• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksular sulama

Merve Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2015
Firma
yok
Arkadaslar merhaba.

1) diyelim, biryerin atıksuyunu alıp sulama suyu olarak kullanacağız, bu durumda soracağım birşey var.
bunu gerçekleştirmek için belediyeyle mi anlaşma sağlanıyor? yani biz X sitesinin arıtılmış sularını alıp sulamada kullanacağız diye kimden izin alınır?

2) diyelimki site, suyunu kanalizasyona veriryor. bunun için bir para öder mi? atıksu toplama bedeli gibi... Yani kilit soru site nasıl ikna olacak suyunu vermeye, alın sulamada kullanın diye
 
SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

Arıtılmış Atıksuların Sulamada Kullanımı
Madde 28 - Sulama suyunun kıt olduğu ve ekonomik değer taşıdığı yörelerde, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Teknik Usuller Tebliğinde verilen sulama suyu kalite kriterlerini sağlayacak derecede arıtılmış atıksuların, sulama suyu olarak kullanılması teşvik edilir. Bu amaçla uygulanacak ön işlemler ve yapılması gereken incelemeler Teknik Usuller Tebliğine göre yapılır. Bir atıksu kütlesinin bu tür kullanımlara uygunluğu, valilikçe il çevre ve orman müdürlüğü, il tarım müdürlüğü ve devlet su işleri bölge müdürlüğünden oluşturulacak komisyonca belirlenir.

ATIKSU ARITMA TESİSLERİ TEKNİK USULLER TEBLİĞİ

Arıtılmış atıksuların kullanım alanları
MADDE 18 – (1) Arıtılan atıksuların kullanımında; tarımsal, endüstriyel, yer altı suyunun beslenmesi, dinlenme maksatlı kullanılan bölgelerin beslenmesi, dolaylı olarak yangın suyu, tuvaletlerde geri kazanım ve doğrudan içme suyu olarak geri kazanım alternatifleri vardır. Atıksuların geri kazanımındaki teknoloji gereksinimi, geri kazanılacak suyun kullanım maksatları ile ilişkilidir. Kentsel atıksular tarımsal veya yeşil alan sulamasında kullanılacak ise iyi bir şekilde dezenfekte edilmiş biyolojik arıtma çıkışı gerekir. Doğrudan veya dolaylı geri kazanım söz konusu ise membran teknolojileri, aktif karbon ve ileri oksidasyon gibi daha ileri arıtma alternatifleri gerekir. Sulama suyu kriterleri Ek 7’de verilmektedir.

Prosedürü çok fazla ve suyun çok iyi arıtılması gerekiyor atık suyun sulamada kullanılması için
 
1 - Evet . Bakanlık başvurusu yapman gerekiyor. İşletmeden çıkan atıksuyu arıtıp tekrar aynı işletmede proses suyu olarak kullanırken bakanlık yazısı istendi.

2 - Kanalizasyon için de para veriliyor diye biliyorum. Arıtma bedeli gibi..
 
1) Siz kimseden izin almazsınız arıtma tesisinin mevcut projesi sulama suyunda kullanılacağını kapsıyor olması gerekir. Kapsamıyorsa ve alıcı ortama deşarj varsa projenin revizyonu istenir.
2) Site için değişen bir durum olmaz siz arıtma tesisinin elektrik giderlerine yardımcı olacağınızı talep ederseniz bence kabul edeceklerdir.
 
@sagapoo

Endüstriyel atıksular arıtıldıktan sonra kanalizasyona verilirken aylık debi miktarı kadar ödeme yaparlar. Evsel için kanalizasyona deşarjda ödeme oluyor mu bilmiyorum. Ama arıtma varsa kanalizasyon olduğunu düşünmüyorum kanalizasyona verseler zaten arıtma kullanmazlar direk deşarj ederler. Muhtemelen alıcı ortam deşajı vardır.
 
Arkadaşlar merhaba,Evsel Nitelikli Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde çalışıyorum,dezenfeksiyon ünitesi yapımı başladı ve bu yıl sonu itibariyle devreye alınıcak daha sonra Çıkış suyumuz Tarımsal sulama için kullanılıcak,bunun için ne gibi prosedürler gerekiyor,Sulama Birliği ile mi yoksa Dsi ile mi bu işler yapılıcak acaba
 
banuballararıttığınız suyu kendi arazinizde sulama amaçlı kullanacaksanız, atık su konulu çevre izni almanız gerekli. deşarj kriterleriniz atıksu arıtma tesisi teknik usuller tebliği Ek 7.1 A veya B olacaktır. şayet arıttığınız suyu sulama suyu kanalı veya dere deşarjı gibi yere olacak ise deşarj yapacağınız yerin sorumlusu kurumda örneğin DSİ, Tarım bakanlığı vs gibi öncelikle onlardan bu deşarj hakkında görüş aldıktan sonra verilecek olura göre atıksu deşarjı konulu çevre izni almanız gerekecektir.
 
Üst