• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bir tavsiye lütfen..

BBilge M.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Ocak 2013
Firma
Aktif İş Arayışında
Merhabalar bu sene Çevre Mühendisliği bölümü hazırlık sınıfı okumaktayım daha yeniyim anlıcağınız :) ama bir sorun var bu sektörde İngilizceden sonra en çok aranan 2. dil nedir? Almanca ve Rusça arasında gidip geliyorum sizce tercihim hangisinden yana olmalı ? Tecrübelerinizden faydalanarak bana bir tavsiyede bulunabilirmisiniz?
 
Merhaba:)
Bende çok yeniyim ama bir şeyler söylemek istedim.
Bence öncelikle ingilizceni en az upper intermediate seviyesine getirmelisin.Artık ingilizceye çok hakim olmayan insanların pek bir şansı olmadığını düşünüyorum.Staj başvurum da bile ingilizce seviyem ölçülecek sen düşün artık :)
Mühendislikte Almanya çok önde bildiğin gibi yani her mühendislikte almanca çok genel geçer 2. bir dil.Çevre mühendisliğinde Almanya'nın ileride olduğunu da duydum.Bahçeşehir Üniversitesi Berlin'e bir kampüs açtı.Çevre mühendisliği öğrencileri için çok büyük bir fırsat olduğunu üstüne basa basa vurguladılar :)
 
İlk önce aramıza hoş geldiniz arkadaşlar. Yazdıklarınızı okudum da maalesef şuan piyasa hakkında azda olsa bilginiz var. Yanlış yada doğru o farklı.
İlk önce size şunu söylemek istiyorum. Evet haklısınız artık ingilizce olmazsa olmaz bu konuda sizinle hem fikirim. Fakat Hande hanımın dediklerinden birkaç cümle almak istiyorum. Yani sizlere kısaca şunu söylemek isterim. İngilizcenizi tabi ki geliştirin ama bu ingilizce yalnızca yazı ingilizcesi olarak kalmasın. Pratik yani konuşma ingilizceniz de iyi olmak zorunda. Çünkü işveren sizlerden tamam dökümantasyon için ingilizce isteyebilir ama yurtdışında görev aldığınızda pratik ingilizce çok gerekli olacak. Yazı ingilizcesi iyi olan bir kısım insanlar maalesef pratikleri olmadığından konuşma ingilizceleri zayıf oluyor ki bu büyük dezavantajlara yol açabilir.
Beyza hanım tabi ki ne kadar çok dil bilirseniz o kadar kendinizi geliştirmiş ve bir okadar da işverenlerin dikkat çekeceği bir insan olacaksınız. Fakat hangi dil çok hangi dil az böyle bir ayrımı ilerideki durumunuza göre belirlemeniz gerekiyor. Şuan bildiğiniz yabancı dil dışında dil öğrenmeniz gelecekteki meslek dalınızla alakalı olacak. Şöyle basit bir örnek vereyim. Örneğin bildiğiniz gibi ispanyolca dünyada çok populer bir dil. Dünyada bir çok ülkenin resmi dili olarak zirvelerde oynar. Onu öğrenmek istediniz ve öğrendiniz. ama işinizin gereği rusyada, iskandinav ülkelerine gitmeniz gerekti. Bakın ispanyolca geri plana düşer.

Size tavsiyem tabi ki mümkün olduğunca çok dil öğrenin. ( bana kalsa arapça, rusça, ispanyolca daha makbüldür:D ) ve bu dilleri öğrenirken kendinize ilerisi için mutlaka hedefler koyun. Şuan hazırlık sınıfındasınız ve emin olun ki bu mesleği iki yada üç yıl sonra öğrenmeye başlıyacaksınız. Şuan sadece araştırmalarla ve birilerinden duymayla bu meslek hakkında az çok birşeyler biliyorsunuz.

Hande Hanım şu ülke şu meslekte ileride bu meslek bu ülkede ileride diye bir sınıflandırma yapılabilirmi bilmiyorum. Bu bence kişisel olarak yorumlanabilir. Genel bir kavram değil malesef. Şöyle bir örnek vereyim. 15-20 yıl önceye kadar Amerikada çevre mühendisliği olarak genelleyeceğimiz meslek en populer meslek olarak geçerdi. ( Tabi şuan bunun genetik olduğu söyleniyor. ama yinede çevre müh. üst sıralarda yer alıyor. ) Bir örnek daha vermek gerekirse hollanda hidroteknolojide dünya lideridir. (bunun sebebi ülkenin okyanus seviyesi altında olması ve setlerle korunması. Yani korku insana herşeyi en iyi şekilde yaptırır:D )

"Çevre" kavramı tüm dünyada en önemli konuların başında gelmekte ve her geçen günde tüm ülkelerin önemli konu başlığı olmakta ( bunun sebebi çok acıdır ki çevresel felaketler ). Bu yüzden tüm ülkelerde her zaman bizlere ihtiyaç olacak diye düşünüyorum.

Almanca,fransızca, yada farklı diller mutlaka öğrenin. Ama şu olsun bu olmasın demeyin bu sınırlamaları geleceğiniz şekillendirecek.

Bunlar benim düşüncelerim arkadaşlar. size azda olsa yardımcı olabildiysem ne mutlu bana...
 
Ercan Bey, size çok hak verdim verdiğiniz bilgiler için de teşekkürler.
Sanırım eğitim dili %100 ingilizce olan bir okulda okumak benim için büyük bir şans.Söyledikleriniz de çok mantıklı.Hangi dil olursa olsun onu bilmek bir şey kaybettirmez ama imkanlar dahilinde işimize en çok yarayanı öğrenmek tercihim olur benim.Ama hayat ne getirir nerede ne konumda oluruz orası tartışılır tabi ki de:)
 
Hande Hanım geleceğimizi şekillendirecek olan yine bizleriz. Biz ne karar verirsek kendi gemimizin dümenini nereye çevirirsek oraya gideriz. Şuan kaçıncı sınıftasınız bilmiyorum ama mesleği öğrenmeye başlayınca hangi yolsa gitmek istediğinze karar vermeye başlıyacaksınız.

Buarada Çiğden hanım ve klape yede kesinlikle katılıyorum. Arapça zamannda heleki eğitim görmüş kişilerce dışlanma noktaaında olan bu dil inanılmaz populer. Yanına rusça koyulduğunda sizi işe almayacak bir işverenin alnını karışlarım :D
 
bende bu ara japonca için adımlar atmaya başladım :D tabii mesleğim için işe yarar mı bilmem ama izlediğim ve fanı olduğum japon animeleri için gerekli:D
 
Ben çok yeniyim:) 2.sınıftayım şuan :) Yolun başındayım temel dersleri alıyorum henüz.Bu yüzden ne tarafa gideceğim konusunda henüz bir fikrim yok.Ama bu yıl lab. stajım var.Ayrıca BAU İTÜ ve Çevre Bakanlığının ortaklaşa yürüteceği Uluslararası Hava Emisyon Sistemleri Yönetimi adlı projeye asistan öğrenci seçildim.Çalışmalar bu eylül gibi başlayacak.Yeni yeni işin içine giriyorum dediğim gibi.Sizin gibi tecrübeli yardımsever insanların önerilerini de çok önemsiyorum.Bu oluşum çok güzel bir fırsat oldu benim için :)
 
Bazı söylenenler beni çok şaşırttı açıkçası. Şunu söylemek istiyorum. Mühendislik hizmetleri olarak Almanya dahil birçok Avrupa ülkesinden daha ileride olduğumuzu düşünüyorum. Alman, Fransız, Koreli, Japon proje taşeronlarım var. Ya bana en iş bilmeyenleri denk geldi yada biz mühendisliği onlardan gerçekten çok daha iyi yapıyoruz.

Dil konusunu mühendislik olarak değil PAZAR olarak ele almak ve değerlendirmek çok önemlidir. Yukarıdaki açıklamama ek olarak tabi ki diğer ülkelerde kendilerinde mühendislik hizmetlerinin iyi olduğunu düşünüyor. Bu nedenle Türk mühendisler kolay kolay Avrupa ve Amerika pazarına giremiyorlar, girmekte istemiyorlar. Arap ülkeleri ve Rusya da çok iş yapıyoruz ve daha iş yapmaya da devam edeceğiz. Bizlere bakış açısınıda düşünürsek ikinci dil olarak kesinlikle Arapça derim. 3. dile fırsat gelirse de Rusça olur.
 
Fatih Bey, ben çok acemice bildiklerimden bahsettim.Tabi ki de siz sektörün içinde olan insanlarsınız.Tecrübeleriniz gözlemleriniz biz öğrencilerden çok daha fazla.Aydınlattınız beni, benim aklımdan arapça rusça hiç geçmemişti.Teşekkürler
 
yazacağım bu yazıyı yine yazıyorum istediğiniz kadar dil öğrenin şunu öğrenin bunu öğrenin kullanmazsanız zaten bir işe yaramaz ama öğrenmek iyidir.
Fatih bey her sektörün iyisi kötüsü her yerde vardır ama almanlar su temini ve arıtmada çok ileridedirler . Mühendislik bilimini 20. yy'a onlar adapte etmişlerdir
 
Tamamen katılmadığım bir durum şudur arkadaşlar;"Dil konusunu mühendislik olarak değil PAZAR olarak ele almak ve değerlendirmek." Çünkü şu süreçte pazar özellikle Arap yarımadası ve Rusya olmasının tek sebebi siyasi ilişkilerdir, ki neticede de bu kaygan bir zemindir..Şöyle ki; politik anlamda gerek dünya dengeleri olsun gerek ülkeler arası ilişkilerin hangi boyuta gideceği değişken olduğu için bahsedilen pazar her zaman değişme ihtimaline sahiptir.. Hatta yakın zamanda hükümetin Afrika ile ilgili düşüncelerini ve planlarını da görmüş bulunuyoruz. O açıdan yarın en büyük pazar Paraguay, Uruguay yada Burkino Faso dahi olabilir..Netice de dil bilmek ilim bilmektir felsefesi ile öncelik mühendislik olmalıdır diye düşünüyorum..
 
@Noyan Temuçin

Evet bu konuda haklısınız Almanlar öncülük etmiştir fakat ben şuanda bu durumun değiştiğinden bahsediyorum. Bundan 15 sene önce bu sorulsaydı derdim ki Almanya bir numaradır fakat artık değil.

@Özgür ANAÇ

İstediğiniz kadar yabancı dil bilin mühendisliğiniz sıfırsa hiçbir anlam ifade etmez, tercümanlık yaparsınız. Ben mühendislik kısmının tamam olduğu varsayımıyla yazdım görüşümü. Yeni pazarların açılması evet politika ile ilgili ve o ülkenin bizlere olan sempatisiyle.

"Dil konusunu mühendislik olarak değil PAZAR olarak ele almak ve değerlendirmek çok önemlidir." bu söylemime gelince aranızdan kaç kişi çıkıp diyebilir ki kafama esti de yeni bir dil öğrenmeye başladım?Hepimizin ingilizce öğrenmesi ve 2. bir dil için araştırmalar yapması tamamen piyasada fark oluşturmak buna bağlı olarakta maddi imkanlarını üst seviyeye çıkarmakla ilgili. Ben şimdiye kadar canım istedi yada kulağa hoş geliyor Japonca öğrendim diyen birisini duymadım..
 
Ercan Bey, Hande Hanım ve Fatih Bey faydalı bilgileriniz için teşekkür ederim ve su an tam kapsamlı bilgimiz yok haliyle daha hazırlık sınıfı öğrencisiyim ama araştırdığım okuduğum kadarıyla işte. Dil olarak Arapça; Almanca ve Rusça dan sonra düşündüğüm bir dildi. En önemli olarak İngilizceden bahsetmiyorum bile sonuç olarak tavsiyelerinize uyarak kendimi dahada geliştirmeye çalışacağım :) Mesleki olarak ne istediğime bir kaç sene sonra tam olarak karar vericeğimi biliyorum hepinizinde söylediği gibi dili mühendislik olarak degil pazarda kullanım açısından ele almak daha önemli konumda benim için su an..
 
@Özgür ANAÇ Mesleğimizde en iyisi olmak için asıl öğrenmemiz gereken mühendislik değil midir zaten? ki bence öyle dil bizlerin niteliğidir benim düşünceme göre niteliğiniz ve mühendisliğiniz ne kadar iyiyse sektörde aranma olasılığınızın da o kadar yüksek olduğunu düşünüyorum. Açıkça benim hedeflerim bu yönde ne kadar gerçekleştirebilirim ayrı konu , bu konuda tavsiyelerinizin neler olabileceğinide malesef bilemiyorum çünkü sonuçta daha hazırlık okuyorum ve meslek hakkında tam bir bilgiye sahip olamıyorum..
 
Dediğiniz doğru Beyza Hanım. Kişisel gelişmişlik ve meslekle ilgili bilgi sahibi olma, çalışma hayatında sizleri ön plana çıkarır. ( Tabi burada tanıdıklarla iş yapanları ayırmak gerekiyor ki onların kendilerini geliştirmesine gerek yok. Bir yerlerde amca yada dayılarının olması yetiyor. )
 
:) evet Ercan bey dediğinize katılıyorum burası Türkiye.. biz ne kadar çalışıp çabalasakta mutlaka önümüze bir engel bir torpilli diyim artık geçer...
 
Arkdaşlar Bu Pazarda Türkiyenin hakim olduğuÜlkeler Arap ülkeleri Rusyadır Yukarında okduğum bir kaç yazı Türkiye pazarını değil Türkiyenin Teknoloji aldığı ülkelker açısından Önemli Ülkelerdir Biz İtalyaya, Hollandaya, Fransaya, Almanyaya vs.. Kısacası bu ülkelerden ancak onların çevre teknolojileri konusunda geliştirdikleri teknik, ürün bilgi deyimleri için dillerine ihtiyaç duyabiliriz bu ülkelerde zaten ortak dil olan ingizliceye size yetecektir...
 
Üst