• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma Tesislerinde Sık Karşılaşılan Problemler ve Çözümleri

Dengeleme havuzundan kaynaklanan bir koku problemi var. 200m3/gün olarak kurulmuş biyolojik bir arıtma tesisine işleyiş değiştiği için 10m3/gün su geliyor. Yeniden seviye sensörlerini değiştirmem gerekir diye düüşünüyorumi? Örneğin eskiden 3,5 saatte bir dengelemeden havalandırmaya pompalanan su artık 24 saatte bir pompalanıyor. Dengelemede su uzun süre kaldığı için koku oluşuyor diye düşünüyorum yanlış mı?
 
200 m3/gün debiye göre yapılan ünitelerin hacimleri 10 m3/gün e uyarlayarak ki çok zor olacaktır. Şamandra ya da seviye sensörlerini ayarlamanız gerekiyor. Koku fazla beklemeden kaynaklanan anoksik yada anaerobik durum oluşmasından dolayı oluyor.
 
Öncelikle tatil sitelerinde hangi artıma tipi kullanıldığı önemlidir. Arıtma paket arıtma ise ya zamanla biriken çamur alınmamıştır ve o çürümüştür, difüzörlü biyolojik tank çalışmıyor olabilir,Izgara sistemi var ise ızgarada madde birikimi vardır bunların temizlnemesi gerekir. Fakar normal artıma tesisi ise ; arıtma sistmeinde ki bir mekanik veya biyolojik aksaklık olabilir. Örneğin; havalandırma havuzu dediğimiz sistem tam randımanlı çalmışyordur, kum tutucu ünistesi çalışamıyor olabilir bu kokuya sebep olabiliyor ve ünitlerde bekleyen atıksu zamanla çamur çökmesi yaşar ve bakteri ölümü başlar , bakteri ölümüyle berabar H2S türevleri veya CH4 salınımı ortaya çıkar bu da kötü kokuya sebeptir. Gerekli izlenimlerini bize aktarırsan yardımcı olabiliriz.
 
paket arıtma ve bakterileri çiğerle besleyip bakmını da yapıolar koku için başka ne yapabiliriz biliyorsanız yardım eder misiniz lütfen?
 
@sedeff
yani ciğerle yöntem çok eskiden köylerden kazılan çukurlara atılır ve bakterilerin ölümünü engelliyor doğal olarak. Ama paket artıma diiyorsanız bunun bir tankı olmalı ve hava verilmesi gerekir. Hava vermeniz gereken bir sisteminiz varsa ve o ciğerle yöntem yetersiz kalıyorsa debi fazladır. Ama bana bilgiler lazım debiniz ve paket arıtmaya ait fotolar.
 
Benim tatil sitelerine ziyaretım haftaya olacak ılk defa gıecgım o zaman ben hem kac konut hem de artıtma bılgılerını alıyım kendılerinden o halde tesekkur ederımm
 
Bir salça fabrikasında yaklaşık 2,5 ay kadar salça üretimi oluyor ve tabi ki maliyet artmasın diye zamanında yapılan atık su arıtma tesisinde bu durum hesaba katılmamış. yaklaşık 300 ton/saat kapasiteli atık su arıtma tesisine 800 ton/saate yakın atık su geliyor ve bu dönemde çıkış suyu kalitesi hem fiziksel açıdan hem de kimyasal hem de biyolojik açıdan kötü çıkıyor. Zaten havalandırma havuzunda ciddi bir yosunlanma da mevcut. Böyle dönemlerde mevcut arıtma tesisinde su kalitesini uygun hale getirebilecek bir yöntem var mı?
 
@Cansu35
size onerim eğer ki havalandırma havuzunuzun kapasitesi 800 m3 için uygun sa bu artıs sebebıyle f/m oranı artatacı (yanı gelen organıgın artması sebebıyle) için camur cekımını olabıldıgınce azaltıp geri devir oranını artırarak veya bekletme suresını bıraz daha artırark bakteri olusumunu arttırmanız. bu sayede f/m oranını bı nebzede olsun azltarak cıkıs suyu kalıtesı artırılabılır.
 
@Emre ALKAN
tamam çok teşekkürler sanırım sahadaki operatör tam tersini yapıp geri devri arttırmış. yosunlanma için havuzlarda temizleme yapıldıktan sonra girişte klor dozlanması uygun olur mu başka bir öneriniz var mı?
 
@Cansu35

300 m3/günlük arıtmaya 800 m3 su gelirse geri devri arttırsan bile havuz hacmi yeterli gelmeyebilir. Gelirse de blower kapasitesi yetmeyebilir. Sisteme kimyasal arıtma eklemeyi düşünmek lazım. %40 civarı verim alınabilirse durum hallolur gibi. (Tabi kirlilik konsantrasyonunun eskisiyle aynı olduğunu kabul edersek.)
 
@Cansu35 debiyi ton/saat olarak ifade eden bir çevre mühendisi olarak istifanı bas çık git derim. Arıtma tesisi işletmek de neymiş. Biraz atıksuların arıtılması dersine kulak kabartarak kendi çözümünü kitaplarda bulabileceğini düşünerek haksız da değilim. İlla hap bilgi olsun, iki pompanın debisiyle oynayıp biraz da sihirle atıksu arıtılsın istiyorsunuz.
 
@hcanbaz92 beyfendi sizin yorumlarınızı bir süredir takip ediyorum. Açıkçası ne kadar kıdemli, deneyimlisiniz bilmiyorum ama bence bir yerler bir sorun var.
Şuan ben de arıtma işletmeyi öğrenmeye çalışıyorum, mezun olalı 3 yıl olmuş hatırlamıyorum hiçbir şey doğal olarak. Buradan cesaret alarak çözmeye çalışıyorum işimi. Sağolsunlar çok cesaretlendiren, yardımcı olan meslektaşlarımız da var.
Yaptığınız yorumu bir okur musunuz? Ne kadar güven kırıcı, cesaret kırıcı, hatta bence aşağılıcı?
Ben sitede açıkçası bu şekilde yorumlar görmek istemiyorum, herkes üzerine alabilir bu yorumumu.
Sizde bence bir değerlendirme de bulunun yorumlarınıza dair.
 
Üst