• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Asgari maaş cmo

  • Konuyu başlatan Silinmiş üye 27287
  • Başlangıç tarihi
    Konu Sahibi
Arkadaşlar,

Çevre mühendisleri odasından gelen bilgi mailini aşağıda bulabilirsiniz. Ne kadar faydası olur bilmiyorum ama yinede bilginize sunmak istedim.



TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi üyeleriyle birlikte mesleği ve emeği için yola devam ediyor !
Sertifikalandırma yöntemleriyle akademik yaşamı hiçe sayılan, esnek çalışma saatleriyle zamanından çalınan, emeğinin karşılığını alamayarak geleceği güvensizleştirilen Çevre Mühendisi dünü, bugünü ve yarını için mücadele ediyor.
Günümüzde mühendisler çalışma yaşamlarında ‘güvencesizliğin` farklı biçimleriyle karşı karşıya kalıyor. Düşük ücret, uzun çalışma saatleri ve SGK priminin gerçek ücret üzerinden ödenmemesi bu durumun en yaygın örnekleri arasında sıralanıyor.
31.07.2012 tarihinde TMMOB ve SGK arasında imzalanan ve 2013 yılında uygulamaya konulan protokole göre TMMOB; ücretlerin eksik bildirilmesini önlemek amacıyla mühendislik, mimarlık ve şehir planlama alanlarında meslek icra eden disiplinlere ilişkin olarak yıllık bazda asgari ücret miktarı belirleyerek SGK`ya iletmektedir. TMMOB tarafından belirlenen asgari ücret 2017 yılı için brüt 3500 TL`dir. SGK ile yapılan bu protokol ile TMMOB`nin belirlediği asgari ücretin altında maaş ödemesi yapılmasının önüne geçilmiştir.
Asgari Ücret Ne Demek?
Ücretli mühendis, mimar ve şehir plancılarının belirlenen ücretin altında çalıştırılmalarını önleyecek bir haktır. Belirlenen asgari ücret ile düşük ücretle çalıştırılma ve eksik SGK bildirimleri engellenebilecektir. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu, prim bedelleri üzerinden yapacağı denetimde, meslek kodlarını dikkate alacak ve brüt 3500 TL`nin altında ücretle mühendis çalıştırıldığını tespit ettiği işyerlerine asgari ücret bildiriminde bulunacak ve gereğinin yapılmasını sağlayacaktır.
Bu Protokolden Nasıl Yararlanabiliriz?
Bu protokol, ücretli çalışan üyelerimizin sundukları profesyonel hizmetler karşılığında, TMMOB`nin belirlediği ücretin altında çalıştırılmasının önüne geçmek için yapılmaktadır. Bu sayede düşük ücretle çalıştırılma ve eksik SGK bildirimlerini engelleyebilecek bir çerçeve çizilmektedir.
Çalışma yaşamındaki her hak gibi, belirlenen asgari ücretin üyelerimizin çalışma yaşamındaki alt sınır ücreti olabilmesi de ancak mücadele süreciyle gerçekleşecektir. Bu mücadelede odamızın ve üyelerimizin üzerine düşen görev büyüktür.
Çevre Mühendisleri Odası Ne Yapacak?
Üyelerimizin odaya geri bildirimini takiben veya tarafımızca tespit edilen eksik bildirimlerin muhatabı olan işyerlerine uyarı yazısı gönderilip süreç takip edilecek. 3500 TL`nin altında yatan prim tespitleri SGK`ya iletilecek ve gereğinin yapılması talep edilecek.
Çevre Mühendisleri Odası Üyeleri Ne Yapacak?
Üyelerimiz odalarımızın Şube ile irtibat halinde olmalı, güncel bilgilerini kontrol ederek gerektiği takdirde odalarımıza bildirimde bulunmalı, asgari ücret mücadelesinde etkin görev alarak mücadeleyi ilerletmelidir.
Üyelerimiz birlik ve beraberlik içinde kendilerine dayatılan düşük ücret, uzun çalışma saati, eksik SGK bildirimi ambargosunu kıracak; mesleğine, geleceğine ve emeğine sahip çıkacaktır.
Temel özlük haklarımızın elimizden alınmasına, güvencesiz çalışmaya, meslek alanımız dışında çalıştırılmamıza ya da çalışıyor gösterilmemize ve yarınlarımızın güvencesi SGK primlerimizin eksik yatırılmasına karşı ÇMO çatısı altında birlikte mücadele edelim!
TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ YÖNETİM KURULU
 
@Emine Erdem söylediklerinde haklı evet danışmanlık için fiyat teklifleri sonunda bu tarz olaylarla karşılaşan çok kurum vardır. Yalnız bir konuda katılmıyorum (katılmak istemiyorum desem daha doğru olur :) )

Standart asgari fiyat uygulaması yapılırsa herşey çözülür tabi ki tek şart ve fark ile. Forumda daha önce paylaşılmış olan Çevre-der ile yapılan toplantı ve görüşmelerde geçen konulardan bu fiyat tarifesi uygulanır, faturalar sisteme yüklenir ve bakanlık tarafından hem tarifeye uygunluğu takip edilip, hem de ödemeler konusunda sorun yaratan firmalar için bakanlıkça destekli olarak tahsilatın yapılması sağlanırsa hem Fiyat Tarifesi sistemi uygulanmak zorunda kalınır. Hemde biz Çevre Mühendislerinin maaş kalitesi orantılı olarak artışa geçer.

Çok basit olarak 250 tl ile yapılan danışmanlık hizmetleri sonunda verilebilecek olan maaş ile 600 tl'ye yapılan danışmanlık karşısında çalışan mühendisi maaşı 1.5 katına yükselebilir.
 
Üst