• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık yağ bertarafı

pelinTekin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ağustos 2010
Herkese merhaba,
danışmanlığını yaptığım tesiste 50kg kadar atık yağ mevcut.
bu kadar az miktarda atık yağı gelip alabilecek bir bertaraf tesisi biliyor musunuz?
atık yağın analizi yapılmamış ve şanzıman yağını hidrolik yağ ile karıştırmışlar. analiz sonucunda problem çıkacak büyük bir ihtimalle. Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekli?
 
Merhabalar
tehlikeli atık beyanı konusunda deneyim arkadaşların bilgisine ihtiyacım var. Biz plastik geri dönüşümü işiyle meşgulüz. Plastikler firmaya gelir sırasıyla seçme-kırma-yıkama-sıkma-granül aşamalarından geçer. İl çevreden koku şikayeti nedeniyle denetime gelmişler. Tabi şikayete konu olacak koku duymadıkları için bunu tutanakta belirtmişler koku yoktur diye. Birde genel olarak tüm evraklara bakılmış. Onlarda da eksik yok ancak burada atık yağınız oluşuyordur, araçlar var akü oluşuyordur, floüresan değişimi oluyordur diye atık beyan formu yapılması istenmiş.

Tesiste dişli yağı, yarı sentetik bor yağı, kauçuklu gres, hidrolik yağ kullanılıyor.

kauçuklu gres yağ kırma makinelerinin büyük rulmanlarında ve yıkama kazanlarının zincirlerinde kullanılıyor. Herhangi bir atık söz konusu değil. Olsa da sistem içinde kayboluyor. Atık alma gibi bir şans olamaz.

Yarı sentetik bor yağı: kırma bıçaklarının bilenmesinde kullanılıyor. Su ile karıştırılıyor. Kırma makinesi çok olduğu için haliyle bıçakta çok oluyor ve sürekli bıçak ağızları bileniyor. O nedenle burada da bileme esnasında ısıdan kaynaklı buharlaşma söz konusu ve eksilmenin üzerinede ilave yapılıp bu işlem tekrarlanıyor.

Hidrolik yağ: kırma makinelerinin krikolarında kullanılıyor. Kriko yağı pistona yağlayarak eksiltiyor %1-2 civarında eksilme oluyor. Buradan atık yağ almamız pistonun patlak olması gibi bir durumda söz konusu olabilir. Oda istisnai bir durum öyle bir durumdada durdurup müdahale edilir.

Dişli yağları: dişlilerde şansımanlarda kullanılıyor. granül makinelerinin şanzıman yağı senede 1 değişiyor. Burada değiştirilen yağ ise metal paletlerin bilyelerinde kullanılıyor. Yani atma gibi bir durum söz konusu değil.

Araç motorlarının yağları serviste değiştiriliyor. Buda servisin gönderdiği faturalarda apaçık ortada.
Yine akü değişimi olduğunda servisde yapılıyor ve eski akü serviste kalıyor.

Bitkisel atık yağları lisanslı firmaya veriyoruz.
Atık pil oluşumu yok.

şimdi bizim ne yapmamız lazım. Bunları bir rapor halinde kullanılan makinelerinde resimlerini çekerek il çevreye sunalım mı. Yada bu yağları atık oluşuyor diye beyan mı edelim. Y ani pek atık yağ çıkmayacaktır komik bir rakam yazacam o zaman yıllık atık yağ miktarına. Çünkü bahsettiğim gibi şanzıman yağında bir atık yağ alma durumumuz var onuda tekrar kullanıyoruz. ayrıca bunu yaptık diyelim bu kadar az miktarda atık yağ almaya kim gelir. Bir bidonu(50-60 lt) herhalde 3-5 yılda dolduramayız. servis vs olsak motor yağı vs önemli ölçüde olur ancak makine yağlamada çıkacak atık yağ çok çok azdır. Bu durumdabizim nasıl bir yol izlememiz gerekiyor

Şimdiden teşekkürler.
 
@Levent Şahin
Makine Mühendisleri Odasından makinelerinizden atık yağ oluşmadığına dair yazı alınması gerekmektedir..
Atık pil olarak, tesiste el fenerinden, televizyon kumandasından veya saatten kaynaklı atık pil oluşabilir.
 
Murat Bey bu yazı sadece makine mühendisleri odasından alınınca mı geçerli. Yoksa makine mühendisleri odasına kayıtlı bir makine mühendisi çalıştıran firmadan alabilirmiyiz. Örneğin kompresörlerin yıllık bakımını nasıl akredite olmuş bir kuruluştan yaptırabiliyoruz bu yazıyı da oradan alınca geçerliliği nedir. Hızlı hareket etme adına soruyorum.

Pil konusunda tv kumandasından, bilekten tansiyon ölçme aletinden vs kalem pil çıkıyor. Bu da az olduğu için genelde eve götürüp atık pil kutuma koyuyorum. Bazen öğrenciler, bazen gönüllüler atık pil toplamaya geliyorlar. okullarda düzenlenen kampanya konusunda. Genelde üniversitelerin içlerinde bulunan atık pil toplama kutularına gönderiyordum. demekki firmada biriktirmem, lisnaslı bir firma bulmam, taşıma formu düzenletmem, beyan formu hazırlatmam, bunu bakanlığa bildirtmem, çıktısını 5 yıl saklamam vs gerekiyormuş :)
 
@Levent Şahin
Bana İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden Makine Mühendisleri Odası denmişti ama sizin İl Müdürlüğü ile görüşün bence Makine Mühendisi de yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
Yani üniversite veya gönüllülere vermenizle tesisinizde biriktirip lisanslı firmaya vermeniz arasında fark yok :) Sonuç olarak hepsi lisanslı firmaya gidiyor :)
 
Arkadaşlar çok az miktarda ve farklı cinslerde oluşan atık yağlar için firmalar sıkıntı yaşıyor. Biz bunu birkaç defa görüştük İl Müdürlüğüyle. Tabi ki karıştırılması istenmiyor ancak kategori bakımından birbirine yakın yağları karıştırabilirsiniz dendi. sonuçta 10 çeşit analiz yapmanın maliyetini düşünemiyorum bile.

UAFT olmadan bi firmada, çevre mühendisine sorulmadan,danışılmadan atık gönderiminde bulunulmuştu. Tehlikeli atığı alan kurumun henüz lisansı yok gfb de alamamışlar. Atığı alan firma bunu sakladı. Tabi ki bu tek onların problemi değil,atığı veren firmanında sorumluluğundadır. ancak beyan yapılırken o atık miktarı beyan edilmedi. Bu durum firmanın ceza almasına kadar gider. İl Müdürlüğü'ne kısmen de olsa böle bir durumda başımıza ne gelir diye sorulduğunda her iki tarafında suçlu olduğunu söledi. Atığı alan firmayı uyarıldı, tabi devam eder mi bilinmez ama böle bir durumda İl Müdürlüğü'nü bence devreye sokmayın derim.
 
@CMNet Okuru
Hani bu durum kendi kendinizi ihbar etmeye benzemiş. Kayıtlarda o atığın lisanslı bir firmaya verildiği yoksa sizin de söylediğiniz gibi İl Müdürlüğü ile paylaşmamak en doğrusu. Firma yetkilisine durumun yanlış olduğunu lisanslı firmaya verilmesi gerektiği, araçta atığın yakalanması halinde 157.000 TL ceza yenilebileceği tatlı dille anlatılarak sorun çözülebilir :)
 
Arkadaşlar merhaba,

Konu ile ilgili bilgili olduğumu düşünüyordum ancak PETDER ile görüşmem neticesinde tamamen aklım karıştı.

Danışmanı olduğum firma herkes gibi yağlarını karıştırarak depoluyor ancak motor yağları için I. kategori analizleri varken, hidrolik yağlar kapsamında analizleri bulunmamakta.

PETDER ile benim bilgim olmadan görüşülüyor ve tüm yağları PETDER alıyor hem de II. kategori olarak.
İşin sinir eden noktası şu:
Arayıp bunu söylediğimde olmaz böyle birşey yanlışınız var diyolar ve daha sonraki alımlarda I. kategori olarak alabileceklerini motor yağlarını kendileri dışında başka bir firmanın alamayacağını söylüyorlar.

Ancak ben PETDER'in sadece motor yağı alabildiğini ve hidrolik yağ alamadığını ayrıca motor yağlarını da I. kategori olması durumunda diğer firmaların da alabildiğini biliyordum. Yanlış mıyım?

İlgili arkadaşlar destek olursa sevinirim,

Herkese teşekkür eder,
iyi çalışmalar dilerim...
 
Ama PETDER yetkilisi bizim dışımızda başka hiçbir firma motor yağı alamaz diyo, adamla kavga edecek duruma geldim (:

Ayrıca sadece motor yağı alıyorsa nasıl oluyor da hidrolik yağımı da alabiliyor? Kafayı yicem (:
 
UATF de motor yağı olarak gözüküyo ama benim hidrolik yağ çıkışı da yapmam lazım ve elimde yok :D

Peki motor yağını I ve II. kategori olması durumunda illa PETDER'e mi vermem lazım? Başka bir firmaya veremiyo muyum yeni bi yönetmelik çıktı da ben mi bilmiyorum? (:
 
PETDER, atık motor yağlarının toplanması konusunda tek yetkili kuruluştur.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Yönetmeliğin 13. Maddesi uyarınca “Atık motor yağlarının motor yağı üreticileri veya yetkilendirilmiş kuruluşlar dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından toplanması” yasaklanmıştır.
 
@Olcay ÇETİN
Elinizdeki motor yağının kaynağı nedir( makine ekipman, araç, jenaratör vb.). 13 02 08 yağları PETDER dışındaki lisanslı firmalarda alabilr ( kategorisine bağlı)
 
Arkadaşlar aynı koddaki yağlar karıştırılıp tek analiz yapılabiliyormuş. yani 10 farklı firmadan alınan yağlar (aynı kod) karıştırılarak alınan numuneden analiz yapılabiliyor. bu da analiz maliyetini düşürür bilgilerinize ;)
 
aslında öncedeki danışman kaydetmiş ama şifre ve kullanıcı adı yoktu. Bu nedenle yeni kayıt ettirip onaylatacaz. 1 haftaya olur inşaallah
 
Üst