• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtmaya zeolit destek sistemi beyin fırtınası

Ahmet Doğan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Şubat 2014
Firma
Gizli firma
Sayın tecrübeli, bilgili duyarlı çevre mühendisleri, adayları ve varsa diğer arkadaşlar :)

mevcut fiziksel+kimyasal+aerobik sisteme kimyasal çöktürmenin çıkışına bir sonraki aşamaya girmeden önce bypass ile bir sabit yataklı zeolit filtre bağlamak sizce acil durumlarda yarar sağlar mı?

acilden kastım:

kimyasal arıtmada verim sorunu,
yetersiz çöktürme,
renk giderimini arttırma (atık kağıttan çıkan mürekkep)
Amonyağın yüksek olması durumunda amonyak giderimine destek

gibi sorunlara geçici bir destek çözümü oluşturabilir mi sizce?

(elbette fizibilitesi yapılmalı ama önce tecrübeli bilgili arkadaşların fikirlerine danışmak istedim)

şimdiden herkese teşekkürler :)
 
İşe yarayabilir. Tabi pilot ölçekte denemenizi öneririm. Arıtma kimyasalı satan bir firma ile görüşüp ticari adsorban da deneyebilirsiniz. Bununla bereber iş yükünüz ve arıtma maliyeti artacaktır. Mevcut kimyasal arıtmada da zaman zaman sorun oluşuyor anladığım kadarıyla. Belki yapmışsınızdır ama öncelikli olarak oradaki sorunu çözmeye yönelik çalışma yapmanız sonrasında hepsini birlikte değerlendirmeniz en sağlıklısı olur diye düşünüyorum.
 
@Ahmet Doğan Kardeşim beyin fırtınan güzel. Böyle farklı şeyler denemek her zaman iyidir. Dediğin gibi fizibilitesini yapmak lazım.

Benim görüşüm,
Amonyak giderimine ciddi miktarda katkıda bulunur.
Yetersiz çöktürme sorununu da çözecektir. Sonunca filtreden geçiriyorsun. Hatta bazı sistemlerde çöktürme havuzu yerine mebran bioreaktör bile kullanılıyor.
Dolayısıyla kimyasal arıtmada verim sorununu da çözecektir.
Ama renk olayında emin değilim ?
 
Su anda bahsettiğimiz tesis zaten tasarım aşamasında. Genel olarak fiziksel + kimyasal + biyolojik + MBR düşünüyoruz. Olası sorunlara karşı en azından bir destek sisteminin iyi olabileceğini düşünüyorum. Çamur yakmaya gideceği için çamurun içine ekleyemem ama filtre olarak @kubiay DUMAN 'ın dediği gibi amonyağa ve olası yetersiz çöktürmelere karşı iyi bir destek olabilir. Sonuçta biyolojik sisteme giden akım ne kadar stabil olursa o kadar iyi olacaktır. Renk olayı bende de hep bir soru işareti. Suda atık kağıttan çıkan mürekkep de olacak. Kimyasal çöktürme sırasında geri beslemeye kimyasal dozajı düşünüyorum ama bakalım yeterli olacak mı.
 
@Ahmet Doğan durumdan benide haberdar edersin kardeşim. :D Birde şöyle birşey var filtreden sonra biyolojiye yollarsan filtredeki akm ve kollaidallar tutulacağı için biyolojik arıtmada Food / Mikro. daki oran azalır oranik kirlilik az olacağından bakterilerin beslenmesi sıkıntı olabilir buna dikkat edersen iyi olur.
 
çok mantıklı aslında :) tabi bir de zeolitin rejenerasyonu ya da ömrünü tamamlama durumunda arıtma çamuru içereceğinden (öyle ya da böyle içine girecek o çamur belli :) ) tehlikeili atığa girer mi girmez mi kısmı var
 
Üst