• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre laboratuvarı cihazları ve akreditasyon süreci hakkında

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Kurulum aşamasında olan laboratuvarda çalışmaktayım, yapacak olduğumuz emisyon ölçüm metotlarından
Yanma gazları, Voc ,Toc, partikül madde tayinleri için kullanılacak olan cihazlar hakkında bilgi verir misiniz ?
Akreditasyon başvurusundan önce tamamlanması gereken şeyler nelerdir bu süreç nasıl işler ?
 
Merhaba, ben de önceden laboratuvarlarda ve yeni kurulmakta olan bir çevre su laboratuvarında çalışmıştım, uzun zaman oldu çok anımsamıyorum ama elimde analiz metotları gibi bazı dökümanlar var ama su, atıksu ve havuz suyu analizleri üzerine. Akreditasyon zor bir süreçtir, Allah yardımcınız olsun....

Şimdi baktım da bazı çogu dökümanımı saklamamışım, ama elimde su atıksu havuz suyu analiz metotları, standart metotlar, bazı ölçüm belirsizliği hesaplamaları, yönetmelikler gibi dökümanlar var....
 
bir laboratuvar yeni kurulacaksa ilk aşama Bakanlığımızdan "ön yeterlik" alması gerekmektedir. yeterlik alacağınız konular ise su-atıksu-emisyon-imisyon-gürültü konularından sizin seçtiğiniz konudur. yazdığınız parametrelerden emisyon konulu yeterlik ise, kullanacağınız cihazların sabit bir markası şartı yoktur, ölçülmesi gereken parametrelerin ölçüm metodları belirtilmiştir. ülkemizde en çok tercih edilen emisyon ölçümleri EPA ölçüm metodlarıdır. ancak çoğu parametrenin ölçüm metodları farklı uygulanmaktadır ve bu zaten analiz raporlarında belirtilme zorunluluğu vardır. cihazlar için de bu metodların uygulanabileceği cihazların seçimleridir. akreditasyon tamamen farklı bir konudur. Bakanlığımızdan yeterlik almamış bir laboratuvar Bakanlığımızın Kanun ve ilgili Yönetmeliklerinde belirtilen/şart koşulan ölçümleri yapamazlar. bizler laboratuvarların yeterliliklerinin olup olmadığına bakarak laboratuvarlarla çalışır ve görevlendiririz. amaç çevre ölçümlerinde hizmet etmekse Bakanlığımızın Çevre Referans Laboratuvarı ile rahatlıkla iletişime geçerek gerekli bilgileri ve ilgili yönetmelikler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sitesinden tüm istediğiniz ön bilgilere ulaşabilirsiniz. işin detayına zamanla gireceksiniz, tamamen klavuzunuz ilgili yönetmeliklerimiz olacaktır ve rahatlıkla prosedürü takip edebileceksiniz. bu arada Bakanlığımızdan yeterlilik almamış bir laboratuvar akretide laboratuvar olabiliyormu olamıyormu bunu unuttum ancak bilinki Bakanlıkça yeterlik almış laboratuvar ölçüm ve raporları Bakanlığımızda geçerlidir. (diğer laboratuvarlar çalışmaları geçerli değildir anlaşılmasın, su-atıksu-emisyon-imisyon konularından bahsediyorum. biliyoruz ki çok kapsamlı ve "farklı konularda" kamuya ait ve özel laboratuvarlar var, bu laboratuvarların konularına göre her analiz değerlendirilir)
 
@E.Kaya

Öncelikle "ön yeterlik" kaldırıldı. Bakanlık direk yeterlik veriyor. Ve bu yeterlik için türkak tan akredite olmayı şart koşuyor. ( not: ön yeterlik durumu isg lab. Var. Bu çsgb tarafından veriliyor.)
 
Üst