• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇED Hkk

Beyza Çolak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Temmuz 2015
Firma
Afyon Enerji ve Gübre A.Ş
Arkadaşlar;

Tesisim bir biyokütle tesisi.. Biyogaz üretiyoruz, lisans tadili yaptırcam, yedek gaz motoru alacağız (kapasiteme etki etmeyecek) ve ÇED Gerekli Değildir belgemi revize etmem isteniyor. Yeni ÇED Yönetmeliğine göre 'kapasite artışı' tanımının ucu çok açık olduğundan ÇED Olumlu olarak yenilemem isteniyor. Yönetmelikteki kapasite tanımı tam olarak nedir, yedek koyacağım ekipmanlar üretimimi artırmayacağı halde hangi maddeye dayanarak kapasite artışı düşünülebilir?
 
"ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ" ne göre;
Olağanüstü durumlar ve özel hükümler
MADDE 24 – (1) Aşağıdaki projeler için uygulanacak ÇED sürecine ilişkin yöntem Bakanlıkça belirlenir:
a) Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi işlemleri, doğal afetler sonucu yıkılan, bozulan, tahrip olan veya hasar gören herhangi bir yatırımın bulunduğu yerde kısmen veya tümü ile yeniden gerçekleştirilmesi planlanan projeler,
b) ÇED Yönetmeliğine tabi olmayan veya Seçme Eleme Kriterlerine tabi olduğu halde proje sahibinin ÇED Raporu hazırlanması talebi üzerine Bakanlıkça uygun görülen projeler,
c) Organize Sanayi Bölgeleri, İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri, Endüstri Bölgeleri, Serbest Bölgeler ile Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde kurulması planlanan projeler,
ç) Stratejik Çevresel Değerlendirme yapılan alanlarda kurulması planlanan projeler,
d) Teknoloji değişikliği uygulamak suretiyle, verim artırımına, doğal kaynak kullanımını azaltmaya ve/veya çevre kirliliğini azaltmaya yönelik yapılmak istenilen değişiklikler veya prototip üretim yapan projeler,
e) Ek-1 listesi veya ek-2 listesinde olup, eşik değeri olmayan projelerde yapılacak her türlü değişikliği içeren projeler,

Kapasite artışları
MADDE 27/A –(Ek:RG-9/2/2016-29619)
(1) “ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı bulunan projelerde yapılacak kapasite artışı ve/veya genişletilmesi planlanan projelere ilişkin usul ve esaslar 28 inci madde uyarınca tebliğ ile belirlenir.


Tebliğler
MADDE 28 – (1) Bakanlık, gerekli gördüğü hallerde bu Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin olarak tebliğler çıkarabilir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“ÇED OLUMLU” VEYA “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARI BULUNAN
PROJELERDE YAPILACAK KAPASİTE ARTIŞI VE/VEYA GENİŞLETİLMESİ
PLANLANAN PROJELERE İLİŞKİN TEBLİĞ"
Genel esaslar
MADDE 5 – (1) “ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı bulunan ve eşik değeri olan projelerde yapılacak kapasite artışı ve/veya genişletilmesinin planlanması durumunda:
a) “ÇED Olumlu” kararı bulunan projelerde;
1) Planlanan artış veya artışlar toplamı Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan eşik değer ve üzerinde ise, Yönetmeliğin 16 ncı maddesi kapsamında hazırlanacak proje tanıtım dosyası ile, ilgili Valiliğe başvuru yapılması,
2) Planlanan artış veya artışlar toplamı Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan eşik değer ve üzerinde ise, Yönetmeliğin 8 inci maddesi kapsamında hazırlanacak ÇED başvuru dosyası ile Bakanlığa başvuru yapılması,
gerekmektedir.

b) “ÇED Gerekli Değildir” kararı bulunan projelerde planlanan artış veya artışlar toplamı Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan eşik değer ve üzerinde ise mevcut proje kapasitesi ile toplanması ve bu toplamın;

1) Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan eşik değer ve üzerinde kalması durumunda Yönetmeliğin 16 ncı maddesi kapsamında hazırlanacak proje tanıtım dosyası ile, ilgili Valiliğe başvuru yapılması,
2) Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan eşik değer ve üzerinde kalması durumunda Yönetmeliğin 8 inci maddesi kapsamında hazırlanacak ÇED başvuru dosyası ile Bakanlığa başvuru yapılması,
gerekmektedir.
(2) “ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı bulunan projelerde kapasite artışı ve/veya genişletilmesinin planlanması halinde, planlanan projenin etkileri, mevcut karara esas çevresel etkiler ile birlikte kümülatif olarak değerlendirilir.

 
Aydın Bey; cevabınız için teşekkür ederim fakat 'eşik değer' üzerinde cümlesinden yola çıkarak hiçbir yere ulaşamıyorum.
@Aydın Demirel Bu tanımlardaki 'eşik değer' kelimelerinden yola çıkarak hiçbir yere gidemiyorum ve tam da ucu açık olarak bahsettiğim tanım..
 
@Beyza Çolak

Beyza Hanım;

Buna benzer bir problemi ben de yaşamıştım mermer tesisinde. Yeni bir makine alacağımı ve üretimin değişmeyeceğini taahhüt eden bir yazı verdim İl Müdürlüğüne. ÇED kararımın geçerli olup olmadığını belirten bir yazı istedim.

İl Müdürlüğünün yaklaşımı ise şu şekilde oldu, Üretimin değişmeyeceği konusunda hem fikir olduk ama yeni alacağım makineden kaynaklı bir üretim olacağını ve bu makinenin yapmış olduğu üretimin de çevresel etkisinin araştırılması gerektiğini bu yüzden yeni bir ÇED izni almam gerektiğini belirttiler.

İyi Günler.
 
@Can Elmas Teşekkür ederim öncelikle.

3 tane gaz moturumuz var, 4.'sünün yeri olduğu için almak istiyoruz. 4'ü de çalıştığı zaman evet %25lik bir kapasite artışı olacak fakat dizayn değerlerimize göre hepsini çalıştırmamız mümkün değil. Lisans Tadili başvurusunda ÇED revize istiyorlar fakat Bakanlık ise bir kapasite artışı gibi görüp ÇED almamızı bekliyor. Şuanki yeri EK-1 Madde 17- Günlük kapasitesi 100 ton ve üzeri hayvan yetiştiriciliğinden kaynaklı dışkıların yakıldığı, geri kazanıldığı ve/veya bertaraf edildiği tesisler Bundan yola çıkarak ÇED almam gerektiğinin farkındayım fakat şuan lisans tadili yaptırmam için sadece revize ettirmem gerekiyor yoksa malum ÇED işleri çok zaman aldığı için motoru tesise getiremeyeceğim.

Fakat diğer yandan EK-2 MADDE 44- Elektrik, gaz, buhar ve sıcak su elde edilmesi için kurulan endüstriyel tesisler, (Toplam ısıl gücü 20 MWt- 300 MWt arası olanlar) olarak referans alınırsa ben yine ÇED Gerekli Değildir diye revize edebilirim.

İl müdürlüğü ve danışman firmamdan net bir yanıt alamıyorum.
 
Makine ile ilgili hiç bir değişiklilik yoktu. İl Müdürlüğü diyor ki, diyelim 3 makine var ve 120 m3 üretim yapıyorsun ve her biri eşit kapasiteli 40m3 üretim gücü var. Ben 4. makineyi ekliyorum ve toplam üretimim yine 120 m3 bu defa her makine 30m3 üretim yapıyor. Bu noktada İl Müdürlüğü yeni makinenin yapmış olduğu 30m3 üretimden kaynaklı ÇED sürecini başlatmanı istiyor.
 
@Can Elmas Sizden biraz farklı. Kapasitem artmayacak ve diğer motorların çalışma kapasiteleri azaltılmayacak. Sadece tam yükte diğer 3 motor çalıştığında olası bozulmalardan kaynaklanacak üretim düşüşünün önüne geçmek istiyorum.
 
@Beyza Çolak @jn6zo

Aslında mantık olarak ben de sizin gibi düşünüyorum ama İl Müdürlüğünden alacağınız cevabı tahmin edebiliyorum. Sizin bir makinenizi bozulduğunda ya da bakıma aldığınızda alacağınız makinenin yapmış olduğu üretim??

Tekrar belirtiyorum ben böyle düşünmüyorum :)

Eğer İl Müdürlüğüne makine yenilemesi olarak giderseniz belki o zaman bir şansınız olabilir diye düşünüyorum.

Şimdiden kolay gelsin.
 
Beyza Hanım,
Anladığım kadarıyla tesiste 3 makine var. 4. makineyi yedek olarak tutacaksınız(arıza vb. durumlara karşı). Yani normal şartlar altında çalıştırmayacaksınız. 4. makinenin her ne kadar yedekte duracağı ifade edilsede bunun garantisi yok. Eğer isterseniz 4 makineyide aynı anda çalıştırabilirsiniz. Bu durumda kapasiteniz artar.

Tabii ki arkadaşların daha önce dediği gibi Bakanlık bu konuda daha olumlu yaklaşabilir.
 
@emin2 Maalesef o şekilde Bakanlığın bir yaklaşımı olmuyor. Hammadde yapısından ötürü arızamız hiç bitmiyor, bir motor arızası da üretimi ciddi derecede etkiliyor. Ama bu konuda kimseyi ikna edemiyoruz yedek motor olacağına..
 
Yukarıda bahsettiğiniz durumu baz alırsak 4. makinenin üretim kapasitesini artırmaya değil, ürünün kalitesini(niceliğini değil niteliğini) artırmaya yönelik olarak kullanacağınızı ifade etseniz. Ayrıca Emin2 adlı kullanıcının bahsettiği kapasiteniz artmaz raporunuda eklereyerek görüş sorsanız. Sonuç sizin açınızdan olumlu olabilir mi?
 
Günaydın arkadaşlar,

mevcutta ÇED olumlu belgemiz var ancak, alanımızı büyütmek istiyoruz. Üretim ile ilgili bir kapasite artışı yapılmayacak. Bu konuda nasıl bir yol izlemem doğru olur?
 
@cgdm Alan genişletme ÇED olumlu kararı olan parselde yapılacaksa elinizde belge olması açısından Bakanlığa görüş sorun. ÇED kapsamında bir işlem yapılmasına gerek yok diyeceklerdir.
 
Üst