• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

nzh_33

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Ağustos 2010
Firma
MESKİ KARADUVAR ATIKSU ARITMA TESİSİ
çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış..
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

yoruma katılmıyorum fakat dediğin gibi konumuza dönelim. bence dernek sizinde söylediğiniz gibi daha bağımsız bir yapı oluşur.Siyasi kaygılardan uzak bir dernek mantığı daha doğru olur.
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

@Melih Ünal

teşekkür ederim. ilerleyen sürecte katkılarınızı bekliyoruz.
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

ya ama işte biz gene birşey yapamıyoruz gene kendi içimizde takıldık kaldık hep aynı odaydı dernekti boşverin bunları hepimizizn kaygısı bir değilmi arkadaşlar neyi tartışıyoruz ortak bir platformda halledelim sesimizi duyuralım neyi yarıştırıyoruzki ben anlamadım
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

@GURLEYEN

Bu konuda size katılmıyorum.Bir çevre mühendisi normal şartlarda arıtmaya bakar,proje yapar/çizer veya danışmanlık yapar..v.s.
İş güvenliği mühendisliği,çevre mühendisliği gibi icra edilmese de uzaktan yakından kelimeleri biraz yanlış düşüyor kanımca.Bu iki dalı sentezlemek gerekmektedir.
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

@Tuğba CABİ

Tuğba Hanım,

Yorumunuz için teşekkür ederim. İş Güvenliği Mühendisliğinin Yakından olmasa bile uzaktan Çevre Mühendisliği ile bir ilgisini anlatırmısınız.

Sizinde belirttiğiniz gibi bu 2 ayrı daldır.

Tuğba hanım, Konumuzu dağıtmadan yine sizi konuya davet etmek istiyorum. Çevre Görevlisi mesleği Çevre Mühendisliğinden ayrı bir meslek değil altında bir dal olmalı ve bu konuda ne yapılabilir. Bu konuda fikriniz nedir.
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

@GURLEYEN

Buna kesinlikle katılıyorum;mühendis zaten görevlinin yaptığı işi yapıyor ama görevli,mühendisin yaptığı işi nasıl yapacak merak etmiyor değilim.Yani hakikatli yapan istisnadır.Bir kere bu iş görüş,bakış açısı,misyon ve vizyon işidir.Bakanlık istisnaları konuşuyorsa çok yazık halimize ve bu ülkenin geleceğine..
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

Son yazdığınız mesajınızı şimdi okudum.Evet katılıyorum,'çevre gönüllüsü' tanımı zaten vardı.Ne gerek vardı yeni gönüllüler bulmaya?Çevre gönüllüsü benim için ne ise o belgeleri alan çevre görevlileri de aynı.Ben hadi diğer mühendislik dallarını geçtim (ki bu karşıt görüş fikrimi değiştirmez) biyoloji,kimya bölümleri de ne oluyor onu anlayamıyorum.
Fakat dernek kurmak nasıl olur o konuda tam birşey demek istemiyorum çünkü 'bölünme' doğru bir tanım oluyor gibi geldi bana.Şu an dernek kurulsa bir çatışma olacaktır.Diğer meslek dallarında (makine,ziraat..)benzer bir uygulamaya geçilmiş mi?
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

Bu arada uzaktan alakası vardır.Bu konu çok uzun ama.Burada ben de yer almasının doğru olacağı kanaatinde değilim.Ama atıklar insan sağlığı ve güvenliği konusunda tehtittir demem yeterli olur sanırım.Mühendisler bununla ilgili tedbir önlem almalı,çalışma yapmalıdır.
Örnek vermek isterim;işletme içinde konjuktivit denilen bir göz hastalığı bazı çalışanlarda aynı dönemde belirdi.
Ne yapacaksınız?Neden sonuç ilişkisinden;
1)Ellerini yıkamamış bir çalışan bakteri dolu ellerini gözüne götürerek ovuşturdu.
2)Havadaki toz gözlerin bakteriyel anlamda olumsuz etkiledi,gözün mikrop kapmasına sebep oldu.
..
..
Daha arttırabiliriz.(Birazdan çıkmak üzereyim hızlı yazıyorum kusura bakmayın.)
Şimdi bu sadece 2. nedeni düşünüp inceleyerek uzaktan alakası olup olmadığını irdeleyelim.

Bir de eli yarık,atık su arıtma çalışanının çıplak elle numune almasını düşünelim.Atık su içeriğini ve özelliklerini siz biliyorsunuz öyle değil mi?
Bunlar arttırılabilir dediğim gibi.Sadece çok basit örnekler verdim.
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

@Tuğba CABİ

Atıklar bir tehdittir; Çevre mühendisi olmayan bir İş Güvenliği uzmanı bunu bilincinde değilmi.
Ellerini Yıkamamış; Çevre Mühendisi kişilerin ellerini temiz tutmasınımı öğretir
Havada ki toz; Çevre Mühendisi havada ki toz miktarını analiz eder önlem alır. Bunun iş güvenliği açısından olumsuzluklarını araştırmaz.
Eli yarık adam; Numune nasıl alınacağı standartlarda açıkca yazıyor. Çevre Mühendisi doğru sonuç için bu standartlara uygun şartlarda analiz almalıdır.

Genel olarak bu saydığınız şeyler Çevre Mühedisi olmayan İş güvenliği uzmanlarınca da değerlendirilip uygulanıyor.

Çevre Mühendisi; tespit eder, analiz eder, projelendirir, arıtır, bertaraf eder, geri dönüştürür.
İş Güvenliği uzmanı; korur, önler, tedbir alır.

Bunlar apayrı uzmanlık dallarıdır. Daha önce de yazdığım gibi ben sadece Çevre Mühendisliğini seçtim. 2. bir meslek olarak İş Güvenliği uzmanlığını tercih etmedim.

Biz diğer bölümlerden Çevre Mühendisliğine girmemeleri yönünde tepki koyarken hiç bir İş Güvenliği uzmanı sen şu meslektensin olmaz demiyor. Belirli bir eğitim periyodu var sınava giriyorsunuz uygun puanı aldığınızda İş Güvenliği Uzmanı oluyorsunuz.

İş güvenliği uzmanlığını Şiddetle Çevre Mühendisliğinden iş tanımından uzak ve alakasız görüyorum.

Sakın bu işe karşı olduğum gibi yanlış bir fikir anlaşılmasın " İş Güvenliği Uzmanlığı yararlı ve iş bulamayan Çevre Mühendislerinin yapması gereken alternatif bir meslektir".
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

bir dernek kuruyor ve mesleki hak talebi iddiası ile çalışma yapıyorsunuz. bunu kendi meslek örgütünüze rağmen yaptığınızı daha yolun başında belirtiyorsunuz. meslek odanızı "siyasi" bulduğunuzdan, daha "bağımsız" bir yapılanma istediğinizden dolayı ayrı bir çatı altında toplanmak için gerekli şartların oluştuğunu düşünüyorsunuz.

işin garibi henüz siyasetin tanımlarından bihabersiniz. kaç milyonuncu defa tekrarlamışımdır bilmiyorum ama bir daha söyleyeyim, siyasetin bir tanımı da "iktidarın bir zümre için aldığı olumsuz kararların o zümre tarafından engellenmesi faaliyeti"dir. bir dernek kurduğunuzda aktif siyasete başladınız demektir (yolunuz açık olsun). "biz siyaset yapmıyoruz" diyerek siyaset yaptığınız gerçeğini yanlışlayabildiğinizi sanıyorsanız eğer, iktidarın* karar alma sürecine etki etmeye çalışmanızın nedenlerini siyasi olmayan terimlerle izah edin de ikna olayım.

oda'nın siyasi kimliğinin siz ben ve muhtemelen bu yazıyı okuyan herhangi biri doğmadan çok önce bugün olduğu hale geldiğini gözden kaçırıyorsanız, mühendisler devri diye adlandırılabilecek, mühendis zümresinin başbakan olmaya varan bir ivmeyle parlamasının nedenini gözardı ediyorsanız, sadece türkiyede değil bütün gelişmeye çalışan toplumlarda ve dahi avrupada teknik elemanların "itibarsızlaştırıldığını" gözden kaçırıyorsanız yine de buyurun istediğiniz çatı altında örgütlenin. yalnız günümüz siyasi adabı kötü. dikkat edin esnaf sanatkarlar odasına dönüşüvermeyin.

bu kötüye gidişi herhangi amaçla kurulmuş, siyaseten sterilize** bir spesifik dernekte*** yapacaksanız en azından beğenmediğiniz diğer siyasetlerin yazılarına bir göz atın da sonra o evvelden kınadıklarınıza benzemeyin.

sonuç olarak anladığınız gibi şahsi görüşüm değişmedi. sizin yaptığınız, henüz daha mesleğin mensuplarını temsil eden (iyi ya da kötü, tartışmaya açık) çevre mühendisleri odasını itibarsızlaştırma çabasından ibaret (bkz. iş eritme). bir olumsuz ve karşıt örnek tanımlayarak kendi siyasi hizibini oluşturacak kitleyi etkileme çabası siyasetin en eski yöntemidir zaten. her ne kadar tevazu gösterseniz de belli ki siyasetten iyi anlıyorsunuz.

yıldızlı dipnotlar:
(*ya da koalisyon fark etmez, belirli bir siyasi görüşe laf atmıyorum, otorite her kim ise iktidar o.)
(**sterilizenin bir anlamı da kısırlaştırılmıştır.)
(***spesifik dernekler: örn. genç çevre görevlileri derneği, artıma erbabı mühendisler derneği, huzursuz isg çalışanları rehberlik ve rehabilitasyon derneği)
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

@GURLEYEN

Sayın Gürleyen,
Ben iş güvenliği mühendisleri arıtma tesisini işletir,projelendirir demedim bunu açıkça belirtmek isterim.Tabi ki çevre mühendisi=iş güvenliği mühendisi değildir.
Sizin uzaktan yakından alakası yoktur demenize katılmıyorum sadece.
Ben hala bu iki dalın sentezlendiğinden yanayım.Yani birbiriyle bağdaşır,iç içedir diyorum.Bir kimyacının bizim işimizi yapmasıyla,bir çevre mühendisinin aynı zamanda iş güvenliği mühendisliği yapması aynı değildir demek istediğim bu.Burada çoğu arkadaşım arıtmaya,çevre yönetimine ve üstelik iş güvenliğine bakarken bunları birbirinden ayıramazsınız.Sanırım aynı pozisyonda çalışmıyoruz.Benim demek istediğimi birinin anlaması için benzer pozisyonda çalışıyor olması lazım.
Ayrıca fakültelerde iş güvenliği mühendislik bölümü diye bir bölüm var mı?
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

Bu arada konu farklı bir boyuta geçti,isterseniz başka bir konu başlığında açabiliriz.
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

Katılıyorum, "iş güvenliği ve çevre mühendisliği arasındaki ilişki" şeklinde bir konu açarsanız daha iyi olacaktır. Gördüğüm kadarıyla oldukça ilgi çeken bir konu olur.
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

arkadaşlar bir polemik yaratmak için değilde gerçekten bilmediğimden soruyorum. Odanın bu sonuçlarla ilgili herhangi bir açıklaması mevcut mudur acaba ??
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

Bir de dün tartışılan konuya ben de tekrar bir tartışma ortamı değilde kendi düşüncelerimi paylaşmak isterim. Şöyle ki odanın siyasi düşüncelerine göre odaya katılıp katılmama doğru bir davranış değildir olamazda. Burada önemli olan odanın bizi nasıl temsil ettiği ve bizim yararımıza yaptıkları faaliyetler önemlidir. Katılıp katılmama buna göre olmalıdır.
Fakat şöyle birşeyde vardır. en azından ben öyle düşünüyorum. Demokraside tek bir düzen olamaz. Yani baştaki ne derse o olur mantığı monarşi mantığıdır kanaatimce. Bu yüzden Türkiye'deki siyasette de muhalefet kavramı vardır ki bu çok doğru bir kavramdır. Baştaki insanın yaptıklarına doğru yada yanlış diyebilmek demokrasi için iyi bir kanıttır. Bu yüzden ben ÇMO yu destekleyecek ve gerektiğinde yaptığı yanlış uygulamaları eleştirecek farklı organların çıkmasına sıcak bakıyorum. Bu sadece bizim odamız için değil bütün birlikler için geçerlidir. Ama bu farklı organlar kendi başlarına hareket etmemelilerdir. Amacı ve gayesi belli olmalıdır. Böyle farklı birlikler, odaların üzerlerine çok gelindiğinde gerektiğinde tümüyle destek olacak, gerek odaların üzerinde ağır yükümlülükleri hafifletecek ve de gerektiğinde yanlışları eleştirip ona göre hareket edecektir.
Ben böyle düşünüyorum yanlış yada doğru...
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

Puanımı görünce bende şok oldum gerçekten. 85,8 küsür puan almıştım.Sınav soru ve cevaplarını kontrol ettiğimde ümidimi kesmiştim. Puanlarda hesap değişikliği olduğu kesin; ayrıca böyle e-imzalarla uğraştığımız bir sınava kendi fotoğrafımızı yapıştırarak girersek bu sınavla ilgili herşey aranabilir tabi. Eski adı ile ÖSS( Yeni adı beni hiç ilgilendirmiyor artık:):)) sınavında yaşananlardan sonra bu sınavın sonuçları ile ilgili hiç birşey çıkmayacaktır tabi. Kurumlar farklı olsada bu konun üzerine gitmeyeceklerdir. Ama beklenen şeyde bir açıklamadır; ki benim şu an ihtiyacım olan şey budur. Bu puanı nasıl aldığımı bilmek istiyorum gerçekten.

Forumda gördüğüm kadarıyla çevre müh. arkadaşların kendi işlerine başkalarının karışmaması gibi doğal refleksler verdiğini de görüyorum. Bunu doğal karşılıyorum tabi:). Çevre müh. olsaydım böyle davranabileceğimi tahmin ediyorum. Biyoloji mezunuyum ve bu sınav sonucuna göre bende çevre görevlisi ünvanını alabiliyorum. Ama şunu görüyorum ki çevre müh. dışında meslek gruplarının bu işte yetersiz olduklarını düşünüyorsunuz. Arkadaşlar genel itibariyle yönetmelikte yer alan meslek gruplarının(Biyoloji hariç) içeriklerini tam anlamı ile bilmeme rağmen bu yönetmeliği çıkaranların bu meslek grupları ile çevre görevlisi ünvanını nasıl bağdaştırdıklarını tahmin edebiliyorum. Çevre görevlisi ne yapar sorusu ile başlasak daha iyi olur. Onun öncesinde de bu sınav soruları çevre görevlisi olmak için yeterlimidir sorusunu sormak istiyorum ki çoğu şey iyice anlaşılsın. Hangi sınav, kazanacağınız bir ünvanı; bir işi vs. yansıtıyor. Bu sorularla çoğu-bazı kişiler elendi, çoğu-bazı kişiler kazandı ama şunuda unutmayın ki bu yönetmelikle(ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK) hiç birşey bilmeden mezun olan çoğu arkadaşta sınavsız çevre görevlisi yapılabildi. Hiç olmazsa mevzuat bilgisinin sorulduğu bir sınavda başarılı arkadaşlar bu işe uygun görüldü bunuda unutmayın. En baştaki soruya dönecek olursam ilgili yönetmelikte geçen çevre görevlisinin yükümlülükleri başlığı adı altında şu maddeler:
1) Çevre yönetimi faaliyetlerini mevzuata uygun bir şekilde yürütmek ve koordine etmekle,
2) Yürütülen çalışmaları düzenli aralıklarla izleyerek ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini tespit etmekle,

bu sınavı kazananların yapabileceğini düşünüyor bu sınavı hazırlayanlar(dediğim gibi yapılan bütün sınavlarda ne bilgisinin ölçüldüğü üzerine durulmuyor; bir eleme yapıyorlar bunu da böyle kılıfına uyduruyorlar). Çıkarılan bu yönetmeliklere baktığımda çevre müh. dışındaki meslek gruplarının bu yönetmeliklerle bağdaştığını bu yönetmelikleri okuyan herkes görebilir. Sanayideki değişik dallar( yönetmelikteki ek-1, ek-2 listeleri) bu meslek gruplarını nasıl kapsamaz bunuda okuyanlar görebilir.

Daha iş arayışı içerisinde bulunmadığım için yazıyı okuyanlardan bir ricam var. Henüz araştırma yapmadım ama bilenler lütfen söylesin:

Çevre danışmanlık firmaları bünyesinde çevre görevlisi olarak çalışacak çevre mühendisliği dışındaki diğer meslek gruplarının, kamu veya özel sektörde çevre alanında en az iki yıl çalışmış olması gereklidir maddesinin bir açıklaması var mı?
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

Herkese Merhaba;

Konuyu takip ediyorum yalnız benim anlayamadığım şu burada mevzu bir şekilde insanlara hak etmediği halde bu belgenin verilmiş olması, mesleki itibarımızın elimizden alınmış olması ve bu konuda neler yapabileceğimizken karşılıklı atışmalara dönmüş durumda zaten mevzunun bu kadar uzamış olmasının ve bir şeyler yapılamıyor olmasının sebebininde bu olduğunu düşünüyorum karşılıklı atışmak yada ben arkanızdayımlar yerine hepimiz somut fikirler ortaya koysak çok daha faydalı olacağına inanıyorum.

herkese iyi günler dilerim.
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

@ossge

@ossge Öncelikle Ben Yasin ASLAN olarak kesinlikle Çevre Görevlisi Eğitimi vermedim,
vermeyeceğimde, hoca olarak yada kurs sahibi olarak böle bişi yapmadım, ama yapan meslekdaşlarımız var olabilir sonuç iti bari ile bu bir ticaret para kazanma durumu, kimse kimsenin kirasını ödemiyor yada hastane masraflarını karşılamıyor, insanlar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kanunları çerçevesinde ticaret yapabilir ve para kazanabilir bununla alakalı kimseyi eleştiremezsiniz! Ama yapılmasa iyi olurdu diye bilirsiniz! tememni edebilirsiniz. Ayrıca benim vermek istediğim Eğitim Çevre Görevlisi İşbaşı Eğitimi, Hali Hazırdda şirketimizde ve danışmanlığını yaptığımız Firmalarda Çalışan Çevre Görevlisi Belgesine Sahip Çevre Mühendisi arkadaşlarımıza bu işi uygulamalaı olarak gösteceğimiz bir eğitim, eğer bu eğitinmi bir itiraznız varsa belirtin? meslekdaşlarımın görüş öneri ve tekliflerine herzaman ihtiyacım vardır.

Çevre Görevlileri Birliği yada derneği işine gelince yazdıklarımı tektrar tekrar yazmaktan imtina ediyoruma am yeterki sizin klafanızda soru işrareti aklmasın diye ;

Öncelikle siz bu uj kabul edin yada etmeyin
1- Çevre Görevliliği bir mesleki tanımlamadır ve kanunlarda ve alt düzenleyicilerinde yeralmıştır ÇMO bu süreci yi yönetememiştir.
2- Çevre Mühendisleri Odası süreçte çok yoğun çaba sarf etmiştir, fakat yanlış strateji uygulamış ve başarılı olamamaıştır.
3- İlgili yönetmeliklerle fiyat belitleme yada meslekki üzt kuruluş olarak Çevre Mühendisleri Odası yetkili idare tarafından tanın mamıştır.

bu kapsamda;
yarın öbür gün Mesleki asgari ücret Çevre Görevlisi olarak çalışan Çevre Mühendislerin hakları kim tyarafından korunacaktır?
Firmaların veya firmalarla Çevre Görevlisi olarak Çalışan Çevre Mühendilerinin arasındaki uzyuşmazlıklar kim tarafından çözülecektir?
ilgili yönetmelikler bunlar muallaklaştırılmıştır.

Çevre Görevlileri birliği kurmak yda derneği kurmak yada danışmanlık firmaları derneği kurmak mesaele değildir bizim kiler sadece ömneri dir,
çözüm üretmek adına şahsen küçük beynimle bu kadar düşüne biliyorum bu noktadan sonra buradaki bütün bunu okuyan yazan arkaşlara diyorum ki,
"YA BİR YOL BUL, YA BİR YOL AÇ, YA DA YOLDAN ÇEKİL!"

herşeye bütün tartışmalara rağmen mesleğimi ve meslekdaşlarımı seviyorum
Sevgi, Saygı ve En İçten Muhabbetlerimle.
 
Cevap: çevre görevlisi sınav sonuçları açıklanmış.

çevre anlamında her şey yönetmelik hepimiz bir iş yapıyorsak yöentmeliğin ucundan köşesinden alakalıyız.

Şimdi yönetmeliğe ne girmeli ne çıkmalı aşamasında odalara, bakanlıklara sivil toplum örgütlerine soruluyor. Çevre görevilisi ve danışmanlığı konusunda çmo illaki taleplerini belirtmiştir lakin çmo’ nun kuvvetli bir oda olmadığını adım gibi biliyorum.

bu iş yalnız çmo ile alakalı da değil.

mesala lpg sorunlu yöneticilik olayı bizle alakasız bir konu ama biz ilgileniyoruz bu bir başarı

araç emisyonu olayını bizim yapmamız lazımdı alamadık bu da bir başarısızlık.

örneğin endüstri mühendisliği adam gibi bir odaları olmadığı için hala ne yapacaklarını bilmiyorlar. makinacılar ezdi geçti.

Türkiye’ de sözü geçen 3 oda vardır. İnşaat mühendisleri odası, makine mühendisleri odası ve ziraat mühendisleri odası yani çoğu yönetmelik bunların tekelinden geçiyor.

Derslerde gördüğümüz atıksu, su temini, katı atık gibi konuları zaten imo neredeyse parsellemiş durumda. Su arıtma deseniz kimya mühendisleri çevre mühendisliği kurulmadan önceden de bu işi yapıyordu.
Şimdi biz desek ki yapı denetim yönetmeliğinde çevre mühendisinin adı da olması gerek desek olay olur lakin endüstriyel yapılarda çevre mühendisine ihtiyaç vardır.

meslek le beraber yönetmelikler de yavaş yavaş oturuyor ama sancıları bu dönemde ki çevrecilerin canına okuyor.
çevre mühendisi kimdir yavaş yavaş sorgulanıyor…

Bu dönemde sadece çmo değil çevre anlamında bir lobi oluşturmakta fayda var.
Sivil toplum kuruluşu olur, dernek olur, vakıf olur olur da olur…
 
Üst