• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu pompa istasyonunda koku sorunu

Seren Sönmez

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Mart 2015
Firma
Köroğlu Mühendislik İnşaat Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Herkese merhaba, yurtdışındaki bir projemizde atıksu terfi merkezi, pompa istasyonu için koku giderici önlemlere ihtiyacım bulunmakta. Aktif karbon filtreleri iyi bir çözüm mü? Ya da uygulama şekli nasıldır? Önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler
 
Merhabalar,

Koku giderim projelerinde hava çıkışına izole bir ortam teşkil etmeniz gerekmektedir.Bu ortama dışarıdan temiz hava temin eden bir fan ve ortamdaki kötü kokulu gazları tahliye eden bir fan monte etmeniz gerekmektedir.Kötü kokulu gazları bir boru vasıtasıyla filtreden geçirerek deşarj etmeniz gerekecektir.Birden fazla üniteniz varsa tahliye fanının emiş debisini ayarlamak için klapelere ihtiyacınız olacaktır.Koku giderim sisteminin sabit elemanları bunlardır.Konuyla ilgilenen arkadaşlar için bilgi vermek istedim.

Filtre çeşitlerine gelince,bildiğim kadarıyla aktif karbon filtre,biyofiltre ve scrubber yöntemleri mevcut.Scrubber ve biyofiltre ile ilgili araştırma yapmıştım. Biyofiltrenin şok koku emisyonlarına karşı adaptasyonda çok başarılı olmadığını duymuştum.Sonuçta biyolojik bir süreçten geçiyor,anlık dalganmalara geç tepki verecektir diye düşünüyorum.Koku emisyonunda dalgalanma yoksa kullanışlı olabileceğini düşünüyorum.Scrubber yöntemi koku yaratan gazın, kimyasallarla duşlanarak nötralize edilmesi yöntemine dayanmaktadır.Scrubber ünitesi deşarjın gerçekleştiği baca,gazla kimyasalın temas ettiği reaksiyonun gerçekleştiği duş ve yüzey alanını arttırıcı malzemenin bulunduğu bölüm, devri daim ettirilen kimyasalın depolandığı tank ve devri daim pompalarından oluşmaktadır.Sistem biyofiltreye göre daha karmaşıktır,otomasyon gerektirir.Şok koku emisyonlarına karşı başarılıdır.Gaz çeşidine göre seri 2 scrubber gerektirebilir.Örneğin amonyak gazı için asitle duşlama,Hidrojen sülfür için kostikle duşlama gerektirir.Her iki gazın bulunduğu ortamda seri olarak 2 scrubbera ihtiyaç duyulabilir.

Bildiklerim bu kadar.İnşallah yardımcı olabilmişimdir.
 
Çağrı bey, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Aktif karbon ile ilgili de tavsiye verecek kişiler olursa sevinirim.
 
Aktif karbonlu sistemler Terfi merkezi gibi yerler için geçici çözümlerden biridir.
Farklı tür ve konsantrasyon içeren kokular için ideal olsalarda terfi merkezindeki muhtemelen H2S kokusu için geçici bir çözüm sunar. Ani gaz salınımlarında da çok etkili değildir. Aktif karbon kullanmanız durumunda periyodik olarak kontrolü gerekir ve kontrolde koku salımı çıkması durumunda karbon tutucuların yenilenmesi gerekir. Kısa süreli etkili çözümlerden olduğu için uzun cadeli çözüm sadece Biyolojik Filtreler yada Kimyasal Scrubber Sistemleri ile gerçekleşir.
 
Üst