendi bir arasın yorulsun. Tabi ki yardımlaşma iyi güzel bir şey ancak adamı doğru yönlendirmek yerine kendi fikirlerimizin esiri yapıyoruz kendimizce yorum katıyoruz. O da inanın öyle uyguluyor ancak bu yanlış. Üstüne basa basa söylüyorum yorum gerektiren şeylerde fikrimizi tabi ki söyleyelim ancak işin sonucunda doğru olanın bakanlığa görüş sorulması gerektiğinin de bilinmesi gerekiyor. Çok fazla yorum yapmak güzel şey paylaşmak anlamına da gelmiyor. Biz burada sayfalarca aynı şeyleri yazarız bakanlık tek bir yazı ile yazdıklarımızın tamamını boşa çıkartır. Arkadaşın sorduğu soru o kadar ucu açık gibi patlayacak bir bomba gibi bırakın doğru olanı yapsın sonucu burada paylaşsın işte o zaman forum görevini emin ol yapmış olur.
 
ama toka
@Serhat Mehmet Kar

Aynen öyle adam üye olur olmaz konu açıyor, hiç bakmıyor o konu hakkında başka konu açılmış mı yazı yazılmış mı vs. Bence artık site yönetimi buna el atmalı.
 
@sagapoo

bu toka dediğiniz şeyi alın tek başına (jelatin gibi) yada kombine (şişenin kapağı-şişe gibi) gibi bir ürünü ambalajlayabilir mi? evetse ambalaj atığıdır, değilse, ambalaj değildir.Siz şimdi diyeceksiniz bu tokalarla çemberi tutturuyorlar, çember ve toka kombine ambalaja giriyor mu? hayır çünkü çember bir ambalaj değil.
Aynı mantık bant da bantla bir ürünü paketleyebilir misiniz? bunu da köpük malzemelerle kıyaslayabilirsiniz.köpük bir iç ambalajdır, ambalaj olması demek illa kutu gibi köşeli, şişe gibi hacimli olması demek değildir.bantla bir ürünü tek başına yada kombineli ambalajlayamazsınız, ancak köpükle ambalajlarsınız.
Ben yorum yaptım, yarın çıkar yönetmelik bantlar ambalajdır der, mantıkla ters düşer, o yüzden resmi görüş almanızı ben de tavsiye ediyorum.
 
Üst