• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bazı tehlikesiz atıkların kontrolü tebliğine göre

Erkan Karakaya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Ekim 2009
Firma
MARE ÇEVRE
Arkadaşlar Firma olarak tehlikesiz atkların kont. tebliğine göre toplama ayırma lisansı aldık, firmalardan alacağımız tehlikeli atıklar ile ilgili olarak bir form doldurmamız gerekiyor mu ( UATF ) gibi , yoksa sadece irsaliye ile mi alacağız yardımlarınızı beklyorum teşekkür ederim
 
@Elif Kütahya Önal
elif hanım Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri KAzanımı Tebliği'ne göre geri kazanım yağmış olmazlar mı? yönetmelikte Erman bey'in sorusunun direk cevabı var yanlış anlamadıysam.
 
(2) Metal hurdaları parçalamak/boyutlarını küçültmek suretiyle kalitesini ve yoğunluğunu arttırarak ve arındırma işlemine tabi tutarak hammadde niteliğine getirmek maksadıyla faaliyet gösteren metal hurda ıslah/geri kazanım tesisleri için birinci fıkrada belirtilen şartlara ilave olarak;.......

Benim de aklımı, yönetmelikte ki bu kısım karıştırdı.Ambalaj atıklarında presleme, toplama-ayırmaya dahil ediliyor.Fakat burdaki bu ibare tehlikesiz atıklarda, presi acaba geri kazanıma mı sokuyor ?
 
aynen.. bu maddeyi okuyunca fiziksel boyuttan bahsedince geri kazanım gibi görünüyor. ayrıca atık yönetimine ilişkin genel esaslar EkII B 'de metal ıslah/geri kazanım olarak değerlendirildiğini duymuştum.. ama ben de henüz karşılaşmadım.
 
arkadaşlar sadece presleme ve boyut küçültmeyi göstererek geri kazanım adı altında başvuru yaptık ve uygunluk yazımızı aldık. Ancak geri kazanım şartlarından biri olan sanayi sicil belgesini alırken sanayi bakanlığı herhangi bir üretim yapmıyorsunuz size bu belgeyi veremem dedi. yani il çevrede ger kazanım yapıyor olarak nitelendirilseniz de sanayi bakanlığından geçemiyorsunuz.
 
kesinlikle bir tutarsızlık var. sanayi bakanlığından aldığımız bu belgeden muaftır yazısı ile il çevreye sorduk. il çevre yapabileceğimiz bişi yok dedi. gfb şartını sağlayın dedi
 
@Birgül Bakanoğlu

evet. oda işin başka bir garipliği.

elektronik atık geri dönüşüm yapıcam diyorsunuz, sonra ayıklayınca geçici depolama olduğunuz ortaya çıkıyor. çünkü yaptığınız işlemin direk karşılığı yok ne geri kazanım ne ara depolama. ama başvuruyu tehlikesiz atık geri kazanım adı altında yapmamız gerekiyor.

sonra size geçici depolama olarak izin veriliyor. çünkü kimyasal bir işleminiz yok. fiziksel olarak bildiğiniz sökme değerli kısımlarını ayırma, tehlikelilik arz edenleri bertaraf veya geri kazanıma yollama işlemi yapıyorsunuz.. ilginç bir durum oluyor buda.
 
Ambalaj atıklarında da aynı mevzu var. Orada toplanıp ayrılan atıklar preslenip satılıyor. İşlem aynı. Orada toplama ayırma olarak lisans alırken burada durum değişip geri kazanım oluyor.
Toplama-ayırma ile geri kazanım tesisi arasında da (işleyişte sadece presten farklılık arzederse) maliyet açısından oldukça fark var.
Bizim normalde 50-100 m2 alana almak istediğimiz belge 1000 m2 alan isteyecek ve diğer ekipmanda cabası..
 
evet kesinlikle katılıyorum.. bu durumun ayrımını ortaya koyacak şekilde yönetmeliklerin genişletilmesi gerekli. ama bu durum uzun vadelik bir iş gibi görünüyor.
 
@Tuğçe Kökbaş

Tuğçe Hanım cevap için teşekkürler öncelikle,

İlk olarak Makine / Ekipman ile ilgili bir zorunluluk var mı Tehlikesiz TAT için, yönetmelikte göremedim (tesiste-pres dahil-herhangi bir işlem söz konusu değil) taşıma için şirkette (şirket muhasebe kayıtlarında) halihazırda araç bulunması gerekir mi?

Gürültü ile ilgili maddede gürültü ölçüm raporundan bahsetmemekte bu arada, "sınır değerlere uyulur" ibaresinden bunu mu anlamak gerekir??

Her tarafı kapalı bir alan için (betonarme, min. 8m yükseklikte, su sızdırmaz çatı yapısıyla yaklaşık alanı 1000 m2 olan bir kapalı alan için yağmur suyu ile ilgili içtihat ne şekilde olabilir?

Olası çıkıacak Tehlikeli atıkları toplamak için düşündüğümüz alan yukarıda bahsedilen alanın bir uzantısı olan yine aynı özelliklere haiz bir ayrı alan bu alanla ilgili istenen özel bir şart var mı?

Sadece yönetmelik bu tür sorularımıza cevap vermekte yetersiz ne yazık ki

Bu gibi soruları cevaplarsanız memnun olurum arkadaşlar ...
 
@selcuk_kucuk


Makine/Ekipmanla ilgili bir zorunluluk yoktur. Sadece başvurduğumuz firmalarda forklift, oksijen tüpü gibi ekipmanlar olduğu için yazdık. Normalde olmasa da olur. Gürültüyle de ilgili sadece bir taahhüt vermeniz yeterlidir. "04.06.2010 tarih ve 27601 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında gürültü sınır değerlerine uyacağımızı taahhüt ederiz."

Yağmur suyu evet kapalı alan sonuçta aslında mantık olarak kesinlikle kanal yapmaya gerek yoktur. Bunu bakanlık ve müdürlükle de görüştüğümde tebliği bu şekilde olduğundan kanal yaptırmanız gerekmektedir dediler. Kapalı da olsa denetime geldiklerinde bakıyorlar kanal sisteminin olup olmadığına eğer oksa eksiklik yazıyorlar. Bu da süreci uzatıyor. O Yüzden ızgara sistemi yaptırıyoruz ve bu ızgaralardan gelen atıksuyun bir toplama çukurunda toplanmasını sağlayıp bir pompa vasıtasıyla ıbc tanka veriyoruz. (Sözde)
Tehlikeli atıklarda fabrikanın içerisinde olaccaktır. Onun için ayrı bir durum söz konusu değildir. Atıyorum bir duvarın kenarına 9 tane konteynırı dizin isimlerini üzerlerine yapıştırın.
 
@Birgül Bakanoğlu
İl çevreden hiç başlamadığınız bir işlem için bile eğer saha şartlarını sağlıyorsanız uygunluk yazınızı alabilirsiniz.Ancak sanayi bakanlığı son aşamayı görmeden sanayi sicil belgesini vermez.İl çevredeki arkadaşların çoğuda işin ticaret kısmını bilmez.Genelde yeni mezun yada tecrübesiz kişiler çoğunluktadır dikkat ederseniz.Belli bir çevre ve tecrübe kazanan istifa edip özel sektöre geçmeye başladı.En azından benim çevremdekiler.... Para tatlı geliyor sanırım :D
 
Hurda metaller için Çevre İl Müd. Bakanlığa görüş sordu ve gelen cevabı aktarıyorum.

"......Metal hurdaları sadece kesme ve presleme faaliyeti yapan tesislerin geri kazanım tesisi olarak değerlendirilmediği, tesislerde mekanik kırıcı-öğütücü-parçalayıcı ünitelerin de bulunmasının söz konusu tesislerin geri kazanım tesisi olması için yeterli olmadığı, öğütme ünitesinin metal hurda atıklarını hammadde niteliğine dönüştürmek üzere arındırma faaliyetini de yapması durumunda faaliyetin geri kazanım faaliyeti olarak değerlendirildiği ......"
 
hurda metal kesip presleyen tesis geri kazanım tesisi olarak değerlendirilmiyorsa hangi lisans konusuna göre başvuru yapıcaz.hurda metal işlemeye girermi? yoksa sadece toplama ayırma olarak mı değerlendirilir? tebliğin madde 13-(3)'te "tehlikesiz atık ve metal hurda toplama-ayırma tesislerine İl Çevre ve Orman Müdürlükleri tarafından 7 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde düzenlenen belge verilir." diyor
 
Üst