• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık depolama alanı

Kerembay41

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Mayıs 2012
Arkadaslar merhaba;
Boya çamurlarını bertaraf yollayınca kadar bir depolama alnını olusturmak istiyorum . Fikirlerinizi alabılırmıyım ?
 
Merhaba Arkadaşlar,

Fabrikalarda, geçi atık deposu bulunmuyorsa bunun cezası ne kadar acaba....hangi yönetmelik te geçiyor.....bilen arkadaşlarım varmı acaba......
 
Arkadaşlar, çalıştığım hastanede tehlikeli atık deposu olarak binanın zemin katında, ayrıca araç giriş çıkışı olan bir yer tahsis edilmiş. Sizce binanın zemin katında olması uygun mudur? Sizinde görüşlerinizi almak istedim. Teşekkürler.
 
@elifilkem

Elif hanım yönetmelik şu şekilde söylüyor:

TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

Geçici Depolama: Atıkların bertaraf alanına taşınmasından önce ünite içinde inşa edilen birimlerde veya konteynerlerde 48 saati geçmemek üzere geçici süre ile bekletilmesi.

Geçici atık deposu

Madde 19- Geçici atık deposunun özellikleri şunlardır:

a) Geçici atık deposu iki bölmeli kapalı bir mekan olarak inşa edilir. Birinci bölmede tıbbi atıklar, ikinci bölmede ise evsel nitelikli atıklar depolanır.

b) Geçici atık deposunun hacmi en az iki günlük atığı alabilecek boyutlarda olur.

c) Deponun tabanı ve duvarları sağlam, geçirimsiz, mikroorganizma ve kir tutmayan, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay bir malzeme ile kaplanır.

d) Depolarda yeterli bir aydınlatma ve pasif havalandırma sistemi bulunur ve sıcak bölgelerde depo özel olarak soğutulur.

e) Depo kapıları dışarıya doğru açılır veya sürmeli yapılır. Kapılar daima temiz ve boyanmış durumda olur. Tıbbi atıkların konulduğu bölmenin kapısı turuncu renge boyanır, üzerinde görülebilecek şekilde ve siyah renkli “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile siyah harfler ile yazılmış “Dikkat! Tıbbi Atık” ibaresi bulunur.

f) Depo kapıları kullanımları dışında daima kapalı ve kilitli tutulur, yetkili olmayan kişilerin girmelerine izin verilmez. Depo ve kapıları, içeriye herhangi bir hayvan girmeyecek şekilde inşa edilir.

g) Geçici atık depolarının içi ve kapıları görevli personelin rahatlıkla çalışabileceği, atıkların kolaylıkla boşaltılabileceği, depolanabileceği ve yüklenebileceği boyutlarda inşa edilir.

h) Geçici atık deposu, atık taşıma araçlarının kolaylıkla ulaşabileceği ve yanaşabileceği yerlerde ve şekilde inşa edilir.

i) Geçici atık deposu, hastane giriş ve çıkışı ve otopark gibi yoğun insan ve hasta trafiğinin olduğu yerler ile gıda depolama, hazırlama ve satış yerlerinin yakınlarına inşa edilemez.

j) Tıbbi atıkların konulduğu bölmenin temizliği ve dezenfeksiyonu kuru olarak yapılır. Bölme atıkların boşaltılmasını müteakiben temizlenir, dezenfekte edilir ve gerekirse ilaçlanır. Tıbbi atık içeren bir torbanın yırtılması veya boşalması sonucu dökülen atıklar uygun ekipman ile toplandıktan, sıvı atıklar ise uygun emici malzeme ile yoğunlaştırıldıktan sonra tekrar kırmızı renkli plastik torbalara konulur ve kullanılan ekipman ile birlikte bölme derhal dezenfekte edilir.

k) Evsel nitelikli atıkların konulduğu bölmede kanalizasyona bağlı ızgaralı bir drenaj sistemi ve bölmenin kolaylıkla temizlenebilmesi için basınçlı bir su musluğu bulunur. Bölme atıkların boşaltılmasını müteakiben temizlenir, gerekirse dezenfekte edilir ve ilaçlanır.

l) Temizlik ekipmanı, koruyucu giysiler, atık torbaları ve konteynerler geçici atık depolarına yakın yerlerde depolanırlar.
 
Ahmet Bey,
Tehlikeli atıklar için sadece tehlikeli atık yönetmeliğini baz almamız gerekmez mi? Tehlikeli atık yönetmeliğinde de sadece Madde 9 atık üreticisi yükümlülüklerinde m bendi dışında açıklayıcı bir tanım yer almamaktadır. Düşünülen yer için ayrıca araç giriş çıkışı yapılmış, hasta trafiği yok ama malesef mutfak malzeme girişine yakın..:(
 
@elifilkem

Ama Tıbbi atıklar için özel bir yönetmelik olduğu için bu yönetmeliği baz almanız gerekir. Açıkçası tıbbi atık deposu konusunda uzman değilim ancak bahsettiğiniz şeyler sanırım bu yönetmelikle uymuyor.
 
@elifilkem
Geçici Depolama: Atıkların ara depolama, geri kazanım ve nihai bertaraf tesislerine ulaştırılmadan yada tesiste tekrar kullanmadan önce, atık üreticisi tarafından tesis içinde, tesis içinde uygun yer bulunmaması durumunda üreticiye ait uygun bir alanda güvenli bir şekilde depolanmasını, Mevzuat tanımlamayı yapıyor. Uygun yeriniz yoksa, yapacak bir şey de yok. İl Müd. denetime geldiğinde durumu izah edersiniz. Bu durumla karşılaştım. Bodrum gibi bir alanda t. atık alanı oluşturduk. Mühim olan mevzuat kriterlerini de sağlamanızdır.
 
ızgaralı sistem.jpg ızgara.jpg @elifilkem
Merhaba Elif Hanım,

Burda tehlikeli atık olarak bahsettiğiniz tıbbi atık dışındaki tehlikeli atıklar mıdır?
Eğer öyleyse Sızdırmaz zeminli, üstü kapalı, kilitli biryerde olması yeterlidir. Ancak yönetmelikte yazanların dışında il müdürlüklerinin istekleri olabilir, onları denetimde belirtirler. Size tavsiyem şöyle olabilir,
  • Sızdırmaz zemin olsa dahi oluşabilecek sızmalara karşı bir ızgara sistemi olusturun ( ekte bir örneği paylaşıyorum),
  • Giriş çıkış yerinden aynı zamanda gıda da giriyor demişsiniz, şehir içindeki pek çok hastanede mal kabul ve atık çıkışı malesef aynı noktadan olmaz zorunda kalıyor, yapısal olarak bunun çözümünü bulmak çok zor (daha doğrusu çok maliyetli). Bu durumda gıda giriş saati ile atık çıkış saatlerini düzenleyebilirsiniz ve o arada da ortamı temizletebilirsiniz (en ideal çözüm bu), biz tehlikeli atıkları gece veriyoruz (24 saat çalışan bir yer olmanın avantajı bu oluyor), tıbbi atıkları sabak 7:30 gibi, ambalaj atıklarını ise 8-9 arası veriyoruz. Ardından alan temizlenerek gıda, ilaç, malzeme vs. girişleri başlıyor.
 
@Göksel Kurtuluş
Merhaba Göksel Bey,
Tekrar teşekkür ederim açıklamalar için. Sizin hastaneden yola çıkarak sormak istiyorum, sizin depo alanı lokasyonu nasıl?
 
@elifilkem
Atık çıkışı yapılan yerin bir kat altında. Yük asansörü ile tehlikeli atık ve ambalaj atık çıkışı yapılıyor (personel veya hastalar bu asansörü kullanamıyor). Tıbbi atıklar için de ayrı bir asansör var, tıbbi atık odasından direkt yukarı çıkıyor o da.
 
Bizde tıbbi atık ve evsel atık alanı hastane binalarından uzakta ayrıca oluşturulmuş bir yapı. Tehlikeli atık içinse binanın zemin katında, ayrıca aracın giriş çıkışının yapılabileceği şekilde, içerisi yönetmeliğe uygun olarak inşa edilmiş. Burada beni düşündüren tek konu, binanın zemin katında yer alması. Sizinde dediğiniz gibi atık giriş çıkış saatleri düzenlendiği takdirde mutfak gıda girişiyle sorun yaratmayacağı düşüncesindeyim. Burada depolanacak atıklar tıbbi atık dışındaki tehlikeli atıklar olduğundan günlük olarak da alınmayacağından o anlamda bir çakışma yaşanmayacağı düşüncesindeyim.
 
@elifilkem
Bence de öyle, eğer dışarıdaki atık deposunun yanına bir yer eklenemiyor ise en mantıklı çzüm bu görünüyor. Sonuçta alan yoksa sizin yapabileceğiniz birşey yok.
 
@Göksel Kurtuluş

Konteyner teklifi aldım, atıklara uygun nitelikte dizayn edilmiş...fiyat olarak 17700 dolar. Bu fiyattan sonra, en azından şimdilik, var olanı değerlendirmek en doğrusu olacak sanırım.
 
Aslında sorun da bu atık ayrıştırması yapılmamış şimdiye kadar o nedenle net miktarları bilemiyorum.8 metrekare düşünüyorum ama...
 
Üst