• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi bulundurma

altdantire

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Haziran 2011
Merhaba arkadaşlar. Çevre görevlisi, çevre yönetim birimi ve danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik, madde (8) ÇKAGİLHY’nin EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almasına rağmen yetkili makam tarafından çevre izninden muaf olduğuna ilişkin görüş verilen işletmelerin çevre görevlisi bulundurmaları zorunlu değildir.
diye bahsedilmektedir. Çalıştığım hastane için muafiyet yazısı bulunmaktadır ve danışmanlık hizmeti alınmaktadır. Bu durumda belirtilen maddeya dayanarak danışmanlık hizmet alımı sonlandırılabilir mi? Aynı durumla karşılaşan arkadaşlar ne yaptılar acaba. Ve bu konuyla ilgili olarak il müdürlüğüne görüş yazısı yazmak istiyorum. Sizler böyle birşey yaptınız mı? şimdi ne yapılmalı?
 
@shalic


her tesis çevre görevlisi hizmeti alacak diye sözlü söyleniyor, yönetmelik maddesinde ki detay şu; muafsan Çevre Görevlisi barındırmana gerek yok diyor. Yani danışmanlık almayacaksın demiyor. cümlelere dikkatli bakmalıyız.

İl Müdürlüklerinde görev yapan arkadaşlardan bazıları, bu durumlarda Atık Yönetimini hiçe sayıp danışmanlık hizmeti alma diyorlar malesef. Ancak, GFB için uygunluk çağrısı yaptığında sahaya gelip atık sahası oluşturun demeleri de ayrı bir tezat.
 
@KaanDogukan


Hazır gelmişken aradan çıkartıyorlardır belki. :D Gönül ister ki ayrı ayrı gelsinler ancak personel yoklukları var.
 
KISA ÖZET:
1)çevre denetimi yönetmeliği madde 4-5 te belirtilen tesislere madde 6-7 ile içtetkik ve denetim hizmeti türkiye sınırlarındaki tüm kirlilik kaynağı tesisler dahil diyor (çevre yönetimi izin lisans olmasa da şart çünkü yönetmeliklere uygun faaliyetlerin tamamı yönetimi demek, çevre görevlisinin tanımında da çevre yönetimi geçiyor yani sadece iki yazı yaz beş doküman topla izin lisans al değil)
2)bu denetim izleme faaliyetleri çevre izin ve lisans yönetmeliği ek1 ve ek2 deki çok kirletici bazı sektörlerle sınırlanıyor
3)bu eklerde yer alan nihai paketleme gibi v.b. sektörler mulak olduğundan %100 muaf oluyor(il müdürlüğüne sorduk yazıları var), gürültü desen zaten muaf
4)çevre görevlisi yönetmeliği ile çevre izin ve lisans yönetmeliği ekinde olsa dahi muaf dedik mi muaftır görevli danışman vs gerek yok diyor
 
@KaanDogukan

Kaan Bey
Ek-1 listesinde yer alan tesisler zaten çevre görevlisi bulunduramıyor. Danışmanlık hizmeti almak veya çevre yönetim birimi kurmak zorunda. Ayrıca danışmanlık firması çevre görevlilerinden oluşuyor. Bakanlıktan Yalçın Karaca Bey'e bu konuyu sorduğumuzda danışmanlık hizmeti almak zorunda değil dedi. çevre iznininden muaf işletmelerin danışmanlık hizmeti almak zorunda olduğunu düşünüyorsanız konuyla ilgili olarak dilekçe yazın dedi.

Ama şunu da belirteyim. Her ne kadar yönetmelik aksini de söylese(bakanlıktakilerin yorumu yönetmeliğe göre danışmanlık hizmeti almak zorunda değil) Firmalar muafta olsa danışmanlık hizmeti almak zorunda diye düşünüyorum. Çünkü yönetmelikte çevre yönetim hizmeti, çevre görevlisinin yükümlülükleri arasında tanımlanmış. Madem danışmanlık hizmetinden muaf oluyorsa, çevre yönetim hizmeti de danışmanın yükümlülükleri arasında yer almamalı. Ayrıca çevresel etkilerin verimli ve etkin bir şekilde denetlenmesi, gerekli önlemlerin alınabilmesi için danışmanlık hizmetinin gerekli olduğunu düşünüyorum.
 
tüm bunlardan şöyle bir sonuç da çıkıyor siz istediğiniz kadar düşünün yönetmeliğin nasıl uygulanacağı bakanlık personeline kalmış çevreye etkisi ile orantılı somut kriterler bu son yönetmelikle tamamen kaldırılıyor ve sonucu da karar tamamen duygusal verilebilir bu son yönetmeliğe göre ek-1 de olsa yığınla atığı da olsa çevreyi alabildiğine kirletse de bir kurumdan duygusal bir şekilde yazı alabilirse ne çevre görevlisine ne danışmana ne de çevre iznine ihtiyacı yok muaf çünkü yeterki duygusal bağlarını iyi tutsun o yazıyı verecek kurumla ya da yazıyı yazacak kişi ile yeni yönetmelikle çevre danışamanlık firmaları da 30-40-50 ceza puanları artık kolaylıkla verilebileceği için duygusal bağlarını iyi tutsunlar
 
@Sordan X14

Elbette ki bizim yorumlarımız önemli değil. Yönetmelik değişesiye kadar ne yazıyorsa ona uymak durumundayız. Ben sadece yönetmelikte var olan hatalardan birine değinmek için son paragrafı yazmıştım.
 
@Mehtap Işık
size katılıyorum bizler yorum yapabiliriz sanırım asıl söylemek istediğim anlaşılmadı: yönetmeliği uygulayacaklara yorum hakkı verildiği zaman iş yasa ve hukuk dışına kaymaya başlayabilir artık herşey ilgili memurun mesleki etik değerlerine kalır bu kişi çevre mühendisi değilse çevre ile ilgili etik kaygısı da olmayabilir
 
Şöyle bir bakış açısı da benden olsun: Çevre görevlisi bulundurmayacaksınız, çevre danışmanlık firmasından da hizmet almadınız. Peki atık yönetim planları, atıkların gönderimi, UATF'ler, bildirimler ve hatta ISO 14001'i kimler hazırlayacak? İçerideki kalite birimi mi? Yoksa muhasebe mi?
 
@Melih Coşar
Danışmanlık hizmeti almak zorundadır yazmadığı gibi çevre görevlisi çalıştırmak zorunda değildir yazıyor. Yoruma açık... Sonuç olarak benim anladığım zorunda değil isterse ihtiyaç duyarsa çalıştırabilir...
 
bende rica edeceğim paylaşmanızı, bir de ek olarak bir arkadaşımla şöyle bir konuda görüştük , çevre yönetim birimi veya çevre danışmanlık firmasında çalışmayan kendi firmasında çevre görevlisi olarak çalışan kişi de aylık ye iç tetkik raporlarını dolduruyor değil mi?, ben bunları danışman firmalar ve çevre yönetim birimlerinin düzenli çalışmalarını denetlemelerini ispat etmek üzere yapıldığı kanısındaydım., eksik bilgim olabilir..
 
ben muafiyet aldığım hiç bir hastanenin çevre görevlisini iptal etmedim, yönetmeliği çok çelişkili buluyorum; düzeltilecektir diye umuyorum, nihayetinde muaf olan hastaneler de tıbbi ve çok çeşitli tehlikeli atık üretmeye devam ediyor, mevcut sistemde çevre görevlileri bile bu sorunları çözmekte zorlanırken çevre görevlisi yoksa hastaneler tehlike saçarak atıklarını kanala ya da evsele vermeye devam edecektir. Bakanlığın bu çelişkiyi düzelteceğini umuyorum
 
@shalic

Evet firmada çevre görevlisi olarak çalışan kişi, aylık değerlendirme tutanaklarını da dolduruyor, iç tetkik de yapıyor. Bazı il müdürlükleri üstünde durmayabilir fakat yapmakta fayda var.
 
@Özgür Aşama
Hastanelerin birçoğu zaten Çevre İzninden muaf olacağı için ayrı bir maddede belirtilmiş. Bu kafanızı karıştırmasın, ayrıca 2013 Ekim ayında yayınlanan Taslak Çevre İzin Lisans Yönetmeliği ek 2'sinde 500 yatak ve üstü sağlık kuruluşları ifadesi yer alıyor, böyle bir durumda 500 yatak kapasitesi altındaki sağlık kuruluşları da Çevre Görevlisi bulundursun veya Danışmanlık hizmeti alsın diye ayrıca bir maddeye ekliyorlar.

Yönetmelikleri okurken bütünsel yaklaşırsak daha doğru sonuç alırız, madde madde olarak gidildiğinde bahsedilen çelişkiler sebebiyle içinden çıkılmaz bir hal alıyor malesef.
 
Üst