• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesisinde köpük problemi

crncrn

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Mart 2013
Firma
ARITMA TESİSİ
arkadaşlar merhaba
900 m3 debilik aktif çamur sistemi olan atıksu arıtma tesisinde havalandırma ve son çökeltim havuzunda köpük problemi bulunmaktadır.
tesistedki svı değeri 80-150 arasında seyretmektedir.
ilk olarak aşırı yüklemeden oluştuğunu düşündü geri devir çamurunu kesitim ancak bir sonuç alamadım .
yardım edebilirseniz çok sevinicem teşekkürler
 
köpürme nedenleri genellikle
- Havalandırma havuzundaki düşük çözünmüş oksijen konsantrasyonu
- organik yükün azalması (düşük F:M oranı)
- Ham atıksuyun septikleşmesi / sülfit
- Besi maddesi eksikliği
- Düşük pH (< 6.0)
 
Öncelikle arıtma tesisine gelen atıksu debine başka bir yerden (end vb) debi girişi varmı ona bak. Havalandırma havuzunda düfüzörlerin çalışma kapasitesine bak ve Oksijen yüzdesini kontrol et (genelde yüzde 85-90 arasında tutulmalıdır.) Bir başka sebebi besi eksikliği olabilir. Yani arıtma tesisine gelen atıksuda besi eksikliği mevcut olabilir ,çözümü birkaç kimyasalla bunu halledebilirsin. Çamur geri devri arttır.
Ama özellikle havalandırma havuzunda Ç.O konsantsayonunu 2 -4 mg/lt değerinde tut. Kolay gelsin
 
havalandırma havuzndaki oksijen değerlerim 1,5 ve 3,5 arasında. aeratörler oksijen değerine göre çalışıyor.
ayrıca aeratörlerin çalışması en yüksek seviyede (50 heltz ) ve aeratörlerde frekans inverteri olmadığı için düşüremiyorum. sorun bundan kaynaklı olabilirmi? yüksek devirde çalıştığı için m.o parçalanıyor olabilirmi?
ayrıca arıtmaya endütriyel su gelmemekte.
 
Ceren Hanım jet aeratörleriniz start stop çalışması bu tip havalandırıcılar için tavsiye edilen çalışma şekli değil. ama yeterli O2 konsantrasyonunu sağladığınız aşikar. özellikle mesim gecişlerinde yağışlı hava debisinin yoğun olduğu dönemlerde çoğu tesislerde köpük sorunu oluşmakta. Şahin Beyinde dediği gibi düşük F:M oranı sebeplerin başında geliyor. tesis organik yüklemenin dengelenmesinden sonra düzeleceğini umuyorum. sorun devam ederse tekrar değerlendirelim..
iyi çalışmalar
 
m.o sahip çıkalım:).aeratör kaynaklı düşünmüyorum. m.o ,F/M veya Ç.O ihtiyacının dengelenmesi gerek. oda 2-4 arasında ideal olandır. şuan mevsimsel pek etkilemez. ilerki zamanda olabilir.

2-4mg/lt yani
 
Üst