• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre danışmanlık firmaları ve fiyat politikaları

Sadık Güven

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Mart 2010
Firma
Elektro-kim Ltd.Şti.
Arkadaşlar herkese selam,

İstanbul ÇMO'da daha önce masaya yatırılan bir konu. Çevre danışmanlık firmaları hizmetleri ve fiyat politikaları. Piyasada inanılmaz bir karmaşa mevcut. Konuyu öncelikle bir alt konu üzerinden tartışmaya açmak istiyorum.

Şurası kesin ki bir çok danışmanlık firması odanın hizmet bedeli belirleme kriterlerinin çok çok altında fiyatlarla iş yapıyor. (Örneğin EK-2'ye giren bir firmaya aylık 225 TL'ye kadar fiyat verildiğine bizzat şahit oldum). Oda kriterlerine göre aylık 1260 TL gibi bir bedel çıkmasına rağmen!

Sizce bu vahşi rekabet, dönüp dolaşıp danışmanlık firmalarına ve dolayısıyla biz çevre mühendislerine zarar vermeyecek mi? Hizmet alan firmalar bu komik rakamlar karşılığında bir dünya sorumluluğu danışman firmalara ve buradaki çevre görevlilerine devretmektedirler.

Bu noktada bir diğer önemli hususta, şu anda herhangi bir EK-2 firmasında ayda 1 tam gün bulunma zorunluluğu olan çevre görevlisi korkarım ki belli bir süre sonra yenilenecek ve şekillenecek mevzuat içeriği sebebiyle oluşacak iş yükünü tamamlamak amacıyla değil 1 gün 2 gün belki 1 hafta o firmada bulunmak zorunda kalacak, bu da maliyetleri fevkalade zorlayacaktır.

Görüşlerinizi bekliyorum



Sadık GÜVEN,

Kalite&Çevre mühendisi/Çevre Görevlisi/Müzisyen
 
Merhabalar,

Danışmanlık firmaları fiyat tarifesi belirlenmesi ya da bu konu ile ilgili herhangi bir gelişme oldu mu acaba? Bilgisi olan paylaşabilirse sevinirim.
 
1- bakanlık bunu kendi bünyasine aldıgı denetleme birimi ile denetlemek zorundadır. ama bu denetleme tabiri cazise vahşice olmalıdır. danışman firmaların ufak hatasında çevre görevlsisini değil firmayı açılmamak üzere kapatmalıdır.
2- gün yetersiz 2-3 gün olması fiyatıda yukarı çekecektir.
3- danışmanları devlet birimi il çevreler gibi birimler desteklemesi işin yapılabilirliğini saygınlığını artırabilir. danışmanlar firmada söz geçiremiyor.
4- danışmalık almak maddesi yerine çevre mühendisi almak olsaydı zaten danışmanlıklar kapanırdı.
5- piyasada bir sürü çevremühendisi olmayan insanın danışmanlık firması mevcut. sadece çecre mühendisleri kurabilse çok daha güzel olurdu.
6- çevre görevlisi muhabbeti kalkması gerekiyor piyasada o kadar çevre mühendisi boş iken başka bölüm okuyanların bu sıfatı alması bir haksızlık zaten.
 
sistemin değişmesi için
1- çevre görevlsi ibaresi kalkacak
2- yönetmelikteki danışman tutacak ibaresine sınırlandırma koyulacak. mesela 50 kişini altınca çalışan firmar için olacak sadece.
3- bakanlık danışman firmaları ölçüm firmaları gibi yılda bir kere denetleyecek. il çevrelerde yılda 2 kez firmaları denetleyecek.
4- bu iş böyle hiç tat vermiyor. danışmanlar kalksın yeter...
 
@Mahmut Cimşit

Şimdi

7000 üzerinde çevre görevlisi belgesine sahip kişi ve 500 küsür danışmanlık firması var bu işi yapan. Bir işin düzgün işlemesini istiyorsanız/istiyorsak bunun yolu "kaldıralım gitsin" politikası değil denetleme olmalıdır. Gerçi il çevreler, bıraktım denetlemeyi bizim götürdüğümüz gfb başvurularına verdikleri red cevapları ile ne kadar vahim durumda olduklarını göstermekteler. Bu iş il çevreye kalmadıysa kime kalıyor biliyor musunuz? Firmalara! Firmalar kendi müşterilerini kaçırmamak ve daha fazlasını alabilmek için ucuza değil kaliteye önem vermeye başlıyorlar.

Ucuza müşteriyi alırsın iyi-güzel. Peki müşteriden aldığın para senin yol masrafına yetecek mi? Mühendislerine? Kişisel harcamana, dükkan giderlerine? Ne kadar daha cepten yiyeceksiniz?
 
bence, her işin bir fiyatı vardır, öncelikle işin zorluğunu ayarlayabilecek fikre ve tecrübeye sahip olmalısınız.
bugün pekçok meslektaşım kendi işim olsun çamurdan olsun mantığıyla ofis açmakta ve ayakta durayım die bir şekilde iş almakta.
bu işlerin böyle yürümediğini artık sağır sultan bile biliyor.. ona bile öğrettiler.

kaliteli iş her zaman kazanır. yeni firma açtım iş alıcam diyorsanız en azından mesleki tecrübenize göre iş alın.
açık söylemek gerekirse leb demeden leblebi satmaya alışkın zihniyetlerle dolu sektörümüz.

asgari fiyatı ayarlasanız da çözüm olmayacak, malum laboratuvarların durumu ortada.
aynı çemberden geçip tecrübe edeceğimize mevcut firmaların denetlenme şartlarının artırılarak danışmanlık firması kurma yeterliliğinde tecrübe şartlarını getirelim. bu konuyu biraz açalım. buna benzer birkaç ilave şartta mutabık olalım.

yoksa danışmanlık sektörümüz yakında lpg sorumlu müdürlük olayına benzeyecektir.
 
bugün danışmanlığını yaptığım firmaya başka bir danışmanlık firmasından mail gelmiş.
ek2 için ücretimiz 300+KDV yazıyor. firma adı ve maili atan kişinin adını vermeyeceğim (şimdilik), ancak istanbul firması.
Bizler kendi kendimizi yok edeceğiz başka da bir şey olmayacak
 
farklı şehirlerde danışmanlık yapan biri olarak fiyatların şehirlere göre çok büyük farklılıklar gösterdiğini söylemeliyim öncelikle...Örneğin bir şehirde istanbul firması ek 2 için 75o fiyatla çalışırken aynı şehirdeki danışmanlık firması 250 fiyatla birçok yerle anlaşabiliyor rahatlıkla..yani gerçekten anlayamıyorum bu kadar fiyat düşürmek neden? bunun adı ne mühendislik ne de ticaret...buna bir isim bulamıyorum açıkçası :) bizden danışmanlık talep eden firmalar ise yine 250 tl ye danışmanlık yapmamızı talep ediyorlar...maalesef kendi ipimizi kendimiz çekiyoruz...250 tl ye danışmanlık yaptırıp hala çbs sistemine kayıtlı olmayan firmalar var atık beyanları yapılmamış, gfb ve izin aşamasında sürekli problem yaşayan firmalar..

Geç te olsa bu konuda düzeltmeler yapılacağını ümit ediyorum...lütfen danışmanlığı lpg işine dönüştürmeyelim! ;)
 
devlete gerek yok oda da el atmayacaksa bu ise kendi aramızda hallederiz. Bir ekip kurar listeden sanki firma sahibiymis gibi arayarak fiyat sorarız belli kotanın altna örneğin 500 tl altına inen firmaları hazırlayacağımız bir sayfada ifşa ederiz. En nihayetinde kısa sürede bir oto kontrol sistemi meydana gelir. Zira bakanlık çok hantal ilerliyor... Eee tabi inkar edenler için ses kayıt cihazı vs ile beraber yayınlarız web adresinde
 
aslında ÇMO temsılcılıklerı kendısıne baglı olan butun danısmanlık fırmalarını bır araya getırerek onlara bu konuyu cıddı bır sekılde aktarması gerekıyor ve fırma sahıblerıde buna kendı aralarında uyması gerekıyor..
 
Üst