• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve igu ikisini beraber yürütebilir miyiz?

Melek Deniz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ocak 2014
Firma
denizli (bozkurt) belediyesi atıksu arıtma tesisi
Merhaba arkadaşlar,
Atıksu arıtma tesisinde sorumlu çevre mühendisi olarak çalışmaktayım. buranın hem çevre görevlisi hem de iş güvenliği uzmanı olarak da çalışabilir miyim.
 
@CMNet Okuru
Ahmet Bey olay bence kaş yapayım derken göz çıkarmak. Bizim çevre görevlisi kavramına itiraz nedenlerimizden bir tanesi de şuydu, işverenler mevcut mühendislerinden veya kimyagerinden birine belgeyi aldırır istihdam sahamız daralır. Bakanlık bence bunu engellemek adına, örneğin tesiste kalitecilik yapan bir kimyagerin çevre görevliliği yapmasını engellemek adına, bu maddeyi koydu. Derseniz ki bunu tespit edebilir mi, çok zor, ama tespit edebilme ihtimali olan iş güvenliği var o da bize zarar. Yok eğer zulüm için koydularsa buradan derin saygılarımı iletiyorum bu yönetmeliği yazanlara.
 
@Tolga Gül

Tolga bey, açıkta kalacak öğretmen yerine çevre mühendislerinin/kimyagerlerin/mak. mühendislerinin vs. vs. sayısını piyasaya göre ayarlayacak bir eğitim politikası ve planı oluşturursun, dengeyi kurarsın. Bizim ülkemizde eğitimli personel yetiştirme konusunda, ne yazık ki piyasının arz talep dengesini koruyacak veya ölçecek, analiz edebilecek bir enstrüman yok bence. Bir çözüm gerekiyorsa bunun temelleri atılsın, biz heba olduk zaten bari gelecek nesiller kurtulsun bu amatör sistemden.
 
@Yasemin Aslantürk
Peki başka işletmelerde çalışabilir mi? Örneğin bir işletmede çevre görevlisi olarak çalışıyor bireysel olarak da iş güvenliği uzmanlığı yapıyor yada bir osgb de de çalışıyor olarak görünebilir mi?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Bunu genelde bir danışmanlık firmasıyla çalışıp tesis içinde aynı zamanda İSG yükümlülüklerinin yerine getirilmesi işlemlerini sağlanması işi de Çevre Görevlisine verilmekte. Resmi olarak şirketin İSG uzmanı olmuyorsun ancak tesis içi İSG yükümlülüklerini yerine getiriyorsun.
 
@Ümit Aydın

@Ümit Aydın Bey, sorduğunuz soru ile ilgili olan diğer yönetmelik maddesi de şu şekilde;

Resmi Gazete Tarihi: 21.11.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28828
ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Yükümlülükler
MADDE 10
(8) Çevre görevlileri çalıştıkları işletme ve firma dışında ikinci bir işyerinde çalışamaz. Çalıştığı tespit edilir ise Çevre Görevlisi Belgesi iptal edilir.
 
Arkadaşlar ne kadar doğru bir yaklaşım bilmiyorum ama, bana göre firmada tam zamanlı çevre görevlisi çalıştırılmak zorunda değilse İSG uzmanı olarakta çalışılabilir. Çalıştığınız firma çevre mühendisi bulundurma zorunluluğu yok ve Ek I değil ise çalışılabilir görünüyor.Ek II firmalarda her ikisinide yapabiliriz, aynı şek,lde tam zamanlı İSG olarak çalışmamamız gerek tabi. Tam zamanlı çalışmak zorunda olan tesislerle, kendi isteklerine göre tam zamanlı çalıştıran firmaların bi ayrımı farkı olması gerek,
 
Peki ya risk değerlendirmesi? r.d. yapılabileceğini düşünüyorum. artı uzmanın imza atma şartı yok. olsa bile sgk gibi bir ödeme söz konusu olmuyor. sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. sizce?
 
@Fatih Özcan

Fakat bu az tehlikeli sınıftaki işyerleri için geçerli olabilir, öyle değil mi? Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerleri için zaten iş güvenliği hizmeti alma yükümlülüğü geldiği için.
 
@Yasemin Aslantürk


bahsettiğiniz yasa çevre görevlileri için geçerli atıksu arıtma tesisinde çevre görevlisi değilsen. Sisteme herhangi bir bilgi girmiyorsan yapabilirsin. Çevre görevlisi olarak değil işletmeci çevre mühendisi isen yapabilirsin.
 
Arkadaşlar bu konu hakkında bugün çevre ve şehircilik bakanlığını aradım. Bu konuya Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü bakıyor. Telefonla bir bayanla görüştüm. Kendisine neredeyse tüm mühendislerin İSG uzmanlık belgesi aldığını, bunun neredeyse bir zorunluluk haline geldiğini, çevre görevlilerinin özel sektörde maaşlarının çok düşük olduğunu, çevre görevlisinin çalıştığı firmanın izin vermesi halinde bile haftasonu açık olan kasap, fırın, güzellik salonu gibi yerlerde çevre görevlisinin İSG uzmanı olarak çalışmasının bu yönetmelikle yasaklandığını belirttim. Kendisi bana bu konuda muhalefet olmamıza rağmen bu şekilde karar alındı ancak bu konuyu dilekçe ile bize bildirin ne kadar çok dilekçe gelirse bu maddenin değişme ihtimalinin de o kadar artacağını söyledi. Yani ben, konuşmasından bu maddenin eğer baskı olursa yüksek bir ihtimalle değişebileceğini sezinledim. Karşımda olumsuz konuşan biri yoktu. Zaten belirttiği gibi kendi aralarında da bu konuyu tartışmışlar. Ben yarın dilekçe mi vereceğim. Aksi taktirde 4 yıl okuyup bitirdiğim severek yaptığım, sırf bildirim yapıyorum diye mühendis ünvanımın yerine görevlisi kelimesinin gelmesinden dolayı İSG uzmanlığı yapamayacak olmam nedeniyle tercih noktasına geldiğim mesleğimi bırakacağım. Özelde çalışanların maaşları ortada.Firmam bana izin verecek tamam git uzmanlıkta yap belge sınıfını yükselt diyecek yönetmelik dur diyecek yoksa belgeni iptal ederim. Madde 10, 8 Nolu bentte çevre görevlisinin başka bir firmada çalışamaz ibaresi yerine başka bir firmada da çere görevlisi olarak çalışamaz ibaresinin gelmesi yada hepten kaldırılması hususunda dilekçe yazdım. Yarında göndereceğim. Cevap verirlerse ki bu süreç herhalde 3-4 haftayı bulur, burada paylaşırım. Sizden de ricam yarım saatinizi harcayıp dilekçe ile bu maddelere itiraz etmeniz.
 
Üst