• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bahçe sulama suyu

Görkem G.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Ağustos 2012
Arkadaşlar arıtma sonrasında bahçe sulamada kullanılan atıksuya analiz için hangi parametrelere baktırmalıyız?
 
Ceren Hanım Merhabalar,

Aslına bakarsanız dediğiniz şey için oturmuş bir standart yok, her ne kadar "irrigation water standart" adı altında bir dizi parametre bulsanız da asl olan sulama yaptığınız yerdeki bitki örtüsünün "Food Grade" olup olmadığıdır. Çünkü bu direkt olarak insan sağlığıyla alakalıdır. Diğer bitkilerde bitkinin türüne göre bazı mineraller ve suda bulunan zararlılar, o bitkiye zarar vermeyecek düzeye indirgenir. Örnek olarak azotlu bileşenleri sevmeyen bir bitki ile azotu fazlaca seven baklagil gibi bitkileri sulamak için kullanacağınız arıtma yöntemi aynı değildir. Ama genel itibariyle, suyun ph, klorür oranı ve TDS değeri önemli sulama parametrelerindendir.
 
muğla da evsel atık su arıtma tesislerinin çıkış suyuyla yeşil alanların sulaması yapılmaktadır ve tablo 21 parametreleri bakılıyor.
 
@Murat Erdem

Murat bey haklısınız, bahsettiğim tebliğ de zaten bitkinin türlerine göre farklı değerler söylenmiş, klor değerleri sanırım değişiklik gösteriyordu bitkilere göre, ama çok da farklılık göstermiyor.

@safakyilmaz

Şafak Bey,

Bakanlık artık teknik usuller tebliğindeki sulama suyu kriterlerini baz alıyor.

İyi Çalışmalar
 
merhaba arkadaşlar, peki evsel atık suyu arıttıktan sonra deşarj etmek yerine bir kısmını proseste kullanmak istersem bu kapsamda ne yapmam gerekicek bilen var mıdır ? Arıtma tesisinin proje onayı tablo 21.1'e göre var ve deşarj izni de alınacak fakat bu geri kullanılan kısım ile ilgili teknik rapor vs. süreci nasıl oluyor, hiç alan var mıdır, yoksa tamamını deşarj etmek daha mı mantıklı, ne dersiniz ?
 
Merhaba
Arıtılan suyu tesiste tekrar kullanmak isterseniz Atıksu Arıtma /Derin Deniz Deşarjı TesisiProje Onayı 2012/9 Genelgesi
V. PROJE ONAYI İSTENMEYECEK DURUMLAR

C)Atıksuyunu arıttıktan sonra hiçbir şekilde atıksu deşarjı yapmayacak işletmelerin arıtılan atıksuyun tesiste kullanılabilirliğine ait üniversitelerin çevre mühendisliği bölümüne hazırlatacakları teknik raporu uygun görülenler,

Proje onayı istenmeyecek diyor ama siz üniversiteye rapor hazırlatıyorsunuz Bakanlığa sunuyorsunuz. Bakanlık diyor ki şurayı değiştir, burayı böyle yap. Sözde onay istenmiyor. Tabii biz bakanlığa sunmak durumundaydık ama siz Ek-2 de yer alıyorsanız İl Çevreye sunacaksınız.
 
Zannedersem Organize Sanayi Bölgesinde işletmeniz Bence hiçbir şey yapmanıza gerek yok,zaten bağlantı izninizi zaten alacaksınız (yani deşarj izni olacak).Ama projede gösterirseniz iyi olur tabiki de.
 
Haklısınız Gökhan Bey

Gözümden kaçmış. Ancak benim anlamadığım evsel nitelikli atıksular hariç diyor. evsel nitelikli atıksu olduğunda proseste kullansam dahi proje onayı mı alacağım demektir.
 
evet ben değiştiğini biliyorum da bizim durumun içinden nasıl çıkacağız onu bilemedim :) evsel atıksular hariç derken proje onayına mı dahil olacak dersiniz, yoksa evsel atıksuyunu arıttıktan sonra hiç bir şekilde kullanamayacak mıyım ?
 
Mehtap Hanım,

Genelgenin "Proje Onayı İstenmeyecek Durumlar" başlığı altında c maddesinde şöyle diyor:

"Evsel atıksular hariç prosesten kaynaklanan atıksuyu arıttıktan sonra hiçbir şekilde deşarj yapılmayacağına(sulama suyu olarak kullanım deşarj kabul edilecektir) veya arıtılan atıksuyun proseste kullanılabilirliğine ilişkin üniversitelerin çevre mühendisliği bölümüne veya çevre mühendisliği bölümü öğretim üyelerince hazırlanıp onaylanması koşuluyla Çevre Araştırma veveya Uygulama Merkezlerine hazırlatacakları teknik rapor ilgili onay merciince uygun görülenlerin bahse konu atıksu arıtma tesisleri,"

Benim buradan anladığım proseste kullandığın atıksuyu alıcı ortama deşarj yapmıyorsan, evsel atıksuyu arıttıktan sonra sulama suyu olarak kullanmıyorsan ve proseste kullandığın suyu geri devir yapıyor ve deşarj yapmıyorsan proje onayından muafsın. Ama evsel nitelikli atıksuyun arıtıldıktan sonra proseste kullanımına ilişkin birşey dikkatimi çekmedi.

Fakat bana göre, evsel nitelikli atıksuyu arıttıktan sonra proseste kullanıyorsan ve proseste kullandığın suyu deşarj yapmadan sisteme geri devir yapıyorsan "Teknik Uygunluk Raporu" ile proje onayı muafiyeti alabilirsin diye düşünüyorum. Ancak, arıtılan evsel nitelikli atıksuyu sürekli prosese aktarıpta proses kullanımdan sonra hiç deşarj yapmamak mümkün olabilir mi? Olamaz diye düşünüyorum. Siz evsel nitelikli atıksuyu arıttıktan sonra nerede kullanmayı planlıyorsunuz?
 
Değerli üstadlarım. Sulama suyu ile ilgili arkadaşlarımın yazılarını okudum ve bende bir şeyler eklemek istedim.
Durum: Proje Onayında deşarj yeri (deniz göl.akarsu.dsi kanal vb...) yer olup daha sonra arıtıgı atıksuyu sulama suyu olarak kullanmak isteyenler.
1-Ek-1 listesinde ise bakanlıktan Ek-2 ise il çevreden mevcut tesisin mevcut durumunun giren atıksuyun sulama suyu olarak arıtılabilecek teknolojisine sahip olduğuna dair olur görüşü alın
Not:Bakanlık onaylanmış tesisisin proje onayına bakıp bu tesisi sulama suyu teknolojisine sahip değil gibi sorunlar çıkartabilir.
2-Eğer tesis kapasitesi yeterli ise sulama suyunuzu nerede kullanacağınız ,koordinatları-insan teması sıklığı-yenilebilir meyve sebze ise işte doğrudan yiyebilen veya dolaylı olarak tüketilen.vb...gibi açıklayıcı bilgi yazın.Hatta varsa deşarj edeceğiniz toprak analiz sonuçlarında ek listesine koyun.
*Örnek Sodyum oranı 10 birim olması yazar tebliğde fakat sizin toprakta sodyum oranı yüksektir ve çıkan atık sudaki sodyum ile toprakta ki sodyum oranı toplamı 10 birimi geçtiği için ilgili kurum sodyum miktarının kriterlere uymadığını yazabilir.
*Suyun kullanacağınız ağaç -meyve- sebze- çim -mera vb gibi farklı farklı temas etme kirlilikleri var.
3-Hatta 2.parametreye ilave hangi analizleri yapmanız gerektiğini sorun.(Tebliği okuyan arkadaslar görecekler ki sadece Ek-7.1 veya Ek-7.2 deki parametrelerdeki analizi yaptırmakla olay bitmiyor.Örnek Eğer sulamanı fiskiye ile yapacaksan tıkanmalara sorun vermesin diye ekstra analiz bile isteyebilirler.)
4-Bakanlık tesis için olumlu karar verdi ve analiz parametrelerini belirlediğinize göre numune alınması için uygun arıtma zamanını belirleyin ve il müdürlüğü eşliğinde numune alın . Kriterler çok düşük o yüzden çıkacak analiz sonuçlarında şaşırmayın!!!!
5- Çıkan sonuçlar Ek-1 tesisi iseniz bakanlığa sunun ve bakanlık durum değerlendirmesi yapacak ve üst yazınıza il çevre müd bilgi verecek şekilde cevap yazacak. Analiz sonuçlarınında uygun olduğun düşünürsek.Bakanlık cevabı şöyle olacak analiz sonuçlarına göre arıtılan suyun belirtilen sulama alanında kullanılmasında sorun gözükmemektedir.Tesisin bağlı bulunduğu İl çevre müdürlüğünün başkanlığında DSİ ve il tarım ve hayvancılık müdürlüğü içeren ortak komisyon kurup değerlendirmesi gereklidir.(Ortak komisyon kurulması yönetmelikte açık açık yazar)
6-İl çevre DSİ ve il gıdaya yazıyı yazar durumu özetler.Ama üçününde ortak saat ve tarihte anlaşmaları zaman alır.Bu durumda siz ilgili yerlere gidip durumunuzu anlatırsanız daha iyi olur
7-Komisyon tesisiniz de il çevre müd.başkanlığında kurulur (Benim önerim sulama suyu ile ilgili slayt hazırlayın ve ilgili komisyona sunun. Faydasını göreceksiniz.)
8-Komisyon sulama suyu yapılacak alanı gezecek ve size soru soracak.(Kesinlikle dersinize iyi çalışın)
9-Siz odadan çıkacaksınız ve komisyon kendi aranızda durum değerlendirmesi yapacak(Eğer komisyon üyelerinde laptop yok ise komisyon odasına laptop koyun Neden : Komisyon ilgili tutanağı hemen yazsın yoksa komisyon yazısıda zaman alabilir)
10-Herşey düzgün ise komisyon olumlu tutanağı yazarak bir nüshasını size verecek.

Bunlar benim başımdan geçti diye yazıyorum.

Not: Yönetmeliklerinden bir tanesinde madde 22 veya 29 da arıtılan suyun sulama suyunda kullanabilmesi için ilgili kurum veya kurumlarca teşvik edilir maddesi var.Bu maddede sizin elinizi biraz güçlendirir.
Not: Ek-2 listesinde iseniz bakanlık topu il müdürlüğüne direk atar.
Not:Şayet bakanlık veya il çevre tabloda yer almayan yağ-gres analizini isterse mevcut tabloda olmadığı için max kaç olması gerektiğini bilemezsiniz.Bunun için dikkatli olun.

Hayırlı olsun. Bundan sonra iç izleme numunelerinizi belirlenen parametrelere göre yaptıracaksınız.
 
@Bera68 sizde yağ gres için verilen değer ne oldu? Benim AAT Proje Onayı'nda sulama suyu olarak görünmekte fakat bu suyun kullanılabilmesi için bir de izin mi almam gerekecek. Çevre İzni numuneleri sırasında bu numuneleri de mi alacaklar? teşekkür ederim.
 
Evsel atıksu da biyolojik arıtmadan sonra çıkan arıtılmış suyu teknik usuller tebliği e7.1. A değerlerine getirmek için ne yapılabilir. Aslında sadece bulanıklık değerini çözemiyoruz
 
Kendi AAT de arıttıktan sonra kendi sahasında sulama suyu olarak kullanan bildiğim tesisler var. Bir belge istenmedi ve sorun yaşanmıyor. Yinede resmi evrak alınabiliyorsa alınmalı
 
@Bera68 Merhaba evsel veya kentsel nitelikli atıksuyun arıtıldıktan sonra sulama suyu olarak kullanılması için Çevre İzin Lisans Yönetmeliği kapsamında bir lisans gerekliliği var mıdır?
 
Üst