• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çed ve izin lisans

sdagtekin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ocak 2012
Şehir
İstanbul
Firma
Vakıf
merhaba arkadaşlar

Şirketin seyyar kırma - eleme tesisi var. İnşaat projelerinde hafriyat sırasında ortaya çıkan taşı kırıyor - eliyor. İş bitince başka bir inşaata geçiyor.
Böyle bir tesisin çalıştırılmasının ÇED Yönetmeliği ve Çevre Kanununca Alınması Gereken İzinler Hakkında Yönetmelik gereğince durumu nedir.
Hangi kapasitelerde hangi izinleri alması gerekir?

acil cevaplayabilirseniz çok sevinirim
 
incelediğim PTD dosyasını sizde inceleyebilseniz keşke zamanınız olsa çünkü çok ii ifade edemedim şu anda ben yinede yükleyeyim bir sıkıntı olacağını da sanmıyorum zaten bakanlığın resmi sitesinde halka açılmış bit PTD nasıl oluyorda bu proje' kırma eleme-yıkama tesisleri 400 000 ton yıl' maddesinden kendini kurtarmış. lütfen inceleyin benim kafamı inanılmaz karıştırdı, 03.10.2010 Çed yönetmeliği demiş? bir sürü nokta var enteresan, gözüm karardı evimin yolunu bulamayacağım:D sırf anlamak için uğraşmaktan (işimle de hiç alakası yok sırf öğreneyim diye çilem:D)
 

Ekli dosyalar

  • AKSANTAŞREVÄ°ZEPTD.pdf
    23.9 MB · Görüntüleme: 22
Projeyi inceledim, karmaşık bir durum yok aslında. 2006 yılında ÇED görüşü alınmış, ki o zaman tabi olunan yönetmelik de 16/12/2003 tarih ve 25318 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre almışlar. Ve ilk alındığında kapasite olarak da ocak için 18.85 ha mış, kırma-eleme tesisi için de 673.200 ton/yıl mış.

Ancak 2013 yılındaki değişiklikten sonra başvuru yaptıkları için dikkat ederseniz ocak için kapasite artışını 6 ha yapmışlar ve toplam 24.85 ha olacağından dolayı yönetmelikteki 25 ha kriterini göz önüne almışlar. Ve bu yüzden ocak kapasite artışında sorun yok.

Kırma eleme tesisi için de izin alınan kapasite 673.200 ton/yıl ve güncel yönetmelik de sınır değer 400.000 ton/yıl olduğu için kırma eleme tesisindeki 1 tonluk dahi artış bu değeri aştığı için Ek-1 kapsamına girer. Dolayısıyla bu arkadaşların almış oldukları gerekli değildir kararını veren il çevre ciddi bir hata yapmıştır.

Çünkü ÇED süreci taahhütler üzerine işliyor ve sonuçlanıyor. Çalıştıracağınız makine kapasitesi, çalışılacak gün sayısı, saat sayısı vb. üzerinden hesaplama yapılarak elde edilen sonuçlara göre izin veriliyor. Bu değeri etkileyen tüm faktörlerdeki değişiklik kapasiteyi etkileyeceğinden kapasite artışını yalnızca makine yada makinelerin kapasite artışı olarak görmemek gerekir. O yüzden yanlış bir karar olduğunu düşünüyorum.
 
bende aynı şekilde düşünüyorum, yönetmeliklerdeki bu sınır değerler mesela 400000ton/yıl sınırı kapasite raporu, fiili durum, taahhütler mi dediğimizde taahhütlere göre uygulanmıyor mu, çevre izinlerinde ki gibi değil sonuçta, çevre izninde üretim sınır değerlerini kapasite raporuna göre alıyorlar.

@Mehtap Işık

Mehtap hanımcım merhaba,

2008 Çed yönetmeliğinde kapasite artışı EK1 eşik değeri ve üzerinde ise EK1 e göre Çed raporu hazırlanır, yine 2008 Çed yönetmeliğinde kapasite artışı EK2 eşik değeri ve üzerinde ise EK 2 ye göre Çed raporu hazırlanır diyor.

2013 ÇEd yönetmeliğinde kapasite artışı EK 1 i aşanlar EK1 den ÇEd raporu hazırlar,
2013 Çed yönetmeliği çed gerekli değildir alıp kapasite artışı ile beraber toplanda Ek2 yi aşanlar EK2 de n hazırla(seçme eleme kriterleri kapsamında değerlendirilir)
2013 Çed yönetmeliğine göre ÇEd olumludur alıp kapasite artışı yapacak olanlar kapasite arışı EK2 yi aşıyor ise EK 2 ye göre EK1 i aşıyorsa EK 1 den değerlendirilir diye not almışız, aynı doğrultuda mı kalıyoruz..
 
Üst