• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesisi sorunu

umutsintaç35

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Aralık 2016
Firma
Dokuz Eylül
Ben gıda sektöründe hizmet veren bir fabrikanın arıtma bölümünde çalışıyorum. Üretimi defalarca uyardığımız halde tesisimize yağ gelmektedir. 3 adet çökeltim havuzum vardı 2 tanesinin üstünde temizlediğimiz halde yoğun bir köpük tabakası oluşuyor. Ne yapmalıyım. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
45 kW ve 37 kW olmak üzere 2 ayrı havalandırma havuzum var... onlar sürekli belli aralıklarla durup çalışıyor. imhoff ölçümlerim 37 kW da 800 ml 45 kwda 400 ml
 
Yağ dışında üretim temizliğinde deterjan kullanılıyorsa burdanda kaynaklana bilir. Yada üretim konusu nedir, Bu sorun kuru üzüm paketleme firmalarında da çok karşılaşılıyor. Şekerden dolayı
 
Son çökeltim havuzunda yoğun halde köpük oluşuyorsa yağdan kaynaklanıyordur. Bir adet yağ tutucu bırakırsan bu iş tümden hallolur. Yağ tutucu olup verim alamıyorsan son çökeltimden önce havalandırmayı yoğun çalıştır. Son çökeltimden biraz fazla çamur çek . Deri devri azalt.

@umutsintaç35
Bu senin imhoffta çöken katı madde oranların. SVI hesaplaması yap tesiste yoğun çamur görünüyor. Son çökeltimlerden acilen çamur çekmelisin . Bu çamuru çekince tesisisnde rahatlama olacağını göreceksin. Bide blowerların oksijen seviyesine göre mi çalışıyor yoksa siz mi ayarlıyorsunuz çalışma saatlerini. Eğer siz çalışıtırıyorsanız 45 dk çalışıp 15 dk dinlenmesi gerekiyor ve %70-75 verimle çalıştırılması gerekir.
 
@Erkan Karakaya

ıspanak-patates-soğan-fasulye-brokoli-mısır-banya-franboğza ama şu anda yoğun olarak ıspanak üretiliyor

@cm.mervan

Şuanda son çökertmemde köpük oluşumu yok Yaptığım son koi ölçümünde giriş koi 3756 çıkış koi 35 çıktı
 
E süper bir arıtma yüzdesi bu . Köpük oluştuğu zaman tazikli su kullan . Yani sonuçta yüksek KOi ve Boi olan tesislerde köpükte oluşabilir , oksijen seviyeside düşük olabilir. Mekaniksel çözümler bulmak lazım. Dediğim gibi tazikli su sıkınca o köpük gidiyor. Yada anti-foam denilen bi kimyasal var köpük oluşumunu engelliyorr.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için birde ben yeni girdim bu mesleğe ondan dolayı süper bir bilgim yok tesisin oksijen seviyesini nasıl kontrol edebilirim... ve ne kadar olmalı
 
Havalandırma ne ile yapılıyor ? Aeratör mü yoksa blower mı ? Blower kullanılıyor ise, soft starterla mı çalışıyor yoksa frekans konvertörü ile mi ? Otomasyon panelinde ( scada veya touch screen ekran ) min. max. oksijen değerleri yer alır. Oraya gireceğiniz değerler ile motorları yönlendirebilirsiniz. Veya mekanik otomasyon söz konusu ise, zaman rölesi ile de motorlar çalışıyor olabilir. Eğer öyleyse, bir elektrikçi arkadaş zaman rölesi üzerinden ayarlama yapması gerekecek. Tesisin kurulumunu bilmediğim için bu kadar yardımcı olabiliyorum.

İlave olarak oksijen ölçer problarını çıkarın , temiz su dolu bir kovada kontrol edin doğru çalışıp çalışmadığını. Kalibrasyonu bozulduysa motora yanlış çalışma komudu verir.
 
Bence bu sorun uyarmayla düzelmez. Eninde sonunda o yağlar havalandırmaya oradan da çökeltim havuzuna gidecektir. Dönem dönem yağ geliyorsa en iyisi girişe bir yağ tutucu yaptırmak. Yağı ordan almak hem daha kolay hem de havalandırmayı korumuş olursunuz. Blower kullanıyorsanız oradaki havayı kullanabilirsiniz. Oksijen seviyesini de oksijenmetre vardır ya da PLC varsa orada gösteriyordur. 2 ppm civarı olmalı.
 
@umutsintaç35
Scada sistemi yani sisteminiz bir otomasyonla kontrol altında . Arkadaşın dediği gibi elektrik panosunda bir ekran oluyor blower kullanıyorsanız orda gelişmiş seçeneklerde oksijen yüzdesi belli olur. Otomasyon kullanıyorsanız havuzlarda oksijen sensörleri mevcuttur ve bu sensörler aldıkları anlık oksijeni otomasyon ekranına gönderir ordan kolaylıkla erişebilirsiniz . Bana varsa otomasyon görüntüsünü atabilir misiniz ?
 
Umut bey bu yazdığınız gerçekten oksijen seviyesiyse arıtmada sorun var demektir. Arıtma tesisi operatörlüğüne yeni başladığınız için ihtimalleri kısaca ve basit olarak sayayım.

1- Oksijen değerini ölçen ve havuzun içine bir prob tutucu ile (ya da boru vasıtasıyla) sokulmuş olan problar arızalı ya da kalibrasyon yapılması gerekli olabilir.
2 - Blowerlar ya da blower hatlarında problem oluşmuş olabilir.
3- Verilen hava yeterli gelmiyor olabilir. Havuzlara giren kirlilik yüküne göre verilen hava yetmiyor olabilir.
4- Aslında bu tarz işlerde en sık karşılaşılan problem son çökeltimden yeterli çamur alınmadığı için havalandırma havuzunda çamur birikmesi ve zamanla da oksijen sorununa yol açmasıdır. Zaten imhoff testinin birisinde 800 mL çıkmış. Normalde tasarıma göre değişmekle birlikte 250-350 mL arasında işletilir. Dolayısıyla son çökeltimdeki dip çamurları iyice yukarı çıkmaya başlamadan son çökeltimden çamur atma hızını arttırmalısınız. Yalnız hepsini birden pat diye atmaya çalışma her gün %10 fazla atıp bir taraftan da havalandırma havuzlarına imhoff testini tekrarlayarak rejim normale dönünceye kadar devam et. Çamur atımı son çökeltimden sonra çamur yoğunlaştırma tankı varsa orada da yapılabilir. Tabi çamur atımı derken büyük ihtimalle belt press, dekantör ya da filtre press gibi bir çamur susuzlaştırma ekipmanınız vardır, oraya göndermekten bahsediyorum. Eğer çamur susuzlaştırma ekipmanının kapasitesi, atman gereken çamurun miktarından düşük geliyorsa -ki bu da sık karşılaşılan bir durum- kapasiteyi karşılayacak bir ekipman almanız gerekli.
5- Bu yazdıklarım en sık karşılaşılan problemlerdir. Bunlardan başka aynı soruna neden olabilecek başka ihtimaller ve buna göre başka çözümler de var fakat buraya yazması hem uzun hem de yerinde görmeden çok sağlıklı olmaz.
Kolay gelsin.
 
Umut bey size söyleneni yapsanız bakın oksijen düşük olabilir dedik fazla çamur olabilir dedik. Siz şuan sadece çamur çekin. Sonra imhof hunisinde bakın nasıl bir çökelme oluyor . Oksijen seviyeniz çok düşük . Dediğimi yaparsanız tesisiniz rahatlar . Kolay gelsin
 
Hayırlı sabahlar herkese. Atık su arıtma tesisinde havalandırma havuzunda köpük oluşumuna nasıl engel olabilirim havuzdan taşıyor bazen kimyasal mı kullanmalıyım ? Tesis çıkış değerleri BOİ 24.6 KOİ 72,11 AKM 19.9 pH 7.24
 
Üst