• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma çamurunun vahşi depolanması

orhannbjk

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ağustos 2012
Çalıştığım atıksu arıtma tesisinde arıtma çamuru kurutularak %85 kuruluğa getirilmektedir.Tesiste azot ve fosfor giderimi gerçekleştirilmekte olup, çamur 120 derecelik fırınlarda kurutulmaktadır. Yakma, düzenli depolama ve tarımda kullanma metodlarını gerçekleştirene kadar geçici süreyle, çamurun belediyenin çöp sahasına dökülmesi durumunda ne tür problemlerle karşılaşırım? Herhangi koku meydana gelir mi? Organik atıklarla bir reaksiyon grçekleşebilirmi? Acil yardım lütfen....
 
Çamur genellikle tehlikeli atık grubuna giriyor.Öyle çöp sahasına dökmeniz uygun olur mu ki ?Belediye ne diyor bu konuda, izin var mı ?
Çalıştığınız atıksı arıtma tesisi evsel mi endüstriyel mi onu da belirtirseniz daha iyi olacak Orhan bey.
 
Evsel atiksu aritma tesisi gecici olarak boyle birsey yapmayi planliyorum ama koku ve organik maddelerle reaksiyona girmesinden cekiniyorum camur tehlikesiz atik grubunda
 
Bence kararsızlığınız konusunda haklısınız.Koku oluşumu ve organik maddelerle reaksiyon oluşturması olası şeyler.Onun yerine AAT'de varsa boş bi arazide bekletseniz daha uygun olur gibi.Yine de çalışan bi arkadaşımız bu konuda fikrini söylerse çok iyi olur .
 
Yeni Yönetmelikte Belediye atık sahasına kabul edilmiyor max. 1 yıl uygun koşullarda biriktirebiliyosun sonrasında atık kabul merkezlerine göndermen gerekli çok daha detaylı bir konu aslında yeni çıkan yasayla ciddi sıkıntılar mevcut ancak 4 yıl önceden 2015 te Diğer yasanın geçerliliğin biteceği belirtilmiş.
 
merhaba,

arıtma çamuru ile ilgili olarak, daha önceki katı atıkların kontrolü yönetmeliğinde % 65 oranında katı madde muhtevası sağlanırsa düzenli depolama tesislerine kabul edilebilir deniyordu. şimdiki yeni yönetmeliğin ilgili maddesini aynen aşağıya kopyaladım.

% 85 kuruluk çok iyi bir oran, kurutma yapmadan bunu sağlamak mümkün değil. Daha önce yaşadığım iki tecrübeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. 1. evsel atıksu arıtma tesisinden çıkan çamur tarlalarda kullanılır diye köylülere dağıtıldı. % 50-65 arası kuruluk oranı vardı. kireçle stabilize edilmişti. ve tesiste iken koku sorunu yoktu. köylüler çamuru traktörlerle tarlalara taşıdılar, çok değil bir hafta içerisinde tarlasına koyan kişi kokudan tarlasına yanaşamaz oldu. şikayet üzerine şikayet. sonra belediye kepçelerle yarısını tarlalara gömdü yarısını arıtma tesisine geri getirmek zorunda kaldı.
2. yine farklı bir şehirde % 65 kurulukta arıtma çamuru düzenli depolama sahasına getirildi. kireçle stabilize edilmişti. nerdeyse kek gibi kuruydu depolama sahasına geldiğinde. ve depolama sahasının bir köşesine döküldü. ilk yağmurlardan sonra suyu göre çamur şiştikce şişti, kuruluk % 5 lere düştü neredeyse. ve sonrasında dökülen bölgenin üzerine hiçbir araç çıkamaz oldu, çamur kaydı tabanda bulunan drenaj çakıllarını ve boruları tıkadı. çamurun depolama sahasına getirilmesi durduruldu. dökülen kısımla ilgili işletmeci firma çok büyük zorluklar yaşadı.

velhasıl arıtma çamurlarının düzenli depolama sahalarında bertaraf edilmesi bana göre uygun değildir. çok ciddi işletme sorunları oluşturmaktadır. % 85 kurulukta olan çamur yağmur suyunu gördüğünde aynı tepkiyi veriyor suyu bünyesinde tutuyorsa, ciddi sorunlar oluşturabilir. % 85 kuruluk sağlanabiliyorsa ve tehlikeli atık değilse çimento fabrikalarında yakılabilir ve farklı geri dönüşüm, değerlendirme secenekleri bulunabilir.
( yaşadığım her iki tecrübe ile ilgili gerekirse şehir bilgilerini verebilirim. )

aşağıda eklediğim yönetmelik maddesindeki şartlar yerine getirildikten sonra depolanması ile ilgili konuyu tecrübe edemedim. karşılaşırsam bir gün onuda paylaşırım.

saygılarımla.

Arıtma çamurunun düzenli depolanması
GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin EK-IV’ünde tehlikesiz olarak sınıflandırılan arıtma çamurlarının, Ek-2’de verilen diğer tüm parametreleri sağlaması, ağırlıkça en az %50 kuru madde ihtiva etmesi, ön işleme tabi tutularak kötü kokunun giderilmesi ve atığın kararlı hale getirilmesi kaydıyla II. Sınıf düzenli depolama alanına kabulünde 1/1/2015 tarihine kadar Çözünmüş Organik Karbon (ÇOK) limit değerine uygunluk aranmaz.

26 Mart 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27533 YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK.
 
Veysel Bey kesinlikle katılıyorum size %85 kurutulan çamurun düzenli depolanması kadar saçma bişey olamaz. nihai bertaraf ya yakma tesisi olmalı yada Organik karbon limitinin esnetilmesinden dolayı tehlikesiz çıkacaktır çamur alternatif yollarla değerlendirilmeli. Alında Orhan Bey sorunu büyük oranda çözmüş zaten
 
Arkadaşlar arıtma çamuru için uygulanması gereken işlemler nelerdir?

1. Evsel nitelikli arıtmamız mevcut, kapasitesi çok az,
2. Arıtma çamuru için analiz yaptırdık ve 3. sınıf çıktı, yani tehlikesiz.
İşletmemiz senede bir kere vidanjörle arıtma tesisinin içini temizliyordu, ancak bağlı bulunduğumuz İl Çevre bunun yeterli olmayacağını arıtma çamuruna özel işlem yapılmasını ve belediyeden, depolama sahasına gönderildiğine dair resmi yazı alınmasını istediler..

Sorum şu:
1. Vidanjörle de olsa arıtma temizleniyor, illa ki kurutup mu belediyeye gönderilmeli?
2. Belediyeden alınacak yazı hangi formatta olmalıdır?
Görüşlerinizi bekliyorum, teşekkürler;)
 
Resmi Yazının Tam İçeri Nedir Bilmiyorum Ama İstedikleri Şey tahminimce Çamurun en Azından Susuzlaştırma Ünitesinden Geçirilmesi ki Zaten bu Zorunlu Çevreyi İlgilendiren konu Vidanjörle temizlenmesi değil temizlenen atığın nereye nasıl atıldığı hakkında bir bilgi isteniyor...

Nereye nasıl attığınız yazıp belediyeden buraya bu şekilde atılıyor bizde buna izin verdik diye bir yazı ondan sonraki sorunlar belediyeyi ilgilendirir... Not: Aklı Başından Hiç Bir Belediye Yönetimi'de Bu Yazıyı Size Vermemesi lazım... Kendi Bertaraf Sistemleri Yoksa.
 
Bir güncelleme;

11 Mart 2015 Çarşamba; Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelikte
Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik;

MADDE 1 – 26/3/2010 tarihli ve 27533 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmeliğin geçici 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin ek-IV’ünde tehlikesiz olarak sınıflandırılan arıtma çamurlarının, ek-2’de verilen diğer tüm parametreleri sağlaması, ağırlıkça en az %30 kuru madde ihtiva etmesi ve kötü kokunun giderilmesi kaydıyla II. sınıf düzenli depolama alanında ayrı bir lotta depolanmasında1/1/2020 tarihine kadar Çözünmüş Organik Karbon (ÇOK) limit değerine uygunluk aranmaz.
(2) Bu maddenin birinci fıkrasına ilave olarak, aşağıdaki sınır değerler de karşılanmak zorundadır:
a) Ek-2 Atık Kabul Kriterleri, 2-A) İnert Atıkların Düzenli Depolanabilme Kriterleri III. sınıf depolama tesisleri için sınır değerler altında yer alan TOK (Toplam organik karbon) değeri, arıtma çamurları için; ilave sınır değer arttırımıyapılmaksızın 1/1/2020 yılına kadar azami 250.000 mg/kg alınır.
b) Ek-2 Atık Kabul Kriterleri, 2-B) Tehlikesiz Atıkların Düzenli Depolanabilme Kriterleri, reaktif olmayan ve kararlı tehlikeli atıkların II. sınıf depolama tesislerine kabul edilebilmesi için sınır değerler altında yer alan TOK (Toplam organik karbon) değeri, arıtma çamurları için; ilave sınır değer arttırımı yapılmaksızın 1/1/2020 yılına kadar azami %25 alınır.”
MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.
 
@Gül Can
Merhaba Gül hanım, arıtma çamurlarını araştırıyorum, sizin bahsettiğiniz evsel nitelikli arıtma tesisiniz rize de mi? çamurlarda Eluate testine nasıl bir yöntem belirleniyor?
 
@Veysel Kılıç Biz de nedir? Bilen var mı?

ABD'dearıtmaçamurlarınınyüzde33'ününarazidekullanıldığı,arazidekullanılanbuçamurlarınyüzde67'sinintarımalanlarında,yüzde3'ününormanalanlarında,yüzde9'ununarazirehabilitasyonunda,yüzde9’ununyeşilalanlardaveyüzde12'sinintorbalanaraksatılmayoluylabertarafedildiğibelirtilmektedir.
ABülkelerindearıtmaçamurlarınıntarımdakullanımoranıyüzde36düzeyindeolup,buoranDanimarka,Fransa,İngiltere,Norveç,İsveçveİspanya'dayüzde50civarındadır.
 
Üst