• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Aşağida ki parametreler de kimya sanayi atik suyunu nasil aritabilirim?

emre turgut

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Kasım 2013
Firma
dddddd
GİRİŞ DEĞERLERİ
BOİ 17000MG/L
SICAKLIK YAZ 35/50 C ; KIŞ: 26/40C
KOİ:35000MG/L
AKM:3900MG/L
PH6,5
TKN-N:850MG/L
NH4:280MG/L
TOPLAM FOSFOR:8MG/L
SÜLFAT(SO4):14000MG/L
UÇUCU YAĞ ASİDİ:15000MG/L
TOPLAM SERTLİK: 1200MG(CaCO3)L
CA SERTLİK:1000MG/L CaCO3
İLETKENLİK:30000 MİKSOSİEMENS/CM
TOPLAM ÇÖZÜNMÜŞ KATI(TDS):33000MG/L
SODYUM:7000MG/L
POTASYUM:6000MG/L
ALKANİTE:5000MG/L(CACO3)

İSTENEN DEŞARJ LİMİTİ
KOİ:1500MG/L
TKN-N:15MG/L
AKM:200MG/L

PARAMETRELER DE KİMYA SANAYİ ATIK SUYUNU NASIL ARITABİLİRİM?
MALİYETİ DÜŞÜK OLAN BİR ARITIM TERCİH EDİLMEK ŞARTIYLA NASIL BİR PROSES SEÇMEK GEREKEBİLİR ?
 
Bunları tek tek hesaplaman lazım @emre turgut bu sanırım senin proje parametrelerin;
Öncelikle kişi sayısı, arazi özellikleri, toplam debi hesaplarını yapmalısın
daha sonra literatürde genel anlamda kimya sektöründe hangi arıtımlar var onları inceleyip ünitelerini tasarlamaya başlamalısın.

Ama sadece sözlü anlatacaksan İnternet'e yazdığında kimya sanayi arıtım teknikleri diye çıkar bir çok alternatif
 
doğrudur fakat buraya hesaplama yapmadan söyle yapmalısın böyle yapmalısın demek yanlış olur elde ettiğin verilerden yola çıkman daha sağlıklı olur
 
@emre turgut bu fabrikanın kimyasal suyu ve birde evsel atıksuyu vardı bu fabrikada kaç kişi çalışıyorsa ona göre evsel atıksuyu hesapla daha sonra bu kimyasal atıksuyun ile karıştır. Giriş parametrelerin değişecek su seyrelecektir. Suyun hala sıkıntılı ise hala deşarj kriterlerinin üzerinde ise biyolojik arıtma yapman lazım. Azot değerin çok yüksek onu deşarj limitlerine düşürebilmek için biyolojik arıtma en mantıklısıdır. Kimyasal arıtmanın maliyeti bu bağlamda daha yüksek olacağı kanaatindeyim. Ama ilk başta evsel atıksu ile karıştırdığında ki ortaya çıkacak parametrelere göre arıtmanı tasarla.
 
fiziksel + kimyasal + anaerobik sistem düşünebilirsin. Eğer suyun içinde çamur vb şeyler ok yoksa basit bir fiziksel arıtma ardından kimyasal dengeleme ve anaerobik sistem veya sadece bertaraf olsun diyorsan aerobik çürütme ile oldukça iyi bir sonuca yaklaşabilirsin. ama @kubiay DUMAN ın dediğine destek veriyorum ilk önce evsel suları da katarsan arıtma yükün de azalır
 
Bu analizin farklı zamanlarda alınmış ve 24 saatlik bir analiz olduğunu kabul edersek bence debi yüksekse kimyasal + biyolojik sistem düşünülmeli. Fakat şöyle bir nokta var ki iletkenlik değerin tam sınırda. Suda ciddi miktarda tuz var. Bu değerde biyolojik arıtma verimli çalışmayabilir. (Anaerobikse hiç çalışmaz.) Artı sıcaklık faktörü var. Yazları sıcaklığın 45 dereceyi geçmesiyle arıtma verimi belirgin bir şekilde düşer. Bu noktada evsel atıksuyla karıştırmak mantıklı olur. Debiler belirliyse temsili bir numune alıp analiz yaptırmalısınız. Ayrıca analizin içinde yağ gres yok. Eğer yağ problemi varsa yağın türüne göre bir yağ tutucu ya da kimyasal arıtmada DAF düşünülebilir. Biyolojik arıtma olarak da tam karışımlı aktif çamur işinizi görecektir. Azot giderimine de ihtiyacınız olabilir. Jar testi yapıp çıkış suyuna bakmak lazım.
 
ham atık su girişte dengeleme tankına burada kireç ilavesi ve hızlı karıştırmada (pac) daha sonra yavaş karıştırma ve (gac)adsorbsiyon ünitesi ile arıtım gerçekleştirilecek debi bu arada 900m3/gün sürekli çalışan bir sistem için adsorbsiyon ünitesi sizce mantıklımı ?
 
şimdi öncelikle tasarım çıkarman gerekiyor. Bu dediklerin sadece bir varsayım. Arıtma tesisi diyorsan bu end evsel ve kentsel olabilir. Hesaplama ve tasarım kriterleriyle , yük kayıplarıyla, arıtma ünitelerinin hesaplamalarıyla beraber dikkatli bir proje yapmak gerekir. Endüstriyel atıksu arıtımı öncelikle ekonomik değildir. Söylediğin kimyasalları kullanman bile bir maliyettir. Ekonomik boyutunu öncelikle gözünde büyütmemen gerekir. Çünkü çevreye vereceğin zarar ve alacağın cezalar zaten maliyetini aşar. Sana tavsiyem örnek bir proje varsa yada uygulamalı örnek varsa gidip görmeniz gerekir. Endüstriyel atıksu arıtma tesislerinin bakımları işletmeleri diğer arıtmalara göre zaten maliyeletli ve dikkat isteyen bir arıtma türüdür. Tesisinde öncelikle bir ön arıtma ( fiziksel arıtma olacak) .Dengele havuzu , havalandırma havuzun,çökeltme havuzun,çöktürme tankların , kimyasal havuzların vb. Ve sana şunu söyliyim endüstriyel bir atıksu arıtma tesisinde, evsel-kentsel atıksu arıtmalardan ziyade daha fazla oksijen ihtiyacı ve kimyasal ihtiyacı vardır. Adsorpsiyon dediğin zaten başlı başına bir maliyettir. Kullancağın adsorban malzemenin türü bile önemli . Bunun laboratuvalarda sağlamaları yapılmalıdır. Hele ki kimyasal bir adsorben ortaya çıkacak bunu bertaraf etmen gerekir. Ha şunu da söyliyim senin çöktüreceğin her kimyasal sana çamur olarak dönecek ve sen bunun brtarafını da yapmak zorundasın. Bu arıtmaaları yapan firmalarla konuş , dediğim gibi uygulamaları gidip gör . Kolay gelsin.
 
30000 ms çok yüksek bir iletkenlik değeri. İletkenlik sabit gelmezse ani bir salınımda bütün bakteriler ölür. Kimyasal + Biyolojik olabilir ancak azot-karbon dengesine bakılması lazım. Böyle bir tesisi işletecek firma, işletme danışmanlığı almalı. Tek başlarına işletemezler.
 
Adsorbsiyon çok mantıklı değil gibi geliyor. Hem AKM yüksek hem debi yüksek üstüne bir de kireç ilavesiyle çok uğraştırır çoook. Bir de yağ da varsa tadından yenmez.
 
@kubiay DUMAN


Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği: Madde 26-b:

b) Deşarj standartlarının sağlanması amacıyla, atıksuların yağmur suları, soğutma suları, az kirli yıkama suları ve buna benzer az kirli sularla seyreltilmesi yasaktır.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunca böyle oluyor demek ki.:)
 
@Melih Coşar vurdu gol oldu :D evet yasak ama bu mantıksız olduğu anlamına gelmez :D İl müdürlüğünden ve kanalizasyon işleri müdürlüğünden onaylı end. ve evsel atıksuların birlikte arıtıldığı kaç tane arıtma var bilginiz yok sanırım :D Bilginiz var fikriniz yok yada...

@Melih Coşar akhdkajdhakhd bu arada seyreltilmesi yasak diyor ikisini karıştırıp arıtmaya almak yasak değil. Yani end. atıksuyu evselle seyreltip deşarj etmek yasak.Ben adama ikisini karıştırıp arıtma parametlerini bu karışıma göre tasarla dedim :D

Hergün yen bir bilgi hiç fena değil @Melih Coşar
 
@kubiay DUMAN Emin olun bu konularla ilgili bayağı bir bilgim var genç arkadaşım. Sen dalgana ve keyfine bak, nasıl biliyorsan öyle yap. Ama sonra bunlardan ötürü ceza vb aldığında @Melih Coşar demişti dersin. Bu da kulağına küpe olsun ;)
 
@Melih Coşar madde 26- b "alıcı ortama doğrudan boşaltım esasları" başlığı altındadır. Bizim bahsettiğimiz konu evsel ve end. atıksuları karıştırıp arıtmaya almak. Zaten end. arıtması olan yerlerde evsel atıksuyu fosseptikte biriktirmeye izin vermiyorlar arıtmaya alın diyorlar. Söylediğiniz madde doğrudan boşaltım esaslarının altında olan bir maddedir. Lütfen sapla samanı karıştırmayın.

Öğrenmenin yaşı yoktur @Melih Coşar
 
Arkadaşlar bilgi verirken niye bilgelik taslıyoruz. Birbirimize şimdi mantıken baktığın zaman Kubilay end. Arıtma varsa evsel atıksular bağlanabilir diyor. Zaten evsel atıksuların arıtılma süreci end arıtma da geçerli . İstenilen standartta çıkış suyu eldesi olabilir . Ama evsel arıtma tesisi varsa end bağlanması sakıncalıdır . Çünkü end arıtma için ayrı bir sistem gerekir . Bunları evsel tesise eklerseniz o end atıksuyu da alabilirsiniz . Herhangi bir cezai işlem uygulanmaz . Melihin dediği madde atıksuların başka seyrek sularla seyreltilip deşarj edilmesi konuyla alakası bile yok .
 
@cm.mervan bende arkadaşa onu anlatmaya çalıştım ama kendisi en başta yaptığı yoruma bilgelik tasladığı için haliyle mevzu böyle gelişti kardeşim
 
Arkadaş hala goygoy yapıyorsunuz. Bir şey var ki, bir uygulama ile karşılaştık ki yönetmelik atıfı yaparak fikrimizi söyledik adımız ukala oldu. Nasıl biliyorsanız öyle yapın arkadaşım. Uyarması benden.
 
Üst