• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma tesisi kurma işletme yükümlülüğü

Pınar Esin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Nisan 2009
Merhabalar,

Konuyla ilgili yorumlarınızı bekliyorum.
Fabrika sahası içerisinde lojmanlar var ve lojmanlar yakındaki belediyenin mahallesi olarak geçiyor. Belediyenin de henüz atıksu arıtma tesisi yok. Lojmanlarda zamanında kurulmuş evsel atıksu arıtma tesisi var ve bu tesise sadece lojmanlarda kullanılan atıksular geliyor, fabrikadan atıksu girişi yok. Zaten fabrikanın ayrı bir evsel atıksu arıtma tesisi var. Sormak istediğim arıtma tesisini ve kanalizasyon sistemini kurmak belediyenin görevi mi? Eğer öyleyse bu hangi yasa, yönetmelikte belirtilmiş? Bu işi belediyenin yapması gerekiyorsa arıtma tesisini işletme ve denetlenme yükümlülüğünden kurtulabilir miyiz?
 
merhabalar;
belediye sınırları içerisinde evsel nitelikli atıksu arıtma tesisi yapılması işi belediyeye aittir. 5393 sayılı belediye kanununun madde 15 (d) ve (e) bentlerinde atıksu bedelleri ile atıksuların uzaklaştırılması yağmur suyu kanalları ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz. yine aynı kanunun madde 67de arıtma tesisi ve katı atık bertaraf işleri ile ilgili bilgiler mevcuttur. ancak mevcut arıtma tesisini kullanmayıp ileride yapılacak olan tesise vermeyi taahhüt ederseniz işletme yükümlülüğünden kurtulursunuz. aksi takdirde bu mümkün değildir.
 
belediyeler kanunun 3.bölümü olan belediyenin görev yetki sorumlulukları başlığı altında çeşitli altyapı ,kanalizasyon vb. çalışmalarının belediye tarafından yapılacağı hakkında maddeler bulunuyor.tabi bu çalışmaların yapılabilmesi için öncelik malim durumdur.bizde belediye olarak içme suyu arıtma tesisi kurmak için çalışmalara başladık. bu gibi tesisleri mücavir alan içerisinde belediye kuruyor ve kurduruyorsa işletme ve denetleme belediyeye aittir diye biliyorum aksi bir durumla ilgili bilgisi olan arkadaş varsa paylaşırsa sevinirim.
 
yalnız lojman içindeki kanalizasyon sistemine belediyenin karışmaması gerekiyor.kanalizasyonu lojman kime aitse onun yapması gerekmiyormu?lojman içersine belediye atıksu arıtma tesisi yapmaz.siz standartlara eğer uyuyorsanız size belediyenin kanalizasyon sistemine bağlantı iznini verir ve sizin suyunuzu bu şekilde kendi tesisinde arıtır.
 
Zaten lojman içerisinde kanalizasyon sistemi var. Henüz belediyenin arıtma tesisi yok zaten. Belediyenin diğer mahalleleri nasıl evsel atıksuyunu kanalizasyona veriyorsa, lojman da belediyenin bir mahallesi olduğu için biz de burdan çıkan evsel atıksuyu belediye kanalizasyonuna vermek istiyoruz. Bu şekilde de arıtma tesisimizin denetlenme yükümlülüğünden kurtulmak istiyoruz. Bu durumda mevcut deşarj izninin iptali için nasıl bir yol izlemek gerekecek?
 
belediyenin arıtma tesisi kurması çok zahmetli iş. arıtma tesisinin yapımına gelene kadar izlenmesi gereken çok yol var ancak 2013 e kadar bütün belediyeler arıtma tesislerini kurmakla ve çalıştırmakla yükümlü sizin de deşarj izin belgenizin geçerliliği 5 yıl belgenin süresi ne zaman dolacak bir fikrim yok ancak süre bitiminde yenileme yerine arıtma tesisini iptal edip kanalizasyona bağlatabilirsiniz. bunun için de belediyeden bağlantı iznini almalısınız. bağlı bulunduğunuz belediye ile görüşüp bağlantı izni için yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz. yine aynı şekilde bağlı bulunduğunuz çevre il müdürlüğüyle görüşüp belgenin süresinin dolduğunu yada belgeyi iptal etmek istediğinizi belirtirsiniz. belediyenin arıtma tesisini kullanmak istiyoruz ne yapabiliriz diye görüş alabilirsiniz. size yardım edeceklerdir. ancak arıtma tesisi kurulmasına yakın izin verirler diye düşünüyorum. çünkü belediyenin atıksuları mevcut su kaynaklarına gitmekte göz göre göre sizi hemen kanalizasyona bağlatmazlar.(şahsi fikrim)
 
eskiden kurulduğuna göre bence eskiden lojmanın bulunduğu yer belediye sınırları dışındaydı ve şimdi belediye sınırlarına dahil oldu. evraklarla bunu kanıtladıklarında bağlantı izni alarak işi halledebilirler bencede
 
SKKY ye göre (madde 25) kanalizasyon sistemi bulunan her yerde atıksuların kanal deşarj limitlerini sağlayarak kanalizasyon şebekesine bağlanması mecburidir.
Fabrika sahasındaki (Lojman dahil) kanalizasyon hatlarının yapılması ve bakımı fabrikanın yükümlülüğündedir.
Eğer fabrika yakınından kanalizasyon şebekesi geçiyorsa altyapı birimine başvurarak atıksularınızı kanalizasyona verebilirsiniz. Kanal deşarj limitlerini sağlıyorsanız belediye atıksularınızı zaten almak zorundadır. Yok eğer sağlamıyorsanız arıtmadan geçirerek kanala verebilirsiniz. Ama bu durumdada arıtma tesisinizi denetleyecek olan belediye olur. Altyapı biriminden aldığınız evraklada çevre il müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Sizin deşarj noktanızın kanalizasyon sistemi olduğunu gösterir belge sonucunda çevre il müdürlüğünden aldığınız deşarj belgesini iptal ettirebilirsiniz.
 
Atık su Arıtma Tesisi işletme ve bakımı, özelikle de evsel atık su/belediyelerin şehir atıksu arıtma tesislerinde işletme operatörü/mühendisi olarak çalışan arkadaşların şehir arıtmaları işletme bakımı konusunda deneyim, tecrübelerini, öneri, tavsiye ve yol göstermelerini paylaşmalarını rica edecektim. Bu konuda faydalanabileceğimiz basılı doküman, kitap/yayın paylaaşırsanız da sevinirim.
 
Üst