• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma tesisine aktif çamur aşılama

semih.celik

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ocak 2015
Firma
İSKİ
Merhaba arkadaşlar işletmesini yaptığım biyolojik arıtma tesisiyle ilgili bazı sorularım var:
1.Tesisiste çok az aktif çamur olduğu halde 8mg/l son çöktürmede çamur kaçağı neden kaynaklanıyor olabilir.
2.Aşı için kullanacağımız çamurun ölü vaya aktif çamur olduğunu nerden anlayabiliyoruz. Aşı için kullacağımız çamurun yoğunluğu ne kadar olmalı.
3.Aktif Çamurun olmadığı bir tesiste (kirlilik yüküm az olduğu için) tesise yapılacak aşıyı nasıl muhafaza edebilirim. TEŞEKKÜRLER...
 
Semih Bey Okulda ki derslerde çamur indeksi denen bir konu vardı. Çamur indeksinin sonucunun neyi ifade ettiği ve değerin çıktığı aralıklarda ne yapılması gerektiğine bir bakın sorunuzun yanıtını bulacaksınız.

Aşı için alacağınız aktif çamuru mümkünse aynı yada benzer sektörden ve geri devir pompalarını 2 saat kapattıktan sonra geri devir pompalarının olduğu kısımdan dipten almanız gerekiyor. Yoğun çamur almalısınız.
 
SBR sistemle çalışan fiziksel+biyolojik atıksu arıtma tesisimize bakteri aşılaması yapmak istiyorum ama nekadar miktarda aşılama yapmam konusunda fikrim yok yardımcı olurmusunuz rica etsem
Günlük deşarj miktarım 1500 m3/gün, iki havalandırma havuzu mevcut havuzlarda bulunan atıksu miktarım 500-600 m3.
 
@Ferhat SİME
Hayır değil Ferhat bey, 2 ay önce vidanjör ile çamur çekimi yaptırmıştık sonrasında havuzlar bir daha kendini toparlayamadı
 
Benim tavsiyem kademe kademe aşı yapmak. Benzer tesisten havalandırma havuzunun kapasitesine göre örneğin ilk gün 2-3 vidanjör, sonrasında imhoff ve İmhoff AKM, Oksijen miktarı, SVİ gibi değerleri düzenli olarak kontrol etmek. Geçmişte yakaladığın değerlere yaklaştığında ortam şartlarını da stabil hale getirirseniz kısa sürede tesis kendini toparlayacaktır. Yapacağınız aşı çamurunun yoğunluğunu kontrol etmeniz sizin için faydalı olacaktır. Kolay gelsin.
 
Teşekkür ediyorum. Fikrinizi almak istediğim bir başka husus daha var. Benzer tesislerden almamızı önermişsiniz, üretim çeşidi olarak şehirde poliester kumaş üreten tek fabrikayız, diğer tekstil fabrikaları pamuk ağırlıklı çalışmakta. Bizim atıksuyumuz onlara göre biraz agresif bir su. Belediyenin atıksu arıtma tesisinden mi yoksa bahsettiğim tekstil fabrikalarından mı aktif çamur almak daha faydalı olur?
 
Benim düşüncem tekstil fabrikalarından almanız yönünde. Tabikide burada dikkat etmeniz gereken aşı çamurunun yoğunluğu ve değerleri. Bu konuda çok iyi kıyaslama yapmanızda fayda var. Umarım aşılamada başarılı olursunuz. Ben daha önce arıtma tesisi kurulumu yaparken farklı tip arıtma tesislerinde 3-4 farklı aşılama yaptım ve hepsinde başarılı olmuştum. Çok fazla sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum. İyi çalışmalar.
 
Üst