• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bazı tehlikesiz atıkların geri kazanımı tebliği

Cansu Bağ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2011
Firma
DYO BOYA FABRİKALARI
BAZI TEHLİKESİZ ATIKLARIN GERİ KAZANIMI TEBLİĞİ

Resmi Gazete Tarihi: 17.06.2011 Resmi Gazete Sayısı: 27967

Amaç: Bu Tebliğin maksadı, bir faaliyet sonucunda ortaya çıkan bazı tehlikesiz atıkların çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, atık miktarının azaltılması, geçici depolanması, geri kazanım tesislerinin kurulması ve bu tesislerin çevreyle uyumlu yönetiminin sağlanmasına yönelik prensip, politika ve programların belirlenmesi için gerekli idari ve teknik esasların düzenlenmesidir.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği.pdf
    433.3 KB · Görüntüleme: 458
@Arif Öztürk
tehlikesiz atık gerı kazanım lisansı olan bir firma tat belgesine sahıp firmadan atık alabılır ama bir firmanın lisansı yok kapsam dışı veya gerek duyulmuyor ve firmanın atığı çıkıyor. tehlikesiz veya ambalaj atık gerı kazanımı yapan fırma gıdıp alamaz. ancak tat belgesi olan firma alabılır.
 
Peki tat belgem yok, lisansım var, gittim fabrikadan üretim artıklarını aldım, ama granül yapmadan hurda hali ile satmak bana ticari anlamda o an daha karlı oldu, herhangi bir firmaya elimdeki fabrikadan aldığım hurda malzemeyi satabilir miyim?
 
@Nihal Ş. Aksoy
senın lisansın var gıdıp tat firmasından atık alacaksın 100 ton sen firmana getırdın bunun 70 tonunu gerı kazandırdın sen baska bır fırmaya gerı kalanını satabılırsın.
 
@Olgaç Sürmelihindi

Olgaç bey tam ne demek istediğinizi anlamadım ama, benim tehlikesiz atık geri kazanım lisansım var ancak tehlikesiz atık toplama ayırma belgem yok ise istediğim firmadan lisansım dahilindeki atıkları alırım. Benim söylemek istediğim bu...
 
@Arif Öztürk
Arif bey sizse örnek vereyim cocuk bezı ureten firma var dıyelım ve bu çoçuk bezının yan kesımlerı cıkıyor atık olarak ( non-women atıgıda denılıyor) ve firma lisanslardan muaf diyelım siz gıdıp burdan atık alamazsınız cunku toplama ayırma belgenız yok ama gıdıp tat belgesıne sahıp bır fırmadan atıgı varsa veya kendılerıne yaramayanı ve sıze yarayan malzemelerı alabılırsınız.
 
@Olgaç Sürmelihindi

Yanlış biliyorsunuz, tehlikesiz atık toplama sistemi diye bir sistem yok ambalajda olduğu gibi. Hangi yönetmeliğe dayandırarak söylüyorsunuz bunu? Tehlikesiz atık toplamanın neresinde var bu kural?
 
@Arif Öztürk
yanlış bilmiyorum ve yönetmeliğe dyanarakta konusmuyorum. mühendislik bilgilerimi konusturuyorum. o zaman il çevre tehlikesiz atık toplama ayırma belgesini kaldırsın geri kazanım lisansı olmayanda atık alabılır ozaman bu durumda. öyle birşey yok. aslında atıklar ıkıye ayrılır normalde zaralı olanlar ve zara vermeyenler yanı tehlikeli ve tehlikesız atık ambalaj atıgı tehlikesız ve tehlikeli atıgın bır alt baslıgı sayarsak yanlıs yapmıs olmayız. ozaman ambalaj atıklarını toplamak ıcınde ambalaj atıgı toplama ayırma lisansına gerek yoktur.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çevre İzin ve Lisansı ile İlgili Hükümler
Geri kazanım tesislerine çevre lisansı verilmesi
MADDE 13 – (1) Tehlikesiz atık geri kazanım tesisi ile metal hurda ıslahı/geri kazanımı tesisi kurmak ve işletmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin çevre lisansı alması zorunludur. Çevre lisansı alınması işlemlerinde Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır. Söz konusu Yönetmeliğin Ek-3C’sinde yer alan Teknik Uygunluk Raporunda, bu Tebliğin Ek-1'inde verilen bilgi ve belgelerin bulunması zorunludur.
(2) Birbirini tamamlayan ve benzer teknoloji kullanan kompleks tesis üniteleri çevre lisansı alma açısından tek ünite sayılır.
(3) Bu Tebliğde tanımlanan tehlikesiz atık geri kazanım tesislerine Bakanlık tarafından çevre lisansı; tehlikesiz atık ve metal hurda toplama-ayırma tesislerine İl Çevre ve Orman Müdürlükleri tarafından 7 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde düzenlenen belge verilir. Metal hurda ıslah/geri kazanım tesislerinin toplama-ayırma faaliyeti için il çevre ve orman müdürlüklerinden belge almaları şartı aranmaz.

Şimdi burada yazılandan benim anladığım, metal hurda alımını ve satımını lisanslı bir tesis tat belgesi olmadan da yapabilir ancak metal değilse atık, o zaman tat belgesi olacak, tek başına geri kazanım lisansı ile toplama ayırma faaliyeti yapamıyor....

Metal dışında kalan tehlikesiz atıklar nedir ki? Kağıt ve plastik kalıyor geriye, bunların özellikle kağıt kısmının çoğunu ambalaj atıkları oluşturuyor, plastikte ise üretim atığı da en az ambalaj atığı kadar orana sahip... bu durumda benim buradan anladığım, bu tebliğ kapsamına giren tehlikesiz atıklardan metali, tatsız geri kazanım lisansı ile alıp satarız, ancak geri kalanları, yalnızca lisansımız varsa sadece alır - işler hammadde olarak satarız, doğrudan alım satım yapacaksak da, metal dışı tehlikesiz atıkları, tat belgesi de almak zorundayız... Ne kadar saçma... Bu yönetmelikleri kim yazıyor Allah aşkına... bir de bu mevzuatların uygulamaya yönelik rehber kitapçıklarını yayımlarlarsa çok memnun olacağım... Da Vinci şifresi gibi yaaa...
 
biz metal harıcı atıklardan bahsedıyoruz onda sıkıntı yok ama dıger atıklarda alınmalı.
 

Ekli dosyalar

  • Belge Formatı.ppt
    110.5 KB · Görüntüleme: 59
@Olgaç Sürmelihindi

Olgaç Bey metal hurda da tat istenmiyor lisans varsa yeterli, metal dışı hurda da ise yalnızca lisans yeterli değil alım satım için tat da alınmak zorunda... bu tebliğ de yazandan anladığım kadarıyla.... Burada hangi mühendislik bilgisi ile bürokrasiyi düzenleyebilirsiniz!!!!
 
bakın diyorum kı metal hurdada sıkıntı yok ama diğer atıklarda tat belgesıne gerek var. mühendislik bilgisine gelince kişi atıgın ne oldugunu tanımalı neyın ne oldugunu bılmelı. hersey burokrası demek değildir.
 
@Olgaç Sürmelihindi

Her geri kazanımcı alım satım da yapmak ister, yapsın da zaten, ama tat firmaları geri kazanım yapmak istemezler zaten yapamazlar da yapacaklarsa da lisans almak zorundalar.... lisans belgeyi kapsamalı, küme bilgimi kullanarak....
 
Bence ya hepsi mutlaka tat da almalı ya da metal dışı da tat almak zorunda olmasın... Bana göre lisans lisanstır, sonuçta aynı tebliğ kapsamında alınıyor... üstelik metal hurda çok daha riskli.... daha da kontrollü olmalı...
 
herkes alım satım yapmak ıster. ama usulüne göre yapmalı ozaman tat belgesi yada lisansı alacak bızler aldık bızım ne sucumuz var ozaman belge parasını gerı versınler. türkiyede ozellıkle gerı donusum sektorunde atıkları fazla bılen kısı yok veya diğer ısımlerını. ben kac kısıyle burda tartıstım. çıkmıslar ben ıkı tane cevre muhendısı yetıstırdım herseyı bılıyorum belgelerı duzenleyebılıyorum dıyor. tamam guzel ama ılerde gerı donusum tesısı actıgında yada hurdacılık yaptıgında malzemelerı tanımadan sen ne yapabılırsın bırısı bana bunları soylesın. sen ısın ıcıne gırmelısın. bu aynen doktor olmaya benzer hastayı görmeden sunu yapın. birde tutturmuslar 3-4 mılyar maas almadan calısmam. kımse dusuk maaasla calısmak ıstemez ama sen bıseylerı ögreneceksınkı bılgını konustur para gelsın sen deneyım kazan ısverenın karsına cık benım hakkım bu deyıver ozaman kımse sana bısey demez. hem herkes muhendıs yetsıtrır ama kalıtelı cok az yetıstıren olur.
 
Konumuzun bu anlattıklarınızın çoğu ile ilgisi yok, bir uygulama yanlış veya eksik ise düzeltilmeli.... geriye dönük de bir bedel ödenecekse ödenmeli... hata cezasız kalmamalı zaten... Ancak bedel ödemesi yapılacak diye de hata yapılmaya devam edilmemeli... Ya da birileri bu mantıksız ve adaletsiz görünen uygulamanın geçerli mühendislik içeriği taşıyan teknik açıklamasını yapsın da bizler de ikna olalım....
 
@Nihal Ş. Aksoy
eğer uygunsuz iş yapan firma varsa ceza cekmelı. il çevre mudurluklerıne dusen görev ıse lisansı olmayan firmayı uyaracak ama bızım turkıyede dırek ceza kesmeye meyıllı ınsanlar var bu cok yanlıs bısey ve bızler bu ısı duzeltmelıyız.
 
Merhaba arkadaşlar tehlikesiz inert atık toplama ayırma belgesi için İl müdürlüğüne başvuru için örnek yazı formatına ihtiyacım var yardımcı olabilir misiniz
Teşekkürler
İyi çalışmalar
 
@Kadriye Yıldız
İL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ'NE
..........................
İlimiz,...............adresinde ............. olarak, işyerimize/firmamıza tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi almak için gereğinin yapılmasını arz ederim.


Ekler: iş yeri akım şeması
vergi levhası fotokopisi
atık kodları.
atık kodlarını siz kendiniz belirleyeceksiniz. İyi çalışmalar.
 
Üst