• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bitki örtüsünü koruma talimati

Erkan Dündar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Şubat 2012
BİTKİ ÖRTÜSÜNÜ KORUMA TALİMATI
1. AMAÇ ve KAPSAM: Bu talimatın amacı; şantiyelerde yapılan faaliyetler sonucu bitki örtüsünün zarar görmemesi için gereken koruma esaslarını belirlemektir. Bu talimat tüm şantiye çalışanlarını kapsar.
2. SORUMLULUKLAR : Bu talimatın uygulanmasından şantiye çalışanları ve ŞYSS sorumludur.
3. TANIMLAR ve KISALTMALAR:
ŞYSS: Şantiye Yönetim Sistem Sorumlusu, Şantiyelerde ISO 9001:2000, ISO 14001 ve OHSAS 18001 yönetim sistemlerinin gerekliliklerini ŞYP lerde belirtilen şekilde yerine getiren kişi.
4. PROSEDÜR AKIŞI:
4.1. İnşaat faaliyetlerinin gerektirdiği, kaldırılacak bitki örtüsünün dışındaki mevcut bitki örtüsü muhafaza edilir ve korunur.
4.2. Herhangi bir sınırlama olmaksızın ezilme, iz bırakma, koparma ve köklerin, gövde veya dalların kırılması hasar terimi içinde yer alır. Hasar gören bitki örtüsü gecikmeden tamir veya tedavi edilir.
4.3. Hasar görmüş herhangi bir ağaç veya çalı, uzaklaştırılır ve yenilenir.
4.4. Ağaç ve çalıları yenileme aynı tür bitki veya kabul gören yerel diğer bir tür ile yapılır ve dikilmesi mümkün olan en büyük boyutta ve özgün çevrede sürekliliği sağlayacak şekilde gerçekleştirilir.
4.5. Bitki örtüsünün temizlenmesi minimum seviyede tutulur ve kalan örtüye en az zarar verecek şekilde yapılır.
4.6. İş sahaları sınırları bariyer, tel çit veya işaret bantları ile belirlenir.
4.7. İş makineleri ve çalışanlar bu sınırların dışına çıkmazlar.
4.8. Temizlenecek alan boyutları için inşaatın başlamasından önce sökülüp taşınmak için ayrılmış ağaçlar beyaz çarpı işareti ve referans numaraları ile açık bir şekilde işaretlenir.
4.9. Çalışma alanındaki bütün bitkiler Çevre Danışmanı tarafından belirlenir. Bunlar yerli bitki örtüsünün, kütüklerin veya kalıntıların temizlenmesi ve yerli bitkilerin yeniden büyümeye başlamasından önce çalışma alanından taşınır.
4.10. Temizlenen yerli bitkiler daha sonraki muhtemel bir rehabilitasyonda ya da erozyonu önlemede kullanılmak için depolanabilirler. Depolama Danışmanı ’nın gösterdiği alanda yer alır.
4.11. Bitkilerin alanda gömülmesine ya da yakılmasına izin verilmez.
 

Ekli dosyalar

  • YS-T02_Bitki_Ortusunu_Koruma_Talimati.doc
    113.5 KB · Görüntüleme: 23
Üst