• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisi - maaş

E. Cihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2010
Firma
N/A Environment
Bu bölümün açılmasını istediğimden dolayı bir konum bulunsun istedim.
Arkadaşlar şüphesiz özellikle yeni mezun arkadaşlar "ne kadar maaşla başlayacaklarını, maaş beklentisinin ne derece önemli olduğunu, sorarlarsa ne isteyim" sorularını kafalarında barındırıyorlardır. Burada eminim bu konuda çok tecrübeli arkadaşlarımız da vardır, işini kurmuş ve maaşı veren konumunda olanlar da. Tabi ki aldığı maaşınız maaşı söylemek istemeyebilirsiniz ancak bu konuda ipucuna ihtiyacı olan arkadaşlar için meslekteki branş ve istenilmesi gereken maaşlar ile ilgili bir konu bulunmalı bence. Yararı olabileceğini düşündüğüm bir konu.
 
@CMNet Okuru

Odaya üye olmanız gerekli yine de. Her ne kadar gereksiz olsa da orası bir meslek odası ve biz şikayetlerimizi iletmediğimiz-peşine düşmediğimiz sürece de işlevsiz kalmaya devam edecektir.
 
@CMNet Okuru Burda da ifsa etseniz bizde bilsek kimin ne mal oldugunu en azindan birimize denk gelir o sirketler bizde ona goregore muamele ederiz
 
Odaya biz sahip çıkmazsak sonradan şikayet etme hakkımız olmaz oda ile ilgili ne olursa olsun örgütlü olmak güçlü olmak demektir bu da insanlığın doğanın bir gereğidir...

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
@buse yıldırım bu bölümü okuduğunuz için pişman olmayın kanaatimce. 9 yıl farklı bir alanda çalıştım Çevre Mühendisliğiyle alakası yoktu ve şehir değişikliğinin getirdiği bir sonuçla 2 yıldır Çevre mühendisliği yapıyorum, fabrikada hem arıtım tesisi işletiyorum hemde çevre görevlisiyim. Çekilen sıkıntıların boşa gitmeyeceğini bir gün mükafatının alınacağını düşünenlerdenim...
 
çevre mühendisleri odasından gelen yazıyı sizinle paylaşmak isterim.

Sayın ,


TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, üyeleriyle birlikte, meslek ve emek için çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyor!
Sertifikalandırma yöntemleriyle akademik yaşamı hiçe sayılan, esnek çalışma saatleriyle zamanından çalınan, emeğinin karşılığını alamayarak geleceği güvencesizleştirilen Çevre Mühendisleri; dünü, bugünü ve yarını için çalışmalarını sürdürüyor.
Meslek hayatında karşılaştığımız başat sorun olan düşük ücret ile çalıştırılmaya karşı yapabileceğimiz bir şey var!
ÇMO çatısı altında bir araya gelelim! TMMOB SGK Protokolü`ne sahip çıkalım! Çalışma yaşamımızdaki sorunlara çözüm bulalım!
Günümüzde mühendisler çalışma yaşamlarında ‘güvencesizliğin` farklı biçimleriyle karşı karşıya kalıyor. Düşük ücret, uzun çalışma saatleri ve SGK priminin gerçek ücret üzerinden ödenmemesi bu durumun en yaygın örnekleri arasında sıralanıyor.
31.07.2012 tarihinde TMMOB ve SGK arasında imzalanan ve 2013 yılında uygulamaya konulan protokole göre TMMOB; ücretlerin eksik bildirilmesini önlemek amacıyla mühendislik, mimarlık ve şehir planlama alanlarında meslek icra eden disiplinlere ilişkin olarak yıllık bazda asgari ücret miktarı belirleyerek SGK`ya iletmektedir. TMMOB tarafından belirlenen asgari ücret 2016 yılı için brüt 3.300 TL`dir. SGK ile yapılan bu protokol ile TMMOB`nin belirlediği asgari ücretin altında maaş ödemesi yapılmasının önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
Mühendisiz Haklarımıza Sahip Çıkıyoruz! İnsanca Yaşayacak Ücret Güvenli Gelecek İstiyoruz! Düşük Ücretle Çalışmaya ve Eksik SGK Bildirimlerine Karşı Harekete Geçelim!
Asgari Ücret Ne Demek?
Ücretli mühendislerin belirlenen ücretin altında çalıştırılmalarını önleyecek bir haktır. Belirlenen asgari ücret ile düşük ücretle çalıştırılma ve eksik SGK bildirimleri engellenebilecektir.
Bu Protokolden Nasıl Yararlanabiliriz?
Çalışma yaşamındaki her hak gibi, belirlenen asgari ücretin üyelerimizin çalışma yaşamındaki alt sınır ücreti olabilmesi de ancak mücadele süreciyle gerçekleşecektir. Bu mücadelede odamızın ve üyelerimizin üzerine düşen görev büyüktür.
Çevre Mühendisleri Odası Ne Yapacak?
Üyelerimizin odaya geri bildirimini takiben veya tarafımızca tespit edilen eksik bildirimlerin muhatabı olan işyerlerine uyarı yazısı gönderilip süreç takip edilecek. 3300 TL`nin altında yatan prim tespitleri SGK`ya iletilecek ve gereğinin yapılması talep edilecek.
Çevre Mühendisleri Odası Üyeleri Ne Yapacak?
Üyelerimiz Odamızın Şube ve Temsilcilikleriyle irtibata geçerek asgari ücret çalışmasında etkin görev almalı ve mücadeleyi ilerletmelidir.
"Mühendisiz Haklarımıza Sahip Çıkıyoruz" kampanyası için ilk adımı atıyoruz. Üyelerimizin çalıştığı bütün iş yerlerine TMMOB-SGK Protokolünü gönderiyor ve sonraki sürecin takipçisi oluyoruz.
Sesimizi ulaşabileceği her yere, ulaşabileceği bütün biçimlerde yolluyoruz. İşverenler bilmeli ki kimsenin emeği sahipsiz değildir. Üyelerimiz birlik ve beraberlik içinde kendilerine dayatılan düşük ücret, uzun çalışma saati, eksik SGK bildirimi ambargosunu kıracak; mesleğine, geleceğine ve emeğine sahip çıkacaktır.
 
çok güzel açıklamışlar fakat düşünemedikleri çok şey var. kim gidip çalıştığı firmayı şikayet eder ki, ben yıllardır böyle bir şey duymadım SGK nın bu işle ilgilendiğini hiç zannetmiyorum. KESİNLİKLE başı boş bırakılmışız madem çok ilgililer bütün firmalar yaptırsınlar bakalım bu sefer firmalar daha ucuza çalıştıracak mühendisleri maliyeti artında kişinin. bunun önüne nasıl geçecek. Daha danışmanlık için belirlediği fiyatları bile uygulamaktan yana hiç birşey yapayan bir oda varken bunu nasıl sağlayacak hiç kusura bakmayın odanın tek yaptığı şey. e-mail ile bilgilendirmeye çalışmak ha bide para toplamak belki bir farkındalık yapmaya çalışıyor fakat çoğu şey havada kalıyor ne yazık ki iinanıyorum aslında onlarda bu işi çözmek istiyorlar fakat bence yetersizler.
 
Yeni mezun işi zor buluyor. Bırakın 3300 lira maaşı. Önce sistemin değişmesi lazım. Bu da ülkeyi değiştirmek demek. Yani böyle gelmiş böyle gider. Ben çalışmasam sen çalışmasan çalışacak birini bulurum gözüyle bakıyor işverenler. Ki tecrübe kazanmadan işinin ehli olmadan bu gibi durumlara her meslekten insanlar boyun eğmek zorunda maalesef
 
Güzel sözler, büyük vaatler. 2012'de görüşülüp, 2013'te yürürlüğe konulmuş protokol. Biz 2016 yılındayız. Geçen 3 yıl boyunca odanın veya sgk'nın bu konuda işlem yaptığı bir yer gösterin. Bu yazıyı da yazmışsınız takipçisi olacağız diye. Ben de kendi adıma bu sözünüzün ve odanın genel kurullarda söylediği diğer sözlerin takipçisi olacağım. Her yaptığınız toplantıda da bunu dile getireceğim.
 
arkadaşlar,

sizlerle aynı kanaatteyim. Ne yazık ki cmo işlevsiz. düşünün ki daha çevre mühendisi, çevre görevlisi karmaşasına bile çözüm bulamadı. İnşaat mühendisleri genelde çevre mühendislerinin çalışacağı kamu ve özel işlerde çalışmakta. Makine mühendisleri odaları bir çok ölçümleri üstlenmekte.

tabi burda objektif olmak lazım. sonuçta çevre mühendisliği yeni oluşmuş bir bölüm. birçok iş kolu ne yazık ki diğer mesleklerin himayesine geçmiş. bunları kırıp bi yerlere gelmek zor.

bu nedenlede çevre mühendisleri anca çevre danışmanlık v,s gibi evrak işleriyle uğraşıyor. sürekli gider kalaminde olan bir meslekte ne yazık ki değerli olmaz.

önceki yazılarımda da söylediğim gibi öncelikle mesleğimiz saygınlaştırılmalı. bizler mühendis olarak sadece eleştiren deil çözüm üreten kişiler olmalıyız. daha dogrusu bakanlığa önerilerle gitmeliyiz.
iyi çalışmalar,
 
@Hilmi.K çok güzel düşünüyorsunuz ancak bu konulara senelerdir Bakanlık, İl Çevre'ler ve Oda toplantılarında defalarca konuşulan, çözümler ile anlatılan konulardır. Burada sistemi tıkayan sorumluluk almak istemeyen mercilerdedir. O toplantıların çoğuna ben de gittim. Kaç tanesini burada yazdım hatırlamıyorum bile. Geçmiş kayıtları gözden geçirirseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız. Biz mühendisler olarak her eleştirimizi zaten çözüme oturtuyoruz. Bunu uygulayıp uygulamaması, bahane üretip üretmemesi de mercilere kalmış durumda.
 
çevre mühendisliği çok yeni bir meslek değil inşaat müh. altında branş olarak seçilen bir meslek grubuydu. uzun zamandır da üniversitelerde meslek olarak eğitim veriliyor. bilinçlenme yeni başladı derseniz ona sözüm yok. zamanında çevre mühendisleri odasını sürekli eleştiren bir kesimdeydim. zaman geçtikçe çevremde örnekleri gördükçe durumun farkına vardım ve şimdi çok farklı düşünüyorum. oda işlevsiz diyorsunuz ama biraz da kendimizde suç aramayı öğrenmemiz lazım. siz kendinizi düşünmezseniz kendinize değer vermezseniz bir başkası asla sizin refahınızı düşünmez. düşük maaşlarda çalışmayı kabul eden biziz, işverenlerin sigortayı düşükten yatırmalarına ses çıkarmayan biziz, çalışma saatlerinin çok olmasını sineye çeken biziz yol yemek zam durumlarını konuşamayan biziz, her önüne gelen işi yeter ki iş olsun deyip kabul eden yine biziz. çevre görevlisi eğitiminin ilk çıktığı yıllarda koşa koşa sınava girip belgeyi alan da biziz. bunun gibi örnekler daha da çoğaltılabilir. mesleğimizin değerini küçülten refah düzeyimizi düşüren bütün durumları kabul eden biziz ama yardım istediğimiz kuruluş oda. yok böyle bir sistem. bakanlığa öneriler götürene kadar birlik beraberlik içinde ya da yalnız farketmez tavrımızı mı koysak acaba? baktınız gördünüz birlik beraberlik içinde birşey yapılmıyor. tek başınıza mücadele edin. en azından kendinizin refahını yükseltirsiniz. geride kalanlar da oturup bir düşünsünler ben kimim ne istiyorum. razı mıyım diye..
 
çiğdem Hanım,

Yorumlarınıza tamamen katılıyorum. Sadece ben çevre mühendisliği yapmama rağmen bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın demek istemiyorum. Ne yazık ki ülkemizde ki sayılı 3 - 4 üniversite haricinde ki diğer üniversite mezunları kaderleriyle veya kişisel yetenekleriyle başbaşa.

sadece ben temel olarak karşı olduğum bazı hususlar var.
  1. çevre görevlisi belgesinin durudurulması(daha önce çevre mühendisliği sayısı yetersiz olduğundan çıktığı kanaatindeyim.
  2. çevre danışmanlık firmalarının topyekun kaldırılması
  3. osgb lerinde topyekun kaldırılarak bakanlıklar bünyesinde fon sistemi oluşturulması.

daha önce paylaştığım bu konuyu tekrar bilginize sunuyorum. ne anlatmak istediğimi daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum.


arkadaşlar herkese merhaba,

Bu platformda yapılan yorumları inceleme fırsatım oldu, öncelikle tüm fikrini beyan edenler teşekkur etmek istiyorum.
  • Bende çevre muhendisliği yapmayan kişi olarak bazı konulara deyinmek istiyorum. Bu arada aynı zamanda isg uzmanıyım.
  • çevre mühendisliği ve iş gücenliği uzmanlığı yapmamamın sebebi tabiki ekonomik, şuanda hem tesis müdürlüğü hemde istanbul satın alma mudurluğu yapıyorum.
  • 8-9-10 şubat tarihlerinde Ankarada yapılan çevre görevlisi vize eğitiminde de bahsettiğim konuyu burayada taşımak istiyorum. Katılanlar belkide hatırlayacaklardır.
  1. Bakanlık çevre mühendislerinden firmalarını denetlemelerini istiyorlarsa, hiç kimse maaş aldığı kurumu denetleyemez ancak üstüne örtücek fikir beyan edebilir. bu nedenle çevre mühendislerinin bakanlık veya tucev bünyesinde kayıt olmaları ve bu organizasyona çevre mühendisi çalıştıracak olan sektör ve firmaların çevre mühendisi talabinde bulunacağı bir organizasyon geliştirilmelidir.
  2. Ne yazık ki çevre görevlisi belgesi gerçeği var bizler kabul etmesekte bu belge altında çalışan diğer meslek gruplarından arkadaşlar var. Bakanlık ve tucev (organizasyon); firmaların bulunduğu sektöre ve yıllık cirolarına bakarak bir kaç kalemde fiyatlandırıp fon oluşturarak çevre mühendisi talebinde bulunan firmalara kriterlerine göre aylık ödemesi gereken tutarı bildirebilir. firmalardan gelecek bu paralarda fon da toplanabilir.
  3. organizasyon firmaya gönderilecek çevre mühendisinin hangi konuda tecrübe, yetkinliği var ise o sektöre atamalıdır. maaşlarda sektörlere ve yetkinliklere göre sabit hale gelmelidir. çevre mühendisi (görevlisi)' ne verilecek maaşlar bu organizasyonun kontrolunde olmalıdır.
Bu şekilde olursa ne olur?
  1. Çevre mühendisi veya görevlisi Bakanlığın istediği gibi yaptırımda bulunabilir, firmayı denetleyebilir.
  2. Çevre mühendisi veya görevlisi ekonomik anlamda da daha iyi duruma gelebilir.
  3. Çevre mühendisi veya görevlisi meslek olarakta daha anlaşılabilir, saygın bir hale gelebilir.
maddeleri sizlerde doldurabilirsiniz.

Bu konun aynısını birebir paralellik taşıyan İŞ GÜVENLİĞİ içinde İSTANBUL SANAYİ ODASININ düzenlediği işgüvenliği sempozyumuna da firma temsilcisi olarak katıldığımda değindim.


arkadaşlar,

mesleğimiz ne yazık ki yeni ve işveren tarafından sadece para harcatan birim olarak görülüyor, zorunluluktan yapıldıgı için belkide bir çoğu olmasa da olur diyor. öncelikle mesleğe saygınlık kazandırılmalı benim düşüncem budur.

bir diğer özeleştiriyide kendimize yapalım.

herkes ücretlerden yakınıyor fakat ne yazık ki bunun sebebi yine bizleriz. kimse 1300 veya ne bilim 2000 TL'ye çalışmasa otomatik olarak fiyatlar yükselir. işveren A kişisi çalışmasada nası olsa B kişisi çalışır gözüyle gördüğü için ve gerçektende böyle olduğu için ne yazık ki maaşlar bu şekilde.

herkese iş hayatında Bol Şans.
 
Arkadaşlar yukarıda @d.acun arkadaşımın başından geçenleri okudum , ne yazıkki sadece TAT larda değil kurumsal büyük firmalarda da böyle insanlar mevcut, onları her yerde ifşa edeceğiz susmayacağız , gerekirse yargıya taşıyacağız. Ancak TAT lar genelde kaba tabirle hurdacı buralarda çalışacaksanız kurucuları insan mı ona bakın çünkü inanın eğitim tek başına insanı cehaletten kurtarmaya yetmiyor. Ben yıllardır TAT firmasında çalışıyorum şansıma patronlarım harika insanlar , fakat TAT ta çalışıyorsanız Kariyer i unutun , ilerleme kaydedebileceğiniz bir basamak hiç bir zaman değil ve olmayacak , mevzuat takibi , evrak işleri , tesis yönetimi vs. İş yerinden , işinizden beklentinizle alakalı.

Lütfen değerinizi düşürmeyin , mühendis olduğunuzu unutmayın , düşük maaşlara çalışmayın ya da kısa zaman sonra iyileştirme sözü alarak işe başlayın , şimdilik tavsiyelerim bunlar.
 
Danışmanlık firmasında çalışmıyorum o yüzden danışmanlık firmasında çalışan arkadaşlar kadar iyi bilemeyebilir ancak bildiğim kadarıyla danışmanlık belgesi yeterlilik evrakları arasında Büro Tescil Belgesi de var. En azından vizesi için yönetmelikte
"Belgelerin vize edilmesi
MADDE 15
(3) Çevre yönetim birimi ve çevre danışmanlık firmaları tarafından yapılacak vize başvurularında Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile güncel büro tescil belgesi sunulur." demekte.

Şimdi danışmanlık firması dışında özelde çalışan arkadaşlar için bir şey yapamayan ÇMO en azından danışmanlık firmalarında çalışan arkadaşlarımızın durumunu iyileştiremez mi? Belirli periyotlarda danışmanlık firmalarından istersin SGK dökümünü bakarsın belirlenen asgari ücret altında yatıran danışmanlık firması var iptal edersin büro tescil belgesini bir de bildirirsin bakanlığa bunun büro tescil belgesini iptal ettim diye. En azından danışmanlıkta çalışan meslektaşlarına sahip çıkarsın. Bu kadar da aciz değilsindir.
 
Aynı yollardan bizlerde geçtik zamanında ve geldiğimiz noktada hala aynı sıkıntıların yaşanıyor olduğunu görmek çok acı, her açıdan devlet, yatırımcı, patron halk bizi sadece masraf açan bir kol olarak gördükçe, ya yaz geç işte sanki ne olacak mantığı ya da ne iş yapıyorsun da ne bekliyorsun gibi düşünceler oldukça daha da düzelmez ve bu durumu düzeltebilecek yalnızca bizleriz gibi geliyor Rabbim yardımcımız olsun...
 
Üst