• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisleri şantiye şefliği yapabilir mi?

Çevre Mühendisleri Şantiye Şefliği Yapabilirler mi?


  • Kullanılan toplam oy
    21

Melih Coşar

Yönetim Grubu
Danışmanlık Grubu
Danışmanlık Grubu Yönetim Grubu
Katılım
3 Temmuz 2010
Şehir
Ankara
Firma
.
Merhabalar Arkadaşlar,

Dün akşam çiğdem arkadaşımızın bana özelden sormuş olduğu soruyu sizlere de aktarmak isterim. Çiğdem arkadaşımıza çevre mevzuatında benim bildiğim böyle bir kısıtın olmadığını söyledim ayrıca kendisi de
Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları İle
Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik'te bahsi geçen:
Şantiye şefliği
MADDE 10 – (1) Şantiye şefinin, yapım işinin uzmanlık alanına uygun olmak üzere mimar, mühendis veya bunlara ilişkin teknik öğretmen veya tekniker olması şarttır.
maddesi uyarınca yapılabilineceğini savunuyor. Kendisinin bilahare bana aktardığına göre internette bunun yapılamayacağına yönelik bazı yazıları okumuş ve konuyu herkese açmak istiyor.
 
google dan yaptığım küçük bir arama sonucu bu resmi yazıyı buldum.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


orada yazan mühendis ifadesinden; elektrik, makina ve inşaat mühendislerinin anlaşılması gerektiği imiş.
 
Konu daha başlamadan bitti :D
Her ne kadar resmi yazı mevcut olsa da ben Çevre Mühendisleri'nin de şantiye şefliği yapabilmesini savunuyorum. Elektrik Mühendisi, makine mühendisi, inşaat mühendisi kast ediliyorsa Yönetmeliği değiştirsinler o zaman. Sonrasında biz de odamızla birlikte mücadelemizi verelim. Yoksa böyle iki arada bir derede pek hoş olmamış :)
 
Her mühendislik kendi alanında Şantiye Şefliği yapabilir. Yeter ki ihale şartnamesinde istenen mühendislik yada mimarlık bölümlerinden birinden mezun olsun.
 
her mühendisin kendi alanında şantiye şefiği yapması mantıklı aslında;

çevre mühendisliği dallarında ki projelerde en azından işbirliği ile yapılması taraftarıyım bende ;)
 
Neden Yapmasın ki; farz edelim alt yapı sistemlerinin kurulması, plan projeyi Çevre Mühendisi yürütecek. şantiye şefi neden olmasın. Ayrıca Çevre Mühendisinin İnşaat ve Kimya Mühendisliğinin birleşiminden olduğu unutmayalım. Aslında Hem kimya hem de inşaat alanında yeni iş fırsatları açmaları lazım. Çevre Mühendislerine çok ihtiyaç var çok.
 
Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü aradım Çevre Mühendisleri şantiye şefliği yapamıyorlar dedi. ÇMO ve İMO da aynı şeyleri söyledi :(
 
Genelge çok net yazmış ancak yönetmelikte mühendis ifadesi geçerken bu şekilde 3 mühendisliğe indirmek yanlış olur. ÇMO dava açarsa bu hakkımızı geri alabiliriz.
 
En son çalıştığım işyerinde şantiye şefim bir bayan çevre mühendisi idi. Sanırım 5 yıllık odaya kayıtlı olmak ve ihalede yazılı olması gerekiyor. Çalıştığımız yer İSKİ ye ait altyapı işleri idi.
 
Üst