• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Anaerobik arıtma

M

Mustafa Bayaroğulları

Merhaba arkadaşlar kağıt sanayi de işe başladım. Bildiğiniz gibi kağıt sanayi atıksularının KOİ değeri çok yüksek, bunun için hem anaerobik hemde aerobik arıtma yapılması gerekiyo. Anaerobik arıtma hakkında internetten araştırmalar yaptım. Ama doğru dürüst bir bilgiye ulaşamadım. Anaerobik arıtım prosesini ve özellikle dikkat etmem gereken parametreler var mı? Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz? Teşekkür ederim ...
 
Bence sana en yakın olan ve kağıt üretimi konusunda faaliyet gösterip anaerobik arıtması olan bir tesisi ziyaret etmen daha faydalı olacaktır.
( çorlu da buna benzer bir tesis mevcut ) kolay gelsin
 
aktif çamur sistemi bizdede var, ama 80.000 KOI değerine sahibiz. Yüksek koı değerini düşürmek için anaerobik arıtım yapılıp ondan sonra aerobik arıtım işlemi uygulanıyor. İnternetten anaerobik arıtma hakkında araştırma yaptım ama doğru dürüst bir bilgiye ulaşamadım.
 
ligninden kaynaklanan koi bildiğim kadarıyla biyolojik olarak zor ayrışmakta. kimyasal yollarla arıtılması mümkün değilmi acaba.
 
Atık suyum kağıt sanayinden kaynaklanan atıksu. KOI değeride yüksek olduğu için anaerobik arıtma sonucu çıkacak CH4(metan gazı) büyük olacak, ve vo gazıda tesiste kullanacagım.
 
anaerobik arıtım yapabilmeniz için biyolojik olarak ayrışa bilecek organik maddelerden kaynaklanan bir koi nizin olması gerekli olması gerekmez mi. yapmış olduğunuz tesis boşa çıkmasın sonra.
 
@bayarogullari 80.000 KOI li atıksuyu Kimyasal arıtma ile istediğiniz arıtma verimini alamazsınız. Kimyasal arıtma ile max. %50-60 ı giderilebilir. Bu da size yetmez. En mantıklısı Anaerobik + Aerobik arıtma ile isteğiniz verimi sağlayabilirsiniz.
 
yüksek koi için kimyasal arıtma hiç avantajlı değil ilk başta anaerobik arıtmaya göre ilk yatırım maliyeti düşük ama işletme maliyetleri anaerobik arıtmaya göre çok daha fazla olacaktır. anaerobik arıtmada tam tersine ilk yatırım maliyeti yüksek işletme maliyeti düşüktür. kıyaslama yapıldığında belli bir süre sonra yatırım maliyetinizi karşılayacak ve daha sonraki aşamada kara bile geçebilirsiniz. üstelik anaerobik arıtma işletmenin kolaylığı bakımından da tercih sıralamasında üstte yer alır. kimyasal arıtmada kimyasal ilavesi için sürekli personel bulundurmanız bile dert. anaerobik arıtma için yukarı akışlı seri bağlı anaerobik arıtma yaptırmanız daha uygun görünüyor debinizi ve koi değerini dikkate alırsak. daha öncesinde birçok kez anaerobik arıtma dizayn ettim. ve çalıştırdım verimi de gayet iyi öncesinde fiziksel arıtma mutlaka şart ph değeriniz buarada kaç? anaerobik arıtma için ph çok önemli anaerobik bakteriler için uygun ph 7.2 civarındadır. ph seviyesini 7.2 civarına getirmek için öncesinde nötralizasyon havuzu yapmanız gerekecek. ilk başlarda anaerobik arıtmayı düzene oturtmanız için 20 ile 40 gün arasında çok çaba sarf etmelisiniz. metan gazını kullanmayı düşünüyorsunuz ama bu çok maliyetli bir iş ayrı bir sistem gerekli bence o sistemi ikinci aşama olarak değerlendirin çünkü teorik olarak oluşacak metan gazı gerçekte aynı miktar olamaz boşuna maliyetinizi arttırmayın öncesinde tesisi kurun işletin belli bir düzene oturduktan sonra metan ölçümü yapın daha sağlıklı sonuç elde edersiniz. sonrasında biyolojik arıtma çökeltme üniteleri ve ensonunda çamur kurutma yatakları yaptırmanız gerekli. yukarı akışlı anaerobik arıtmada kimyasal ve biyolojik arıtmaya göre fazla çamur oluşmaz ama sonuçta yine çamur oluşumu söz konusu. anaerobik arıtma öncesinde ph değerine dayayanıklı ürünler kullanmaya özen gösterin. anaerobik arıtmaları iki türlü projelendiriyorlar biri dikdörtgen diğeri dairesel ben dikdörtgen olarak projelendirdim. dairesel şekil pek cazip gelmiyor nedense inşaatı bile çok zor bence. aslına bakarsanız projenizi çok merak ediyorum. ortaya nasıl bir proje çıkacak teklif isterken de dikkatli olun çok firma var bu işi yapmaya hevesli ama inanın içlerinden sadece bir kaçı becerebilecek kapasitede. seri bağlı üniteleri koi değerini aerobik arıtmada giderilebilecek düzeye kadar düşürmeniz gerekiyor. notlarıma bir bakayım size birkaç kitap önerebilirim.
 
fiziksel + anaerobik + aerobik arıtma projelendirirken kullandığım kitaplardan bazıları şu şekilde işine yarar diye düşünüyorum bulabilirsen.

F.Çiner & N. Tüfekçi
SU KULLANIMI VE ATIKSULARIN ARITILMASI
SU VE ÇEVRE SEMPOZYUMU HAZİRAN 1997

İ. Öztürk & Ark. 2005
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ATIKSU ARITIMININ ESASLARI

İ.Tosun & Ark.

K. Kestioğlu, 2003
SU VE ATIKSU ARITIMINDA FİZİKSEL TEMEL İŞLEMLER

Füsun Şengül & Ark. 2002
ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİNDE FİZİKSEL – KİMYASAL TEMEL İŞLEMLER VE
SÜREÇLER

Metcalf & Eddy 2003
WASTEWATER ENGINEERING TREATMENT AND REUSE

S.J. Arceivala 2002
ÇEVRE KİRLİLİĞİ KONTROLÜNDE ATIKSU ARITIMI

Ayşe Filibeli & Ark. 2000
D.E.Ü. ANAEROBİK ARITMA

ÇMO Ajandası,2009

A. Samsunlu, 2006
İ.T.Ü. ATIKSULARIN ARITILMASI

T.D.Reynolds & P.A. Richards, 1996
UNIT OPERATIONS AND PROCESSES IN ENVIRONMENTAL ENGINEERING

Arş. Gör. Tamer Coşkun 2008
KLORLA DEZENFEKSİYON UYGULAMA NOTLARI

N.Alpaslan 2004
 
Üst