• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bazı tehlikesiz atıkların geri kazanımı tebliği

Cansu Bağ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2011
Firma
DYO BOYA FABRİKALARI
BAZI TEHLİKESİZ ATIKLARIN GERİ KAZANIMI TEBLİĞİ

Resmi Gazete Tarihi: 17.06.2011 Resmi Gazete Sayısı: 27967

Amaç: Bu Tebliğin maksadı, bir faaliyet sonucunda ortaya çıkan bazı tehlikesiz atıkların çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, atık miktarının azaltılması, geçici depolanması, geri kazanım tesislerinin kurulması ve bu tesislerin çevreyle uyumlu yönetiminin sağlanmasına yönelik prensip, politika ve programların belirlenmesi için gerekli idari ve teknik esasların düzenlenmesidir.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği.pdf
    433.3 KB · Görüntüleme: 458
Arkadaşlar; henüz lisans almadığımız atık toplama firmamız için kütle dengesi tablosu hazırlarken sadece belgeledikleri atıkları mı belirtmeliyim? Yoksa belgelenmiş veya belgelenmemiş hepsini tabloya eklemeli miyim? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Arkadaşar revize haldeki Tehlikesz atıkların geri kazanım tebliğine göre
MADDE 4 – Aynı Tebliğin 13 üncü maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 5 – Aynı Tebliğin geçici 1 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Sorum: Bir önceki yönetmelikte "Metal hurdayı ergiterek işlem yapan sanayi tesisleri hammaddelerini, 11 inci maddenin ikinci fıkrasında tanımlanan lisanslı metal hurda ıslah/geri kazanım tesislerinden almak zorundadır." ibaresi vardı bu madde yürürlükten kaldırıldığına göre biz metal hurdalarımızı ergitme tesislerine verebilmek için lisans alma zorunluluğumuz kalkmış mı oluyor? 4000 m2 lik bir alana taşınılmasına gerek yok yani değl mi?
 
@Gizem Kayıkçı

Siz metal hurdaları sonuçta atık üreticisinden alıyorsunuz değil mi ? Bunun içinde ilgili madde der ki:

Madde 8 -Tehlikesiz atık üreticisi;
c) Tehlikesiz atıklarını çevre izin/lisansına sahip geri kazanım tesislerine göndermekle veya çevre izin/lisanslı tesislere gönderilmek üzere il çevre ve orman müdürlüklerinden 7 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında belge alanlara vermekle

yükümlüdür diyor. Buda çevre ve şehircilik il müdürlüğünden belge almanızı gerektiriyor.

Ayrıca buradaki (d) bendi sizi madde Madde 12 ye yönlendiriyor:
Madde 12- Tehlikesiz atık toplama-ayırma tesislerinde aranan şartlar başlığını içermektedir. Buda sizi kapsıyor sanırım. Anladığım kadarıyla il çevre den belge alacaksınız ama 4000 m2 lik alanın gerekliliğinden bahsetmiyor.
 
@Fatih Çoban
Daha açık bir şekilde sormam gerekirse Ben bir metal toplama ayırma tesisiyim diyelim ve ergitme yapan tesislere atığımı gönderiyorum. Bunun için izin veya lisans almam gerekli mi?
 
Merhaba arkadaşlar , tam da bu konuyla ilgili problemi olan biri olarak yorumlarınıza ihtiyacım var .

Tehlikesiz Hurda metal toplama ayırma belgeli firmamız var.17.06.2011/27967 deki tebliğ der ki
(4) Metal hurdayı ergiterek işlem yapan sanayi tesisleri hammaddelerini, 11 inci maddenin ikinci fıkrasında tanımlanan lisanslı metal hurda ıslah/geri kazanım tesislerinden almak zorundadır.

(5) Metal hurda toplama-ayırma tesisleri, metal hurdalarını 11 inci maddenin ikinci fıkrasında tanımlanan metal hurda ıslah/geri kazanım tesislerine göndermek zorundadır. Metal hurdayı ergiterek işlem yapan sanayi tesisleri kendileri çevre izin/lisansına sahip olmaları kaydıyla hammaddelerini metal hurda toplama-ayırma tesislerinden alabilirler.

01.10.2013/28782 yayınlanan ek tebliğde ise ;
“h) Toplama-ayırma tesisi: Tehlikesiz atıkların tesis içinde yapılan biriktirmeler hariç olmak üzere toplandığı, ayrıldığı ve fiziksel işlemlerin de uygulanabildiği tesisi,”

MADDE 4 – Aynı Tebliğin 13 üncü maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu durumda Ergitme tesisine mal göndermek için Çevre lisansı almadan TAT olarak faaliyetimize devam edebiliriz değil mi ?

Yani biz ilk tebliğdeki 13/4-5 bendlerine göre 4000m2 lik alana taşınıp ISLah tesisi olarak kurulacak ve Çevre Lİsansı alacaktık.Şimdi bu gereklilik kalkmış mı oluyor ?
 
Gizem hanım zaten toplama ayırma tesisi olarak atıkları üreticilerden almak için toplama ayırma belgesi almak zorunda kalıyorsunuz
;
c) Tehlikesiz atıklarını çevre izin/lisansına sahip geri kazanım tesislerine göndermekle veya çevre izin/lisanslı tesislere gönderilmek üzere il çevre ve orman müdürlüklerinden 7 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında belge alanlara vermekle,

fakat sizden çıkan ergitmeye gidecek olan ara ürünler için lisans almalısınız diye bir şart yok diye anlıyorum ben yanı atıkları siz kendı tesisinize alabilmek için zaten lisans almış oluyorsunuz ! göndereceğiniz zamanda lisansınızı zaten almış durumda olmuyor musunuz.
 
@shalic
Toplama ayırma için il Çevre müd. bir belge veriyor yani o lisans değil , çevre lisansı Geri kazanım ve/veya ıslah tesisi kurmak durumunda gerekli tabi bu Tehlikesiz Atıklar için geçerli.
 
arkadaşların yanlış düşünüyor isem lütfen düzeltin;
1- tehlikesiz atık üreticileri atıklarını tat ve geri kazanım lisansı olan işletmelere göndermek zorunda
2-tat firmaları ergitmeye atık göndeririken lisans almak zorunda değil (maddenin yürürlükten kalkması nedeniyle)
3-ergitme firmaları hammaddelerini lisanssız firmalardan da alabilecek

eksik ya da yanlış bir çıkarım var mı?
 
@shalic
bunlar doğru evet , ancak il çevre müd. bile kesin konuşmuyor , diyelim ki TAT olarak devam ettik , yatrım yapmadık başka yere taşınmadık , olur da satışta problem yaşarsak lisanslıya satmak zorunlu vs. gibi o zmn bakanlık ek bir tebliğ yayınlayıp süre tanımak zorunda , sürekli birşeyler değiştiği için tedirginiz çünkü bu basit bir madde değişkliği değil biz komple tesisi değiştirecekken yerimizde sabit kalacağız soru işaretleri ??? :)
 
güzel olan sadece ;
tehlikesiz atıkların beyanı 2015 te yapılacak
geri kazanımcılar kütle dengeyi 2015 te yapacak
atıklar 1 sene boyunca depolanabilecek uygun koşullar altında
ve geri kazanımcılar için alan sınırlamaları 2015 e ertelemiş..

iyi sayılır:rolleyes:
 
Toplama-ayırma tesisi: Tehlikesiz atıkların tesis içinde yapılan biriktirmeler hariç olmak üzere toplandığı, ayrıldığı ve fiziksel işlemlerin de uygulanabildiği tesis

Beni en meraklandıran kısım fiziksel işlemler kısmı, keşke zahmet edip çerçevesini belirleselerdi.
Çapak ya da kırma yapan toplama ayırma tesisi var mı arkadaşlar?
 
@Gülin Çağlıyan

Sürekli bir tedirginlik, nedir bu yahu :krktm: . Olur da olursa ona da bir çözüm buluruz burada, o zaman bi gelsin:ssrtcbya:
 
@Fatih Çoban
şöyle bir tedirginlik : firmamız olarak bu iş için 9000 m2 lik bir yer almıştık , tam oraya projeler çizdirdik yeni tesis yapımına başlayacaktık ki bu tebliğ çıktı , o sebeple o proje kaldı şimdi o alan başka amaçlarla kullanılacak ,, firmayı yanlış yönlendirmem demek firmanın kaderi ile oynamak demek sebebi oydu yani aslında kendimle ilgili konularda bu denli tedirgin değilim ;)
 
@Gülin Çağlıyan

Aslında cevabını verdin sen, yapman gereken birşeyi yapmışsın. Ama tebliğin ilerde değişeceğini düşünüyorum. Bence firmaya açık uclu konuşsaydın: "Bugün yapılmıyor ama ileride değişebilir " diyerek en azından kendi söylemini de garantiye almış olurdun.
 
Üst