• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atik elektrikli ve elektronik eşyalarin kontrolü yönetmeliği ve dağitici firmalar

Ahmet Başpınar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Ocak 2011
Arkadaşlar, merhaba.
ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
gereğince elektronik ekipmanlar ithal eden ve satan büyük alışveriş merkezleri ve daha ufak perakendiciler (BİM,ŞOK mağazaları vs.) dağıtıcı sınıfına girmektedir. Bu firmalar bu ürünleri kendileri üretmemesine rağmen ithal ettiği için sizce herhangi bir geri kazanım yükümlülüğü var mıdır? Yönetmeliğe göre mağazaların içerisine elektronik atık toplama bölümlerinin bulunması gerekliliği var. Sizce bu mağazalar kendi içerisinde böyle alanlar oluşturabilir mi ve bertarafı için elektronik atık geri kazanım firmaları ile anlaşma yapmak zorundamıdır. Konu ile ilgilenen arkadaşların mesajlarını bekliyorum.
Herkese iyi çalışmalar dilerim.
 
Selamlar Ahmet Bey,

AEEE yönetmeliğindeki üretici ve dağıtıcı tanımları şu şekildedir,

e) Dağıtıcı: Elektronik iletişim yoluyla yapılan satışlar da dâhil olmak üzere, ticari
olarak kullanıcıya elektrikli veya elektronik eşya ulaştıran gerçek veya tüzel kişileri,

r) Üretici: 6/3/2011 tarihli ve 27866 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mesafeli
Sözleşmelere Dair Yönetmelik kapsamındaki mesafeli sözleşmeler ile yapılan satışlar da
dâhil olmak üzere, satış yöntemine bağlı olmaksızın;
1) Kendi markasıyla elektrikli ve elektronik eşya üreten ve satan,
2) Kendi markasıyla başka tedarikçiler tarafından üretilen elektrikli ve elektronik
eşyaları satan,
3) Ticari amaçlarla elektrikli ve elektronik eşya ithal eden

eğer firma kendi markası ile bir elektronik eşya satıyorsa (fason yaptırıyor veya kendisi üretiyor fark etmez) veya yurtdışındaki bir elektronik eşyayı Türkiye piyasasına sürüyor ise Üretici olarak tanımlanır ve AEEE geri dönüşümü için sorumlu tutulacaktır. Fakat bayiler gibi dağıtım kanalları geri dönüşümden tamamen sorumlu değildir. Bayiilerden istenen bir AEEE toplama alanı yapmaları ve ürün dağıtımında yeni ürüne benzer bir AEEE' ürünü var ise almalarıdır. Yönetmelikte bu depo alanları için herhangi bir alan bilgisi geçmemektedir. Bakanlık tarafından bu konuları daha aydınlatıcı bir tebliğ beklenmektedir.

İsterseniz mailinize yönetmelik ile ilgili bir sunum atabilirim.
 
Merhaba Ahmet bey,
Sektörün içinden biri olarak yönetmelikte ithalatçı ve üretici firmalar e atıkları toplatmak, işleme tesislerine göndermek eğer göndermek istemiyorsa kendi işleme tesisini kurmak ile ilgili sorumluluklar yüklenmiştir ama dağıtıcılar arkadaşın da dediği gibi direk bir sorumluluk almıyor sadece ürüne lkarşı atık almakla yükümlü oluyorlar. Elektronik atıkların belirli bir koordinasyon merkezinden yönetilmesi ile ilgili çalışmalar sanırım haziran ayı gibi tamamlanacak bu sürece kadar atıkların yönetimi ve işlenmesi ile ilgili yardımda bulunabilirim.Genelde bir toplama kutusu içersinde atıkların biriktirilip işleme tesislerine gönderilmesi şeklinde çalışılmaktadır, yardımcı olmak isterim.

Betül Hanım,
Kurulacak olan koordinasyon merkezi ile ilgili kuruluşlar hakkında bir belirsizlik var TÜRKBESD gibi kuruluşlardan mı oluşacak bu konuda bir bilginiz var mı?
 
Henüz Bakanlık Tebliği yayınlamadı, nasıl birşey düşündükleri hakkında da henüz net bir bilgimiz yok maalesef.

Biz şu anda TÜRKBESD üyesi firmalar ile ve isteyen bütün firmalara da hizmet verecek bir yetkilendirilmiş kuruluş oluşturma kararı almış bulunmaktayız.
 
Lisanslı İşleme tesisleri sizinle nasıl bir çalışma yürütebilir? Atık yönetimi ya da işleme konusunda ortak bir çalışma yürütme olanağı var mıdır? Belki bişeyler geliştirebiliriz konuyla bende ilk defa ilgileniyorum.
 
Merhabalar,
Bir tat Firmasında çalışıyorum ve çalıştığım belediye ile herhangi bir e-atık firması çalışmamaktadır. Çalıştığım belediyenin 300.000 nüfusu var ve e-atık potansiyeli de oldukça yüksek. Ben kendi firmam bünyesinde yada belediyeye ait gibi bir toplama merkezi oluşturup bu atıkları işleme tesislerine gönderme gibi bir şansım olur mu? yani yönetmelikte inceledim bununla ilgili bişey bulamadım ama belediyeye ait bir toplama merkezi oluşturup istediğim e-atık firmalarına gönderebilirmiyim?
 
@Alper Karadeniz

bildiğim kadarıyla ayrıca bir lisans koşulu gerekiyor. Ayrıca tesiste lisans alınacak EEE için - 6 tane toplama kategorisi var - ufak çaplı bir geri dönüşümde yapılması isteniyor.
 
Selamlar,

Behran arkadaşımızında daha önce belirttiği gibi Bakanlık henüz çalışma şekillerini belirtmedi, bu konuda nasıl bir çalışma yürüteceğiz netleşmiş değil.

Alper Bey yönetmelikte geridönüşüm sorumlulukları üreticiye verilmiş durumda, bu nedenle üreticiden bağımsız bir geridönüşüm işlemi yapılması yönetmeliğe uygun görülmemekte.
 
Yönetmelikte dikkat ettiyseniz toplamaya ait belgeyle ilgili detay yok. ispat etmek isteseniz yapamıyorsunuz. Ayrıca maliyetler belirli değil. belirsizliklerin giderilmesi gerekiyor.
 
arkadaşlar merhaba,
Bir firmama Atık Elektrikli Ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında geri kazanım yükümlülüğüne dair yazı geldi. Konu ile ilgili araştırma yaptığımda yönetmeliğin 15. maddesinde bulunan 1.,2.,3., ve 4. Grup elektrikli ve elektronik eşyaların geri kazanımını yapan firmalar olarak TÜBİSAD ve ELDAY firmalarını buldum. Benim firmam 6. Grup olan elektrikli ve elektronik aletler kısmına dahil olmakta olup geri kazanım yükümlülüğü konusunda yetkilendirilmiş kuruluş bulamadım. Konu ile ilgili bilgisi olan/ daha önceden geri kazanım yükümlüğünü yerine getiren var ise yardımcı olabilir misiniz?
 
16 02 kodlu atıklar: Evsel olmayan AEEE, evsel kaynaklı atık elektrikli ve elektronik eşyalar dışında kalan elektrikli ve elektronik eşyaları kapsamaktadır. Örneğin devre kartları ağır metal içerdiği için 16 02 13 kapsamındadır.
Bugün @Melis Kara'nın paylaştığı kılavuzu incelemenizi tavsiye ederim
 

Ekli dosyalar

  • ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN YÖNETİMİ KILAVUZU.PDF
    2.5 MB · Görüntüleme: 46
Üst