• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık yönetim genel esaslarına ilişkin yönetmelik taslağı çmo duyurusu

Melih Coşar

Yönetim Grubu
Danışmanlık Grubu
Danışmanlık Grubu Yönetim Grubu
Katılım
3 Temmuz 2010
Şehir
Ankara
Firma
.
Sayın Çevre Mühendisi,

ATIK YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ TASLAĞINI TARTIŞIYORUZ



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü/Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Uzmanı Oğuzhan AKINÇIN da katılacağı üye toplantımızda "Atık Yönetimi Yönetmeliği Taslağını" ele alacağız.

Değerli katılımlarınızı bekler, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

TARİH : 29 NİSAN 2014
KONUŞMACILAR : OĞUZHAN AKINÇ / KİMYA YÜKSEK MÜHENDİSİ - UZMAN
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ATIK DAİRESİ BAŞKANLIĞI
SAAT : 19:00
YER : ÇMO ANKARA ŞUBESİ EĞİTİM SALONU

NOT: Söyleşiye katılacakların deniz@cmo.org.tr adresine mail atarak veya (0312) 419 80 76 numaralı telefonu arayarak bildirmeleri rica olunur.


TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI
8.DÖNEM ANKARA ŞUBE YÖNETİM KURULU

Hatay 2 Sokak No:24/16 Kızılay - Çankaya / ANKARA
Tel : 0312 419 8076 - Fax : 0312 419 8074
E-mail: cmoankara@cmo.org.tr
Web :
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Mümkündür Ahmet Bey, ancak birazdan sahaya çıkacağım hemen paylaşmam mümkün olmayabilir. Ancak cmnet'ten 4 adet üyemiz de oradaydı. Kendileri ile tanışamadım ancak muhtemelen onlar da bu konuya bakacaklar ve toplantıda konuşulan ve dikkat çekilen noktaları onlar da burada paylaşacaklardır.
 
@Melih Coşar

Melih Bey,
Toplantıda paylaşılan görüşler arasında Tehlikeli atıklar mali sorumluluk sigortası konuşuldu mu ? Bir değişikliğe gidilmesi söz konusu olabilir mi ?
 
Selamlar Herkese,

Bir süredir sahada olduğum için cevap yazamadım bu yüzden peşinen özür dileyerek yazıya başlıyorum:

Atık Yönetim Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik Taslağını okumuş insanlar olarak sizin de dikkatinizi çeken bazı hususlar olmuştur elbet. Mevcut sisteme yenilikler eklediği gibi atık üreticisini, atık işleme tesislerine de bir takım zorunluluklar getirmektedir.

Toplantıda konuşulan ve üzerinde durulan konular kabaca şu şekildedir:

- "Atık Tüccarı, Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu, Atık Getirme Merkezi, İkili Toplama Merkezi, Yetkilendirilmiş Kuruluş" gibi bir takım yeni tanımlar getirilerek sistemde değişiklik yapılması ön görülmektedir. Bu tanmların daha ayrıntılı açıklaması önümüzdeki aylarda tebliğ ve duyuru olarak gelecektir.
- Atık Yönetim Planları güncel halde kalacak ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri'nin yayınladıkları haricinde Bakanlığın formatında yayınlanan AYP'ler geçerli olacaktır.
- A ve M kodları dışında "*" kodlu atıkların tamamı tehlikeli atık olarka tanımlanmış durumda. "N" kodu ise atık analizinden gelen sonuç doğrultusunda tehlikesiz atık tanımlamasında olacak. Analiz geçerliliği 5 sene.
- Geçici Depolama izinleri artık kg sınırı taşımamakta. Bütün atık alanlarına geçici depolama izni zorunlu
- Atık listesindeki son iki hanesi 99 olan atıkların kullanımına Bakanlık onay verir. Eğer uygun atık işleme tesisi bulunamazsa 99 haneli kodun bulunduğu sektördeki atıkları alan kuruluş Bakanlık onayı ile atığı alabilir
- Mali Sorumluluk Sigortası konusunda Proses Kaynaklı-Proses Dışı atık ayrımı var.
- Atık üreticisi eğer çıkan atıklarından bazılarını yan ürün olarak kullanacak ise bunu kapasite raporu vb belgeler ile beyan etmek durumunda. AYP'ye de işlemek zorunda.
- Arıtma Çamurlarının analizi ile alakalı olarak Analize %50 kuruluk oranı ile gönderme şartı getirilmiş durumda.

Benim aklımda kalanlar bu kadar. Toplantıda başka arkadaşlarımız da vardı. Benim gözden kaçırdığım, atladığım vb yerleri de kendilerinin buraya yazmasını rica ediyorum.
 
Bir görüş hazırlayıp Bakanlığa sunmamız gerekmekte arkadaşlar. Aklımıza gelen noktaların 10 Mayıs 2014'e kadar burada tartışarak görüş bildirme formuna yazalım ve ÇMO'ya gönderelim.

Not: Bir danışman olarak sahada gördüklerimizi ve Yönetmelik'teki değişiklerin bizleri nasıl etkileyeceğini az çok biliriz. Benim kişisel olarak ricam; bu Yönetmeliği Atık Sektörü'nde çalışan arkadaşların da incelemesi ve değerli görüşlerini bizlerle paylaşmasıdır.
 
merhaba
Arkadaşlar lisans konusunda biz karışık belediye atıklarından kompost ürettiğimiz için bazı tehlikesiz atıkların geri kazanım tebliğinde kapsam dışı kalmıştık. Bu taslak yönetmelik yürürlüğe girdiğinde bazı tehlikesiz atıkların geri kazanım tebliği yürürlükten kalkacağına göre kompost tesisleri lisansa tabii olacak mı bununla ilgili bir belirsizlik var. Ben mi tam anlayamadım bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan acil açıklama bekliyorum .

teşekkürler
 
Daha önceki yönetmelikte N kodu yoktu, örneğin 19 07 03 kodlu çöp sızıntı suyu karşılığı boştu bu yönetmelikte karşılığına N kodu koymuş tehlikelilik konsantrasyonuna bakılacak deniyor
 
pardon N ve M kodlarının birisinde tehlikeli birisinde tehlikesiz yazıyormuş.

Aşağıda ki kayıt daha önce tutuluyor muydu arkadaşlar yoksa yeni mi isteniyor?


(2) Kayıtlar, atık türü ve atığın ek-4’te belirtilen kod numarası, atık miktarı, atığın kaynağı, gönderildiği tesis, atığın taşıma şekli ve atığın ek-2/A’da ve ek-2/B’de belirtilen yöntemlere göre tabi tutulduğu işlemler ile genişletilmiş üretici sorumluluğu kapsamındaki ürünlere ilişkin bilgi içermelidir.
 
Kayıt tutma yükümlülüğü
MADDE 11 – (1) Atık üreten tesis ve işletmeler ile EK-II A'da ve EK-II B'de belirtilen bertaraf ve geri kazanım işlemlerini yapan kişi, kurum ve kuruluşlar, atık türü ve atığın EK-IV'de belirtilen kod numarası, atık miktarı, atığın kaynağı, gönderildiği tesis, taşıma şekli ve atığın EK-II A'da ve EK-II B'de belirtilen yöntemlere göre tabi tutulduğu işlemler hakkında kayıt tutmakla, tutulan kayıtları en az beş yıl süreyle muhafaza etmekle, Bakanlığın belirleyeceği aralıklarla Bakanlığa göndermekle ve Bakanlığın inceleme ve denetimine sunmakla yükümlüdür.
bu şekildeydi.
 
Üst