• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Cam, plastik gibi atıkların toplanmasıyla ilgili problem???

A.Berkan Korkmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Temmuz 2012
Firma
Lotus Müteahhitlik Planlama İnşaat ve Mühendislik A.Ş.
Herkese merhaba,

Bir arkadaşımla beraber geri dönüşüm şirketlerine satmak üzere farklı stratejilerle atık toplamaya (bir nevi taşeronluk) yapmaya karar verdik. Fakat bunun için gerekenlere baktığımızda kuracağımız şirkete ne tür bir izin almalıyız, geri dönüşüm kutularımızı nereye hangi izinlerle koymalıyız, atıkları bir şehirden başka şehre taşıyabilir miyiz, yoksa böyle bir işe kalkışıyorsak illa geri dönüşüm tesisimizin mi olması gerekiyor yönetmeliklerden tam olarak anlayamadık.
(Not: Önce cam ile ilgili bir projemiz var, ilerletebilirsek plastik, alüminyum, kağıt vb işlerle devam etmeyi planlıyoruz)

Yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler...
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Özel Hükümler

Ara depolama tesisi teknik özellikleri
MADDE 6 - (1)Ara depolama tesislerinde;
a) Giriş, depolama ve çalışma kısımları,
b) Yangın söndürme sistemleri,
c) Boruların, hazne ve kapların temizlenmesi için temizleme sistemleri,
ç) Taşan ve dökülen atıkların toplanması için yeterli absorban, nötralizan,
bulunur.
(2) Herhangi bir kaza halinde derhal müdahale edilebilmesi için atık taşıyan borular ile depolama konteynırlarının yer üstüne tesisi zorunludur. Kirli su kaçağının olabileceği tesis bölgelerinde, kirli suyun yer altına sızmaması ve etrafındaki toprakları kirletmemesi için gerekli sızdırmazlık tedbirleri alınır.
(3)Ara depolama tesislerinin; aşağıda sıralanan teknik donanıma sahip olması ve bu donanım ile atıkların güvenli bir şekilde depolanmasını sağlaması zorunludur.
a) Atık türü ve kapasitesine bağlı olmakla beraber bir ara depolama tesisinin toplam kapalı alanı 1000 m2'den az olamaz. Açık ve kapalı alanın depo tabanı sızdırmaz malzemeden inşa edilir.
b)Tesis etrafı yetkisi olmayan insanların tesise girişlerinin engellenmesini sağlayacak şekilde çit veya duvarla tamamen çevrilerek izole edilir. Giriş noktası sadece yetkili personelin denetiminde açık tutulur.
c) Atık depolama alanına yakın alanlar kolaylıkla yanabilen bitkilerden arındırılır. Bitki örtüsünün depolama alanına yakınlığı 10 metreden az olamaz.
ç) Tesis alanı, yangın gibi acil durumlarda tesis içi birimlere müdahale için gereken tüm araçların kolayca erişilebileceği şekilde düzenlenir. Tesiste acil durum araçlarınca kullanılabilecek, birbirinden mümkün olduğu kadar uzağa yerleştirilmiş asgari iki giriş kapısı bulunur.
d) Tesis girişi, açık ve kapalı alanlar da dahil olmak üzere tüm birimlerde işaretlemeler ve etiketlemeler standartlara uygun olarak yapılır. Ayrıca ilgili yerlere uygulama talimatları ve uyarı levhaları asılır.
e) Elektrik ve mekanik altyapısı, gazların patlama riski, yanıcı sıvıların ve paslandırıcı⁄aşındırıcı atıkların bulunması göz önüne alınarak standartlara uygun olarak düzenlenir. Elektrik malzemesinin statik ısınma ve çalışması sonucu çıkardığı ark ortamı nedeniyle meydana gelebilecek tehlikeleri engellemek için elektrik tesisatında patlatmazlık malzeme kullanılması zorunludur.

Bu tip teknik özelliklerin tamamlanması gerekmekte öncelikle. Daha Detaylı bilgi için ''Atık Ara Depolama Tesisleri Tebliği'' ni inceleyiniz. Sitemizden de bu şekilde aratırsanız arkadaşlarımız bu konuyu daha önceden tartışmaya açmışlardı. Yönlendirme açısından daha fayydalı olacaktır.
Saygılarımla.
 
Konu ambalaj atıkları veya bazı tehlikesiz atıkların kontrolü ile ilgili.Atıklarla ilgili toplama ayırma,geri dönüşüm veya bertaraf işlemlerinden herhangi birini yapacaksanız lisans alınması gerekmektedir.Ben şahsi olarak yönetmeliklere baktığınızı düşünmüyorum.Eğer ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliğine bakarsanız anlaşılmayacak bir durum yok gayet açık ve net bir şekilde izah edilmektedir.
 
Öncelikle teşekkür ediyorum yardımlarınız için, evet yönetmeliğin bu kısımlarını açıkçası önemsemeden geçtik, çünkü biz ara depolama tesisi dahi kurmayı istemiyoruz. Toplanan atıkları anlaştığımız geri dönüşüm tesisi veya depolara sadece nakliye düşünüyoruz. Lisans almanın şart olduğunu anladım fakat sanırım bir tesis kurmadan bu lisansı alamayacağız gibi gözüküyor...
 
Sayın manicdep,
İstemiş olduğunuz tebliği ekte tarafınıza sunuyorum.
Google' dan aratınca Resmi Gazete' den de tebliğlere ulaşabilirsiniz.
İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • Atık Ara Depolama Tebliği.docx
    24.9 KB · Görüntüleme: 26
Üst