• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık yağ beyanı gerekenler

Nuri Ünal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Eylül 2012
Firma
Gölpazarı Belediyesi
Arkadaşlar atık yağ beyanı yapıcam firmanın 2012 yılı aldığı yağların markalarını miktarlarını topladım gönderimini yaptığım atık yağlarında miktarını belirledim 2011 yılında yapılmışta atık yağ analizim var ve 2. kategoride bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğim hakkında yardımcı olabilirmisiniz teşekkürler.
 
şimdi ben genel olarak danışmanlığını yaptığım hastanelerin mutfaklarından atık yağ çıkmaktadır. bunların kayıtlarını teferruatlı anlatırsanız sevinirim.
 
Bitkisel atık yağlar için UATF larının d formlarını il müdürlüğüne göndermeniz yeterli
Atık yağlar için ise
1. Atık yağ beyan formu" Atık Yağların Kontrol Yönetmeliği ek-2 de mevcut" Şubat ayı sonuna il müd. göndermeniz gerekli
2.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sistemine diğer tehlikeli atıklar ile birlikte bildirmeniz gerekli (mart ayı sonuna kadar)
 
@aldemir072
Mutfaklarından çıkan atık yağları lisanslı bitkisel atık yağ toplayıcılarıyla sözleşme yaparak UATF ile vereceksiniz. Uygun koşullarda saklanmalarını sağlayacaksınız. Herhangi bir bildirim zorunluluğu yok bildiğim kadarıyla, UATF leri il çevreye göndermek yeterlidir.
 
Bazı tesisler atık suyu kanalizasyon sistemine vermeden önce analiz yaptırdığında yağ miktarı yüksek çıktığı için kanalizasyon sistemine verilemez denip atık su arıtma tesisi yapılması isteniyor ve yağ seperatörü gibi yağ ve suyu ayırma sistemi kuruluyor. Peki bu oldukça masraflıyken bazı tesisler bitkisel atık yağı ayırıp uatf ile bertaraf tesisine gönderiyor fark nedir neden diğer atık su arıtma tesisi yaptırılan yer için bu yağı ayırın ve bertaraf tesisine gönderin denmiyor ya da bitkisel atık yağlarınız için yağ ayırma sistemi kurulsun denmiyor burda nufus mu devreye giriyor?
 
@Dilan Seycan

ikisi çok farklı şeylerki.. zaten atıksuda çıkan yağ karışmadan önce ayrılabilen bir yağ olsa baştan ayrılır.. atıksudaki yağ (bitkisel atık yağ için konuşuyorum) bulaşık yıkama işlemleri sonucunda oluşan bir yağ olabilir.. bunu öncesinde nasıl ayırıcaksınız ki.. ya da madeni atık yağ karışıyor suya diyelim bu da muhtemelen proses içerisindeki işlemler sonucu ayrılamadığı için suya karışan bir yağdır..
 
şunun için soruyorum endüstriden kaynaklı atık su oluşmuyorsa tesiste nufusa göre mi ayrım yapılıyor yönetmelikteki 84 ve altı dediği ?
bir tesise gittiğimizde direk nufusa bakıp ona göre atık su analizi mi yaptırmalıyız kanalizasyon sistemine bağlanması için uygun olup olmadığına yoksa 84 ün altında nufus ise zaten arıtma sistemine verir mi biraz karışık oldu sanırım sorum
 
@Dilan Seycan

Eğer proses atık suyunuz yoksa, evsel atık su için arıtma yaptırıp yaptırmama olayını şöyle izah edeyim. tesis şehir içindeyse yani kanalizasyon hattı varsa arıtma yaptırmıyor direk kanalizasyona verilir. tesis kanalizayon hattı olmayan bir yerdeyse ve 84 kişinin üzerinde çalışan varsa arıtma yaptırır. 84 kişinin altıysa foseptik yapar vidanjörle çektirir. arıtma yaptırılıcak pozisyondaysa da hangi krurumun bölgesindeyse proje oraya teslim edilir. (İZSU veya Çevre İl Müd. vs.)
 
Kanalizasyon hattı varsa direk kanalizasyona verir bu durumda analiz istenir mi ben aslında bunu demek istemiştim. Yani kanalizasyon hattı var ama arıtma tesisi isteniyor bu hangi durumda gereklidir
 
@Dilan Seycan

kanalizasyon hatına deşarj standartlarının üzerinde atık suyu oluşan bir endüstride arıtma istenir. 84 kişinin altında evsel atıksuda istenmez.. yani endüstriyel atıksuda analiz yaptırırsınız.. evselde ancak il müdürlüğü veya izsu özel bir durum olurda isterse analiz yaptırılır.
 
@Dilan Seycan

Sevgili Dilan, soruların çok karışmış :)
''Su kirliliği kontrolü yönt. madde 32; Nüfusu 84 kişinin altında olan otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi ve yazlık siteler ve sanayi tesislerinin evsel atık suları 19/3/1971 tarihli ve 13783 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak olan sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplanır ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine verilir.''
Yani evsel atık sular için geçerlidir. 84 kişinin altında olan yerleşim yerlerinde fosseptikte toplanması istenir.

Sen tamamen farklı olarak düşünmelisin. Endüstriyel atık suyun varsa ve olduğun bölgede kanalizasyon sistemi varsa ; bölgendeki kanala deşarj limitlerine bakmalısın. Senden arıtma tesisi kurulması isteniyorsa büyük ihtimal sen bu limitlerin üstünde deşarj yapıyorsundur.
Sadece yağ ise sorun (yağ-gres) Serbest haldeki, suda çözünmemiş yağ-gres, atıksu dinlendirdiğinde ayrı bir tabaka oluşturarak ayrılmaktadır. Serbest yağın, fiziksel olarak sudan giderilmesi, genelde seperatörler (ayırma sistemleri) yardımıyla yapılmaktadır. Tabi ki sadece yağ ise bu çözüm olabilir ancak arıtma kurmak da faydalıdır.
 
Atık yağ bildirimlerini yapacağım ek 2 formu ile fakat 2012 yılında gönderdiğim atık yağım yok. 2012 yılına ait atık yağım var ama geçici depolama sahamda bekliyor henüz göndermedim. Formu nasıl doldurmalıyım? Şimdi göndersem 2013 yılı uatf si olacak.
 
Ahmet Bey; 6 aydan fazla atık yağı bekletmek yasak bunu biliyorsunuz. Bence hiç yağ oluşmadığını beyan edin 2012 için . elinizdeki mevcut yağları da gönderin
 
arkadaşlar
bazı işletmelerde jeneratör atık yağları jenarötör servisi tarafından bakım esnasında alınmaktadır. bu işletme iiçin bir sıkıntı oluşturur mu?
ve bazı işletmeler çikan atık yağları ekipman yağlaması gibi farklı alanlarda da kullanmaktadır. bu durumda herhangi bir sıkıntı olurmu nasıl bir yol izlememiz uygun olur.
teşekkürler.
 
Üst