• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık Yağ Analizleri

Aykut Gökçay

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Nisan 2011
Arkadaşlar atık yağ analizi periyot aralıkları nasıl olacak. Mesela 1 yıl sonunda ben biriken atık yağımı bertaraf tesisine gönderdikten sonra oluşacak yeni atık yağlar için yeni analiz yaptırmam gerekiyormu. Yoksa yağ tipimi veya prosesimi değiştirmediğim sürece o analiz devamlı geçerlimi? Bilgisi olanlar yardımcı olurlarsa sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
 
benim de bir konu da fikre ihtiyacım var. Tesiste trafoların altında daha doğrusu zemin kotunun altında yaklaşık 10 tonluk altına yağ deposu var. Depoların doluluk oranları değişiyor. Depoların içine girmek olanaklı olmadığından derinlik ve boyunu da ne t bilemiyorum. Sorun şu ki, bu depodaki yağların bertarfını yapmam lazım ancak depoların alt kısmında suolduğuna dair bir rivayet var. Yani yağ üst kısmında alt da su olabilir ne deniliyor. buradaki yağları analize göndermek istiyorum ancak. Tank dibinde su olup olmadığını nasıl anlayacağım? Ayrıca analiz için firmanın mı yoksa bizim mi numune almamız daha sağlıklı olur?

Bilgisi ve katkısı olacabilecek arkadaşlar varsa çok memnun olurum.
 


Tabiki içeriğine göre değişebilir belki ama yağ üstte kalacağından yüzeye yakın bir yerden numune alabilirsiniz bence.Numune su analizi numuneleri gibi meşakatli bir şekilde alınmıyor. Siz alabilirsiniz. Bence bu deponun en altından bir numune almaya çalışın ortalardan alın sonrada üstten alın ... renkleri değişikmi olacak bence görmek lazım. partükül varsa çökelmeler de olabileceği düşünülmelidir. Aklıma gelenler ilk etapda bunlar oldu kolay gelsin.
 


@Okan ÖZTÜRK

Birde pratik olarak verebileceğim birkaç fikir...
1 ) tankın drene si varsa oradan açıp bakılabilir
2 ) İskandilmetre nin ucuna su macunu koyup aşağıya sarkıtablirsin. Su macunu yeşilimsi bir malzeme suyu görünce patlıcan moruna döner... ( totalde 60 tl ye malolur... )
3 ) hortumla vakum yapmayı deneyebilirsiniz... fakat viskoziteye yenik düşüp acıların seda sayanı gibi büzüşedebilir. eğer büzüşmezse şayet hortumun vakum ucunu daha düşük bir kota indirmelisin ki vakumla su varsa gelsin...

Saygılar
 


Okan Bey teşekkür ederim.Tankların drenesi yok betonarme olduğundan. Vakumla çektirmeyi deneyeceğim artık su gelene kadar çekeceğiz
 


Çok basit bir hortum düzeneği ile önceleikle derinliğini bulabilirsin ordan, çapını trespit emeye çalışabilir ortamala ve yaklaşık bir değer bulabilirsin zaten tanklar genelde standartttır küsüratlı değildir yani, numune konusunda hortumun kaç cm de oldugunu bilir ve oradan numune alırsan manu el olarak gelen maddeden içinde o seviyede ne olduğunu bilirsin, bu şekilde yabkın bir kaç değişik seviyesinden su7YAĞ ÇEKTİRİSEN ANLARSIN AYRICA BENDE BUNLARIN HEPSİ TEHLİKELİ ATIK OLDUĞUNDNA HEP,İSNİ PET DERE YADA KİM ALACAKSA ONLARA TESLİMN ETMELİSİN.
 


deponun yüksekliğini arkadaşlarımın dediği gibi çok basit bir şekilde hesaplamanız mümkün. yüksekliği hesapladıkdan sonra toplam yüksekliğe oranlayıp o oranı toplam hacimle çarparak tank içi yağ miktarını hesaplamış olursunuz. yaptığınız bu hesaptan sonra uygun hacimde başka bir depoya pompa ile tamamını aktarım yaparak su olup olmadığına emin olursunuz.
bunu yapıp tankın içerisinde su olmadığına emin olmak gerekir.
bu arada trafonun altında yağ deposu bulunması iş güvenliği açısından uygun değildir. biran önce onunla ilgili bir uygulama yapın işletmenizde bence.
 


'yüksekliği hesapladıkdan sonra toplam yüksekliğe oranlayıp..' Burada yükseklikten kastın nedir Serhat?
 


Peki burada oluşan formül bize yağın hacmini mi veriyor?Tam kafama oturmadı;eğer doğru anladıysam yağ ve suyun toplam yüksekliğini,tankın yüksekliğine bölüp,tankın hacmi ile çarparak yağın hacmini buluyoruz?
 
Üst